Poznanės lankytinos vietos. Ką pamatyti Poznanėje. Top 9

Poznanė Lenkijoje yra tikrai gražus miestas su spalvingais senamiesčio namais, atsidūrus pagrindinėje miesto aikštėje, galima pasijausti lyg pasakoje, nes aplinkui taip gražu, spalvinga ir sutvarkyta. Mėgstantys barus ar naktinį gyvenimą tikrai pamėgs šį miestą, nes bent jau savaitgaliais čia tikrai triukšminga, šurmuliuoja jaunimas, barai pilni žmonių. Šį miestą ypač pamėgę amerikiečių turistai.

 

Ką aplankyti Poznanėje?

 

9)Nacionalinis muziejus

Muziejus Poznanėje turi keletą filialų: taikomosios dailės, muzikos instrumentų ir etnografijos.

Tačiau pagrindinė jo būstinė yra Aleje Marcinkowskio tapybos ir skulptūros galerija.

Šis pastatas datuojamas nuo 1904 m. ir čia yra viena iš didžiausių Lenkijos meno kolekcijų, o taip pat eksponuojama lenkų tapyba nuo 1500 iki 1900 m.

Puikiai pristatomas Lenkijos menas, Stanislovo Wyspiańskio, Olgos Boznańskos, Jaceko Malczewskio ir Leono Wyczółkowskiego kūriniai, kuriuose atsispindi impresionizmas bei realizmas, turėję įtaką Lenkijos jaunuomenei.

 

 

8)Citadelės parkas

Šiandien čia rasite  uždarytą amfiteatrą, o pietvakariniame parko kampelyje yra karinių kapinių eilė su kapavietėmis nuo abiejų pasaulinių karų.

Kiti pastatai yra Poznanės armijos muziejus ir ginkluotės muziejus, jei jums nepakaks tiesiog pasivaikščioti gražiame parke.

Galėsite pasivaikščioti palei gynybines sienas ir užvalgyti viename iš trijų parko restoranų.

 

 

7)Karališkoji pilis

Kaiseris Vilhelmas II turėjo didelę įtaką šių neo-romaniškųjų rūmų, pastatytų jam 1904-1910 m., Dizainui. Pilis imituoja didingas Viduramžių Šventųjų Romos imperatorių rezidencijas esančias tokiuose miestuose kaip Goslaras Vokietijoje. Antrojo pasaulinio karo metu rūmuose buvo įsikūrę aukšti nacių valdžios ešelonai.

Bet 1962 m. pilis tapo kultūros centru ir šiandien rūsyje įsikūręs 1956 m. Sukilimo muziejus.

 

6)Šv. Stanislavo bažnyčia

Šalia turgaus aikštės pietrytinio kampo, jūsų dėmesį atkreips šlovingas šios barokinės bažnyčios fasadas.

Stanislovo bažnyčia, buvusi jėzuitų kolegija, yra viena iš geriausių Lenkijos baroko religinių pastatų.

55 metrų ilgio ir 27 metrų aukščio. Bažnyčia patiks visiems religinio meno bei istorijos gerbėjams, čia pamatysite  XVIII a. Freskų, esančių ant lubų ir 13 altorių.

 

 

5)Poznanės katedra

Stipriai apgadinta Poznanės mūšyje, seniausia Lenkijos katedra yra vėlyvosios gotikos stiliaus, statyta pagal viduramžių planus.

Čia saugoma daug vertybių, tokių kaip flamandų gobelenai nuo 1600 m., Choriniai stelažai nuo 1500 m.  Taip pat verta paminėti daugybę gotikinių ir renesanso kapų paminklų XIV-XV a., Kai kurie iš jų buvo apiplėšti vokiečių kariuomenės, bet po karo buvo išgelbėti.

 

 

4)Ostrov Tumski (Katedros sala)

Ši sala šiandien yra  gyvenvietė, apstatyta mūriniais pastatais, gatvėmis, apsupta medžių ir istorinių bažnytinių pastatų.

Vienas iš pirmųjų dalykų, kurį pastebėsite, yra želdynų gausa, nuo žole apaugusių Viduramžių upių krantų iki daugybės vaismedžių, kurie atrodo nuostabia, kai žydi pavasarį.

10-ajame amžiuje šioje vietoje vyravo ne tik katalikiškumas, bet taip pat buvo ir namai pirmojo Lenkijos karalius ir katedros įkūrėjo Mieszko I.

 

 

3)Poznanės istorijos muziejus

Rotušės viduje nuo 1956 m. veikia muziejus, ir jis nusipelno atskiro aprašymo.  Didysis vestibiulis,  atrodo taip pat, kaip ir XVI a. Viduryje.

Pirmame aukšte eksponuojami eksponatai, atspindintys to meto miesto urbanistinę ir ekonominę plėtrą. Pirmame aukšte yra Renesanso salė, Karališkoji salė ir Katedros salė turinčios vertingiausius dokumentus ir artefaktus, o vertingos skliautinės lubos, kuriose vaizduojami , liūtai ir ereliai, verti bent vienos fotografijos. Ekspozicijose yra 13-ojo amžiaus  Limogeso stalo laikrodis su Poznanės herbu 1575 m.  Didžioji antrojo aukšto dalis skirta 19-ajam amžiui, kai miestas buvo prūsų valdžioje, eksponuojami žymių piliečių daiktai ir portretai. Paskutinė muziejaus dalis vaizduoja XX a. Poznanės istoriją.

 

2)Poznanės rotušė

Statyta 14 a. Pradžioje, Poznanės šlovingoji Rotušė (Ratusz) tikrai paliks įspūdį. 1500 m. Viduryje, kai italų architektas Giovanni Quadro iš Lugano pridėjo Renesansinės rotušės projektavimą, su varpine ir klasikiniais bokštais, jis pelnė gražiausio pastato į šiaurę nuo Alpių pripažinimą. Deja, daug istorinių nelaimių lydėjo šį statinį, įskaitant ir 1675 gaisrą bei 1725 uraganą ir net žalingus Antrojo pasaulinio karo bombardavimus, dėl to deja,  šiandien išlikę mažai originalios pastato struktūros, nors ji buvo teisingai atstatyta, kad išlaikytų savo istorinį statusą kaip miesto eksponatas.

 

 

1)Senoji turgaus aikštė

Ši centrinė aikštė buvo pradėta kurti 1253 m., Tais pačiais metais, kai Poznanė gavo miesto teises pagal Šventojo Romėto Magdeburgo įstatymą.

Aikštė beveik tobulo kvadrato formos, kurios išmatavimai siekia 141 x 141 metro, o po karo praradusi 60% pastatų 1945 m., ji greitai buvo atstatyta.

Daugelyje pastelinėmis spalvomis dekoruotų  namų  pirmuosiuose aukštuose yra restoranų ir barų terasos, todėl  taip puiki vieta vakaro pramogoms ir pietums.

Jei būsite čia birželio mėnesį, vyks Jarmarko Świętojański (Šv. Jono paroda) – tai trijų dienų gatvės mugė istorine tema.

 

 

Taip pat skaitykite:

Ką veikti Gdanske? Gdansko lankytinos vietos. Top 10

Parašykite komentarą