Trumpas kelionių vadovas po JAV. Informacija keliaujantiems į JAV.

Apie JAV:

Jungtinės Amerikos Valstijos yra trečia pagal dydį šalis pasaulyje ir trečia pagal gyventojų skaičių. Šiaurės Amerikoje įsikūrusi šalis vakaruose ribojasi su Ramiuoju vandenynu, o rytuose – su Atlanto vandenynu. Palei šiaurinę sieną ribojasi su Kanada, o palei pietinę – su Meksika. Turi 50 valstijų ir Kolumbijos apygarda.

Šalis daugiau nei dvigubai didesnė nei Europos Sąjunga, JAV Vakaruose yra aukšti kalnai ir didžiulė centrinė lyguma. Žemiausias šalies taškas yra Mirties slėnyje, kurio aukštis yra -86 metrai, o aukščiausia viršūnė yra Denali (Makinlio kalnas), kurio aukštis yra 6198 metrai virš jūros lygio.

Plotas: 9 826 630 km2

Gyventojų skaičius: 328 239 523

Sostinė: Vašingtonas

Pagrindinės kalbos: Anglų kalba yra oficiali šalis kalba, kita populiari kalba yra Ispanų, ja kalba apie 12 proc. šalies gyventojų.

Pagrindinės religijos: JAV oficialiai yra pasaulietinė valstybė. Konstitucija šalyje garantuoja laisvą religijos išpažinimą ir draudžia religinės valdžios šalyje įvedimą.

Laiko juostos: JAV patenka į 6 laiko juostas: Ramiojo vandenyno -UTC 8; kalnų UTC-7; Centrinė UTC-6; Rytų UTC-5; Aliaska UTC 9; Havajų UTC-10

Orai:

Geriausias laikas aplankyti JAV šiaurę yra nuo gegužės iki birželio,tuo metu maloni temperatūra, bei spalvingą flora ir fauna.

JAV šiaurėje vyrauja panašus klimatas nuo pakrantės iki pakrantės. Žiema gali atnešti gausų sniegą ir užšalusius ežerus. Vasaros temperatūra svyruoja nuo šiltos (25 ° C) iki labai karštos (40 ° C). Miestuose vasarą gali būti tvanku, tačiau pakrantėse ir nacionaliniuose parkuose paprastai būna vėsiau. Tuo tarpu rudenį pasipuošia besikeičiančiomis lapų spalvomis.

Geriausias laikas aplankyti JAV pietus yra pavasarį (kovo – gegužės mėn.), Kai šilta 20–28 ° C, arba rudenį (rugsėjo – lapkričio mėn.), Kai temperatūra palaipsniui vėsta nuo 31 ° C iki 19 ° C. Šioje šalies vietovėje yra ne tokie akivaizdūs metų laikai, tačiau ryškūs regioniniai skirtumai, klimatas tampa drėgnesnis į rytus.

Pinigai: Jungtinių Valstijų doleris , santrumpa USD, žymimas $ simboliu. Kursas nuolat svyruoja, todėl derėtų pasitikrinti prieš išvykstant. Manua, kad palankiau būtų pinigą išsikeisti ES erdvėje, nes bent jau mano atveju, euras JAV buvo mažiau palankiai vertinamas, negu doleris ES erdvėje.

Telefonai:

Kaip skambinti į JAV?

Skambinant iš fiksuoto ryšio telefonų 001
Skambinant iš mobiliojo ryšio telefonų +1

Nutikus nelaimei JAV skambinkite bendruoju pagalbos numeriu 911

Kaip atvykti į JAV: Geriausiai, ir greičiausiai JAV iš Lietuvos pasieksite lėktuvu, tiesa dažniausiu atveju skrydis bus su persėdimais, gali tekti palaukti kitoje Europos šalyje ir persėsti į kitą lėktuvą.

Viešasis transportas: Viešasis transportas JAV apima įvairias autobusų, geležinkelių, keltų, o kartais ir oro linijų paslaugas. Kiekvienas miestas turi savo viešajį transportą, todėl reikia domėtis konkrečia vieta į kurią vykstate, plačiau apie viešajį transportą įvairiose JAV valstijose galite pasiskaityti: https://www.apta.com/research-technical-resources/public-transportation-links/

Dokumentai:

Kaip nurodo URM: Trumpalaikiam buvimui Lietuvos Respublikos piliečiams vizos nereikia. Informacijos dėl įvažiavimo sąlygų rekomenduojame teirautis artimiausioje šalies atstovybėje ar kompetentingose institucijose.

Lietuvos Respublikos piliečiai, vykstantys į JAV turizmo ar verslo tikslais iki 90 dienų, gali naudotis kelionių į JAV supaprastinimo programa, kuri suteikia teisę vykti į JAV be vizos. Prieš vykstant į JAV privaloma gauti Elektroninės leidimo keliauti sistemos patvirtinimą (ESTA – Electronic System Travel Authorization).

Taip pat vykstant privaloma turėti biometrinį pasą, galite būti apklaustas muitinės pareigūno, dėl kelionės tikslų, taip pat paprašytas parodyti lėktuvo bilietą ir pan.

Saugumas: Imkitės protingų atsargumo priemonių, kad apsaugotumėte save ir savo turtą nuo smulkių nusikaltimų. Nepalikite pasų išsinuomotuose automobiliuose, ypač bagažinėje, nes buvo daugybė gaujų vagysčių, nukreiptų į turistų transporto priemones.

Smurtiniai nusikaltimai, įskaitant nusikaltimus ginklais, retai įtraukia turistus, tačiau keliaudami po nepažįstamas vietoves turėtumėte būti atsargūs. Venkite vaikščioti po mažiau apkeliautas vietas vieni, ypač naktį. Viešų patarimų ir informacijos apie naujausius įvykius galite rasti vietos teisėsaugos institucijų svetainėse.

Lietuvos atstovybės JAV: LIETUVOS RESPUBLIKOS AMBASADA JUNGTINĖSE AMERIKOS VALSTIJOSE IR MEKSIKOS JUNGTINĖMS VALSTIJOMS.

Adresas: 2622 16th Street NW, Washington, DC 20009, USA
El. paštas: amb.us@urm.lt info@usa.mfa.lt consul.us@mfa.lt
Telefono numeris: +1 202 234 5860
Interneto svetainė: http://usa.mfa.lt

Maistas, gėrimai: Pirmas dalykas, kuris ateina į galvą kalbant apie „amerikietišką virtuvę“, yra pavyzdžiui, mėsainiai, kepta vištiena, dešrainiai ir blynai.

Bafalo vištienos sparneliai
Nors jie buvo sukurti 1960-aisiais, šie kepinti vištienos sparneliai, užpilti kajeno-acto aitriuoju padažu (buivolų padažu), yra visur esantys barų užkandžiai.

Tater Tots
Norint pajusti amerikietiškų tradicinių spudijų , reikia išbandyti „tater tots“. Šie tarkuotų bulvių mini rutuliukai, kurie yra cilindro formos ir kepti su traškia išorė, randami greito maisto baruose ir užkandinėse.

Dešrainiai (Hot Dogs)
Nors kūrinys priskiriamas vokiečiui Charlesui Feltmanui, kuris naudodamas bandeles pritaikė vokišką dešrą. Yra regioninių jo variantų – pavyzdžiui, Niujorko stiliaus su kečupu bei Čikagos stiliaus patiekiami su aguonų bandelėmis be jokio kečupo.

Obuolių pyragas
Bene žymiausias amerikietiškas obuolių pyragas JAV pirmą kartą buvo pristatytas imigrantų iš Britanijos ir Olandijos. Tačiau bėgant metams jis buvo paverstas tradiciniu amerikietišku maistu, paprastai patiekiamas su samteliu vanilinių ledų.

Grilio šonkauliukai
Maisto kepimas ant grotelių buvo viena iš seniausių šalies tradicijų ir dabar peraugo į meną – grilio fanatikai ir mėgėjai visoje šalyje palaiko savo mėgstamus kepimo stilius. Tačiau nesvarbu, ar jums patinka gausus Kansas City pasiūlymas, Memphio „šlapi šonkauliai“, vienas dalykas, dėl kurio visi galime sutikti, yra tai, kad kepsninė Amerikoje tikrai yra tai, kas kelia daug aistros!

„Rubeno sumuštinis“
Klasikinis jautienos, šveicariško sūrio ir raugintų kopūstų sumuštinis yra Amerikos pasididžiavimas.

Hamburgeris
Hamburgerio ir sūrio mėsainio populiarumas JAV yra neginčytinas. Tradicinis, gurmaniškas, greitas maistas, su šonine, su žaliu čili, variacijų ir priedų sąrašas yra begalinis.

Gėrimai: Amerikoje populiarūs įvairūs limonadai, tokie kaip cocacola, fanta, pepsi, sprite ir pan. iš alkoholinių gėrimų populiariausi Jack daniels. burbonas, likeris, įvairūs alkoholiniai kokteiliai, Vynas.

Naudojami elektros rozečių kištukai: Naudojami A ir B tipo kištukai (lietuviški kištukai netinkami)

Adapterių JAV elektros lizdams galite įsigyti mūsų internetinėje parduotuvėje paspaudę šią nuorodą: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/amerikietiski-adapteriai/

Naudojami A ir B tipo kištukai (lietuviški kištukai netinkami)