Belgradas lankytinos vietos. Ką verta pamatyti Belgrade? (Serbija) Top 10

Belgradas, Serbijos sostinė ir didžiausias miestas, ne visada buvo toks gražus miestas, koks jis yra šiandien. Belgradas, esantis Dunojaus ir Sava upių santakoje, turi pragaištingą praeitį: jis išgyveno per 115 karų ir degė 44 kartus. Šiandien miestas yra  taikus, rengia daugybę renginių, pradedant nuo knygų mugių iki muzikos, filmų ir alaus festivalių. Belgrado tvirtovė yra garsiausia miesto istorinė vieta su muziejais ir bažnyčiomis. Tai taip pat yra puiki vieta apžiūrėti upes ir patį miestą. Populiariausi muziejai yra Nacionalinis muziejus, kuriame yra daugiau kaip 400 000 eksponatų, bei  Nikola Tesla muziejus su tūkstančiais išradimų asmeninių daiktų ir dokumentų. Belgradas lankytinos vietos:

 

Ką verta pamatyti Belgrade?

 

10)Gardos bokštas (Gardos Tower)

Gardos bokštas yra ne toks senas, palyginti su senoviniais viduramžių paminklais; jis buvo statytas 1896 metais. Tačiau jis yra toks pat įspūdingas, kaip bet kuris viduramžiškas paminklas. Jis taip pat žinomas kaip Tūkstantmečio bokštas arba Vengrijos herojaus Janoso Hunyadino bokštas. Boštas yra  Zemune apie 10 km  nuo Belgrado.

 

9)Svetog Marka cerkvė

Crkva Svetog Marka, arba Šv. Marko katedra, buvo iš esmės užbaigta 1940 m. medinės bažnyčios vietoje, datuojamos nuo 1835 m., ji Įsikūrusi centrinėje Belgrado Tašmajdano parko kaimynystėje, ji yra viena didžiausių cerkvių šalyje; ne per toliausiai yra Parlamento pastatas. . Virš išorinio įėjimo į bažnyčią rasite apaštalo mozaiką. Bažnyčia pripildyta šimtmečių senumo piktogramomis; Kriptoje yra palaidoti keli valdovai.

 

 

 

8)Ada Ciganlija

Ada Ciganlija yra sala bei dirbtinis pusiasalis Sava upėje / ežere, kuri teka per Belgrado centrą.  Gražiais paplūdimiais ir sporto patogumais galinčią pasigirti „Adą“ vasarą per dieną aplanko apie 100 000 lankytojų. „Belgrado jūra“ pravardžiuojama Ada apaugusi miškais, todėl galite pamatyti elnių, triušių ir lapių.  Ada Ciganlija yra sportininkų svajonė su daugybe sporto objektų, pradedant nuo teniso, regbio iki irklavimo, dirbtinų įrenginių kalnų slidinėjimui ir snieglenčių sportui.

 

7)Respublikos aikštė

Belgrado Respublikos aikštėje vaikšto daug žmonių, kurie bėga, skuba ar eina lengvu žingsniu. Tai pagrindinė Belgrado susitikimo vieta, kurioje socialiniai vakarai prasideda prie „žirgo“. Čia rasite keletą svarbiausių Belgrado pastatų, įskaitant Nacionalinį muziejų ir Nacionalinį teatrą. Muziejus  uždarytas jau daugiau nei 15 metų, tačiau teatras vis dar veikia.

 

6) Serbijos nacionalinė asamblėja

Serbijos Nacionalinės Asamblėjos būstinė gali būti fotogeniškiausias pastatas Belgrade. Anksčiau ši vieta buvo skirta Jugoslavijos parlamentui, o  po to, kai ji buvo suskaldyta, Serbijos ir Juodkalnijos parlamentas, Šiandien-Serbijos parlamentas.

Prieiga į šį įspūdingą pastatą yra ribota, tačiau jūs galite pasitarti su Belgrado turizmo valdyba, nes kartais čia organizuojami turai. Ypač gražiai pastatas atrodo naktį, tad galima stabtelėti ir padaryti gražią nuotrauką atsiminimui. Nenuostabu, kad šis simbolinis paminklas yra ir Belgrado Naujųjų metų išvakarių šventės vieta.

 

 

 

5)Teslos muziejus

Daugiau nei prieš šimtmetį, Nikola Tesla suaktyvino elektros energiją, išrado kintamosios srovės sistemą, elektros ritę ir susijusius daiktus. Vėliau remiantis šiais išradimais buvo sukurtas jo vardu pavadintas  – „Tesla“ elektrinis automobilis.

Nikola Tesla muziejuje eksponuojami kai kurie jo giminių surinkti išradimai, geras gidas įdomiai ne tik pasakoja, bet ir parodo kaip veikia skirtingi elektros varikliai, bei į pasakojimą įtraukia ir lankytojus, duodamas jiems galimybę patiems patyrinėti elektros subtilybes. Teslos muziejus yra tai ką verta pamatyti Belgrade

 

 

 

4)Skadarlija gatvė

„Skadarlija“ gatvė nėra ilga, siekia vos 400 metrų, bet tai garsiausia Belgrado gatvė. Įsikūrusi senamiestyje, ji jungia „Despot Stefan“ bulvarą su „Dusanova “ gatve. Gatvė yra „aplipdyta“ senoviniais pastatais. Tiesą sakant XIX a. ji buvo žinoma kaip Čigonų kvartalas. Tai vieta, kur poetai susirenka į vakarus Dura Jaksic namuose, kur vaikų gatvės teatras atlieka cirko veiksmus. Restoranai ir lauko kavinės kviečia svečius. Skadarlija gatvė turėtų būti jūsų „Belgradas lankytinos vietos“ sąraše.

 

3)Šv. Savos cerkvė Belgrade

134 metrų aukščio kupolą turinti Šv. Savos cerkvė Belgrade  dominuoja miesto panoramoje. Kad kupolas būtų dar aukštesnis, jis yra papuoštas auksuotu kryžiumi, beveik 12 metrų  aukščio. Didžiausia  stačiatikių cerkvė yra skirta Šv. Savai, svarbiai viduramžių asmenybei, įkūrusiai Serbijos stačiatikių bažnyčią. Jis įsikūręs ant Viacaro plynaukštės, kur, kaip manoma, palaidota Šv. Sava. Baltojo marmuro ir granito cerkvės statyba prasidėjo 1935 m., Sustabdyta Antrojo pasaulinio karo metu ir atnaujinta 1985 m. Šiandien ji yra viena iš populiariausių lankytinų vietų Belgrade.

 

 

 

2)Knez Mihailova gatvė

Kiekvienas miestas turi gatvę, kuri pilna žavesio, apsupta istorinių pastatų ir kur pirkėjai dairosi ką nors nusipirkti. Belgrade ši gatvė vadinasi Knez Mihailova gatvė, pavadinta serbų kunigaikščio vardu. Mažiau nei 1,5 km ilgio gatvė datuojama nuo Osmanų laikų, nors ji  iki XIX a. nebuvo apstatyta, bet nuo XIX a.  turtingieji pradėjo čia statyti namus. Istoriniai pastatai apima „Srpska Kruna“ viešbutį, statytą 1869 m., privačius namus datuojamus nuo 1870 m., ir „Greca Kraljica“, kavinės pastatą statytą 1835 m.

 

 

 

1)Belgrado tvirtovė

Tai viena iš svarbiausių vietų ką verta pamatyti Belgrade. Dėl strategiškai patogios gynybai vietos žmonės nuo neolito laikų gyveno Sava ir Dunojaus upių santakoje. Tada įsibrovėliai, pirmiausia keltai ir vėliau romėnai, kurie pastatė paladadą, po to sekė hunai ir gotai. Tačiau serbų lyderis 15-ajame amžiuje  sustiprino vietovės gynybą. Tvirtovė yra nepaprastai gerai išsilaikiusi, užimanti didelį plotą. Be įtvirtinimų,  tvirtovės teritorija apima bažnyčią, muziejų ir keletą populiarių parkų. Belgrado tvirtovė būtinai turi būti jūsų „Belgradas lankytinos vietos“ sąraše.

 

 

Taip pat skaitykite:

Serbija-lankytinos vietos. Ką pamatyti Serbijoje? Top 10

Parašykite komentarą