Kernavė lankytinos vietos. Ką veikti Kernavėje?

Kernavės miestas nuo Vilniaus nutolęs 35 km, esantis dešiniajame Neries krante. Tai nedidelis miestelis, nors praeityje tai buvo vienas pirmųjų Lietuvos valstybės centrų (XIII a.). Pajautos slėnis ir jo pakraštyje esantys penki piliakalniai saugo paskutinės Europos pagoniškos valstybės sostinės liekanas.1989 m. Nuo 2004 m. Kernavės archeologinė vietovė įtraukta į UNESCO  Pasaulio paveldo sąrašą. 

Kernavės Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės bažnyčia

Neogotikinė bažnyčia iš pradžių buvo pastatyta iki 1430 m., vėliau pastatyta mūrinė – 1910–1920 m, kuri stovi iki šiol. Bažnyčia turi aukštą fasado bokštą. Jos vidus 3 navų, skliautuotas. Plytų mūro tvora juosia šventorių. Jame dvi koplyčios: medinė koplyčia  ir mauzoliejinė koplyčia.

Senosios bažnyčios vieta

Dar XX a. Pradžioje čia stovėjo XVIII a. medinė bažnyčia, o aplink ją buvo kapinės. Bažnyčią šiuo metu čia primena tik rekonstruoti pamatai.Senosios bažnyčios šventoriaus pietvakariniame kampe yra medinė XVIII a. koplyčia, o šiaurės rytų kampe-mūrinė XIX a. Riomerių koplyčia -mauzoliejus.

Kernavės piliakalniai

Iš viso čia yra penki piliakalniai. Ši nuostabi teritorija yra vienas pirmųjų Lietuvos valstybės susikūrimo centrų. Piliakalnių pavadinimai: Aukuro kalnas, Mindaugo Sostas, Lizdeikos kalnas ir Pilies kalnas (jie yra vienas šalia kito), o apie 0,4 km į pietryčius nuo jų yra Kriveikiškio piliakalnis. piliakalniai saugomi UNESCO Pasaulio kultūros paveldo nuo 2004 m.

Kernavės archeologinės vietovės muziejus 

Nepraleiskite progos apžiūrėti kernavės archeologinių radinių, naujame, moderniame muziejuje, galėsite aplankyti interaktyvią muziejaus ekspoziciją, kurioje susipažinsite su Kernavės archeologine vietove, ir jos radiniais rastais čia nuo 1979 metų vykdomų kasmetinių archeologinių tyrinėjimų. Čia pristatoma vietovės istorija nuo jos gyvavimo pradžios, menančios dar priešistorinius laikus, iki XIII–XIV a. klestinčio amatininkų miesto laikotarpio.

XIII–XIV a. KERNAVĖS AMATININKŲ KIEMŲ REKONSTRUKCIJA

Pajautos slėnyje rasite kadaise čia egzistavusios gyvenvietės trijų kiemų mokslinę rekonstrukciją. Tyrimų duomenys parodė, kad šiuose kiemuose viduramžiais gyveno net kelios juvelyrų, kalvių ir rago apdirbėjų kartos. Jų dirbinių ir darbo įrankių galėsite pamatyti Kernavės archeologinės vietovės muziejaus ekspozicijoje.

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/pinigines/

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime