Lankytinos vietos Egipte. Ką pamatyti Egipte? Top 11

Nors mano žinios apie Egiptą iki šiol nebuvo didelės, visuomet maniau, kad pagrindinė lankytina vieta čia-poilsiniai kurortai ir Egipto piramidės, tačiau įsitikinau, kad yra kitaip.

Egiptas yra garsus savo senovės civilizacija ir keletu garsių  pasaulio paminklų, įskaitant Gizos piramides, Didijį Sfinksą ir senovės Luksoro šventyklas, kurių istorija prasidėjo prieš tūkstančius metų. Nors didžioji dalis turistinių objektų išsidėstę palei Nilą, Egipto kelionių galimybės taip pat apima ir nardymą palei Raudonosios jūros pakrantę. Kitos turistinės lankytinos vietos Egipte apima kupranugarių keliones į Sinajaus kalnus, keliones į atokias oazes ar vizitus Koptų vienuolynuose  esančius Rytinėje dykumoje.

 

11) Ibn Tulun mečetė

 

Ibn Tulun mečetė, pastatyta tarp 876 ir 879 m., yra viena iš seniausių mečečių Kairo mieste. Jos užsakovas buvo Egipto gubernatorius  ibn Tulunas.  Mečetė pastatyta su  kiemu, viduryje-  iš keturių pusių sienomis apsupta salė kiekvienoje.  Minaretas, kuriame yra spiraliniai išoriniai laiptai, panašūs į garsų minaretą Samaroje, greičiausiai buvo pastatytas keletą šimtmečių vėliau. „James Bond“ filmo „Šnipas, kuris mane mylėjo“ dalis, buvo nufilmuota Ibn Tulūno mečetėje.

 

atsisiųsti

10) Dahabas

 

Dahabas yra maždaug 85 km  į šiaurę nuo Šarm el Šeicho, Akabos įlankoje, netoli Sinajaus pietinės dalies. Dahabas buvo Izoliuotas pakrantės kaimas  ir 1980-aisiais tapo hipių susitikimo vieta. Veliau tapo alternatyviu kurortu su pigiu apgyvendinimu ir laisvumu grįstu gyvenimo būdu. Banglenčių sportas, nardymas, kupranugariai ir džipai – tai viena iš populiariausių vietų Raudonojoje jūroje.

 

atsisiųsti (1)

9) Sivos oazė

 

Libijos dykumoje esanti Sivos oazė yra viena iš Egipto  izoliuotų gyvenviečių, kurioje gyvena 23 000 žmonių, daugiausia etninių berberų. Oazė esanti sename  prekybiniame kelyje yra gana svarbi , nes natūralios versmės  ir palmių medžiai  palengvindavo keliones dykumomis. Su Romos imperijos žlugimu Sivoje prasidėjo  nuosmukis. Pastaraisiais dešimtmečiais turizmas čia tapo gyvybiškai svarbiu pajamų šaltiniu. Daug dėmesio skiriama viešbučiams, kuriuose naudojamos vietinės žaliavos, ir šiai vietovei būdingo stiliaus kūrimas.

 

fixedw_large_2x

 

8) Egipto muziejus

 

Egipto muziejus yra viena svarbiausių lankytinų vietų Kaire, kur sukaupta mažiausiai 120 000  senovinių Egipto daiktų. Yra 2 pagrindinės muziejaus dalys, pirmasis ir antrasis aukštai. Pirmame aukšte yra daug rašytinių šaltinių  ir monetų, kuriuos naudojo senovės egiptiečiai. Antrame aukšte yra artefaktų iš paskutinių dviejų senovės Egipto dinastijų, taip pat daugybė artefaktų, paimtų iš Karalių slėnio. Svarbiausios vietos  yra Tutanhameno kapas ir „Karališkasis Mumijų kambarys“, kuriame  yra 27 karališkosios mumijos iš faraono laikų.

 

atsisiųsti (2)

 

7) Abu Simbelas

 

Abu Simbelas yra archeologinė vietovė, kurią sudaro dvi didžiulės uolienų šventyklos pietų Egipte, vakarinėje Naersio ežero pakrantėje. Dvigubos šventyklos statytos 13 amžiuje  Faraono Ramzio, Didžiojo Egipto valdovo, kaip ilgalaikis paminklas jam  ir  karalienei Nefertitei. Kompleksas buvo perkeltas i 1960-aisiais, kai šventykloms  grėsė  paskendimas Nerserio ežere.  Abu Simbelas išlieka vienas iš populiariausių turizmo objektų Egipte.

 

images

 

6) Karalių slenis

 

Karalių slėnis prie Luksoro yra slėnis, kuriame beveik 500 metų laikotarpiu, nuo XVI iki XI a. Pr. Kr. Kapai buvo pastatyti karaliams ir privilegijuotiems Naujosios Karalystės didikams. Slėnyje yra 63 kapai. Jų dydis nuo paprastos duobės iki didelio  komplekso,  kapo su daugiau kaip 120 kamerų. Karališkosios kapinės dekoruotos su Egipto mitologinėmis scenomis  ir parodoto  laikotarpio tradicijas ir laidotuvių ritualus. Manoma, kad senovėje  visi kapai buvo atidaryti ir apiplėšti, išskyrus garsų Tutankhamuno kapą.

 

valley-of-the-kings

 

5) Kruizinis Nilas

 

Kruizinis Nilas yra populiarus būdas aplankytia Aukštutinį  Egiptą. Nuo praeities laikų Nilio upė buvo Egipto išsigelbėjimo arterija.  Nėra geresnio būdo, kaip atsekti Egipto istoriją, nei sekti Nilo upės istoriją. Beveik visi Egipto kruiziniai laivai keliauja Luksor-Asvan kelią, kuris yra saugus, vaizdingas ir baigiasi dviem svarbiausiais Egipto miestais. Plaukimas Feluka per  Nilą yra puikus pasirinkimas. Felukos yra burlaiviai, kurie senovėje buvo naudojami Nile. Felukos nėra tokios  patogios kaip prabangus kruizinis laivas, bet niekas negali atsispirti paplaukioti burlaiviu, kuris buvo sukurtas prieš  tūkstančius metų.

 

Tania

 

4) Raudonoji Jūra

 

Raudonoji jūra, prie Egipto krantų, yra viena iš gražiausių nardymo vietų pasaulyje. Raudonosios jūros vandenys yra žinomi dėl jų įspūdingo matomumo ir kai kurių egzotinių jūros ypatybių. Turėdama platų koralinių rifų plotą, kur  gyvena tūkstančiai skirtingų jūros būtybių jūra tampa nepakartojama nardytojams. Raudonosios jūros paplūdimio kurortai yra abiejose jūros pusėse, rytinėje pusėje ir dalyje Sinajaus pusiasalio  yra seniai įsteigtas Šarm el Šeichas ir jo neo-hipių  buveinė- Dahabas. Vakarinėje Raudonosios jūros pakrantėje yra gana sena  ir turistinė Hurgada ir keletas naujų kurortinių miestelų.

 

Red Sea underwater-coral-reef

 

3)Luksoras

Aukštutiniame Egipte esantis miestas Luksoras turi kuo didžiuotis, mat senovės Egipte šioje vietoje buvo Tėbai. Tėbų miestą puikiai primena Luksoro šventyklos. Romos imperijai šalyje įvedus krikščionybę, pagoniški pastatai ir paminklai buvo naikinami. Tėbai kuriam laikui buvo užmiršti, dykumų vėjai čia pustė smėlį, o valstiečiai šventyklų griuvėsius naudojo kaip namus. Vęliau Luksoro šventykla po truputį buvo užnešta Nilo dumblu. Ant jos griuvėsių buvo pastatyta Abu Haggag’o mečetė. Vėliau ji buvo visiškai perstatyta, tačiau vienas minaretas yra išlikęs. Šventykla buvo atkasta tik XIX a. Netoliese pastatyta nauja mečetė irgi buvo pavadinta Abu Haggag’o vardu. Tad buvo aršiai priešinamasi senosios mečetės nugriovimui.

 

 

2)Karnako šventykla

 

Tai didžiausia senoji religinė vieta, kuri kada nors pastatyta, ir tai yra bendras daugelio kartų Egipto statybininkų laimėjimas. Karnako šventykla iš tikrųjų susideda iš trijų pagrindinių šventyklų, mažesnių uždarų šventyklų ir keleto išorinių šventyklų, esančių maždaug 2,5 km į šiaurę nuo Luksoro. Viena iš žymiausių Karnako struktūrų – „Hypostylės salė“, salės plotas 5000 m2  Su 134 masyviomis kolonomis, išdėstytomis 16 eilių.

 

karnak1

 

1) Gizos piramidės

 

Gizos piramidės, yra greta pietvakarių Kairo priemiesčių. Piramidės Gizoje buvo pastatytos per tris kartas – Khufu, jo antrojo karaliaujančiojo sūnaus Khafre ir Menkaurė. Didžioji Hufu piramidė yra nuostabi, net  139 metrų  aukščio, todėl ji yra didžiausia piramidė Egipte, tačiau netoliese esanti Khafreo piramidė laikoma didesnė, nes ji pastatyta didesniame aukštyje.

 

gizanew5

2 thoughts on “Lankytinos vietos Egipte. Ką pamatyti Egipte? Top 11

  1. Pigūs skrydžiai į Egiptą 4 sausio, 2018 at 8:11 am

    Būtų smagu aplankyti šias visas vietas nuvykus į Egiptą. Atrodo vertos dėmesio lankytinos vietos. Ypač domina Karnako šventykla.

  2. Baltlokis 12 sausio, 2018 at 7:59 am

    Kietai! Labai gerai parasyta, Aciu:)

Parašykite komentarą