Anykščiai lankytinos vietos. Ką veikti Anykščiuose?

Photo by Ugne Vasyliute on Unsplash

9) A. Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus

A. Baranausko ir A.Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus įkūrtas 1927 m. Faktiškai muziejus pradėjo veikti 1958 m. sausio mėn. Pirmasis muziejaus pastatas yra poeto ir vyskupo Antano Baranausko klėtelė. Ją 1826 m. pastatė poeto tėvas Jonas Baronas. Klėtelė yra pirmas memorialinis muziejus Lietuvoje. 1945 m. A.Vienuolis oficialiai paskirtas šio muziejaus direktoriumi ir juo dirbo iki pat mirties 1957 m. Namo pirmajame aukšte įrengta ekspozicija, atspindinti rašytojo gyvenimą ir kūrybą, antrajame – memorialiniai kambariai. Darbo kambario aplinka palikta tokia, kokia buvo rašytojo mirties dieną.

8)Anykščių sakralinio meno centras ir Angelų muziejus

Monsinjoras Albertas Talačka Anykščių parapijai paliko savo sukauptą dailės kūrinių kolekciją, asmeninę biblioteką ir archyvą. Nuo 2009 m. liepos 23 d. monsinjoro palikimas saugomas ir eksponuojamas Anykščių sakralinio meno centre.

2010 m. liepos 22 d. centre duris atvėrė ir pirmasis Lietuvoje Angelų muziejus, kuriam savo sukauptą angelų kolekciją padovanojo kultūrininkė Beatričė Kleizaitė-Vasaris.

7)Siaurukas ir siaurojo geležinkelio stoties muziejus

Caro valdžios nutiestas siaurasis geležinkelis -siaurukas buvo nutiestas maršrutu- Pastovys – Švenčionėliai – Utena – Panevėžys. Geležinkelis buvo naudojamas medienai gabenti iš masiškai kertamų miškų ir keleiviams vežti.

Muziejus įsikūręs siaurojo geležinkelio stoties komplekse. Stotis, statyta 1901 m., ji įsikūrusi prie siaurojo geležinkelio ruožo Rubikiai–Anykščiai–Panevėžys. Šiandien tai beveik nepakitęs šimtametės stoties kompleksas: vandens bokštas, pagrindinis stoties pastatas, prekių sandėlis, gyvenamieji namai, vandens kolonėlė, akmenimis grįsta prekių aikštė, metalinis tiltas per Šventąją. 

6)Labirintų parkas

Anykščių Labirintų parkas siūlo galimybę išbandyti net kelis labirintus, teks pasitelkti visus savo orientavimosi įgūdžius ieškoti išėjimo. Labirintų parke rasite Ilgus ir sudėtingus labirintus, kurie pareikalaus ištvermės, nes čia patekus neturėsite nieko kito, kaip tik ieškoti išėjimo.

5)Anykščių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčia

Bažnyčia statyta 1899–1909 m., yra aukščiausia Lietuvoje, jos bokštai siekia net 79 m. Bažnyčioje gausu meno paminklų: stiklo blokų vitražas „Šv. Matas“, granitinis vyskupo A.Baranausko biustas, kunigo K.Sirvydo biustas, kunigo K.Kairio bareljefas. Šventoriuje galima pasigrožėti originaliomis dažyto medžio kryžiaus kelio stotimis, paminklu žymiųjų anykštėnų tėvams atminti. Bažnyčia saugo nemažai meno paminklų.

4)Laimės žiburys

Tai antkapinis paminklas skirtas J.Biliūnui esantis ant Liudiškių kalvos. J. Biliūnas mirė Zakopanėje (Lenkijoje) 1907 m. Ten jis ir buvo ir palaidotas, nes žmona Julija neturėjo pinigų parvežti jo kūną į gimtuosius Anykščius. Tačiau 1953 metais J. Biliūno palaikai buvo iškilmingai pergabenti iš Lenkijos į Lietuvą ir palaidoti netoli Anykščių, ant Liudiškių kalvos. Ant jo kapo pastatytas paminklas vadinamas Laimės žiburiu. Žiburys mėgstamas visų, kas atvyksta į Anykščius.

3)Arklio muziejus

Šiame nuostabiame muziejuje kaupiami eksponatai, kurie atspindi arklio reikšmę lietuvių ūkio ir kultūros istorijoje.
Aštuoniuose muziejaus pastatuose eksponuojami arkliniai žemės dirbimo padargai, kalvio įrankiai, senoviniai krepšiai, arklio gadynės transporto priemonės, iš visos Lietuvos surinkti vežimai: bričkelės, lineikos, važeliai.

2)Puntuko akmuo

Akmuo yra antrasis pagal dydį riedulys Lietuvoje, jis stūkso 6 km į pietus nuo Anykščių, Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinyje, netoli Šventosios. Tai gamtos, mitologijos ir istorijos paminklas. Puntukas archeologiniu gamtos paminklu paskelbtas 2000 m. Puntukas laikytas didžiausiu Lietuvos akmenimi, iki 1957 m., tačiau Puokėje buvo aptiktas didesnis-Barstyčių akmuo.

1)Medžių lajų takas

Tai pirmasis takas Baltijos valstybėse ir visoje Rytų Europoje, kur galima pasivaikščioti medžių lajų lygyje. Jį sudaro: Medžių lajų takas ir apžvalgos bokštas, informacinis centras. Architektūros motyvu pasirinkta Aukštaitijos tautinė juosta. Fasaduose – juostos motyvas iš rombų.
Medžių lajų taką rasite Anykščių šilelyje. Takas tęsiasi 300 m ir tolygiai kyla iki 21 m aukščio virš žemės. Tako pabaigoje rasite apžvalgos bokštą, kurio apžvalgos aikštelės aukštis yra 34 metrai.

Siūlome Jums puikių kosmetinių-pritaikysite kelionėse, sportuojant ir buityje. https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/kelionines-kosmetines/

Siūlome Jums puikių kosmetinių-pritaikysite kelionėse, sportuojant ir buityje.