Elektros rozečių ir kištukų tipai pasaulyje. Elektros įtampa.

Patyrusiems keliautojams puikiai žinomi  įvairūs elektros rozečių ir kištukų tipai pasaulyje.

Bet koks kištukas yra kur naudojamas?

Pirmą kartą keliaujantys į užsienį tai gali sužinoti tik tada, kai susiduria su problema bandyti prijungti jų skustuvą ar plaukų džiovintuvą į netinkamos konfigūracijos lizdą, pvz., grūsti apvalius polius turintį kištuką į stačiakampes skyles turinčią rozetę.

Atkreipkite dėmesį: straipsnyje pateikta informacija skirta informuoti keliautojus apie konkrečiose šalyse esančius kištukų ir elektros lizdų rūšis.  Pateikiami tipai gali apimti ne tik lizdus, atitinkančius šiuolaikinius standartus, bet  ir senesnius tipus. Informacija rinkta naudojantis internetu ir praktiškai išanalizavus kai kurias rozetes bei kištukus, todėl yra gana tiksli, tačiau vertėtų dar paklausti kelionių vadovo ar pasinagrinėti ir įsitikinti kad viskas gerai.

Srovė:

Elektros gaminiai Šiaurės Amerikoje, dalyje Pietų Amerikos, dalyje Karibų salų, Japonijoje bei Liberijoje (Afrika) suprojektuoti veikti su 110-120V elektros įtampa. Tačiau didžioji pasaulio dalis naudoja 220-240V srovę. O kokia Elektros įtampa Amerikoje, t.y. JAV? JAV naudojama maždaug 110 V elektros įtampa.

                                      Pasaulio elektros įtampų žemėlapis

Geros naujienos yra tai, kad kai kurie nešiojami elektros prietaisai  yra  dvigubos įtampos ( plaukų džiovintuvai, nešiojami lygintuvai, elektriniai skustuvai, ir tt), tai reiškia, kad ant savo plaukų džiovintuvo ar kito prietaiso turite ieškoti jungiklio, kurį paspaudus ar pasukus galėsite pakeisti elektros įtampa iš 220 į 110 ar atvirkščiai, šis jungiklis atrodo maždaug taip:

Dar geresnė naujiena yra ta, kad dauguma pakrovėjų (apie 90 proc.) skirtų nešiojamiems kompiuteriams, planšetiniams kompiuteriams, mobiliesiems telefonams, MP3 grotuvams, skaitmeniniams fotoaparatams ir panašiems prietaisams automatiškai prisitaiko prie srovės, todėl nieko papildomai junginėti ar daryti nereikia, tereikia ant pakrovėjo perskaityti ar jis skirtas 110-220v įtampai (kartais nurodoma 110-250v, 100-240v elektros įtampa) Ieškokite užrašo panašaus kaip parodyta paveiksliuke:

Tokiu atveju jums reikia tik gauti tinkamą adapterį savo kištukui (arba nereikia jei jūsų kištukas tinkamas tai šaliai kurią lankysite)

Jei jūsų elektros prietaisas yra tinkamas naudojant tik vieną įtampą, jums taip pat reikės ir įtampos keitiklio ar transformatoriaus. Jei jūsų prietaisas tinkamas tik vienai įtampai rasite maždaug tokį ar panašų užrašą: INPUT: 220V 60Hz 60W , o jei prietaisas tinkamas naudojant dvigubą įtampą „dual voltage“, tai rasite tokį ar panašų užrašą:  INPUT: 100V-240V AC 50-60Hz

Norėdami sužinoti jūsų įrenginio naudojamą įtampą, tiesiog perskaitykite jo  etiketę, esančią gaminio nugarinėje dalyje, apačioje ar kitoje vietoje, bei pažiūrėkite į prietaiso instrukcinį vadovą.

Pagrindiniai  naudojami elektros rozečių ir kištukų tipai pasaulyje

A tipas

Daugiausiai naudojama: Kanadoje, JAV (tinka Amerikietiški kištukai) , Centrinėje Amerikoje. Elektros lizdas Japonijoje naudojamas taip pat tokio tipo.

Taip pat naudojama: Meksikoje, Bahamų, Belizo, Gvatemalos, Salvadoro, Honduro, Kosta Rikos, Nikaragvos, Panamos, Venesuelos, Ekvadoro, Kolumbijos, Trinindado ir Tobago, Taivano, Puerto riko, Haičio, daugelio Karibų salų, Liberijos (Afrika), ir kt. rozetėms.

Kištukinių kontaktų kiekis: 2

Įžeminimas: neturi

Naudojama įtampa: Paprastai 100-127 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami A tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? : Ne

A tipo adapterį galima rasti čia: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/

B tipas

Daugiausiai naudojama: Šiam tipui taip pat naudojama JAV elektros kištukai, Centrinėje Amerikoje, Meksikoje, Kanadoje

Taip pat naudojama:  Bahamų, Belizo, Gvatemalos, Salvadoro, Honduro, Kosta Rikos, Nikaragvos, Panamos, Venesuelos, Ekvadoro, Kolumbijos, Trinindado ir Tobago, Taivano, Puerto riko, Haičio, daugelio Karibų salų, Liberijos (Afrika), ir kt. rozetėms.

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas: turi

Naudojama įtampa: Paprastai 100-127 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami A, B tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? : Ne

C tipas

Daugiausiai naudojama: daugumoje ES šalių (išskyrus Airiją ir Angliją), Rusijoje, daug kur  Azijos, Pietų Amerikos šalyse. Šis tipas naudojamas ir Lietuvoje.

Kištukinių kontaktų kiekis: 2

Įžeminimas: neturi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami E,F tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? : Taip, tačiau storesnius kištukus kartais gali būti sunkiau įkišti.

D tipas

Daugiausiai naudojama: Šri Lankoje, Indijoje, Namibijoje, Nepale

Taip pat naudojama: Pakistano; Butano (čia taip pat naudojama C ir G tipai);  Botsvanos ( naudojamas ir G tipas) ; Čado (čia naudojami ir C, E , F tipai) ; Kongo DR ( naudojami ir C, E tipai) ; Dominikos (tinka ir G tipas); Ganos (naudojamas ir G tipas); Irako (naudojami ir C, G tipai) Nepalo (naudojami ir C, M tipai);  Nigerijos (naudojamas ir G tipas) ; Saint Kitsas ir Nevis (naudojamas ir G tipas) ; Sieros Leonės (naudojamas ir G tipas); Pietų Afrikos Respublikos ( Naudojami ir C, M, N tipai) ; Pietų Sudano (Naudojama ir C tipas); Šri Lankos (naudojamas ir G tipas); Sudano (Naudojamas ir C tipas) ; Tanzanijos (Naudojama ir G tipas) ; Jemeno (naudojami ir A, G tipai) ; Zambijos ( Naudojami ir C, G tipai);  Zimbabvės (Naudojamas ir G tipas) rozetėms.

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas: turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C,D tipo kištukai. E,F tipo kištukai taip pat suderinami

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? : Taip, tačiau kai kurie lietuviški kištukai gali silpnokai laikytis, vertėtų atsargai turėti lipnios juostelės, kad pritvirtinti.

E tipas

Daugiausiai naudojama: Prancūzijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Tunise, Čekijoje.

Taip pat naudojama: Benine, Burkina Fase, Kamerūne, Burundyje, CAR, Komorose, Konge, Kongo DR, Dramblio kaulo Krante, Džibutyje, Pusiaujo Gvinėjoje, Prancūzijos Gvinėjoje, Malyje, Mongolijoje, Maroke ir kt.

Kištukinių kontaktų kiekis: 2

Įžeminimas: turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C,E, F tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? : Taip, dauguma lietuviškų kištukų pritaikomi. Nepritaikomi tik dideli, senesni rusiško tipo kištukai, kurie neturi  skylutės įžeminimui, tokie kaip šiuose paveiksliukuose:

F tipas

Daugiausiai naudojama: Daugelyje ES šalių (neskaitant Airijos ir Anglijos) Lietuvoje, Rusijoje.

Taip pat naudojama: Albanijoje , Alžyre, Armėnijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Bosnijoje ir Hercehovinoje, Žaliojo kyšulio salose, Egipte, Etiopijoje, Gruzijoje, Gvinėjoje, Islandijoje, Indonezijoje, Irane, Kazachstane, Korėjoje, Kirgizijoje, Makedonijoje, Moldovoje, Juodkalnijoje, Mozambike, St Tomėje ir Principėje, Serbijoje, Suriname, Tadžikistane, Turkijoje, Ukrainoje ir Kt.

Kištukinių kontaktų kiekis: 2

Įžeminimas: turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C,E, F tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Taip. Lietuvoje daugiausiai naudojamas būtent šis tipas. ( nepritaikomi tik dideli sovietinio tipo kištukai).

G tipas

Daugiausiai naudojama: Tokio tipo yra elektros kištukai Anglijoje, Airijoje, Malaizijoje, Singapūre. O kokios rozetės Maltoje? Malta elektros rozetes naudoja būtent šio tipo.

Taip pat naudojama: Honkongui,  Kiprui,  Abu Dabiui, Bahreinui, Brunėjui, Dubajui, Folklando saloms, Gambijai, Grenadai, Kenijai, Kuveitui, Malaviui,  Omanui, Katarui, Santa Liučijai(sala), Santa Helenai(sala), Škotijai, Saudo Arabijai (tinka ne tik G tipas), Ugandai, Jungtiniams Arabų Emiratams.

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas: turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami G tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Ne

G tipo adapterį galima rasti čia: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/

H tipas

Daugiausiai naudojama: Izraelyje, Palestinoje

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas:turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C, H, E, F tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Taip.  Kiek sunkiau gali įsikišti ir laikytis E ir F tipo kištukai tačiau problemų dėl to neturėtų kilti. Galbūt vertėtų atsargai turėti lipnios juostos. Dar yra senojo standarto rozetės, kurios šiek tiek skiriasi, bet aptinkamos itin retai.

I tipas

Daugiausiai naudojama: Australijoje, N. Zelandijoje, Kinijoje, Papua N Gvinėjoje, Argentinoje.

Taip pat naudojama: Fidžio, Kalėdų salos, Kokoso salos, Kuko salų, Kiribačio, Nauru, Norfolko salų, Samoa, Tongos, Tuvalu, Vanuatu rozetėms.

Kištukinių kontaktų kiekis: būna 2 arba 3

Įžeminimas: 2 kontaktų neturi; 3 kontaktų turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami I tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Ne

I tipo adapterį galima rasti čia: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/

J tipas

Daugiausiai naudojama:Šveicarijoje, Lichtenšteine, Ruandoje

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas:turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C, J tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Ne visi. Tokie kaip parodyta paveikslėlyje kištukai yra pritaikomi: 

Visi kiti kištukai gali būti nepritaikomi arba sunkiai pritaikomi šio tipo rozetėms.

J tipo adapterį galima rasti čia: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/

K tipas

Daugiausiai naudojama: Danijoje, Grenlandijoje

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas:turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C, K, E,  F  tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Taip

L tipas

Daugiausiai naudojama: Italijoje

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas: turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C, L  tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Dažniausiai taip. Italijoje egzistuoja ir senesnio tipo kištukai kurie skiriasi nuo europinių diametrų tarp kontaktų, tačiau jie aptinkami itin retai, senesniuose namuose. Italijoje dažnai aptinkamos rozetės tinkamos abiems kištukams, todėl lietuviams dėl to per daug jaudintis nevertėtų.

M tipas

Daugiausiai naudojama: Lesote, Svazilande, Pietų Afrikos Respublikoje

Taip pat naudojama: Namibijoje (čia taip pat naudojama ir D tipo rozetės) Botsvanoje (čia taip pat naudojama ir D bei G tipo rozetės) rozetėms.

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas:turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami M tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Ne

M tipo adapterį galima rasti čia: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/

N tipas

Daugiausiai naudojama: Brazilijoje

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas:turi

Naudojama įtampa: Paprastai 127-220 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C, N tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Ne visi. Tokie kaip parodyta paveikslėlyje kištukai yra pritaikomi: 

Visi kiti kištukai gali būti sunkiau pritaikomi, bet atstumas tarp kontaktų toks pats.

O tipas

Daugiausiai naudojama: Tailande

Kištukinių kontaktų kiekis: 3

Įžeminimas:turi

Naudojama įtampa: Paprastai 220-240 V

Rozetės suderinamumas su kištukais: tinkami C, O tipo kištukai

Ar lietuviški kištukai pritaikomi? Taip

Hibridinės bei universalios rozetės

Kaip matote, elektros rozečių ir kištukų tipai pasaulyje yra labai įvairūs. Kai kur pasaulyje naudojamos ir hibridinės ar universalios rozetės, tai ypač populiaru Tailande, ar kur daug turistų, viešbučiuose ir pan. Rozetės gali tinkamos keliems tipams, pvz -A, B, C tipams, arba gali būti tinkamos visoms pasaulyje naudojamoms elektros šakutėms. Taip pat vis dažniau naudojamos rozetės su integruotu USB lizdu, tokių rozečių pavyzdžiai:

Parašykite komentarą