Žemutinė Silezija. Lankytinos vietos Žemutinėje Silezijoje (Lenkija) Top 6

Tai dar mažai kam atrastas regionas Europos širdyje, tačiau Lenkijos Žemutinė Silezija yra apsupta gamtos stebuklų, istorinių miestų, puikių rūmų ir paslapčių.
Šis pietvakarinis šalies kampelis stipriai pasikeitė kultūriškai nuo tų laikų, kai prieš Antrąjį pasaulinį karą čia daugiausia buvo kalbama vokiškai, o vėliau tapo Lenkijos Respublikos dalimi.
Jos turtinga ir kartais sunki istorija suteikia jai patrauklumo  ir laikoma kaip viena įdomiausių Lenkijos vietų.

 

Ką aplankyti Žemutinėje Silezijoje?

 

6)Czermna Kaulų koplyčia 

Iš lauko pusės tai gali atrodyti kaip maža žavinga barokinė koplyčia. Bet viduje tai mirties rūmai.
Taip yra todėl, kad jos sienas ir lubas puošia 3000 kaulų  priklausančių karo ir ligų aukoms.
Apačioje, kriptoje yra apie dar apie 20.000 kaulų.
Kaukolės koplyčia buvo įkurta 1776 m. Tėvo Wacławo Tomaszeko, vietinio kunigo, įkvėpto kapučinų kapinių Romoje.
Šiam darbui jam prireikė 18 metų, norint rinkti ir išvalyti žmonių kaulus ir pastatyti koplyčią. 1804 metais altoriuje buvo pridėta ir pačio Tomaszeko kaukolė.

 

 

5)Ząbkowice Śląskie miestelis

Šis lenkiškas vardas daugumai žmonių gali nieko nereikšti, tačiau ko gero beveik visi bus girdėję apie Frankenšteiną. Kai kurie mokslininkai spėja, kad rašant garsų romaną „Frankenstein“ Mary Shelley galėjo įkvėpti žiaurūs įvykiai, įvykę mažame miestelyje maždaug 1606 metais.
Regionas tuo metu kentėjo nuo žiauraus  maro, prarado apie trečdalį gyventojų. Miesto archyvuose pateikiama istorija apie aštuonių narių grėsmingą gaują, kuris tariamai padarė nuodingus miltelius iš užsikrėtusių lavonų ir paskleidė mirtinas ligas visame mieste.
Galbūt tai legenda, tačiau vaikščiodami po mieguistą istorinį miestą su romantiškais XIV a. pilies griuvėsiais ir  kalvotomis gatvėmis pasijusite galėsite patys pasvarstyti ar tai tiesa ar tik legenda. Miesto pavadinimas buvo pakeistas 1946 m., Kai regionas buvo perkeltas į Lenkiją.
Vienas iš įdomiausių paminklų Ząbkowice Śląskie yra unikalus viduramžių Pypaczny bokštas, vadinamas „Silezijos Piza“ dėl to, kad pasviręs.
Pasvirimo priežastis išlieka paslaptyje. Kai kurie kaltina 16-ojo amžiaus žemės drebėjimus, o kiti mano, kad taip buvo siekiama padaryti miestą unikalesnį.

 

4)Švidnica miestas ir Taikos bažnyčia

Svidnica-nedidelis, bet gražus miestas 60 KM nuo Vroclavo. Švidnica turi spalvingą senamiestį, kuris puikiai tinkamas vaikščioti pėsčioms. Čia rasite gotikinę Šv. Stanislovo ir Šv. Vaclavo katedrą, su  aukščiausiu Silezijoje bokštu.

Mieste taip pat rasite unikalią evangelikų-liuteronų Taikos bažnyčią, kuri saugoma UNESCO. Taikos bažnyčia yra Silezijos protestantų bažnyčia statyta 1648 m.
2001 m. Ji buvo įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Taikos bažnyčia laikoma didžiausia medinių rėmų bažnyčia Europoje, įspūdingas interjeras su baroko ornamentais ir nuostabiais altoriais.

 

                       

 

3)Klodzkas 

Į slėnį, apsuptą Sudetų kalnų gražiai „įsipaišo“  Klodzko miestas, kuris yra įvairių kultūrinių įtakų derinys, iš kurių kiekviena kultūra paliko savo architektūrinius pėdsakus. Daugelis pastatų panašūs į netoliese esančios Čekijos architektūrą.
Čia yra nuostabus gotikinis akmeninis tiltas, kuris dažnai vadinamas Prahos Karolio tilto mini versija, nes jis panašus į jį.
Klodzke taip pat yra gražus baroko senamiestis su nuostabia miesto rotuše ir didinga gotikine bažnyčia.
Nuostabiu vaizdu, galinga išvaizda ir įspūdingais po žeme esančiais tuneliais galinti pasigirti  Klodzko tvirtovė yra vienas iš šio žavingo miesto akcentų.

 

2)Ksiažo pilis

Ksiažo pilis yra pastatyta ant kalvos, apsupta miškų, tai vienas iš įspūdingiausių šalies reginių.
Ją įkūnijanti didybė ir paslėptos paslaptys skelbia apie jos vardą toli už Lenkijos ribų. 2015 m. ji pateko į pasaulines naujienų antraštes po to, kai du lobių ieškotojai teigė, kad po pilimi buvo palaidotas nacių auksas. Lobių ieškotojai kasė, tačiau liko tuščiomis rankomis, bet gandai, kad čia buvo  Hitlerio būstinė – išlieka.
Pilis vis dar šokiruoja tyrinėtojus  nacių paliktomis iškasenomis, 1943-1945 m. Išpiltais požeminiais tunelių tinklais.

 

 

1)Vroclavas

Vroclavas yra didžiausias Vakarų Lenkijos miestas ir Žemutinės Silezijos provincijos sostinė. Žinomas dėl įspūdingos ir unikalios „Raclavicų“ mūšio panoramos ir gražaus istorinio Ostrów Tumski  kvartalo, mieste yra daug istorinių  ir  kultūrinių vietų. 2016 m. miestas buvo Europos kultūros sostinė ir surengė Europos kino apdovanojimus. Jei norite aplankyti vieną iš  žavingiausių ir svarbiausių Lenkijos miestų, apsilankykite Vroclave.

 

Taip pat skaitykite:

Vroclavas lankytinos vietos. Ką veikti Vroclave? top 10

Parašykite komentarą