Kreta. Ką pamatyti Kretoje? Top 11 lankytinų vietų.

Kreta – yra didžiausia Graikijos sala. Kreta– didžiausia Graikijos sala ir penktoji pagal dydį Viduržemio jūroje, taip pat yra arčiausiai Afrikos žemyno esanti Viduržemio jūros sala. Jos plotas – 8,336 km². Tai didžiausia  Graikijos sala ir antra pagal dydį (po Kipro) rytinėje Viduržemio jūros dalyje. Kreta skirstoma į šiuos regionus: Chanijos, Retimno, Herakliono, Lasičio,. Oficiali valiuta – euras.

 

 

11) Herakliono Archeologijos  muziejus

Herakliono archeologijos muziejus yra laikomas vienu iš Europos svarbiausių muziejų. Šis pastatas buvo pastatytas tarp 1933 ir 1937 m. pagal  P. Karantinos planus,  įspūdingo Venecijos pranciškonų vienuolyno vietoje, sunaikinto žemės drebėjimo 1856 metais. Muziejus eksponuoja archeologinius radinius iš visos Kretos, apimančius daugiau nei  5500 metų salos istoriją. Garbinga  vieta yra skiriama Mino civilizacijos vertybėms, muziejuje yra pati svarbiausia Mino eksponatų  kolekcija  visame pasaulyje. Adresas:  Xanthoudidou 2, 71202 Heraklion.

 

herakliono muziejus

10) Loutro kaimas

Ramiai ir neįprastai dienai verta nuplaukti į Loutro kaimą. Tai tipiškas graikų kaimas su balta ir mėlyna dažytais namais  ir motorizuoto transporto trūkumu suteikia galimybę pasijusti gryžus į praeitį. Čia  galima mėgautis ramybe, gurkšnoti  gėrimą ir plaukti  akmenukų paplūdimiu.

 

loutro kaimas

9) Agios Nikolajos

Agios Nikolajos yra  miestas ir populiarus kurortas. Jis turi vaizdingą uostą, kur Jūs galite stebėti  vietinius žvejus  iškraunančius  savo sužvejotas žuvis. Yra daug kavinių siūlančių  gėrimus  ir valgius. Patrauklus smėlio paplūdimys  vadinamas Kitroplatia beveik miesto centre šalia ežero. Visame  mieste yra kosmopolitiška atmosfera ir pritaikytas šeimoms, nes daugelis  patogumų yra arti vienas kito.

 

agios nikolaios

8) Spinalongos sala

Spinalonga  yra įspūdinga vieta netoli  Elounda pakrantės . Prieš 800 metų venecijiečių pastatyti milžiniški įtvirtinimai čia saugojo  įėjimą į Eloundą. Vėlesniais metais, sala tapo raupsuotųjų kolonija ir raupsuotieji iš visos Graikijos čia buvo išsiųsti. Kolonija uždaryta 1957 metais, bet buvo įamžinta Victorijos Hislop romane.

 

spinalogos sala

7) Anogia miestelis  ir Sfendoni  urvas.

Anogia turi liūdną istoriją, čia Antrojo pasaulinio karo okupacinė vokiečių kariuomenė sugriovė visą kaimą  ir nužudė visus kaimo vyrus keršto už Vokietijos lyderio pagrobimą saloje. Šiandien kaime yra memorialas žymintis  tragišką įvykį. Kaimas yra taip pat žinomas kaip Nikos Ksilouris gimtinė legendinio Kretos muzikanto, kuris mirė 1980 metais.  Kiekvienais metais miestelis rengia  Yakintha festivalį  liepos mėnesį, tam, kad  atminti Ksilourį. Festivalis yra muzikos, teatro ir meno šventė.

Sfendoni – vienas gražiausių stalaktitų urvų Kretoje, apšviestas įvairiaspalvėmis šviesomis. Stalaktitai čia per 100 metų paauga 1 cm. Urvas sudarytas iš dviejų sekcijų. Pirmoji – turi 8 kambarius, kurie yra atviri lankytojams. Antroji sekcija – turistams uždara. Joje gyvuoja ekosistema, prisitaikiusi prie tamsos. Čia gausu sraigių, kirminų, šikšnosparnių, skorpionų ir pelių. Tiek sraigės, tiek kirminai yra vos kelių milimetrų ir visiškai balti. Aptikus šią uolą, joje rasta nemažai radinių, kurių amžius siekia net romėnų laikus. Kai kurie radiniai priklauso viduramžių laikotarpiui, tarp tokių – to laikmečio vaiko griaučiai. Manoma, kad tai pasiklydusio jaunuolio palaikai. Kadangi urvas neturi istorinio statuso, visi rasti daiktai išgabenti į Herakliono muziejų.

 

sfendoni urvas

6) Vai paplūdimys.

Šiaurės rytinėje Kretoje,  Lassithi regione, yra fantastinis paplūdimys vadinamas Vai. Jis ypatingas tuo, kad jis apsuptas didžiausių palmių medžių mišku Europoje, sudarytu iš 5000 medžių. Minkštas smėlis, krištolo vanduo ir natūralus grožis- šis paplūdimys jauki vieta šeimoms.

 

vai paludimys

5) Lasiti plokščiakalnis

Lasiti plokščiakalnis, viena derlingiausių vietų palyginti skurdžios augalijos Kretos saloje, driekiasi rytinėje salos dalyje. Lasiti simbolis – vėjo malūnai, gaminantys elektros energiją, kuri anksčiau buvo naudojama ne tik buitinėms reikmėms, bet ir laukų drėkinimo sistemai. Tiesa, kadaise tūkstančio malūnų kraštu vadintas plokščiakalnis šiandien gali pasigirti vos vienu kitu nedideliu vėjo malūnu.

lasiti ploksciakalnis

4) Chanijos Senamiestis ir uostas

Tai turbūt gražiausias kurortas saloje, Chanija trumpą laiką buvo salos sostinė. Senamiestis,  netoli uosto yra mėgstamas turistų dėl siaurų akmenimis grįstų gatvelių  ir svaiginančios  Venecijos architektūros. Čia rasite daug nuostabių  kavinių ir tavernų, kuriose  mėgausitės  gėrimais  ar valgiu. Puikus būdas pamatyti miestą ir apylinkes  arklių traukiama karieta, kurią galite išsinuomoti netoli uosto.

 

chania senamiestis

3) Kurno ežeras 

Kurnas, apsuptas  laukų ir miškų,  su nuostabiais baltaisiais kalnais  fone. Kurnas yra  gėlo vandens ežeras Kretoje. Čia yra keletas paplūdimių ir vasaros mėnesiais galima atsigaivinti vandenyje. Netoliese yra senovinė  lapa vietovė, kur romėnai pastatė pirtis. Taip pat yra Romos Akvedukas Aukštutinėje Lapoje.

 

Kurno ežeras

2) Senovės Knosas

Europos civilizacija prasidėjo Kretoje, prieš 9000 metų. Mažai yra išlikę jos liekanų, tačiau ši civilizacija tapo didele Mino civilizacija Kretoje egzistavusi prie Viduržemio jūros tarp 2700 pr. Kr ir 1450 pr. Kr. Civilizacijos centras buvo Knoso miestas su savo didžiuliais Mino rūmais. Ši vietovė buvo atrasta britų archeologo Arthur Evans 1900 m.

 

knosas

1) Samarijos tarpeklis 

Šis 16 km ilgio Samarijos tarpeklis yra vienas  ilgiausių tarpeklių Europoje, bet tuo pačiu ir gražiausias. Jis yra  pietvakarių Kretoje, apie 30 km nuo  Chanijos miesto, čia yra nacionalinis parkas  turintis stulbinančią augaliją ir gyvūniją.  Pradžioje maršruto atsiveria  1250 metrų aukščio  Omalos plokščiakalnis Baltuosiuose kalnuose. Praeities tragedija įtakojo, kad tarpeklis  žiemą uždaromas dėl staigių potvynių, tačiau vasarą  6 valandos  pėsčiomis yra neįtikėtinos. Maršrutas  baigiasi šalia jūros, netoli Agia Roumeli ir tada jūs galite keltu ir autobusu grįžti atgal į savo pradžios tašką.

 

samarijos tarpeklis

Taip pat skaitykite:

Ikarija. Ką pamatyti? Ką veikti? Lankytinos vietos. Top 8

 

Parašykite komentarą