Dunojaus delta Rumunijoje – Pelikanų rojus.

danube-mobile

Didžiausia Europos delta priklauso apdainuotajam Dunojui. Upei, kuri, be kitų garbingų titulų, dar vadinama labiausiai tarptautine pasaulio upe, kadangi savo vandenis plukdo pro 9 šalis, aplankydama net 4 Europos sostines: Vieną, Bratislavą, Budapeštą ir Belgradą.
Daugiau nei 2800 kilometrų vingiuojantis Dunojus savo kelionę pradeda Vokietijos Švarcvaldo miškuose ir srūva iki pat Juodosios jūros, kur ir sudaro didžiulę deltą. Manoma, jog delta susiformavo per 10 tūkst. metų. Be to, ji kasmet vis auga, kadangi upė ir toliau plukdo aliuvines sąnašas.
Dunojaus delta, esanti Rumunijos ir Ukrainos teritorijose, šakojasi į tris atšakas – Šv.Jurgio, Sulinos ir Kilijos. Tačiau tai – tik didžiausios milžinišką deltą sudarančios dalys. Jos skyla į daugybę smulkesnių atšakų bei protakų, tarp kurių susidarę pelkės bei nedideli ežeriukai, plaukioja nendrių salelės. Visą šią gamtos simfoniją papildo galybė floros ir faunos rūšių. Daugybė paukščių, kurių čia priskaičiuojama per 300 rūšių, į deltą kasmet suskrenda perėti jauniklių.
Didžiulė vietovė yra labai retai apgyvendinta. Žmonės daugiausia įsikūrę deltos pakraščiuose, nedidukuose kaimeliuose, iš viso apie 12-15 tūkst. gyventojų, kurie daugiausia verčiasi tradicine žvejyba bei žemės ūkiu.
Dunojaus deltoje organizuojami kruizai bei dienos išvykos laivais iš Tulčios (Tulcea) Rumunijoje. Tulčioje įsikūręs ir Dunojaus deltos gamtos istorijos muziejus, supažindinantis su regiono gamtos ištekliais ir vietinių gyventojų tradicijomis.

tags:dunojus , pelikanas, pauksciai, paukščiai , zuvedra paukstis , upė, upe, rumunija

Parašykite komentarą