Čekijos lankytinos vietos. Ką veikti, ką pamatyti? Top 11

Čekija, turinti daugybę vaizdingų istorinių miestų, pasaulinės klasės architektūros, romantiškų pilių ir žavingų gamtos stebuklų, ši Centrinės Europos šalis turėtų būti kiekvieno keliautojo kelionių sąraše.
Šalis gali pasigirti 12 įspūdingų UNESCO pasaulio paveldo vietų.  Čekija yra ta vieta, kur istorija atgyja. 
Šalis pasižymi gražiais miestų senamiesčiais, pilimis bei jų architektūra, ilgaamže vynų bei alaus gamybos tradicijomis, žmonės iš viso pasaulio čia važiuoja paragauti tikro, tradicinio čekų alaus.

 

Ką aplankyti Čekijoje?

 

11)Karlšteino pilis

Karlšteine yra viena iš labiausiai lankomų šalies vietų – Karlšteino pilis.
Pilis, pastatyta ant kalvos, su vaizdu į Vidurio Bohemijos slėnius,  turi didžiules sales ir kambarius, ji laikoma  viena gražiausių Europos pilių.
Lankytojai gali aplankyti jos didingus istorinius interjerus,  pakilti į  Mariano bokštą tam, kad pamatytų puikius vaizdus ir nusileisti į pilies kalėjimą. Pilis tikras fotografų džiaugsmas, ji nuostabiai ir paslaptingai atrodo kuomet aplink yra šiek tie rūko, tuomet pilis atrodo itin paslaptingai. Kalvos papėdėje yra daug parduotuvėlių, kavinukių, čia galima sau leisti kiek paišlaidauti.

 

 

10)Olomoucas

Moravijos miestas Olomoucas yra pernelyg menkai vertinamas miestas. Beveik nepaliestas masinio turizmo, miestas savotiškai leidžia atsipalaiduoti nuo turistų, čia yra keletas įspūdingiausių šalies bažnyčių, daugybė muziejų ir įvairių  restoranų.
Miestas garsėja įspūdinga 35 metrų aukščio Šventosios Trejybės kolona, įrašyta UNESCO pasaulio paveldo sąraše.
Tokios kolonos yra būdingos centriniams Europos miestams ir buvo pastatyti siekiant išreikšti padėką už išgyvenimą maro epidemijos metu.
Olomoucas, tai dar vienas  Čekijos baroko šedevras.

 

 

9)Telčas

Miestas puoštas daugybe Gotikinio stiliaus  namų išsirikiavusių palei pagrindinę istorinę  aikštę. Telčas įtrauktas į UNESCO ir yra tarsi  lyderis tarp vaizdingų bei nedidelių Čekijos miestų.
Jis buvo statytas kaip karališkasis vandens fortas, kryžkelėje tarp prekybos kelių. Nuo tų laikų miestas mažai pakito. Telčas puikiai tinka vienos dienos išvykai, čia galite aplankyti gotikos pilį, lipti į bokšto viršūnę Šv. Jokūbo bažnyčioje ir ištirti paslaptingus takus po pagrindine aikšte.
Netoliese,  keliaujant  iš Telčo miesto yra dar vienas UNESCO saugomas miestas – mažasis Trebičo miestas, kuris yra žinomas dėl savo puikiai išsaugoto žydų kvartalo.

 

Telčas

 

8)Pilzenas

Visame pasaulyje garsus, šviesios spalvos lageris „Pilsner“  pirmą kartą buvo gaminamas šiame mieste prieš 175 metų.
Praėjus keleriems metams, jo unikalus skonis greitai užkariavo planetą, todėl jis tapo vienas žinomiausių Čekijos produktų.
Todėl Plzenas gali didžiuotis, kaip šalies alaus sostinė,  čia vis dar yra „Pilsner Urquell“, pirmasis pasaulyje šviesusis lageris.
Tai gražus miestas  – čia yra Šv. Baltramiejaus katedra (didžiausias šalies bokštas), didžioji sinagoga, antra didžiausia Europos sinagoga, pagrindinėje aikštėje pagrinde Renesanso ir Baroko stiliaus namai.
Norėdami  daugiau sužinoti apie Pilsnerio alaus istoriją, galite aplankyti „Pilsner Urquell“ alaus daryklos muziejų, įsikūrusį  alaus darykloje.

 

 

7)Karlovi Varai

Karlovi Varai yra vienas gražiausių kurortinių miestų pasaulyje.
Pasivaikščiokite palei Teplos upę mėgaudamiesi elegantiška spalvinga architektūra ir pasemkite vietinio gyvybingo vandenis vienoje iš  kolonadose esančių versmių. Kiekviena vandens versmė yra skirtingų temperatūrų ir skonio, mieste rasite ir karšto vandens geizerį.

Būtinai pasimėgaukite Karlovarské oplatky (tradiciniai čekiški vafliai, gaminti naudojant iš versmių tekantį vandenį) ir pabandykite Becherovkos –  čekiško alkoholio, kurį išrado vaistininkas Josefas Vitus Becheris.
Daugiau apie Becherovka alkoholinius gėrimus galite sužinoti Jan Becherio muziejuje, kuriame nagrinėjama gėrimų istorija ir gamybos procesas.

 

karlovy varai

 

6)Brno

Nors Brno yra antras pagal dydį Čekijos Respublikos miestas, jame jaučiama jauki atmosfera.
Dėl didelio studentų  skaičiaus miestas Brno yra jaunas ir madingas.
Brno yra patrauklus architektūrų mišinys, kuriame vienoje gatvėje gali būti Gotikinių bei Baroko stiliaus pastatų, esančių greta vienas kito.
Įspūdinga Šv. Petro ir Pauliaus katedra yra gera vieta, norint pradėti ekskursijas.
Šviesiausiu architektūriniu miesto brangakmeniu, be abejonės, yra „Villa Tugendhat“ – į UNESCO įrašytas šiuolaikinio meno šedevras, statytas Ludwig Mies van der Rohe.
Tiesiai po  Šv. Jokūbo aikšte yra  didžiulės katakombos, jos yra antros pagal dydį Europoje po Paryžiaus katakombų.

 

brno (2)

 

5)Bohemijos Šveicarija

Mėgstantiems gamtą patiks vadinamoji Čekijos Šveicarija, regioną, kuris buvo sukurtas kaip Saksonijos Šveicarijos pratęsimas vokiečių pasienio dalyje.
Čekijos Šveicarija, pavadinta dėl jos panašumo į Šveicarijos kraštovaizdžius, čia yra puikių žavingų slėnių, ilgų miško takelių, bei vaizdingų panoramų į nuostabias uolas.
„Pravčicka brana“ – didžiausia natūrali smiltainio arka Europoje ir įspūdinga pramoga – puikiai tinkanti žygiams pėsčiomis.
Lankytojai taip pat gali pasivaikščioti Mariina skala (Marijos uola), tam kad pamatytų dar vieną  šlovingą gamtos grožį.

 

Bohemijos šveicarija

 

4)Česky Krumlovas

Šis mažas miestelis Pietų Bohemijos regione yra vienas iš geriausiai išsaugotų viduramžių miestų  visoje Europoje.
Čekijos Krumlovas yra žavinga vieta su raudonais stogais, spalvingais namais, dramatiškomis pilimis  ir vaizdingoms upių panoramomis
Būtinai apsilankykite  senamiesčio muziejuose ir užlipkite į pilies bokšto viršų bei pamatykite kvapą gniaužiančius vaizdus.
Čekijos Krumlovas garsėja Egon Schiele meno centru, kuriame eksponuojami 1911 m. Mieste gyvenusio austrų dailininko darbai.
Holašovice, įsikūręs 30 kilometrų į šiaurę nuo Čekijos Krumlovo yra tarsi vieta, kurioje sustoja laikas.
Šis nedidelis kaimas yra unikalus viduramžių gyvenvietės pavyzdys su gražiais istoriniais namais, kurie per šimtmečius išliko beveik nepakitę.
Čia gyvenantys žmonės saugo  vietinę kultūrą.
Lankytojai taip pat gali atlikti trumpą vienos dienos kelionę į šalia esantį Česke Budejovice miestą, kur yra „Budweiser“ alaus darykla, alus čia gamintas nuo pat  XIII a.

 

Česki krumlovas

 

3)Kromerižas

Kromerižo miestas, įsikūręs šalies rytuose, yra viena iš geriausių vietų vaizduojančių  išskirtinį Barokinį architektūrinį stilių, tai taip pat ir UNESCO saugomas miestas.
Čia galima rasti puikius gėlių sodus, taip pat žinomas kaip „Libosad“, kurie laikomi vienais iš geriausiai išlikusių Barokinių sodų pasaulyje.
Sodų krūmai išlaiko puikią geometrinę formą, statulos sodus papildo, o putojantys fontanai ir puikios kolonados suteikia  tikrą Barokinio grožio jausmą.
Be to, miestas pasižymi  pilimi, kuri kažkada priklausė galingiems ir turtingiems Olomouco vyskupams, kuriuose buvo didžiulės  salės ir  senoji biblioteka.
Norėdami pajusti praeities architektūros džiaugsmą, apsilankykite Lednice-Valtice kultūrinį kraštovaizdį –  UNESCO saugomą sritį, kurioje yra puikūs rūmai, elegantiški sodai, dirbtiniai tvenkiniai, bei gražūs fontanai.
Šis kompleksas yra laikomas vienu didžiausių meno kūrinių Europoje. Tai architektūros grožio kvintesencija.

 

kromerižas

 

2)Kutna Hora

Iš pirmo žvilgsnio, Kutna Hora atrodo toks pat ramus Vidurio Bohemijos miestas kaip ir bet kuris kitas.
Tačiau tai yra vienas iš labiausiai lankomų vietų šalyje.
Kutna Hora, garsėja nuostabia architektūra  saugoma UNESCO.
Kiekvieną dieną šimtai žmonių čia atvyksta vien tam, kad pamatytų Sedlec Osuary kaulų koplyčią – baroko koplyčia, pagaminta iš žmonių kaulų.
Šiame baisiame, mirtį primenančiame paminkle laikoma apie 40 000 įvairių žmonių kaulų.
Miestas taip pat garsėja gotikine Šv. Barbaros bažnyčia, nuostabia Dievo Motinos įpėdinio katedra ir Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia bei žaviu senamiesčiu.
Kutna Hora, garsėja savo sidabro kasyklomis, o Čekijos Sidabro muziejus leidžia atidžiau pažvelgti į tai ir galimybę nusileisti į tikrąją sidabro kasyklą, kuri yra muziejaus dalis.

 

Kutna hora

 

1)Praha

Praha yra puikus miestas, kuris kiekvieną sezoną atrodo savotiškai įspūdingas.
Miestas žavi savo gerai išsaugoto senamiesčio grožiu, romantiškais bei siaurais keliais, nuostabia architektūrinių stilių įvairove, prieinamomis kainomis ir skaniais patiekalais, gali lengvai prisitaikyti pagal  kiekvieno tipo keliautojo poreikius.
Nesvarbu, ar tyrinėjate didingą viduramžišką Karolio tiltą, vaikščiojate didžiausiu pilių kompleksu Europoje, ar mėgaujatės nuostabių bažnyčių grožiu, tai  yra tikrai puiki vieta.

 

 

Taip pat skaitykite šiuos du straipsnius apie Čekiją:

 

Trumpas kelionių vadovas po Čekiją. Informacija keliaujantiems į Čekiją.

Prahos lankytinos vietos. Ką pamatyti Prahoje. Top 13

Parašykite komentarą