Ką veikti Gdanske? Gdansko lankytinos vietos. Top 10

Lenkijos miestas Gdanskas, esantis prie Baltijos jūros ir Motlavos upės, yra kupinas istorijos ir mitologijos subtilybių. Miestas dar žinomas kaip „Danzigas“, vaidino lemiamą vaidmenį Antrojo pasaulinio karo metu, o jo sugadinti pastatai ir kulkų skylės yra siaubingas priminimas apie šį etapą. Triukšmingame Gdansko senamiestyje atrasite prekybą gintaru, senovės  kalėjimą, miesto rotušę su vienu iš didžiausių bokštų, kurie visą dieną groja muziką, ir  Šv. Marijos baziliką-vieną didžiausių plytų bažnyčių pasaulyje.

Ką veikti Gdanske?

10)Kruizas Moltavos upe

Norėdami geriau pažinti miestą, rinkitės Moltavos kruizą, kurį siūlo daug šios paslaugos teikėjų išsirikiavusių išilgai uosto. Čia galima net sugrįžti į praeitį, renkantis pasiplaukiojimą viename iš nedaugelio senovinio stiliaus laivų. Populiariausias maršrutas – plaukti palei uostą, iš kurio atsiveria  panoraminis Gdansko senamiesčio vaizdas su spalvingais pastatais palei krantinę. Paprastai kruizą lydi gidai, muzika, gėrimai ir užkandžiai.

 

 

9)Pasivaikščiokite palei uostą

Nesvarbu, ryte ar vakare, pasivaikščioti Motlavos upės krantine visada yra smagu. Vienoje pusėje galite pamatyti pastatus su kulkų skylėmis, primenančius apie siaubingą karą, kurį šis miestas išgyveno. Tačiau liūdnas emocijas netrukus pakeis puikiai dekoruoti laivai, esantys palei prieplaukas, iš kurių kai kurie yra plaukiojantys restoranai. Netoli Karališkojo maršruto pradžios  rasite masyvų, tamsiai raudonų plytų statinį, vadinamą crane (lenk. zuraw). Tai yra dar vienas Gdansko simbolis po Neptūno fontano. Manoma, kad tai yra didžiausias viduramžių laikotarpio uosto kranas Europoje, jis buvo pastatytas, kad pakelti iki penkių tonų svorį, naudojant tik žmogaus galią. Aplankykite „SS Soldek“, pirmą laivą, pastatytą  po Antrojo pasaulinio karo, kuris dabar yra Nacionalinio jūrų muziejaus dalis.

 

 

8)Paragaukite „Obwarzanek“ riestainio

Gdanske, palei Karališkąjį kelią, prekybos rajonus, turgų ar net uostą, dažnai pamatysite prekybininkus, parduodančius didelę, supjaustą bagelo formos  duoną, padengtą sezamo arba aguonų sėklomis. Tai- obwarzanek, šviesiai rudos spalvos su apibarstytais  paviršiais, paprastai yra gruzdintos ir sunkesnės už bagelą duonelės. Manoma, kad  tai bagelio pirmtakas. Paprastai ji yra saldi, vartojama  prie arbatos ar kavos. Tačiau yra ir pikantiškų versijų, kurių sudėtyje yra sūrio, druskos ir kitų prieskonių. Daugelis kepyklų turi savo meniu, o kai kurie restoranai riestainius patiekia kartu su maistu.

 

 

7)Šv Marijos bazilika

Manoma, kad didžiausia plytų bažnyčia Europoje ir didžiausia Lenkijos bažnyčia yra Šv. Marijos bazilika. Bokštas, kurio aukštis siekia net 82 metrus, yra puikus reginys. Gotikinė bažnyčia, statyta daugelį šimtmečių, yra stebėtinai ryški, o viduje atspindi stilių įvairovę. Aukštas altorius yra gotikinio stiliaus. Taip pat yra  Šv. Jurgio ir Šv. Baltazaro koplyčios. Tačiau pagrindinė atrakcija yra milžiniškas 14 metrų astronominis laikrodis, kuris taip pat yra vienas didžiausių medinių laikrodžių pasaulyje. Jis rodo laiką, datą, mėnulio fazę, saulės ir mėnulio padėtį zodiako ženklų atžvilgiu, taip pat šventųjų kalendorių.

 

 

6)Aplankykite paminklą Farenheitui

Danielas Fahrenheitas, gimęs Gdanske XVII a. Pabaigoje, gyveno prekybininkų šeimoje ir daug keliavo su savo tėvu. Po to, kai jo tėvai buvo  mirė, jis atsidavė mokslui. Jis pasižymėjo įvairiais moksliniais eksperimentais kurie yra gerai žinomi. Vienas iš žinomiausių- 18 amžiaus pradžioje jis sukūrė  temperatūros skalę matuojamą Fahrenheitais. Fahrenheito paminklas yra senovinis termometras, sukurtas siekiant pagerbti šį puikų mokslininką.

 

 

5)Apsipirkite Turgaus aikštėje

Turgus statytas 19 a. pabaigoje, tai raudonų plytų pastatas su arkinėmis durimis ir langais bei bokšteliais. Neseniai restauruotas, gražus fasadas, naujos parduotuvės ir jauki atmosfera. Yra gatvių, tiek lauke, tiek viduje. Malonu klajoti parduotuvių eilėse, kuriose parduodamos šviežios daržovės, vaisiai, baklažanai, duona ir sūris, mėsa, alyvuogių aliejus, pastos ir konservai. Tarp jų yra parduodamų gintaro papuošalų ir suvenyrų prekystalių.

 

 

4)Gintaro muziejus

Nuo viduramžių laikų Gdanskas buvo svarbus prekybos gintaru centras. Nors gintaras yra sukietėjusi medžio derva, daugelį  šimtmečių jis buvo labai populiarus dėl savo gražios spalvos ir natūralaus grožio. Kadangi Gdanskas yra svarbus Baltijos jūros uostas, miestas viduramžių laikais tapo garsiu prekybos uostu. Gintaro muziejus buvo įkurtas istoriniame miesto centre, viename iš senovinių pastatų Karališkojo kelio gale. Muziejuje vaizdžiai dokumentuota miesto sąsaja su šiuo brangakmeniu. Pirmame aukšte taip pat yra dirbtuvės, kur galima stebėti amatininkus dirbant.

 

 

3)Neptūno fontanas

Garsiausiu miesto orientyru laikomas  Neptūno fontanas. Jis Simbolizuoja glaudžius miesto ryšius su jūra, paminklas buvo pastatytas XVII a. viduryje, to meto miesto mero dėka. Fontanas ir tvora aplink jį yra su Gdansko emblema ir Lenkijos ereliais, tai viena iš svarbiausių lankytinų vietų mieste. Pasak legendos, fontanas buvo labai naudingas atrandant garsujį „Goldwasser“- stiprų žolelių likerį.

 

 

2)Rotušė

Beveik pusiaukelėje, einant  Karališkuoju keliu yra garsioji Rotušė su 37 varpeliais, o viršuje – auksinė karaliaus Žygimanto Augusto statula. Iš pradžių dominavo originali gotikinė struktūra, bet 16 amžiuje  ji buvo perdaryta renesanso stiliumi. Varpai skambėjo prie Lenkijos monarchų, tokių kaip Aleksandras I ir Žygimantas I, čia buvo miesto valdžia, bet galiausiai tapo Gdansko istorijos muziejumi. Viduje, Didžioji  salė yra spalvingo interjero, primena 16 ir 17 amžius.

 

 

1)Karališkasis kelias

Gdansko senamiestis pilnas akmenimis grįstų gatvių ir spalvingų pastatų. Dauguma jų išsidėstę  aplink Karališkąjį kelią, kuris laikomas vienu iš ilgiausių  viduramžių kelių Europoje. Kelias puikiai tinka pasivaikščioti, pradedant  vartais ir einant visą kelią iki pat Motlavos upės, apimančios nuostabius senus pastatus,  ir gražius jų fasadus.  Kelio gale yra  Gotikos ir Renesanso kalėjimas ir kankinimo kamera. Labiau patrauklūs yra  XV a. Auksiniai vartai, pastatyti Renesanso stiliumi. Juose yra miesto simbolis –  akmeninė figūra, simbolizuojanti tokias dorybes kaip ramybė, teisingumas, laisvė, pamaldumas ir protas.

Taip pat skaitykite:

Gdynia. ką veikti? 5 lankytinos vietos Gdynioje (Lenkija)

Parašykite komentarą