Klužas Napoka-Transilvanijos sostinė Rumunijoje.

kluz_napoka_kosciol_michala-mobile

Klužas-Napoka – miestas centro šiaurinėje Rumunijoje, Transilvanijoje, prie Mažojo Samošo upės. Miesto istorija prasidėjo II a. pr. Dakiją užkariavus imperatoriui Trajanui buvo įkurta Romos legionų bazė Napoka. Tautų kraustymosi laikotapiu miestas sugriautas. Vėliau regioną užėmė vengrai. Karaliaus Ištvano V nurodymu buvusios romėnų kolonijos vietoje atkurtas miestas. 1270 m. gavo miesto statusą ir pradėjo augti. 1974 m. miestas pervadintas Klužu-Napoka. Klužas-Napoka pirmą kartą buvo paminėtas 1173 kartu su žodžiu ,,Kluž“, kuris lotyniškai reiškia „vieta, apsuptas kalvų“. Napoca romėnų laikų gyvenvietės pavadinimas.
Lankytinos vietos Kluže:
Gradina Botanica „Alexandru Borza” (Aleksandras Borza“ Botanikos sodas). Sodas buvo įkurtas 1872 metais, pradžioje buvo 4,3 ha ploto. Dėka prof. A. Richter plotas pasiekė 9,6 ha. 1920 metais, profesorius Aleksandras Borza parengė reorganizavimo planą naujam botanikos sodui, kuris buvo įgyvendinamas nuo 1920 iki 1930. Šiandien, sode yra 14 ha ploto, 11.000 eksponatų: Viduržemio jūros Sodas, Rosarium, Japoniškas sodas, fito-geografinis sektorius (augalai yra išdėstyti pagal jų natūralią aplinką – Romos sodas), sisteminis sektorius (augalai organizuojami genetiniais principais), ekonomikos ir medicinos sektorius, retų ir endeminių augalų Rumunijos floros sektorius. Dvi grupės šiltnamiuose, turinčios 3500 m2.
Romulus Vuia Ethnographic Park (Parcul Etnografic Romulus Vuia). Įkurtas 1929 metais, parkas eksponuoja apie 90 rumunų, Saksonijos tradicinių namų, lentpjūves, šulinius, puodžiaus dirbtuves, avių gardus ir ūkinius pastatus, avių auginimo vietas, Kalvystės dirbtuves ir t.t. Parke taip pat yra keletas 18-ojo amžiaus medinių bažnyčių iš Transilvanijos regiono.
Casa Matia Corvin ( Matijaus Korvinaus namas ). Gotikos stiliaus 15 amžiaus namas (Šiandien Kluž Napokos, meno ir dizaino universitetas). Čia 1443 metų vasario 23 gimė Matijus Corvinas, jis buvo svarbiausias Vengrijos karalius (1458-1490), jis, globojo meną ir buvo protingas bei teisingas, paminėtas dainomis ir legendomis net ir šiandien. Laikui bėgant ant namo atsirado ir gotikos elementų, 18 amžiuje pastatas buvo ligoninė, tad atsirado ir barokinių elementų, 19 amžiuje pastatas buvo avarinės būklės, tad po renmonto igijo daug modernaus meno elementų.
Catedrala Mitropolitana Ortodoxa (Stačiatikių metropolio katedra).Katedra buvo pastatyta tarp 1923-1933, architektų Konstantino Pompoiu, George Cristinel. Jis yra vienas iš svarbiausių religinių pastatų Kluž Napokoje. Stačiatikių katedra turi svarbią kolekciją religinio ir dokumentinio meno, kuri buvo atidaryta 1938 metais ir reorganizuota 1975 metais. Fondą sudaro dažytos piktogramos nuo 17 -19 amžiaus ir liturginiai daiktai. Muziejaus kolekcija apima dokumentus, susijusius su vyskupijos (16 a.) Istorija, religinius objektus, piktogramas ant medžio ir stiklo (17 a.), rankraščiai, drabužiai, kryžiai, trofėjai (16 a.), etnografijos spaudinių ir liudijimų apie rumunų tautos praeitį.
Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihail” (Romos katalikų ,,Šv. Michailo“ bažnyčia). Puikus istorinės ir religinės architektūros paminklas, viena iš įspūdingiausių gotikinio stiliaus statinių šalyje. Ji buvo pastatyta maždaug tarp 1350 ir 1480. Pagrindinis fasadas, išraižytas 1444 gotikos stiliaus, centrinėje dalyje išraižytas Arkangelo Mykolo atvaizdas. Bokštas šiaurinėje pusėje buvo pastatytas tarp 1834 ir 1863 m. neo gotikos stiliumi ir yra 80 metrų aukščio, įskaitant kryžių. Vidaus dekoracijos ir sakykla taip pat puikios. Sakykla- baroko stiliaus, buvo išraižyta Johannes Nachtigall ir Anton Schuhbauer. Sieniniai piešiniai, rodo stilistines įtakas iš šiaurės Italijos ir atskleidžia pirmuosius Renesanso tapybos požymius Kluž-Napokoje.
Cetatea Clujului (Cluž Napokos tvirtovė) Pirmoji tvirtovė viduramžių Kluže buvo pastatyta po totorių invazijos 1241 m. ir po karališkojo akto 1316 m., maždaug septynių hektarų teritorijoje, dabartinės muziejaus aikštės centre.
Primaria municipiului Cluj-Napoca (Kluž Napokos rotušė) Pastatas buvo pastatytas 19 amžiaus pabaigoje, architekto Alpár Ignác , ji turi Vienos stiliaus baroko fasadą ir pakeltą bokštą su laikrodžiu. Pastato paskirčių buvo daug- politinė, administracinė, ir tt. Šiuo metu ji yra iš Kluž-Napoca Rotušė.
Ansamblul monumental Matia Corvin (Matijaus Corvinaus statula). Tai skulptoriaus Ioan Fadrusz ir architekto Pakei Lajos darbas kuris laimėjo didįjį prizą Paryžiaus pasaulinėje parodoje 1900 metaisir buvo pristatytas 1902 metais šiandieninėje Unirii aikštėj. Matia Corvin supa karių grupė: Blasiu Magyar, Pavel Chinezu, Stefan Zapolya, Stefan Bathory. Statula yra įtraukta į UNESCO ir užima 5 vietą sąraše.

tags:rumunijos miestai , klužas napoka , transilvanijos viesbutis, rumunija, poilsis rumunijoje

Parašykite komentarą