Tapyti vienuolynai-Rumunijos meno šedevrai po atviru dangumi.

images-mobile

Viena gražiausių vertybių Rumunijoje yra dažyti vienuolynai Bukovinoje (Šiaurės rytų Rumunijoje). Jų dažytas lauko sienas puošia įmantrios 15 ir 16 amžiaus freskos, šventųjų ir pranašų portretai, scenos iš Jėzaus gyvenimo, angelų ir demonų atvaizdai, dangus ir pragaras. Laikomos Bizantiško meno šedevrais, šios bažnyčios yra vienas išskirtiniausių architektūros pavyzdžių Europoje. Tapybos tikslas buvo iš freskų padaryti Biblijos istoriją ir atvaizduoti svarbiausių stačiatikių šventųjų gyvenimą. Jų išskirtinė architektūra, elegantiški kontūrai ir harmoningos spalvos puikiai dera su aplinkiniu kraštovaizdžiu.
Tapyti vienuolynai:
Abore vienuolynas. Vienintelė bažnyčia regione be jokių varpinės bokštų. Vienuolynas buvo įkurtas 1503 metais Luca Arbore, Stepono Didžiojo (Stefan cel Mare) patarėjo. Jis nutapytas keturiais dešimtmečiais vėliau, Dragos Comano, vieno iš garsiausių 16 amžiaus sieninių tapytojų Rumunijoje.
Humoro vienuolynas. Įkurtas 1530 m, vienuolynas yra gana mažas, tačiau piešiniai su Bukovinos lobiais-freskomis datuojami 1535 m. , įskaitant freską iliustruojančią sūnaus paklydėlio grįžinimą ir „humoro“ vaizdavimo įvairovę: velnio- kaip moteris. Dominuojantys atspalviai yra rausvai rudi su ryškiai mėlyna ir žalia. Labai vertingas rinkinys- piktogramos iš 16 amžiaus eksponuojamos vienuolyne.
Moldovita vienuolynas. įsikūręs Vatra Moldovitei kaime, jis buvo pastatytas Petru Rareso 1532 metais. Fareskos buvo tapytos atsižvelgiant į Osmanų grėsmę Moldavija į 1500 metais, Moldovitos Bažnyčios sienos vaizduoja priešą kaip turkus, o ne persus. Daugiausiai aukso ir mėlynos spalvų tapyba ant išorinių sienų buvo baigta 1537 m. Konstantinopolio apgultis freskose ryškiai matosi. Kitas įspūdingas darbas vaizduoja Jesės medį, vaizduojantį Kristaus genealogiją, plačiai paplitusią ikonografinę temą Europos viduramžiais.
Probota vienuolynas. 1532 metais bažnyčia jau puošta tiek išorės tiek vidaus freskomis. 19 amžiuje, didelė dalis sieninių paveikslų buvo pakeisti. Probota buvo pirmasis vienuolynas turėjės išorinę tapybą freskomis Moldavijoje. Aukštos sienos supa Probotą su gynybiniu bokštu. Bokštas pastatytas 1550 metais. Per visą savo istoriją, Probotos vienuolyne buvo atlikta keletas restauracijų. Daugiau atnaujinimų buvo atlikta 1930 metais buvo pakeisti kai kurie gotikiniai ažūrai ir remontuotos grindys.
Šv Jurgio bažnyčia. Pastatyta tarp 1514 ir 1552 m. kaip Moldavijos bažnyčia, eksterjero freskos, iliustruojančios scenas iš Senojo ir Naujojo Testamento, buvo baigtos 1534 metu Petru Rareso. Freskų stilius šiek tiek primena Moldovitos ir Humoro. Bažnyčia yra įspūdinga, dėl savo mozaikinio stogo ir varpinės.
Sucevita vienuolynas. Gynybiniai bokštai aplink vienuolio kompleksą Sucevitai suteikia tvirtovės išvaizdą. Įkurta 1581 metais Gheorghe Movilo. Didelis karnizas apsaugo lauko freskas, dažytas vietos menininkų 1602-1604 metais. Sucevita buvo paskutinė iš 22 dažytų bažnyčių Bukovinoje ir turi daugiausiai tapytų vaizdų. Vakarų išorinė siena netapyta freskomis. Legenda pasakoja, kad darbas buvo nutrauktas po vieno tapytojų nukritusių nuo pastolių ir mirusio. Sucevita gali pasigirti didingu laiptų į rojų vaizdavimu.

tags:piligriminės kelionės, baznycia , šv, viduramziai, viduramziu menas, rumunija

Parašykite komentarą