Islandija. Ką pamatyti? Lankytinos vietos Islandijoje. Top 10

Nuo nuostabių ledynų iki geoterminių šaltinių ir aktyvių ugnikalnių Islandija yra vieta, kur gamta visada užima svarbiausią vietą. Netgi  gyvybingoje Reikjaviko sostinėje, galima pasivaikščioti su  vaizdu į jūrą ir netoliese esančius kalnus. Šimtmečius, išskirta  iš likusios Europos dalies, ši ugnies ir ledo žemė turi unikalų kultūros paveldą, kurį įkūnija ir literatūra, muzika ir virtuvė. Islandijos gyventojai, turintys savarankišką dvasingumą ir gilų bendruomenės jausmą, yra tokie pat žavingi kaip ir viena iš geriausių vietų pasauly-Islandija. Vasarą šviečia Šiaurės žiburiai žiemą – vidurnakčio saulė. Islandija žavi bet kuriuo sezonu, nes ji suteikia jums išskitinės  kelionių patirties, skirtingai nuo bet kurios kitos planetos vietos.

 

 

10) Hornstrandir gamtos rezervatas.

Kalbant apie Islandijos natūralius gamtos vaizdus, nė vienas regionas neprilygsta Hornstrandir gamtos rezervatui  vakarų fjorduose. Nepaisant to, kad jo šiurkštus  kalnų slėnis ir pasinėrusios į  jūrą uolos kelia iššūkių, Hornstrandir yra ideali vieta gamtos mėgėjams ieškantiems nuotykių. Tačiau keliautojai neturėtų pamiršti pasirūpinti bet kokiomis atsargumo priemonėmis, reikia nepamiršti, kad čia yra gamta. Populiariausias pėsčiųjų entuziastų tarpe  yra didis  kelias – Hornbjargas, esantis šiauriausioje rezervato dalyje. Vasaros sezono metu yra ekskursijos su gidu, leidžiančios jums mėgautis šiuo aukščiausio lygio  nuotykiu palyginti saugiai ir lengvai.

 

Hornstrandir gamtos rezervatas

 

 

9) Husavikas

Šiaurės Islandijoje įsikūrusiame mažame žvejų kaimelyje stūkso Husaviko griuvėsiai, kurie  garsėja, kaip viena iš geriausių banginių stebėjimo vietų Europoje. Dažniausiai pasitaikančios rūšys, pastebėtos iš turistinių valčių, yra  kuprotasis ir mėlynasis banginiai, taip pat baltasis delfinas . Husaviko banginių muziejuje pateikiama daugybė informacijos apie banginius, taip pat apie  banginių medžioklės istorijas Islandijoje, kur yra keletas  skeletų. 1907 m. statyta graži medinė „Husavikurkirkja“ bažnyčia verta  apsilankyti.

 

Husavikas

 

8) Landmannalaugaras

Landmannalaugaras įsikūręs Fjallabacko gamtos rezervate, esančioje Islandijos  aukštumose, geriausiai žinomas dėl vaizdingų pėsčiųjų takų. Išsiliejusios lavos pakraštyje  esantis regionas  garsėja natūraliais karštaisiais šaltiniais. Populiarus kelias apima trumpus pakilimus per lavos lauką ir kyla į netoliese esantį  Mt. Blahnjukur, ir pasiekia Landmannalaugar  lygumas. Kelionių įmonės per sezoną reguliariai vykdo vienos dienos keliones į regioną, taip pat galima užsisakyti su nakvyne.

 

landmanalaugar

 

7) Thingvelliro nacionalinis parkas

Kaip vieta, kur Islandijos parlamentas buvo įkurtas X a.,  Thingvelliro nacionalinis parkas turi didžiulę istorinę reikšmę islandų tautai. Jo vieta raftos slėnyje ant dviejų pagrindinių tektoninių plokščių ribų daro jį ir geologiniu požiūriu svarbiu parku. Iš trijų pusių kalnais apsuptos  slėnio uolos, plyšiai, ežerai ir vulkaninės veiklos požymiai rodo dramatišką žemės judėjimo jėgą. Pirmasis Islandijos  nacionalinis parkas yra populiarus kelionių taškas vykstant iš Reikjaviko. Čia yra pažymėti dviračių dviračių takai.

 

thingvellir

 

6) Myvatn

Prieš tūkstančius metų, suformuota karštos lavos upių veiklos, Myvatn yra geriausia vieta Islandijoje paukščių stebėjimui. Daugiau nei 100 rūšių galėsite stebėti būtent čia.  lankytojus taip pat pritraukia vulkaniniai išsiveržimai, tekantys per vandenį. Geriausia vieta žiūrėti kraterius ežero pietinėje pakrantėje netoli Skutusadir kaimo bendruomenės. Dimmuborgir-  į rytus nuo Myvatn nutolusi vieta, eksponuoja urvus ir uolienas, sukurtas tekančo vandens judėjimo.

 

myvatn-

 

 

5) Reikijavikas

Esantis palei Seltjarnarnes pusiasalį pietvakarinėje Islandijoje, Reikjavikas užima nemažą plotą, tai sostinė, kurioje gyvena apie 120 000 gyventojų. Dauguma apsilankymų prasideda lankytojų centre, esančiame netoli vaizdingo Tjornin ežero vakarinėje miesto dalyje. Svarbūs pamatyti eksponatai, kuriuose atsispindi Islandijos vikingų paveldas, yra nacionalinis ir Saga muziejai. Norėdami panoraminio sostinės vaizdo sėskite į keltuvą ir važiuokite liftu į modernistinės Hallgrimskirkjos bažnyčios stebėjimo aikštelę į rytus nuo ežero. Verta aplankyti Laugavegur centrinę gatvę, kur yra patraukli parduotuvių, barų ir restoranų įvairovė.

 

reykjavik

 

4) Jokulsarlonas

Nuostabus epizodas, kai  lūžta ledkalnis ir šis nukrinta į jūrą, žvilgsnis ir garsas nesvetimas ir Islandijai. Geriausia vieta liudyti šį gamtos jėgos rodymą yra Jokulsarlono  ledkalnių lagūnoje. Šis ledkalnių kupinas ežeras, įsikūręs pietryčių  Islandijoje, buvo suformuotas  ledyno, kuris yra didžiausias traukos objektas čia . Nors jūs galite pamatyti ežerą su lėtai judančiais, plūduriuojančiais ledkalniais iš salos „žiedinio kelio“, bet niekas neatpirks tokio reginio, kaip stebėjimas iš valties denio.

 

jokulsarlon

 

3) Vatnajokulio  nacionalinis parkas

Didžiausias ledynas Europoje- Vatnajokulio nacionalinis parkas. Jis  yra toks didžiulis, kad jame yra apie 14 proc. Šalies. Padalintas į keturias atskirai valdomas teritorijas, dažniausiai lankomas parkas yra pietinė Skaftafell teritorija, kur trasos veda  ties melsvo atspalvio  ledynus ir krioklius. Nuotykių megėjai gali lipti Vatnajokulio ledynu arba ištirti ilgą vulkaninių kraterių, vadinamų „Lakagigar“, ratą. Parkas turi daugybę lengvai prieinamų pramogų, įskaitant galingą Detifoso krioklį, garsų didžiuliu vandens kiekiu.

 

Vantjokul

 

2) Auksinio rato kelias

Regionas, kuris yra  iškart į rytus nuo Reikjaviko, yra intriguojantis unikaliomis Islandijos  lankytinomis vietomis, įskaitant istorines vietas, nuostabius kaimus, geizerus ir krioklius. Kelios kelionių bendrovės siūlo dienos ekskursijas po teritoriją palei kelius ir greitkelius, kurie bendrai vadinami Aukso ratu keliu. Populiariausi turai yra „Gullfoss“ sustojime, kuris eina  per „Hvita“ upės kanjoną ir „Geysir“ karštąsias versmes, kur pavadinimas „pasaulinis geizeris “ turi savo vardą.

 

golden circle road

 

1) Mėlynoji lagūna

Reikjaneso pusiasalyje, įsikūrusiame mažiau nei valanda kelio automobiliu nuo Reikjaviko, Melynoji  lagūna yra Islandijos populiariausia turizmo vieta. Šį dirbtinį ežerą maitina perkaitęs jūros vanduo, išleidžiamas iš netoliese esančio lavos srauto. Geoterminiuose vandenyse yra mineralų, tokių kaip silicio dioksidas, manoma, kad jie turi naudos sveikatai, tačiau tai yra galimybė atsipalaiduoti garuose lagūnoje, apsuptoje juodųjų lavų uolų, kurie labiausiai pritraukia lankytojus.

 

blue lagoon

One thought on “Islandija. Ką pamatyti? Lankytinos vietos Islandijoje. Top 10

  1. iriena starzdiania 29 kovo, 2019 at 7:10 am

    nu kajp griazu niagaliu atsigraziati

Parašykite komentarą