Vroclavas lankytinos vietos. Ką veikti Vroclave? top 10

Vroclavas yra didžiausias Vakarų Lenkijos miestas ir Žemutinės Silezijos provincijos sostinė. Žinomas dėl įspūdingos ir unikalios „Raclavicų“ mūšio panoramos ir gražaus istorinio Ostrów Tumski  kvartalo, mieste yra daug istorinių  ir  kultūrinių vietų. 2016 m. miestas buvo Europos kultūros sostinė ir surengė Europos kino apdovanojimus. Jei norite aplankyti vieną iš  žavingiausių ir svarbiausių Lenkijos miestų, apsilankykite Vroclave.

 

Ką veikti Vroclave?

 

10)Raclavicų mūšio panorama

Šio mūšio panoramą vaizduoja  didžiulis 19-ojo amžiaus paveikslas, kurio aukštis siekia 15 metrų, o ilgis net 114 metrų. Šis unikalus panoramos meno kūrinys yra apvalios formos pastate, specialioje tam skirtoje patalpoje, kurioje, pridėti  papildomi efektai, pvz., Šviesa ir dirbtinis reljefas, todėl stebėtojas būdamas  patalpoje jaučiasi tarsi  čia iš tikrųjų vyktų mūšis.

 

 

9)Turgaus aikštė

Įkurta 13 amžiaus pradžioje, viduramžiška turgaus aikštė yra viena iš gyvybingiausių ir judriausių vietų mieste. Tai yra viena didžiausių turgaus aikščių Europoje ir turi ne vieną, bet dvi aikštes.  Be to, aikštėje Esantis Piwnica Świdnicka yra seniausias restoranas Europoje. Turgaus aikštė puikiai tinkama vieta pavalgyti, taip pat  susitikimams. Aikštė yra įprasta vieta naujųjų metų koncertams, vietos šventėms ir gatvės meno judėjimui.

 

 

8)Anoniminio praeivio paminklas

Anoniminio praeivio paminklą sudaro 14 modernių bronzinių skulptūrų, esančių Vroclavo Swidnica gatvėje. Tarp anoniminių žmonių galite pastebėti moterį su vaiku, žmogų, vežantį savo bagažą, pagyvenusį asmenį ir kitus tipiškus personažus, kuriuos mes susitinkame kiekvieną dieną, nesvarbu, kur mes eitume.  Ypatinga šiose skulptūrose yra tai, kad artėjant keliui kiekvienas iš jų „išnyksta“ giliau ir giliau į žemę. Paminklą iš pradžių sukūrė dailininkas Jerzy Kalina 1977 m., O vėliau buvo perkeltas iš vieno iš Vroclavo muziejaus į gatvę. Nors paminklo prasmės aiškinimas turi daug interpretacijų, bet jis tikrai primena praeities laikus ir mūsų keitimąsi.

 

 

7)Pasivaikščiokite aplink Ostrów Tumski

Ostrów Tumski yra seniausia miesto dalis, pradėta kurti nuo  10-ojo amžiaus, būtent nuo čia prasidėjo tolimesnė miesto plėtra. Tai taip pat ir labai žavinga vieta –  šiandien čia yra nemažai istorinių pastatų ir labai svarbių paminklų. Be to, ją supa Oderio upė.  Čia rasite gotikinę katedrą, seniausią kvartalo pastatą – Šv. Gilezijos bažnyčią, bronzines skulptūras, sodus ir žavius tiltus, vedančius į likusią miesto dalį.

 

 

 

6)Jono Krikštytojo katedra

Katedra yra vienas iš svarbiausių ir istoriškai vertingiausių miesto paminklų. Ji buvo pastatyta viduramžiais, XIII a., kaip pirmasis Lenkijos mūrinis pastatas, tačiau net ir anksčiau nuo X a. čia stovėjo bažnyčia. Gražūs, simetriški bokštai siūlo nuostabų panoraminį Vroclavo vaizdą. Kiti svarbūs dalykai čia yra interjero centre esantis altorius, kuris buvo dažytas Liubline 1522 m., Ir vaizduoja miegančią Mergelę Mariją.

 

 

5)Praleisk vakarą prie Vroclavo dainuojančio fontano

Dainuojantis fontanas, sukurtas 2009 m.   Lenkijos 20-tųjų demokratinių rinkimų metinių proga, yra spalvingame Szczytnicki parke ir šalia Centennial salės. Jame yra 300 purkštukų, kurie kartu sukuria nuostabias vandens multimedijos demonstracijas, naudojant muziką ir spalvų efektus. Pasirodymai vyksta kas valandą.

 

 

4)Apsilankykite Vroclavo Japoniškame sode

Visai šalia Vroclavo dainuojančio fontano rasite japonišką sodą. Viena iš įdomiausių sodo atrakcijų yra tvenkinys su didžiuliais karpiais ir kitomis žuvų rūšimis.

Japonų sodas buvo pradėtas kurti XX a. Pradžioje, 1913 m. Pasaulinės parodos proga. Tai buvo daryta Count Fitz Hohberg iniciatyva, prie kurios dirbo japonų sodininkas Mankichi Arai. Po to, kai paroda buvo išmontuota, augalai, alėjos ir tvenkinys išliko tokie patys.

Japoniško sodo atnaujinimo idėja Vroclave pasirodė devintajame dešimtmetyje. Rekonstrukcija tęsėsi trejus metus, Japonijos specialistai atėjo padėti, tačiau sodas ilgai neišliko. Praėjus dviems mėnesiams po inauguracijos, sodas buvo sunaikintas dėl potvynio. 70% augalų buvo prarasta. Kitas Japoniško sodo atidarymas įvyko 1999 m. Spalio mėn.

 

 

3)Centennial salė

 Stulecia salė arba Centennial salė, figūruoja UNESCO Pasaulio paveldo sąraše nuo 2006 m., statyta XX a. Max Bergo, ji yra svarbiausia kultūros salė visoje Lenkijoje, kur organizuojama daugybė koncertų, konferencijų, parodų, ir kitų panašių įvykių. Salė modernaus Dizaino dažnai savo dizainu prisitaiko prie renginių vykstančių salėje. Centennial salė yra šalia Szczytnicki parko ir dainuojančio fontano.

 

2)Atsipalaiduokite Osolinskių sode (Ossolineum garden)

Tai viena gražiausių vietų Vroclavo centre. Svarbus turistinis taškas, o labiausiai mėgstamas kaip daugelio lenkijos piliečių poilsio vieta.

Pradėtas kurti  17 ir 18 a. vietoj viduramžių vienuolyno. XIX a.  Paslaptingas, bet žavingas vienuolyno sodas  yra vieta renginiams, koncertams ir susitikimams.

 

1)Raskite kiek galima daugiau Vroclavo nykštukų

Garsieji Vroclavo nykštukai yra išplitę visame mieste, jų priskaičiuojama iki keleto šimtų . Tai yra mažos įvairiose pasakose ir legendose minimos  bronzinės nykštukų skulptūrėlės. Šiandien tai viena iš svarbiausių turizmo atrakcijų ir viena  unikaliausių miesto puošmenų, nykštukų figūrėlės kilo iš antikomunistinių ir antiautoritaristinių judėjimų, vadinamų „oranžine alternatyva“. Yra net išleistų knygų, leidinių ir žemėlapių su nykštukų aprašymais. Žemėlapį ir nykštukų aprašymus galite rasti ir čia: http://krasnale.pl/en/

 

 

Taip pat skaitykite:

Ką veikti Krokuvoje? Krokuvos lankytinos vietos. Top 10

Parašykite komentarą