Ką aplankyti Budapešte? Budapešto lankytinos vietos. Top 13

Jeigu paklaustumėte Ką aplankyti Budapešte, tai reikėtų paminėti, kad Vengrijos sostinė Budapeštas, kurį daugelis laiko „rytiniu Paryžiumi“, yra viena iš kultūriniu požiūriu svarbiausių Rytų Europos metropolijų, kurioje yra daugybė UNESCO pasaulio paveldo vietų. Nors čia  žmonės gyveno dar nuo akmens amžiaus, šis gražus miestas formaliai atsirado 1872 m.  Dunojaus upės glėbyje esantis Budapeštas garsėja karštosiomis versmėmis, kai kurios jų buvo naudojamos gydymo tikslais dar nuo priešistorės.

Budapešto lankytinos vietos turi tiek daug ką pasiūlyti, kad jūs norėsite praleisti bent kelias dienas tyrinėdami šį žavų miestą.

 

Ką aplankyti Budapešte?

 

13)Vajdahunyado pilis

Budapešto lankytinos vietos nuves jus į paslaptigą Vajdahunyado pilį; tačiau verta žinoti, kad jos statybos metu ji buvo skirta tik 1896 m. mieste vykusiai Tūkstantmečio parodai. Iš pradžių ji buvo statyta iš kartono ir medienos,kaip laikinas eksponatas tūkstantmečio iškilmėms, vėliau ji buvo perstatyta naudojant akmenis ir plytas 1900-ųjų pradžioje.  Šiandien pilyje vyksta daugybė festivalių ir renginių, taip pat įsikūręs Vengrijos žemės ūkio muziejus.

 

 

12)Centrinis Budapešto turgus

Trijų aukštų  Budapešto turguje yra šviežių vaisių, daržovių, paprikos ir kt. Rūsyje pagrindinis dėmesys skiriamas mėsai ir žuvims; pirmame aukšte esantys prekystaliai pirmiausia parduoda maisto produktus, prieskonius, vynus ir mėsą; viršutiniame aukšte yra vengrų amatų ir maisto prekystalių, parduodančių tradicinius Vengrijos patiekalus. Budapešto turgus atidarytas 1897 m.  ir yra seniausias mieste.

 

 

11)Didžioji sinagoga (Budapešto sinagoga)

Budapešto sinagoga yra laikoma didžiausia Europoje  ir antra pagal dydį pasaulyje. Didžioji sinagoga buvo pastatyta 1859 m. Antrojo pasaulinio karo metu pastatas patyrė žalą ir ir buvo naudojama ne pagal paskirtį; taip buvo iki 1990-ųjų, kai ji vėl buvo naudojama pagal paskirtį ir susigrąžino buvusią šlovę. Sinagogos komplekse lankytojai ras žydų kapines – tūkstančių žmonių, mirusių Holokausto metu, poilsio vietą ir Raoul Wallenberg memorialinį parką, skirtą Švedijos diplomatui, kuris dirbo siekdamas išgelbėti tūkstančius nacių persekiojamų žydų.

 

 

10)Margaritos sala

Kai jau nebežinosite ką aplankyti Budapešte ir galvosite, kad jau viską išvaikščiojote, nueikite į ramią Margaritos salos oazę esančią gamtos apsuptyje, netoli miesto centro. Sala yra  Dunojaus upėje ir pasiekiama  4/6 tramvajais, parke yra puiki vieta  bėgiojimui, turint omenyje 5 km ilgio trasą. Tai taip pat puiki vieta, kur galite mėgautis pikniku ir pabėgti nuo miesto gyvenimo šurmulio. Saloje šiuo metu yra nedidelis zoologijos sodas, grojantis fontanas, vandens bokštas, baseinas, viduramžių griuvėsiai.

 

 

9)Gelerto kalnas

Dar vienas įspūdingas Budapešto objektas yra panoraminis Gelerto kalnas, 235 metrų aukščio dolomito pagrindu nuklotas kalnas,  iš Dunojaus upės pusės yra itin status, čia išilgai kalno geologine linija atsiranda keletas garsiausių miesto  versmių, tiekiančių „Gellért“ SPA ir „Rudas“ SPA vandenį.

Kalno šiaurės rytiniame šlaite yra Gelerto paminklas, duoklė Vengrijos mėgstamam šventajam vienuoliui, kuris mirė 1046 m.  Nuo kalno atsiveria nuostabūs miesto vaizdai. 1851 m. Čia esantis Išlaisvinimo paminklas buvo pastatytas atminti sovietinius kareivius, mirusius kovojant Antrojo pasaulinio karo metais. Pasivaikščiokite po „Jubilee Park“ parką, čia rasite daug žavių takų, gražių gėlių  ir skulptūrų.

 

 

8)Matjaso bažnyčia (Mátyás Templom)

Matjaso bažnyčia, dar žinoma kaip Dievo Motinos bažnyčia, yra svarbi pilies kalno vieta. Ji buvo baigtas 1269 m. Turkijos okupacijoje (1541-1699 m.) Ji buvo naudojama kaip mečetė ir vėliau atnaujinta baroko stiliumi. Joje įvyko buvo keletas istorinių įvykių, įskaitant Vengrijos karaliaus Karolio I karūnavimą 1309 m. ir Austrijos imperatoriaus Jozefo I  karūnavimą. Sekmadienio vakarais čia rengiami nemokami vargonų koncertai.

 

 

7)Šv. Stepono bazilika

Budapešto Šv. Stepono bazilika taip pat yra ir Budapešto katedra. Įspūdingos architektūros objektas, gali pasigirti nuostabiu interjeru ir panoraminiu vaizdu nuo jos kupolo. Bažnyčia skirta Šv. Steponui, Vengrijos šventajam karaliui, kuris taip pat buvo Vengrijos valstybės įkūrėjas. Statybos prasidėjo 1851 m., Tačiau dėl keleto  kliūčių, įskaitant nebaigtą kupolą, ji nebuvo pastatyta iki 1905 m.  Antrojo pasaulinio karo metu išorinės sienos buvo labai pažeistos, o brangiosios bažnyčios mozaikos nukrito nuo sienų. Tačiau tai buvo sėkmingai atkurta. Penkių dalių Venecijos mozaiką šiandien galima aplankyti šioje bazilikoje. Neįkainojama šventoji relikvija esanti po stiklu  kairėje pusėje nuo aukštojo altoriaus – tai bažnyčios globėjo, pirmojo Vengrijos karaliaus, konservuota dešinė ranka.

Budapešto katedra turi du liftus, kurie kelia lankytojus į kupolą (galima pakilti ir 364 laipteliais), kur 360 laipsnių kampu atsiveria vaizdai į miestą ir Dunojaus upę. Ekskursijos po bažnyčią vyksta darbo dienomis.

 

 

6)Didvyrių aikštė ir Tūkstantmečio paminklas

Įspūdinga Didvyrių aikštė (Hosök tere)  buvo projektuota architekto Albert Schickedanz, kuris taip pat buvo atsakingas už didelę atvirą erdvę, dailės muziejų. Čia puikuojasi ir Tūkstantmečio paminklas, 36 metrų kolona, karūnuota Arkangelo Gabrieliaus figūra statyta XIX a. Pabaigoje. Aplink cokolį galima pamatyti bronzinius raitelius vaizduojančius  Magyar Princą Árpádą ir šešis jo karius. Visai šalia, pusiau lanku stovintis paminklas, o tarp atskirų kolonų – Vengrijos valdovų statulos. Priešais Tūkstantmečio paminklą yra nežinomo kareivio memorialas.

 

 

5)Budapešto terminiai baseinai ir pitys

 Budapeštas  žinomas kaip terminių baseinų ir pirčių miestas. Budapešto terminiai baseinai čia atsirado todėl, kad terminės versmės čia natūraliai maitina 120 karštų šaltinių. Mieste yra įspūdingai daug terminių baseinų , kurių daugelis yra dar nuo XVI a. Budapešto baseinai, Budapešto pirtys tai tik vienos iš nedaugelio priežasčių, kodėl šie baseinai turi tapti jūsų „Budapešto lankytinos vietos“ sąraše.

Vienos įspūdingiausių ir populiariausių yra:

Sėčėnio (Széchenyi) terminių maudyklių kompleksas  yra Budapešto miesto parko neo-baroko rūmuose. Įkurtas 1913 m., čia jūsų laukia uždari Budapešto baseinai, kurių yra net 15 ir trys dideli skirtingos temperatūros lauko baseinai. Peržvelkite baseino planą, kad galėtumėte kuo geriau išnaudoti savo laiką, nes į labirintą panašus kompleksas gali būti šiek tiek sudėtingas. Viduje rasite pirtis, garų pirtis, vandens sporto įrangą, sūkurines vonias, o lauke galite atsipalaiduoti baseinuose, kurie yra šildomi iki 33 C  ir 38 C. Terminiame vandenyje yra didelis kalcio, magnio ir vandenilio karbonato kiekis, todėl manoma, kad jis palengvina sąnarių skausmą ir artritą bei pagerina kraujotaką.

Čia vyksta „Sparties“ (SPA vakarėliai), kuriuose groja DJ, vyksa lazerių šou ir kino filmų peržiūra. Vakarėliai vyksta daugeliu šeštadienio naktų iki vasaros 3 val. ryto.

Gelérto terminių maudyklių kompleksas yra laikomas gražiausiu  Budapešte dėl mozaikinių sienų ir grindų,  ir romėniško stiliaus kolonų. 1918 m. Atidarytas  kompleksas pasižymi uždaromis ir lauko terminėmis voniomis, maitinamomis iš netoliese esančio Gelérto kalno. Baseinų temperatūra svyruoja nuo 26 C  iki 40 C , taip pat rasite saunas ir garines pirtis, gydomųjų masažų  patalpas, anglies rūgšties vonią (širdies ir kraujagyslių sutrikimams ir aukštam kraujo spaudimui ) ir mažas termines vonias, kurias  galima užsisakyti privačiai. Lauko baseine yra bangų mašina, o vasaros mėnesiais yra didelė terasa.

Rudo pirtys (Rudas Baths) Šis turkiško stiliaus maudymosi kompleksas yra statytas XVI a., kai Budapeštas buvo Osmanų valdžioje. Centrinis aštuoniakampis baseinas yra po gražiu kupolu.  Yra ir modernus  baseinas su vaizdu į Dunojų. Kiekvieną penktadienį ir šeštadienį šios Budapešto pirtys atviros naktinėms maudynėms. Temperatūra čia svyruoja nuo 11 C  iki 42 C . Yra specializuota fizioterapijos dalis, o pagrindinėje salėje galite gerti gydomuosius vandenis iš Hungaria, Attila ir Juventus šaltinių.

Lukács terminės pirtys. 1880-aisiais atidarytos „Lukács“ Budapešto pirtys. Manoma, kad šios vietovės šilumos šaltiniai pradedami naudoti 12-ajame amžiuje.  Lukács yra populiarios tarp vietinių gyventojų ir tų, kurie ieško gydymo dėl įvairių negalavimų. Kompleksą sudaro  infraraudonųjų spindulių sauna, garų pirtis, Himalajų druskos siena (kvėpavimo sutrikimų palengvinimui) ir svorio vonią (stuburo traumų gydymui). Galite užsisakyti keletą masažų, refleksologijos užsiėmimų ir gydymo procedūrų. „Sparties“ (SPA vakarėliai) čia vyksta iki pat 3 val.ryto Šeštadienio naktimis vyksta „Sparties“ (SPA vakarėliai), kuriuose groja DJ,vyksta  lazerių šou ir filmų demonstracijos.

 

4)Budos pilis ir Budos kalnas

Virš Dunojaus iškilęs pilies kalnas saugo daugybė svarbiausių Budapešto viduramžių paminklų ir muziejų. Įspūdingiausia iš šių įspūdingų struktūrų yra XVIII a. Budos pilis, didžiuliai 200 kambarių rūmai, pakeičiantys XIII a. Pilį, pastatytą apsaugoti tvirtovę nuo mongolų ir totorių išpuolių.

Nors Budos pilis Antrojo pasaulinio karo metu  buvo labai pažeista, daugelis išorinių dalių buvo atkurtos,  restauruotos interjero dalys, įskaitant Vengrijos nacionalinę galeriją esančią pagrindiniame sparne. Pietiniame sparne esantis Budapešto istorijos muziejus užima keturis aukštus.

Priešais pilį, iš kurios atsiveria vaizdas į Dunojų, yra bronzinė princo Eugenijaus žirgų statula, jis buvo Turkijos išpuolių prieš miestą didvyris. Visas šis istorinis kompleksas yra UNESCO pasaulio paveldo objektas. Kaip ir daugelis miesto pastatų, Budos pilis yra įspūdingai apšviesta naktį, o pilies kiemai yra atviri visą parą. Šalia pilies rasite restauruotą istorinį pilies funikulierių.

 

 

3)Žvejų bastionas (Fisherman’s Bastion)

Žvelgiant nuo Dunojus, kur žvejų gildija viduramžiais pastatė savo gynybines sienas, stovi įspūdingas Žvejų bastionas. 1895–1902 m. Statyti bokštai, kiemai, kolonos ir sienų kompleksas. Pietiniame kieme stovi bronzinė žirgų skulptūra skirta Šv. Steponui, pirmajam Vengrijos karaliui.

 

 

2)Pasivaikščiokite Dunojaus promenada

Dunojus  teka per Budapeštą iš šiaurės į pietus, o miesto ribose siekia 640 metrų plotį. Čia rasite daugybę vietų, nuo kurių galite pasigrožėti šios nuostabios, didingos upės vaizdais. Dunojaus promenada yra vienas geriausių vietų,  kurias reikia aplankyti nuo jos atsiveria svaiginanti miesto architektūra.

Dunojaus krante (šiaurės rytinėje pusėje, netoli Vengrijos parlamento pastato) rasite plieninius batus.  60 porų plieninių  batų skulptūros skirtos atminti nacių žudytus žydus . Tai jaudinantis priminimas apie nacių žiaurumus, kuriuos Vengrija patyrė Antrojo pasaulinio karo metu.

Kitas būdas susipažinti su Dunojumi yra plaukti laivu,  daugybė turistinių ekskursijų reguliariai vyksta ties „Vigadó tér“, esančiame Peštos krante, ir Bem József aikštėje Budos krante.

 

 

1)Budapešto parlamento rūmai

Trečias pagal dydį pasaulyje parlamento pastatas priklauso neogotikiniam stiliui, jis buvo atidarytas 1886 m. (Vengrija tuo metu buvo Austro-Vengrijos imperijos dalis.)

Budapešto parlamento rūmai turi 691 kambarį ir įspūdingą 19 kilometrų koridorių ir laiptų tinklą. Ekskursijos (apie 45 min.) yra prieinamos, kai vyriausybė nedirba ji apima daug pastato akcentų, tokių kaip pagrindinis prieškambaris, įvairūs fojė ir Vengrijos karūnos bei brangenybės.

 

 

Taip pat skaitykite:

 

Lankytinos vietos Rumunijoje. Ką pamatyti Rumunijoje? Top 12

 

Parašykite komentarą