Sankt Peterburgo lankytinos vietos, ką pamatyti Sankt Peterburge? Top 10

10. Marinskio (Marijos teatras )

Viena prestižiškiausių šalies kultūros įstaigų – Marijos teatras – nuo pat įkūrimo 1859-aisiais apakino operos ir baleto lankytojus.

Puikiai dekoruota koncertų salė, žavėjo visus pasaulinio lygio šokėjus, dainininkus ir muzikantus, per dešimtmečius pasirodžiusius jos scenoje, tikrai malonu akiai.

Carino Aleksandro II žmonos vardu pavadintas „Marinsky“ teatras yra viena geriausių vietų Sankt Peterburge.

9. Generalinio štabo pastatas

Švelniai apjuosdamas pietinę rūmų aikštę, Generalinio štabo pastatas yra vienas garsiausių miesto architektūros paminklų, atsuktas į Valstybinį Ermitažo muziejų ir Žiemos rūmus. Carlo Rossi suprojektuotas elegantiškas neoklasikinis pastatas buvo pastatytas 1819–1829 m., O du jo sparnus skiria didinga triumfo arka.

Jis buvo pastatytas tam, kad paminėti Rusijos pergalę prieš Napoleono Prancūziją 1812 m., Statinio viršuje yra keletas nuostabių statulų. Kadaise buvęs Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo dalis, rytinis gražaus pastato sparnas dabar yra Valstybinio Ermitažo muziejaus dalis ir jame yra stulbinantis įkvepiančių meno kūrinių masyvas.


8. Jusupovo rūmai

Dar žinomi kaip „Moikos“ rūmai, dėl to, kad stovi ant to paties pavadinimo upės kranto, Jusupovas yra viena geriausių lankytinų vietų, jei norite pamatyti, kaip aristokratai gyveno Rusijos imperijoje. Nors statinio išorė yra gana paprasta, interjeras tiesiog stulbinantis: daugybę salių puošia tik puikiausi baldai, meno kūriniai, freskos ir gobelenai, kuriuos galima nusipirkti už pinigus.

Pastatyti 1770-aisiais metais ir pavadinti turtingos Rusijos didikų šeimos, kuriai rūmai priklausė, vardu, rūmai gali pasigirti savo privačiu teatru. Be visų gausių turtų, Jusupovo rūmai yra žymūs nes ten 1916 m. Buvo nužudytas Grigori Rasputinas, Rusijos mistikas, kuris, kaip manoma, turėjo įtakos carui Nikolajui II.

7. Petro ir Povilo tvirtovė

Petro ir Povilo tvirtovė,pastatyta tiksliai toje vietoje, kur pirmą kartą buvo įkurtas Sankt Peterburgas, ji buvo pastatyta dar 1703 m. Žvaigždės formos gynybiniai įtvirtinimai lėtai apjuosė miestą.

Tvirtovė, užima svarbią vietą Nevos upės pakrantėje, turi daugybę nuostabių pastatų, kuriuos galite tyrinėti, pavyzdžiui, Trubetskoy bastionas ir nuostabi Petro ir Povilo katedra.

Be įspūdingų istorinių lankytinų vietų ir įdomių parodų, susijusių su Rusijos revoliucija ir imperine Rusija, tvirtovėje taip pat vyksta daugybė festivalių, renginių ir koncertų. Be to, smėlėtas paplūdimys, esantis papėdėje, leidžia degintis šviečiant Saulei.

Petro ir Povilo tvirtovė,pastatyta tiksliai toje vietoje, kur pirmą kartą buvo įkurtas Sankt Peterburgas

6) Šv. Izaoko katedra

Viena didžiausių katedrų pasaulyje. Jos milžiniškas paauksuotas kupolas matomas beveik iš bet kurios Sankt Peterburgo vietos. Kadangi statyti prireikė 40 metų, didingesni ir įmantresni projektai vis buvo papildomi pirminiais planais: šalia kelių kitų mažesnių kupolų buvo pastatyta per 100 masyvių kolonų.

Viduje dar įspūdingiau, nes gražūs reljefai, mozaikos dengia kiekvieną paviršių. 1931 m. Šv. Izaoko katedrą sovietų valdžia pavertė muziejumi ir tokia ji tebėra iki šiol.

Nuostabi Šv Izaoko katedra visu gražumu atsiskleidžia naktį…

5) Kronštato katedra

Statyta 1903–1913 m., Kronštato katedra yra gana unikali ir neįprasta savo dizainu: joje sujungta neobizantinė ir romaninė architektūra su įvairiomis rusiškomis savybėmis.

Mažoje Kotlino saloje, esančioje Suomijos įlankoje, tviskančią baltą katedrą finansavo Rusijos karinis jūrų laivynas ir ji skirta žuvusiems jūrininkams.

Nors gražus kupolas ir fasadas yra malonūs akiai, interjeras yra ne mažiau įspūdingas, nes didingi šviestuvai ir mozaikos žvelgia į marmurines grindis ir kolonas. Katedrą rasite šiek tiek nuplaukę keltu nuo Sankt Peterburgo, čia verta praleisti maždaug pusę dienos , norėdami pamatyti miestą ir jo nuostabią katedrą.

4. Kotrynos (Katerinos) rūmai ir parkas

Apie 30 kilometrų į pietus nuo miesto įsikūrę kvapą gniaužiantys Kotrynos rūmai, į kuriuos vasaros mėnesiais atsipalaiduoti atvykdavo Rusijos carai. Didingas ir prašmatnus rūmų stilius datuojamas 1752 m., Kai architektas Bartolomeo Rastrelli perprojektavo ir perdailino originalų pastatą.

Ji nudažyta ryškiai melsvai žalia spalva, baltos kolonos ir auksinės statulos bei puošmenos puikia išsiskiria; Rokoko stiliaus rūmai tikrai suteikia įspūdingą reginį.

Viduje yra daugybė prabangių salių, kurias galite ištirti. „Gintaro kambarys“ ir Didžioji salė taip pat yra būtini. Rūmai pavadinti Kotrynos I vardu, kuri juos užsakė, rūmuose įrengti fantastiškai sutvarkyti sodai.

Apie 30 kilometrų į pietus nuo miesto įsikūrę kvapą gniaužiantys Kotrynos rūmai

3. Peterhofas

Rūmai satyti Petro Didžiojo užsakymu, norint pralenkti Versalio rūmus savo ištaigingumu ir didybe. Peterhofo didieji rūmai tai tikrai gera vieta praleisti laiką. Rūmai ir sodai, užima didelę teritoriją, jie tiesiog užburia klaidžiojančius aplinkui, grožis, menas ir gamta matomi visur, kur tik pažvelgsite.

Statyti tarp 1709 ir 1756 m. Kiekvienas architektas čia pridėjo savo bruožų. Aplink rūmus yra akinantis kraštovaizdžio sodų asortimentas su fontanais, kaskadomis, gėlynais ir statulomis.

Rūmai satyti Petro Didžiojo užsakymu, norint pralenkti Versalio rūmus savo ištaigingumu ir didybe.

2) Kraujo gelbėtojo šventykla

Tarsi iš pasakos, Sankt Peterburgo Kristaus Išganytojo bažnyčia yra labai panaši į visame pasaulyje žinomą Šv. Bazilijaus katedrą Maskvoje. Šis panašus stilius turi penkis gausiai dekoruotus „svogūnų“ tipo kupolus, esančius virš žemiau esančios bažnyčios korpuso.

Pastatyta 1883–1907 m. labai brangiai, ši puošni bažnyčia statyta caro Aleksandro II atminimui, kurį anarchistai mirtinai sužeidė toje pačioje vietoje.

Vidus yra toks pat didingas, kaip ir fantastiška išorė; kiekvienas įmanomas paviršius padengtas stulbinančiomis šventųjų mozaikomis ir ikonomis. Antrojo pasaulinio karo metais ji buvo naudojama kaip morgas, sovietiniais laikais kaip daržovių sandėlis. Laimei, vėliau ji buvo atkurta.

Pastatyta 1883–1907 m. labai brangiai, ši puošni bažnyčia statyta caro Aleksandro II atminimui, kurį anarchistai mirtinai sužeidė toje pačioje vietoje.

1. Ermitažo muziejus

Antras pagal dydį meno muziejus pasaulyje po Luvro Paryžiuje, didžiulė Valstybinio Ermitažo muziejaus kolekcija yra nepaprastai išplitusi penkiuose pastatuose ir 360 kambarių Sankt Peterburgo centre. Jame rasite Jekaterinos Didžiosios kolekcijas, didžiulį paveikslų, skulptūrų ir senovinių daiktų rinkinį, kurį pildė įvairūs carai, o būtent Nikolajus I kolekcijas atidarė visuomenei 1852 m.

Po Rusijos revoliucijos buvo konfiskuota daugybė privačių kolekcijų, kurios tik dar labiau padidino kolekcijų skaičių. Šiandien Valstybinio Ermitažo muziejaus kolekcijoje yra apie trys milijonai meno kūrinių. Pasirodžius tokiems garsiems vardams kaip Da Vinči, Rembrandt, Picasso ir van Gog, klajojimas po jos galerijas tikrai visr malonumu. Čia galima praleisti ištisas dienas, jei ne savaites, bandant viską pamatyti.

Nesvarbu, ar tai būtų priešistorinis menas, Italijos renesansas, Olandijos aukso amžius, ar XIX amžiaus rusų menas, valstybinis Ermitažo muziejus yra tiesiog būtinas aplankyti, kai būsite Sankt Peterburge.

Šiandien Valstybinio Ermitažo muziejaus kolekcijoje yra apie trys milijonai meno kūrinių.

Gal keliaujant į ,,Piterį“ pravers unikalus paso dėklas? https://www.magiskasgidas.lt/shop/paso-deklas-pinigine-su-rfid-apsauga-nuo-duomenu-vagysciu/