Lankytinos vietos Izraelyje ir Jordanijoje (turistinis maršrutas).

1 Diena. Tel Avivas.

Atvykstate į Tel Avivą, kelių valandų poilsis viešbutyje,(jei atvyksite ryte ar popietę) į pavakarę pasivakščioti po Tel Avivą ir aplankyti:
Senąjį Jafa uostą, jame atkreipkite dėmesį į Šv. Petro bažnyčią (St. Peter‘s church), HaYarkon parką, jame teka ilgiausia Izraelio upė- Yarkon, jei įdomu ir turėsite laiko aplankykite Tel Avivo meno muziejų, Antradieniais ir ketvirtadieniais jis dirba nuo 10 iki 22 val.
Baltasis miestas. Tel Avivo „Baltasis miestas“ – miesto dalis, kurioje dominuoja balti bauhaus stiliaus pastatai. 2003 metais ši teritorija įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.
Karmel turgus (Shuk HaCarmel). Karmel turgus yra didžiausia Tel Avivo prekyvietė, kurią verta aplankyti. Tai ilga ir siaura alėja, kurios prekystaliai nukrauti įvairiausiais maisto produktais.
Nakvynė Tel Avive.

Photo by Adam Jang on Unsplash

2 diena. Kelionė į Jeruzalę.

Jeruzalėje rekomenduojama aplankyti šias vietas:
Siono vartus. Siono vartai yra pietiniai Jeruzalės senamiesčio vartai, pro kuriuos patenkama ant Siono kalno.
Alyvų kalną. Alyvų kalnas iškilęs Jeruzalės rytuose, virš Kedrono slėnio. Nuo maždaug 100 metrų aukščio kalvos atsiveria nuostabus vaizdas į senąjį miestą.
Getsemanės sodas ir Tautų bazilika. Getsemanės sodai yra Alyvų kalno vakariniame šlaite. Tai Biblijos laikų alyvmedžių sodas, kuriame Jėzus apsilankė naktį prieš nukryžiavimą ir jame buvo suimtas.
Raudų sieną. Raudų siena dar žinoma Vakarinės sienos arba Solomono sienos pavadinimais yra Šventyklos kalno atraminės sienos dalis. Į sienos plyšius tikintieji Dievui sudeda laiškus su prašymais, nes yra manoma, kad ji yra arčiausiai Dievo ausies. Visi laiškai iš Raudų sienos išimami du kartus per metus ir užkasami švenčiausioje žydams vietoje – Alyvų kalne.
Raudų sienos tunelius. Raudų (Vakarinė) siena kiekvienam padaro didelį įspūdį, tačiau visa jos didybė atsiskleidžia nusileidus po žeme – Raudų sienos tuneliuose. Beveik 488 metrų ilgio tuneliai lankytojams suteikia galimybę pažvelgti į Didžiojo Erodo užmojus išplėsti Šventyklų kalną.
Liūtų (Šv. Stepono) vartus ir Via Dolorosą. Liūtų vartai yra vieni iš septynių senamiesčio vartų, pro kuriuos Jėzus įžengė į Jeruzalę Verbų sekmadienį. Šie vartai yra Via Dolorosa kelio pradžia, kuriuo Jėzus ėjo nuo Piloto rūmų iki nukryžiavimo ir palaidojimo vietos.
Šventojo kapo bažnyčią. Šventojo kapo bažnyčia yra Jeruzalės senamiestyje. Tai švenčiausia vieta krikščionims, kiekvienais metais pritraukianti milijonus piligrimų. Pagal Naująjį Testamentą šioje vietoje buvo nukryžiuotas Jėzus Kristus.
Uolos kupolą. Uolos mečetė trečia pagal svarbą islamo pasaulio mečetė po Mekos ir Medinos, pastatyta ant Šventojo kalno, nuo kurio atsiveria nuostabi Jeruzalės panorama. Šventovės širdyje yra Kertinis akmuo, nuo kurio, kaip tikima, pranašas Mahometas pakilo į dangų. Užsieniečiams neleidžiama pamatyti šio akmens, bet tam tikromis valandomis patekti į mečetę galima.
Krikščionių kvartalą (Senamiestis). Pagrindinis krikščionių centras – Krikščionių kvartalas išsidėstęs šiaurės vakarų senamiesčio kampe. Jame priskaičiuojama apie 40 krikščionims šventų vietų, tarp kurių yra ir Šventojo kapo bažnyčia.
Marijos Magdalietės bažnyčią. Marijos Magdalietės bažnyčia yra viena iš labiausiai išsiskiriančių Alyvų kalno šlaite esančių šventovių. Rusų ortodoksų bažnyčia pastatyta 1886 metais caro Aleksandro III. Ją puošia septyni paauksuoti kupolai.
Botanikos sodą. Jeruzalės botanikos sodas gali didžiuotis didele augalų kolekcija, atgabenta iš įvairių pasaulio vietovių. Tai puiki vieta norintiems pasivaikščioti ir pabūti gamtoje, apžiūrint įvairių rūšių gėles, medžius bei krūmus. Čia galima pamatyti ir mėsėdžių augalų bei didžiausią pasaulyje bonsų kolekciją. Botanikos sode taip pat yra 500 metrų ilgio „Biblijos kelias“, kuriame lankytojai supažindinami su keliais šimtais augalų rūšių, paminėtų Biblijoje.
Jeruzalės citadelę (Dovydo bokštas). Jeruzalės citadelė žinoma Dovydo bokšto pavadinimu yra tarptautinės reikšmės istorinė ir archeologinė vertybė. Citadelė yra viduramžių tvirtovė, kuri vėlesniais laikotarpiais buvo išplėsta. Statinys stovi netoli Jafos vartų – istorinio įėjimo į miestą. Jame šiuo metu įkurtas Jeruzalės istorijos muziejus, lankytojus supažindinantis su miesto istorija nuo II tūkst. pr. m. e. iki laikotarpio, kai Jeruzalė tapo Izraelio sostine.
Karaliaus Dovydo kapavietę. Biblijoje teigiama, jog karalius Dovydas palaidotas ant Siono kalno Jeruzalėje. Šalia jo kapavietės yra veikianti karaliaus vardu pavadinta sinagoga. Pasak legendų, karaliaus Dovydo kapavietėje buvo paslėpti Pirmosios šventyklos lobiai, todėl ši vieta ilgus amžius buvo įvairių Jeruzalės užkariautojų – kryžiuočių, persų, turkų ir kt. – taikinys.
Paskutinės vakarienės menę. Virš karaliaus Dovydo kapavietės yra Paskutinės vakarienės menė, kurioje paskutinį kartą vakarieniavo Jėzus su savo apaštalais. Paskutinės vakarienės pavaizdavimas tapo pagrindiniu krikščioniškosios dailės motyvu. Šiandien išlikusi menė perstatyta Jeruzalę valdant kryžiuočiams.
Dievo Motinos kapo bažnyčia. Uoloje įrengta Dievo Motinos kapo bažnyčia yra Kedrono slėnyje, Alyvų kalno papėdėje. Čia, kaip tikima, yra Marijos kapas, uždengtas marmurine plokšte. Šioje bažnyčioje taip pat ilsisi Dievo Motinos Marijos tėvai – Joachimas ir Ana bei Marijos vyras Juozapas.
Nakvynė Jeruzalėje.

Photo by Raimond Klavins on Unsplash

3 Diena. Ein Gedi draustinis ir maudynės negyvojoje jūroje.

Aplankykite Ein Gedi oazę – vieną gražiausių Artimųjų Rytų vietų. Joje išteka 4 šaltiniai, vėliau pavirsdami į upelius. Dovydo šaltinio vanduo, krisdamas iš 200 metrų aukščio, Nahal David tarpekliu nuteka į Negyvąją jūrą. Šiose vietose būsimasis karalius Dovydas slėpėsi nuo tuometinio karaliaus Sauliaus rūstybės. Ein Gedi teritorijoje archeologai surado 3 tvirtovių liekanas.
Už kelių kilometrų į pietus nuo Ein Gedi rezervato rasite nuostabius Negyvosios Jūros paplūdimius, mėgaukitės ir plūduriuokite į sveikatą!
Nakvynė prie Ein Gedi.

Photo by Dewet Willemse on Unsplash

4 diena. Kelionė į Eliatą. Poilsio diena Eliate.

Eilatas – tai vieta kur amžinai šviečia saulė, net 359 dienas per metus. Poilsis Eilate – tai puikus klimato ir pramogų, jūros ir dykumos, kalnų ir oazių derinys. Dėka pastovios vandens temperatūros ir didelio vandens druskingumo Eilato įlankoje yra vienas įspūdingiausių ir turtingiausių koralų rezervatų pasaulyje. Jūros vandenys yra tokie švarūs ir skaidrūs, jog iš kur tik bežiūrėtum, koralų rifai ir įvairiaspalvės žuvys iškyla prieš tave visu savo grožiu ir didingumu.
Nakvynė Eliate.

5 Diena. Kelionė į Jordaniją, Vadi Rumo kanjonas.

Kertate Wadi Arabia pesienio postą ir vykstate į Vadi Rumo Kanjoną.
Rekomenduojama užsisakyti 1 dienos turą su kupranugariu ar džipu ( turą reikia užsisakyti iš anksto)
Turą galite rasti čia: http://www.wadirumbedouintraditions.com/en/
Nakvyne Vadi Rumo apylinkėse. (Populiariausios nakvynės šiose vietovėse yra palapinių stovyklos)

Photo by Alex Vasey on Unsplash

6 diena. Kelionė į Petrą.

Rekomenduojama pasivaikščioti po Petrą jau sutemus.
Tai archeologinė vietovė Jordanijoje, garsėjanti akmens statulomis, išskaptuotomis uolose apie II amžių prieš mūsų erą. Tai pamirštas nabatėjų miestas, dar vadinamas dykumų rože. Uolose iškalti nuostabūs rūmai, laiptai, vedantys į kitus statinius. Šis objektas taip pat įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Rausvas lyg rožė miestas buvo Nabatėjos karalystės ir Romos imperijai priklausiusios Arabijos karalystės sostinė. Senovėje tai buvo klestintis karavanų prekybos centras, pro Petrą driekėsi Karalių kelias, jungiantis su Raudonąja jūra. Kiti keliai siejo miestą su Arabija, Mesopotamija ir Viduržemio jūra.
Nakvynė Petroje.

Photo by Alex Vasey on Unsplash

7 diena. Kelionė į Madaba miestą.

Aplankykite šį garsų mozaikomis miestą, pasivaikščiokite smagiomis Madaba gatvelėmis.
Madaba yra Madabos gubernijos sostinė ir penktas pagal gyventojų skaičių (apie 60.000) miestas Jordanijoje. Madabos mozaikų miestas geriausiai žinomas dėl savo įspūdingų Bizantijos ir Umayyad mozaikų iš 5-7-ojo amžių, kurios pasklidusios po miesto namus ir bažnyčias. Įsikūręs tik 19 mylių (30km) į pietus nuo Amano, Madabos miestas taip pat garsėja 6-ojo amžiaus Šventosios žemės žemėlapiu, kuriame atvaizduota Jeruzalė ir jos kaimyniniai regionai.
Nakvynė Madaba mieste.

8 diena. Jordanijos sostinė-Amanas.

Aplankykite istorinę citadelę, Romos teatrą, karaliaus Abdullah I mečetę, Vakalat gatvė, Karališkajį automobilių muziejų, Jordanijos archeologijos muziejų. Nakvynė Amane.

Photo by heba AlWahsh on Unsplash

9 Diena. Kelionė į Tel Avivą.

Kertate King Hussein bridge sieną Alenby tiltu ir atvykstate į Izraelį. Važiuojate link Tel Avivo. Poilsis Tel Avivo paplūdimiuose.

10 diena. Kelionė į Lietuvą.

Taip pat skaitykite:

Jordanijos lankytinos vietos. Ką pamatyti Jordanijoje? Top 10

tags:kelione i izraeli, jeruzale, kelionė į izraelį, poilsis prie juros, petra jordanija, negyvoji jura

Parašykite komentarą