Lankytinos vietos Rumunijoje. Ką pamatyti Rumunijoje? Top 12

Balkanų pusiasalyje esanti Rumunija yra kontrastų šalis. Buvusi Sovietų bloko šalis prieš daugelį metų priklausė romėnams, kurie davė šaliai savo pavadinimą, o taip pat priklausė vengrams ir osmanams. Šalis kupina nuostabių senųjų miestelių, kalnų kurortų, kurie siūlo slidinėjimą, ir besiplečiančių meno bendruomenių. Geriausiai žinomas Rumunijos pilietis tikriausiai yra vampyras Drakula, jis tarsi šalies simbolis, kurio gimtinė yra Transilvanijoje.

 

Ką aplankyti Rumunijoje?

 

12)Medinės Maramurešo regiono cerkvės

Maramurešo (Maramures) slėnis driekiasi Rumunijos šiaurėje. Tai istorinis regionas, apimantis Ukrainos ir Rumunijos teritorijose esančias žemes, kurias supa Karpatų kalnai. Regione išlikę apie 100 medinių stačiatikių cerkvių, kurioms būdingos aukštos varpinės ir unikali ornamentika. Dauguma šių bažnyčių buvo pastatytos 17-19 a., dalis jų (pavyzdžiui, Barsana, Surdesti, Poienile Izei, Budesti) yra įrašytos į Unesco pasaulio paveldo sąrašą. Paprastai tokioms bažnyčioms statyti būdavo naudojami ąžuoliniai rąstai, o viduje sienos būdavo puošiamos vietinių meistrų piešiniais, daugiausia scenomis iš Biblijos.

 

 

Medinės Maramurešo cerkvės

 

11)Geležiniai vartai ir įspūdinga Dakų valdovo statula.

Dunojaus upėje esantis tarpeklis, Serbijos ir Rumunijos pasienyje vadinamas Geležiniai vartai. Plačiąja prasme Geležiniai vartai apima 134 km ilgio kelią, siaurąja – tik paskutinį šio kelio barjerą, esantį kiek toliau už Rumunijos miesto Oršovo. Į šį barjerą įeina dvi hidroelektrinės užtvankos.

Tarpeklis yra išsidėstęs Rumunijos šiaurinėje bei Serbijos pietinėje dalyse. Šioje vietoje upė atskiria pietinę Karpatų dalį nuo vakarinės Stara Planina kalnų papėdės. Rumunų, vengrų, slovakų, turkų, vokiečių ir bulgarų kalbomis šis tarpeklis vadinamas Geležiniais vartais, pavadinimas vartojamas įvardijant visą tarpeklių sritį. Rumunijoje esanti dalis sudaro Geležinių vartų nacionalinį parką, o Serbijai priklausanti dalis yra Derdapo nacionalinis parkas.

Plaukiant šiuo tarpekliu galima pamatyti milžinišką paskutiniojo Dakų civilizacijos karaliaus Decebalo statulą. Ši statula yra 42,9 metrų aukščio ir 31,6 metro pločio, iškalta uoloje. Statybos truko 10 metų , nuo 1994 iki 2004 metų.

 

Geležiniai vartai ir karaliaus statula

 

10)Linksmosios kapinės Rumunijoje sako: į mirtį reikia žiūrėti linksmai.

Rumunijos šiaurėje esantis Sapantos miestelis garsėja unikaliomis Linksmosiomis kapinėmis, kuriose įprasta matyti ne verkiančius ir liūdinčius, o besišypsančius lankytojus.

Neįprastose Sapantos kapinėse vyrauja linksmos spalvos, o kapus puošia įvairiomis spalvomis išmarginti kryžiai ir šmaikštūs eilėraščiai. Šio miestelio kapinėse, Cimitirul Vesel, jau per 800 ąžuolinių kryžių. Visi jie tarsi meno kūriniai: ant kryžių ryškiais dažais pavaizduotos scenos iš kapuose palaidotų žmonių gyvenimo.

Sapantos kapinių įkūrėjas – Ion Stan Patras, pirmąjį kryžių nutapęs 4 dešimtmetyje. Šis žmogus daugiau nei 40 metų buvo kapinių kryžių tapytojas – numirus miestelio gyventojui jo artimieji kreipdavosi į Ion‘ą, kad šis pagamintų kryžių. Ion‘as pats nuspręsdavo, koks piešinys ir žodžiai labiausiai tiktų mirusiojo atminimui. Tokiu būdu, ant kryžiaus neretai atsirasdavo užrašas apie neištikimybę, mirusiojo kvailybes ar pomėgį išlenkti taurelę. Linksmųjų kapinių įkūrėjas buvo įsitikinęs, jog mažam miestelyje neverta kažko slėpti, juk visi viską ir taip žino vieni apie kitus. Įdomu tai, jog niekas niekuomet nėra supykęs dėl Ion‘o piešinių ar užrašų. Dabar tokio paties stiliaus kryžius gamina Ion‘o mokiniai.

Net ir nesuprantantiems rumunų kalbos pasidairyti po kapines įdomu, nes ne tik užrašai, bet ir paveikslėliai čia verti dėmesio ir pakankamai aiškiai (ir, žinoma, linksmai!) atspindi mirusiojo gyvenimo būdą.

Manoma, jog paprotys į mirtį žiūrėti linksmai atkeliavęs iš senovės, kuomet šioje vietovėje gyveno gentis, tikėjusi, jog mirtis – tai tarsi slenkstis į žymiai geresnį gyvenimą nei žemiškasis.

Netoli nuo Sapantos galima aplankyti Perio vienuolyną, kurio bažnyčia, kaip teigiama, yra aukščiausia medinė bažnyčia pasaulyje. Šios bažnyčios bokšto aukštis yra 78 m.

 

Linksmosios kapinės

 

9)Dunojaus delta Rumunijoje – Pelikanų rojus.

Didžiausia Europos delta priklauso apdainuotajam Dunojui. Upei, kuri, be kitų garbingų titulų, dar vadinama labiausiai tarptautine pasaulio upe, kadangi savo vandenis plukdo pro 9 šalis, aplankydama net 4 Europos sostines: Vieną, Bratislavą, Budapeštą ir Belgradą.

Daugiau nei 2800 kilometrų vingiuojantis Dunojus savo kelionę pradeda Vokietijos Švarcvaldo miškuose ir srūva iki pat Juodosios jūros, kur ir sudaro didžiulę deltą. Manoma, jog delta susiformavo per 10 tūkst. metų. Be to, ji kasmet vis auga, kadangi upė ir toliau plukdo aliuvines sąnašas.

Dunojaus delta, esanti Rumunijos ir Ukrainos teritorijose, šakojasi į tris atšakas – Šv.Jurgio, Sulinos ir Kilijos. Tačiau tai – tik didžiausios milžinišką deltą sudarančios dalys. Jos skyla į daugybę smulkesnių atšakų bei protakų, tarp kurių susidarę pelkės bei nedideli ežeriukai, plaukioja nendrių salelės. Visą šią gamtos simfoniją papildo galybė floros ir faunos rūšių. Daugybė paukščių, kurių čia priskaičiuojama per 300 rūšių, į deltą kasmet suskrenda perėti jauniklių.

Didžiulė vietovė yra labai retai apgyvendinta. Žmonės daugiausia įsikūrę deltos pakraščiuose, nedidukuose kaimeliuose, iš viso apie 12-15 tūkst. gyventojų, kurie daugiausia verčiasi tradicine žvejyba bei žemės ūkiu.

Dunojaus deltoje organizuojami kruizai bei dienos išvykos laivais iš Tulčios (Tulcea) Rumunijoje. Tulčioje įsikūręs ir Dunojaus deltos gamtos istorijos muziejus, supažindinantis su regiono gamtos ištekliais ir vietinių gyventojų tradicijomis.

 

Dunojaus delta

 

8)Brano pilis – Drakulos buveinė

Legendinė Drakulos, arba Brano, pilis yra Rumunijoje netoli Brasovo miesto. Brano pilies mūrai iškilo XIV a., o istoriniai šaltiniai patvirtina, kad Valakijos istorinio regiono princas Drakula, arba Vladas III Drakula-Tepesas, gyvenęs XV a., šią pilį naudojo kaip vieną iš savo būstinių. Istorinis Drakula, nors ir pripažįstamas tautos didvyriu, taip pat garsėjo žiaurumu – savo priešus bausdavo sodindamas ant baslio. Istorikai priskaičiuoja nuo 40 iki 100 tūkstančių žmonių, kurie buvo nubausti šia bausme.

Tačiau labiausiai Drakulos vardą išgarsino airių rašytojo Bramo Stokerio fantastinis siaubo romanas „Drakula“ apie grafą-vampyrą.

Vis dėlto, nėra šaltinių, liudijančių, kad autorius kada nors pats būtų lankęsis Brano pilyje, o vampyriška grafo prigimtis yra tik rašytojo fantazijų vaisius.

 

 

Brano pilis

 

7)Tapyti vienuolynai-Rumunijos meno šedevrai po atviru dangumi.

Viena gražiausių vertybių Rumunijoje yra dažyti vienuolynai Bukovinoje (Šiaurės rytų Rumunijoje). Jų dažytas lauko sienas puošia įmantrios 15 ir 16 amžiaus freskos, šventųjų ir pranašų portretai, scenos iš Jėzaus gyvenimo, angelų ir demonų atvaizdai, dangus ir pragaras. Laikomos Bizantiško meno šedevrais, šios bažnyčios yra vienas išskirtiniausių architektūros pavyzdžių Europoje. Tapybos tikslas buvo iš freskų padaryti Biblijos istoriją ir atvaizduoti svarbiausių stačiatikių šventųjų gyvenimą. Jų išskirtinė architektūra, elegantiški kontūrai ir harmoningos spalvos puikiai dera su aplinkiniu kraštovaizdžiu.

Tapyti vienuolynai:

Abore vienuolynas.

Vienintelė bažnyčia regione be jokių varpinės bokštų. Vienuolynas buvo įkurtas 1503 metais Luca Arbore, Stepono Didžiojo (Stefan cel Mare) patarėjo. Jis nutapytas keturiais dešimtmečiais vėliau, Dragos Comano, vieno iš garsiausių 16 amžiaus sieninių tapytojų Rumunijoje.

 

abore vienuolynas rumunjoje

 

Humoro vienuolynas.

Įkurtas 1530 m, vienuolynas yra gana mažas, tačiau piešiniai su Bukovinos lobiais-freskomis datuojami 1535 m. , įskaitant freską iliustruojančią sūnaus paklydėlio grįžinimą ir “humoro” vaizdavimo įvairovę: velnio- kaip moteris. Dominuojantys atspalviai yra rausvai rudi su ryškiai mėlyna ir žalia. Labai vertingas rinkinys- piktogramos iš 16 amžiaus eksponuojamos vienuolyne.

 

Humoro vienuolynas

 

Moldovita vienuolynas.

įsikūręs Vatra Moldovitei kaime, jis buvo pastatytas Petru Rareso 1532 metais. Fareskos buvo tapytos atsižvelgiant į Osmanų grėsmę Moldavija į 1500 metais, Moldovitos Bažnyčios sienos vaizduoja priešą kaip turkus, o ne persus. Daugiausiai aukso ir mėlynos spalvų tapyba ant išorinių sienų buvo baigta 1537 m. Konstantinopolio apgultis freskose ryškiai matosi. Kitas įspūdingas darbas vaizduoja Jesės medį, vaizduojantį Kristaus genealogiją, plačiai paplitusią ikonografinę temą Europos viduramžiais.

 

Moldovita

 

Probota vienuolynas.

1532 metais bažnyčia jau puošta tiek išorės tiek vidaus freskomis. 19 amžiuje, didelė dalis sieninių paveikslų buvo pakeisti. Probota buvo pirmasis vienuolynas turėjės išorinę tapybą freskomis Moldavijoje. Aukštos sienos supa Probotą su gynybiniu bokštu. Bokštas pastatytas 1550 metais. Per visą savo istoriją, Probotos vienuolyne buvo atlikta keletas restauracijų. Daugiau atnaujinimų buvo atlikta 1930 metais buvo pakeisti kai kurie gotikiniai ažūrai ir remontuotos grindys.

 

Probota vienuolynas

 

Šv Jurgio bažnyčia.

Pastatyta tarp 1514 ir 1552 m. kaip Moldavijos bažnyčia, eksterjero freskos, iliustruojančios scenas iš Senojo ir Naujojo Testamento, buvo baigtos 1534 metu Petru Rareso. Freskų stilius šiek tiek primena Moldovitos ir Humoro. Bažnyčia yra įspūdinga, dėl savo mozaikinio stogo ir varpinės.

Sucevita vienuolynas.

Gynybiniai bokštai aplink vienuolio kompleksą Sucevitai suteikia tvirtovės išvaizdą. Įkurta 1581 metais Gheorghe Movilo. Didelis karnizas apsaugo lauko freskas, dažytas vietos menininkų 1602-1604 metais. Sucevita buvo paskutinė iš 22 dažytų bažnyčių Bukovinoje ir turi daugiausiai tapytų vaizdų. Vakarų išorinė siena netapyta freskomis. Legenda pasakoja, kad darbas buvo nutrauktas po vieno tapytojų nukritusių nuo pastolių ir mirusio. Sucevita gali pasigirti didingu laiptų į rojų vaizdavimu.

 

Sucevita

 

6)Transfagarašanas – vienas gražiausių kelių pasaulyje.

Į daugiau nei 2 km aukštį pakylantis kelias buvo statomas kariniais tikslais.

90 kilometrų ilgio maršrutas, jungiantis Sibiu ir Pitesti miestus, siūlo kvapą gniaužiančius vingius ir įspūdingus vaizdus.

Statant šį kelią 8-ajame dešimtmetyje iš viso buvo sunaudota 6 mln. tonų dinamito. Taip pat teigiama, kad statybų metu žuvo 40 čia dirbusių kareivių.

Pavojingasis kelias (jo numeris DN7C) uždaromas spalio pabaigoje iki pat birželio mėnesio.

Tv laidos ,,top gear” autoriai pripažino Trasfagarašaną pačiu įspūdingiausiu keliu pasaulyje.

 

 

Transfagarašanas

 

5) Peleš pilis – vieta kur sustoja laikas…

Peleš pilis Rumunijoje (rum. Castelul Pele?) yra viena iš gražiausių pilių visoje Europoje. Kiekvienas apsilankęs, šioje nepaprasto grožio pilyje, niekada nepamirš šio architektūros stebuklo. Šioje pilyje galite pamatyti talentingiausių Europos menininkų darbais išpuoštas sienas, nuostabius fontanus, paminklus. Taip pat Peleš pilis laikoma, vienu iš nuostabiausių architektūrinių pastatų visoje Europoje.

Prie pagrindinio įėjimo į pilį galite išvysti Karolio I – ojo paminklą. Jis pastatytas tam, kad būtų pagerbtas Peleš pilies įkūrėjas. 1873 m. Karolis I – asis pradėjo statyti pilį. Ši pilis, nuo pat pradžios, buvo nepaprasta. Karolis I – asis labai atidžiai rinkosi pilies statybos projektą, kelis projektus jis atmetė, nes jie buvo kopijos kitų Europos pilių.

Architektas Johanas Šulcas pasiūlė išskirtinį ir originalų pilies projektą, kuris sužavėjo Karolį I – ąjį. Tai buvo nedidelės pilies planas, puikiai tinkantis kalnuotose vietovėse ir turintis Italijos, Vokietijos neorenesanso stiliaus detalių. 914 m. Peleš pilis Rumunijoje buvo baigta statyti. Ši pilis buvo statyta tam, kad Karolis I – asis galėtų vasaros laikotarpiu joje gyventi. Tai buvo vasaros rezidencija.

Peleš pilis Rumunijoje kainavo apie 16 milijonų auksinių lėjų. Jeigu šią sumą paskaičiuotume šių laikų pinigais, tai pilies statyba kainavo apie 120 milijonų JAV dolerių

 

peleš pilis

 

 4)Klužas Napoka-Transilvanijos sostinė

Klužas-Napoka – miestas centro šiaurinėje Rumunijoje, Transilvanijoje, prie Mažojo Samošo upės. Miesto istorija prasidėjo II a. pr. Dakiją užkariavus imperatoriui Trajanui buvo įkurta Romos legionų bazė Napoka. Tautų kraustymosi laikotapiu miestas sugriautas. Vėliau regioną užėmė vengrai. Karaliaus Ištvano V nurodymu buvusios romėnų kolonijos vietoje atkurtas miestas. 1270 m. gavo miesto statusą ir pradėjo augti. 1974 m. miestas pervadintas Klužu-Napoka. Klužas-Napoka pirmą kartą buvo paminėtas 1173 kartu su žodžiu ,,Kluž“, kuris lotyniškai reiškia “vieta, apsuptas kalvų”. Napoca romėnų laikų gyvenvietės pavadinimas.

 

Klužas Napoka

 

3)Brašovas – Rumunijos miestas su praeitimi.

Šį miestą senos Dakų gyvenvietės vietoje 1211 m. įkūrė kryžiuočiai. Tai vienas žavingiausių Rumunijos miestų, kuris dėl savo senosios architektūros, išsaugojusios viduramžių dvasią, ne kartą buvo tapęs istorinių filmų filmavimo aikštele.

 

Mieste verta aplankyti:

Strada Sforii (Virvės Gatvė).

Virvės gatvė yra siauriausia gatvė Europoje. Gatvė yra 80 metrų ilgio tarp 111 ir 135 cm pločio. Ji buvo pastatyta 17 amžiuje, kad būtų galima tiesiogiai patekti į viduramžių miesto centrą ir kaip apsauga nuo užsienio invazijos.

Muntele Tampa (Tampa kalva)

Originali gynybinė tvirtovė pastatyta viršuje. Kai Vladas Tepešas (Drakula) užpuolė Brašovą 1458-1460, citadelė buvo sunaikinta. Kilimas į viršų trunka apie valandą, galima paimti funikulierių, kuris kyla kas 15 min. Atsiveria nuostabi panorama.

Piata Sfatului (Tarybos aikštė)

Saksų pastatytos masyvaus akmens sienos ir septyni bastionai aplink miestą.Tai viena iš geriausių centrinių aikščių šalyje įsikūrusi senojo viduramžių miesto Brašovo širdyje su gražiais raudonais stogais. Puiki vieta pailsėti ir pasigrožėti.

Miesto rotušė.

Statyta 13 amžiuje, ji tarnavo kaip susitikimų vieta, ant pastato sėdi trimitininkas, bokštas viduramžiais buvo naudojamas, kaip apžvalgos bokštas, kad įspėti jog artėja pavojus, šioje rotušėje yra Brašovo istorijos muziejus.

Biserica Neagra (Juoda bažnyčia).

Juoda Bažnyčia yra didžiausia gotikinė bažnyčia nuo Vienos iki Stambulo. Juoda bažnyčia gali pasigirti didžiausiu bažnyčios varpu Rumunijoje, jis sveria septynias tonas. Vidus išpuoštas 119 pasakiškų Turkijos kilimų Kolekcija , kuri yra didžiausia tokio pobūdžio Europoje. Viduje- įspūdingi vargonai.

Turnul Alb (Baltasis bokštas).

Pusapvalis Baltasis bokštas buvo baigtas 1494 m. Mediniai laiptai sukti spirale. Bokštas siūlo puikų vaizdą į senamiestį. Įsikūręs aukštai ant kalvos,kur jūs turėsite kopti apie 200 laiptelių, kad jį pasiekti.

Poarta Schei (Schei vartai).

Vartai buvo vienas pagrindinių įėjimų į miestą, pastatas kuris stovi šiandien buvo pastatytas 1827 imperatoriaus Franz I ir pakeitė senus Schei vartus, kurie buvo stipriai pažeisti gaisro.Vartai primena triumfo arką su trimis angomis. Arkose iš abiejų pusių, jūs galite pamatyti lotyniškus užrašus.

Biserica Sfantul Bartolomeu (Šv. Baltramiejaus bažnyčia)

Laikoma seniausiu architektūros paminklu Brašove, ši bažnyčia buvo pastatyta 1223 m romėnų architektūros stiliumi, maišyta su ankstyvosios gotikos elementais. Viduje galima grožėtis senovės saulės laikrodžiu pietinio bokšto pusėje, taip pat stebėtinai gerai išsilaikę originalios freskos.

 

Brašovas

 

2)Sigišoara – Rumunijos miestas kuriame sutiksite Drakulą

Tai vienas geriausiai išlikusių viduramžių miestų Europoje, įtrauktų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Sigišoarą taip pat garsina rašytojo Bremo Stoukerio personažas – žymusis vampyras Drakula, kuris išaugo nuo realiai egzistavusios Vlado Tepeš‘o asmenybės, Valachijos regiono kunigaikščio, valdžiusio 1456 – 1462 metais.

 

Lankytinos vietos Sgišoaroje:

Cetatea Sighisoarei (Šigišoaros citadelė).

Jau keletą šimtmečių, Sigišoara buvo karinė ir politinė tvirtovė. 14 – 16 amžiuje, pastatyti bokštai aplink Citadelę apsaugojo miestą nuo Turkijos puolimų. Šie bokštai taip pat saugojo šaudmenis ir maisto produktus. Devyni bokštai ir du bastionai išlaikė laiko išbandymą.

Turnul cu Ceas (Laikrodžio bokštas).

Pagrindinis miesto traukos taškas, laikrodžio mechanizmas sudėtingas ir ypatingas, su figūrėlėmis padarytomis iš liepos medžio. Šio laikrodžio mechanizmas laikomas Sigišoaros gyventojų pasididžiavimu. Laikrodyje yra septynios judančios medinės romėnų dievų statulėlės, iš kurių kiekviena atitinka savaitės dieną, o nišoje, greta laikrodžio, įkurdintos įvairios skulptūrinės figūros, simbolizuojančios Teisingumą, Naktį ir Dieną, Pasaulį ir Įstatymus ir t.t

Biserica Manastirii Dominicane (Dominikos vienuolyno bažnyčia).

Dokumentai liudija, kad tai buvo Dominikos vienuolynų gyvenvietė, bažnyčia išlaikė originalią struktūrą. Būdingas gotikinis stilius, viduje galima grožėtis vertingais meno objektais, akmuo išraižytas renesanso stiliumi, kilimai, baroko vargonai.

Bažnyčia ant kalno (Biserica din Deal).

Tai vienas tipiškiausių gotikos stiliaus statinių Transilvanijoje, taip pavadinta, nes stovi ant kalvos. Bažnyčia buvo viduje dažyta freskomis, bet vėliau jos buvo sunaikintos, nesenai restauravus, atkartotos kai kurios originalios freskos, viduje galima grožėtis renesanso stiliaus baldais, garsių žmonių paveikslais.

Scările acoperite (mokinių laiptai).

Žinomi kaip Viduramžių architektūros įdomioji dalis, buvo skirti apsaugoti mokinius ir bažnyčios lankytojus žiemą nuo šalčių, iš pradžių laiptai turėjo 300 laiptelių, po 1849 jų sumažėjo iki 175.

Casa dracula (Drakulos namas).

Šis ochros spalvos namas yra vieta, kur gimė ir gyveno garsusis Drakula su savo tėvu, virš įėjimo pavaizduotas drakonas, Drakula iš rumunų kalbos reiškia drakonas (drako –lotyniškai) ir velnias , drakonas viduramžiais buvo kaip simbolis nepriklausomumo, vadovavimo, stiprybės ir išminties.

Turnul Franghierilor (Virvininkų bokštas).

Tai vienas iš seniausių pastatų Sigišoaroje, jo vaidmuo kartu su aukso bokštu apsaugoti šiaurės vakarų kampines kalvas.

Turnul Croitorilor (siuvėjų bokštas)

Tai įspūdingas bokštas statytas 14 amžiuje, turtingiausių gildijų mieste, jo viršutinė dalis buvo sunaikinta 1676 gaisro, kai miesto parako indėliai sprogo.

Turnul Cizmarilor (Batsiuvių bokštas)

Adresas: Strada Zidul Cetăţii. Barokinės architektūros įtaka. Jo stogas, primena smailą šalmą, jame- mažas stebėjimo bokštas.

Biserica Leprosilor (raupsuotųjų bažnyčia).

Įsikūrusi žemutiniame mieste ant Tarva upės kranto, ši maža 15 šimtmečio gotikos bažnyčia tarnavo kaip raupsuotųjų prieglobsčio koplyčia tarp 1647 ir 1684. Kadangi raupsuotieji nebuvo įleidžiami eiti į bažnyčią.

 

Šigišoara

 

1)Bukareštas-  miestas kuriame yra antras pagal dydį pasaulio pastatas.

Bukareštas yra Rumunijos sostinė nuo 1861 m. Miesto pavadinimas yra žinomas nuo 14 a. Tai yra šalies ekonominis, politinis, kultūrinis ir susisiekimo centras.

Nors mieste apstu plačių alėjų ir didingų Belle Epoque statinių, pastaraisiais metais Bukareštas vis labiau „europėja“.

Bukarešte yra antras pagal dydį pasaulio pastatas – Parlamento rūmai, jo plotas užima 330 000 kv.m., o kambarių čia net 3100!

Nepraleiskite progos pamatyti Kretzulescu bažnyčią – nuostabus vaizdas atsiveria tiek jos viduje, tiek išorėje. Bukarešte žavi mažytė ir miela Stavropoleos bažnyčia su mediniu interjeru.

Nacionaliniame istorijos muziejuje rasite daugybę senovinių žemėlapių, statulų, papuošalų, o šalia muziejaus pastato pamatysite kontroversiškai vertinamą imperatoriaus Trajano statulą.

Norintiems ramiai pasivaikščioti ir pabūti gamtoje, patiks Cişmigiu sodas – čia yra ežeras, jaukūs kampeliai, kavinės ir gausybė suoliukų.

Gegužę mieste vyksta Senojo Bukarešto festivalis – jo metu miestas tarytum persikelia keliais amžiais atgal. Sostinėje vyksta gatvės paradai su XIX a. kostiumais pasipuošusiais dalyviais, sėdinčiais karietose. Rugpjūtį rengiamas Tarptautinis Johano Štrauso festivalis, vyksta šio kompozitorio garbei skirti muzikos koncertai.

 

Bukareštas

 

Lankytinos vietos:

Nacionalinis Rumunijos meno muziejus

Rumunijos literatūros muziejus

Cismigiu sodai

Triumfo arka

Peles pilis

Parlamento rūmai – tai antras pagal dydį pasaulyje statinys po JAV Pentagono

Revoliucijos aikštė

Pergalės aikštė

 

Taip pat skaitykite: 

Čekijos lankytinos vietos. Ką veikti, ką pamatyti? Top 11

 

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą