Linksmosios kapinės Rumunijoje sako: į mirtį reikia žiūrėti linksmai.

merry_cemetery_1-mobile

Rumunijos šiaurėje esantis Sapantos miestelis garsėja unikaliomis Linksmosiomis kapinėmis, kuriose įprasta matyti ne verkiančius ir liūdinčius, o besišypsančius lankytojus.
Neįprastose Sapantos kapinėse vyrauja linksmos spalvos, o kapus puošia įvairiomis spalvomis išmarginti kryžiai ir šmaikštūs eilėraščiai. Šio miestelio kapinėse, Cimitirul Vesel, jau per 800 ąžuolinių kryžių. Visi jie tarsi meno kūriniai: ant kryžių ryškiais dažais pavaizduotos scenos iš kapuose palaidotų žmonių gyvenimo.
Sapantos kapinių įkūrėjas – Ion Stan Patras, pirmąjį kryžių nutapęs 4 dešimtmetyje. Šis žmogus daugiau nei 40 metų buvo kapinių kryžių tapytojas – numirus miestelio gyventojui jo artimieji kreipdavosi į Ion‘ą, kad šis pagamintų kryžių. Ion‘as pats nuspręsdavo, koks piešinys ir žodžiai labiausiai tiktų mirusiojo atminimui. Tokiu būdu, ant kryžiaus neretai atsirasdavo užrašas apie neištikimybę, mirusiojo kvailybes ar pomėgį išlenkti taurelę. Linksmųjų kapinių įkūrėjas buvo įsitikinęs, jog mažam miestelyje neverta kažko slėpti, juk visi viską ir taip žino vieni apie kitus. Įdomu tai, jog niekas niekuomet nėra supykęs dėl Ion‘o piešinių ar užrašų. Dabar tokio paties stiliaus kryžius gamina Ion‘o mokiniai.
Net ir nesuprantantiems rumunų kalbos pasidairyti po kapines įdomu, nes ne tik užrašai, bet ir paveikslėliai čia verti dėmesio ir pakankamai aiškiai (ir, žinoma, linksmai!) atspindi mirusiojo gyvenimo būdą.
Manoma, jog paprotys į mirtį žiūrėti linksmai atkeliavęs iš senovės, kuomet šioje vietovėje gyveno gentis, tikėjusi, jog mirtis – tai tarsi slenkstis į žymiai geresnį gyvenimą nei žemiškasis.
Netoli nuo Sapantos galima aplankyti Perio vienuolyną, kurio bažnyčia, kaip teigiama, yra aukščiausia medinė bažnyčia pasaulyje. Šios bažnyčios bokšto aukštis yra 78 m.

tags:sapanta, kryzius , transilvanija, kapines, vampyrai, kapu pavyzdziai, rumunija

Parašykite komentarą