Sigišoara – Rumunijos miestas kuriame sutiksite Drakulą.

Photo by Jonny Gios on Unsplash

Tai vienas geriausiai išlikusių viduramžių miestų Europoje, įtrauktų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Sigišoarą taip pat garsina rašytojo Bremo Stoukerio personažas – žymusis vampyras Drakula, kuris išaugo nuo realiai egzistavusios Vlado Tepeš‘o asmenybės, Valachijos regiono kunigaikščio, valdžiusio 1456 – 1462 metais.
Lankytinos vietos Sgišoaroje:
Cetatea Sighisoarei (Šigišoaros citadelė). Jau keletą šimtmečių, Sigišoara buvo karinė ir politinė tvirtovė. 14 – 16 amžiuje, pastatyti bokštai aplink Citadelę apsaugojo miestą nuo Turkijos puolimų. Šie bokštai taip pat saugojo šaudmenis ir maisto produktus. Devyni bokštai ir du bastionai išlaikė laiko išbandymą.
Turnul cu Ceas (Laikrodžio bokštas). Pagrindinis miesto traukos taškas, laikrodžio mechanizmas sudėtingas ir ypatingas, su figūrėlėmis padarytomis iš liepos medžio. Šio laikrodžio mechanizmas laikomas Sigišoaros gyventojų pasididžiavimu. Laikrodyje yra septynios judančios medinės romėnų dievų statulėlės, iš kurių kiekviena atitinka savaitės dieną, o nišoje, greta laikrodžio, įkurdintos įvairios skulptūrinės figūros, simbolizuojančios Teisingumą, Naktį ir Dieną, Pasaulį ir Įstatymus ir t.t
Biserica Manastirii Dominicane (Dominikos vienuolyno bažnyčia). Dokumentai liudija, kad tai buvo Dominikos vienuolynų gyvenvietė, bažnyčia išlaikė originalią struktūrą. Būdingas gotikinis stilius, viduje galima grožėtis vertingais meno objektais, akmuo išraižytas renesanso stiliumi, kilimai, baroko vargonai.
Bažnyčia ant kalno (Biserica din Deal). Tai vienas tipiškiausių gotikos stiliaus statinių Transilvanijoje, taip pavadinta, nes stovi ant kalvos. Bažnyčia buvo viduje dažyta freskomis, bet vėliau jos buvo sunaikintos, nesenai restauravus, atkartotos kai kurios originalios freskos, viduje galima grožėtis renesanso stiliaus baldais, garsių žmonių paveikslais.
Scările acoperite (mokinių laiptai). Žinomi kaip Viduramžių architektūros įdomioji dalis, buvo skirti apsaugoti mokinius ir bažnyčios lankytojus žiemą nuo šalčių, iš pradžių laiptai turėjo 300 laiptelių, po 1849 jų sumažėjo iki 175.
Casa dracula (Drakulos namas). Šis ochros spalvos namas yra vieta, kur gimė ir gyveno garsusis Drakula su savo tėvu, virš įėjimo pavaizduotas drakonas, Drakula iš rumunų kalbos reiškia drakonas (drako –lotyniškai) ir velnias , drakonas viduramžiais buvo kaip simbolis nepriklausomumo, vadovavimo, stiprybės ir išminties.
Turnul Franghierilor (Virvininkų bokštas). Tai vienas iš seniausių pastatų Sigišoaroje, jo vaidmuo kartu su aukso bokštu apsaugoti šiaurės vakarų kampines kalvas.
Turnul Croitorilor (siuvėjų bokštas) Tai įspūdingas bokštas statytas 14 amžiuje, turtingiausių gildijų mieste, jo viršutinė dalis buvo sunaikinta 1676 gaisro, kai miesto parako indėliai sprogo.
Turnul Cizmarilor (Batsiuvių bokštas) Adresas: Strada Zidul Cetăţii. Barokinės architektūros įtaka. Jo stogas, primena smailą šalmą, jame- mažas stebėjimo bokštas.
Biserica Leprosilor (raupsuotųjų bažnyčia). Įsikūrusi žemutiniame mieste ant Tarva upės kranto, ši maža 15 šimtmečio gotikos bažnyčia tarnavo kaip raupsuotųjų prieglobsčio koplyčia tarp 1647 ir 1684. Kadangi raupsuotieji nebuvo įleidžiami eiti į bažnyčią.

tags:transilvanija, rumunija, vampyrai, sigisoara, sigišoaros miestas, rumunijos miestai

Parašykite komentarą