Ką svarbu žinoti apie rankinį bagažą: bagažo taisyklės, bagažo dydis, išmatavimai, skysčiai, svoris.

GettyImages-466116445-crop-572b84365f9b58c34c43d61b

Pakalbėti šia tema nusprendžiau dėl to, kad man pačiam teko susidurti su problemomis oro uosto patikros skyriuose. Kelis kartus oro uosto patikrinimuose buvo konfiskuoti mano daiktai, tad ieškojau, domėjausi kas ir kaip ir iš surinktos medžiagos bei minčių gimė šis straipsnis.

Pirmą kartą šį nemalonų dalyką patyriau Briuselio oro uoste, tą kart skridau iš Briuselio į Barseloną, oro uosto pareigūnai patikrinę mano daiktus rado plaukų želę, kurios tūris buvo apie 150 mililitrų, o rankiniame bagaže į lėktuvo saloną galima neštis tik iki 100 ml.

Pirkdamas želę Briuselyje žinojau, kad kiekis per didelis, bet pagalvojau, kad gal praleis, tačiau želę vis tiek konfiskavo, jos vertė nebuvo labai didelė, bet buvo šiek tiek apmaudu…

Antras kartas buvo kai skridau iš Vilniaus į Oslą, pareigūnai patikrinę bagažą rado nedidelį turistinį šakutės, peilio ir šaukšto rinkinuką, peilis jiems pasirodė per didelis ir jie net neabejodami jį konfiskavo, dar prieš tai pasiūlę palikti saugykloje, bet saugojimo kaina būtų buvus didesnė nei peiliukas, tad teko atsiseikinti ir su juo…
Kurioziška situacija buvo skrendant iš Londono į Vilnių, oro uosto pareigūnai liepė išimti palapinę, daug vargo buvo kol ją išvyniojau, kad darbuotojai galėtų apžiūrėti kuoliukus, susuktus esančius pačiame palapinės viduje, apžiūrėję, kad kuoliukai nesmailūs, jų nekonfiskavo.

Yra buvę ir taip, kad norėjau pasiimti truputį savo brangių kvepalų į Meksiką, bet kvepalų buteliukas buvo didesnis kaip 100 ml. , tad nenorėdamas rizikuoti nusprendžiau šiek tiek kvepalų supilti į mažą, kokių 20 mililitrų buteliuką, kad būtų patogiau laikyti kuprinėje, nuskambės juokingai, bet rasti tokio dydžio tuščią buteliuką buvo sunkiausia.

Šiek tiek paieškojau internete, bet ten tokių neradau, tad nusprendžiau nuvykti į Akropolio Maksimą, ten ilgai vaikščiojau, bet nieko neradau, galiausiai radau už kelis eurus eterinio aliejaus, nusipirkau jį, aliejų išpyliau kitur ir gerai praplovęs buteliuką supyliau kvepalus, tad buvo vargo su tokiom paieškom.

Taigi, paieškojęs internete medžiagos apie tai ko negalima neštis į lėktuvą radau, kad:

1)Rankiniame bagaže leidžiama turėti tik nedidelius kiekius skysčių. Skysčiai turi būti atskiruose, ne didesniuose nei 100 mililitrų, induose. (tuščių indų iki 100 ml skysčiams rasite čia: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/kelioniniai-buteliukai/

Šiuos indus turite įdėti į vieną permatomą ir užsegamą plastikinį, ne didesnį nei 1 litro, krepšelį; vienas krepšelis – vienam keleiviui.
Vandens ar kitų gėrimų galėsite nusipirkti Duty Free arba kavinėje, patekę į sterilią zoną, t.y. perėjus patikros zoną. Ten pat bus galima nusipirkti ir didesnius kaip 100 ml. tūrio skysčius, įvairius kremus, alkoholinius gėrimus ir pan. Žinoma, tokiose zonose sumokėsite kur kas brangiau, tad jei yra galimybė, įsipilkite savo kosmetiką į tuščius buteliukus iki 100 ml, žinoma, jei tai nebus dovana draugams.

Išimtys skysčiams taikomos kai :

•Skystis yra skirtas naudoti kelionės metu ir reikalingas dėl medicininių priežasčių, specialiems mitybos poreikiams patenkinti, įskaitant kūdikių maistą. Paprašytas keleivis turi įrodyti skysčio, kuriam taikoma išimtis, autentiškumą;

•Skysčiams įsigytiems kontroliuojamojoje zonoje Duty Free , už įlaipinimo talonų tikrinimo punkto esančiose Duty Free, kavinėse parduotuvėse ir pan., su sąlyga, kad skystis supakuotas maišelyje, kurio pažeidimus lengva nustatyti, su pakankamai aiškiais ženklais, jog skystis buvo pirktas tame oro uoste ir tą dieną;

•Skystis įsigytas kontroliuojamojoje teritorijoje (Duty Free, kavinėse ir pan.), kurioms pagal oro uosto saugumo programą taikomos patvirtintos saugumo procedūros;

•Skystis įsigytas kitame Bendrijos oro uoste, su sąlyga, kad skystis supakuotas maišelyje, kurio pažeidimus lengva nustatyti, su pakankamai aiškiais ženklais, jog skystis buvo pirktas to oro uosto kontroliuojamojoje zonoje ir tą dieną;

Skystis įsigytas Bendrijos oro vežėjo orlaivyje, su sąlyga, kad skystis supakuotas maišelyje, kurio pažeidimus lengva nustatyti, su pakankamai aiškiais ženklais, jog skystis buvo pirktas tame orlaivyje ir tą dieną;

•Skystis įsigytas trečiosios šalies oro uostų (Singapūro, Kroatijos Dubrovniko, Rijekos, Pulos, Splito, Zadaro, Zagrebo ir Korėjos Respublikos: Seol Incheon bei Pusan Gimhae) prekyvietėse, kurios yra kontroliuojamojoje zonoje už įlaipinimo talonų tikrinimo punkto arba riboto patekimo zonoje.

Skysčiais laikomi:

• hermetiškų indų turinys;
• vanduo ir kiti gėrimai, sriubos bei sirupai; skutimosi putos, kitos putos;
• kremai, losjonai ir aliejai; dezodorantai,odekolonas;
• kvepalai;
• pastos, taip pat dantų pasta;
• purškiamieji skysčiai;
• skystųjų ir kietųjų medžiagų mišiniai;
• geliai, taip pat plaukų ir dušo geliai;
• blakstienų dažai;
• visos panašios konsistencijos medžiagos.

why_airports_liquid_and_gels_rules_are_absurd

Kad patikros darbuotojams padėtumėte aptikti skysčius, prašom: pateikti visus turimus skysčius saugumo patikros vietose;

O dar ko negalima neštis į lėktuvą?

Taip pat į orlaivio saloną keleiviams DRAUDŽIAMA rankiniame bagaže įsinešti tokius daiktus:

•ginklus, šaunamuosius ginklus, ir kitus sviedinius šaudančius įtaisus.

•daiktus aštriais galais ir kraštais (peilius, žirkles, skutimosi peiliukus, liaudiškai vadinamus „britva“ atsuktuvus, aštrius palapinės kuoliukus, kurių ilgis didesnis nei 6 cm. Ir panašius daiktus) Bet aš asmeniškai siūlau privengti vežtis daiktus aštriais galais ir šonais, nes kiekvienam tikrintojui tas ilgis atrodo skirtingas (žmogiškasis faktorius).

•bukus įrankius, kuriais galima sužaloti ar sužeisti (jei norite į lėktuvo saloną pasiimti beisbolo lazdą, greičiausiai ji bus konfiskuota, įvairios grandinės, kovinės lazdos, policijos guminės lazdos taip pat netinka)

airport-guns-6269f1fc-49dc-11e6-bdb9-701687974517

Keleiviams DRAUDŽIAMA pervežti orlaiviu bet kokiomis aplinkybėmis ,( O tai reiškia, kad negalima jų imti nei į saloną, nei registruoti kaip lėktuvo bagažą) šiuos daiktus:

•fejerverkus bei kitus pirotechnikos gaminius

•dujines virykles ir joms naudojamą kurą (dujų balionus, degiąsias tabletes ir pan.)

•Stipresnį kaip 70 procentų alkoholį

•bet kokį kurą, bei degiuosius skysčius (dujas, benziną, degųjį skystį)

•įvairias savisaugos priemones ( ašarinės dujos, elektros šokai, elektros tazeriai ir pan.)

•Nuodingas, radioaktyviąsias, pavojingas gyvybei medžiagas.

•auto transporto akumuliatorius

•sprogiąsias medžiagas

• narkotines medžiagas (heroiną, kokainą, marichuaną ir pan.)

• Magnetines medžagas

u_005073

Aš manau, kad oro uostuose žmonės daugiausiai problemų turi su skysčių gabenimu ir aštraiais daiktais, kadangi ne visi yra gerai apie tai informuoti, o kartais tiesiog nepastebi ar užsimiršta apie tai, kokio tūrio turi būti indeliai ar kas yra laikoma aštriais daiktais, ne visada vien tik peilis laikomas pavojingu ir yra draudžiamas neštis į lėktuvo saloną.

Rankinis bagažas kurį leidžiama pasiimti į lėktuvo saloną turi atitikti šiuos reikalavimus:

Leidžiama pasiimti vieną didelį rankinį bagažą 55x40x20 cm išmatavimų (Rynair bagažas ir Wizz air bagažas taiko vienodus išmatavimus) taigi, supaprastintai galima pasakyti taip: Vienas rankinio bagažo vienetas -vienam keleiviui, sveriantis iki 10 kg , (svarstykles lagaminams sverti rasite čia: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/bagazo-svarstykles/ ) kurio matmenys neviršija 55 cm x 40 cm x 20 cm, ir 1 mažas krepšys, kurio matmenys neviršija 35 x 20 x 20 cm.

Dėmesio. Nuo 2018 keičiasi „Wizzair“ ir „Rynair“ aviakompanijų bagažo taisyklės!!!

Wizzair taisyklės:

Nuo lapkričio 1 d. visiems keleiviams bus leidžiama į lėktuvo saloną pasiimti vieną nemokamą rankinio bagažo vienetą, kurio didžiausi matmenys yra 40 x 30 x 20 cm ir kuris turi būti padėtas po sėdyne, esančia priešais jus.

Paslaugą „WIZZ Priority“ įsigijusiems keleiviams bus leidžiama pasiimti papildomą kelioninį krepšį, kurio didžiausi matmenys yra 55 x 40 x 23 cm.

Be to, „Wizz Air“ pristato naujo tipo 10 kg registruotąjį bagažą, kuris papildys esamus 20 ir 32 kg variantus.

Rynair taisyklės:

Visi keleiviai į lėktuvą su savimi gali pasiimti 1 nedidelį asmeninį krepšį, kuris turi tilpti po kėde, priešais keleivį (40 cm x 20 cm x 25 cm). Tai gali būti rankinė, nešiojamojo kompiuterio krepšys ar nedidelė kuprinė.

REGISTRUOTASIS 10 KG BAGAŽAS

Pirmenybinio įlaipinimo nepasirinkę klientai, norintys pasiimti antrą didesnį lagaminą su ratukais (10 kg svorio), turi sumokėti už 10 kg Registruotąjį Bagažą.

KAINA

Mokestis už registruotąjį 10 kg bagažą yra €/£8, jei mokama iš karto užsakant skrydį, arba €/£10, jei paslauga pridedama internetu po užsakymo, naudojantis paslauga Tvarkyti užsakymą.

Pirmenybinio įlaipinimo paslaugos neturintys keleiviai, nepapildę savo registracijos bagažo mokesčiu, vis dar galės oro uosto bagažo registracijos skyriuje už €/£20  arba už €/£25 įsigyti teisę su savimi vežtis 10 kg lagaminą su ratukais.

Atminkite, kad jei pirmenybinio įlaipinimo nepasirinkusio kliento 1 mažas nemokamas krepšys netelpa į bagažo matavimo stendą, prie vartų už jį reikės mokėti €/£25 mokestį, o krepšys bus pažymėtas ir patalpintas į lėktuvo bagažo skyrių, jį nuo bagažo atidavimo karuselės pasiimti galėsite atskridę.

Dėmesio!! Naujosios Rynair bagažo taisyklės, kurios bus pradėtos taikyti nuo 2018 m. sausio 15 d:

  • tik įsigiję pirmenybinį įlaipinimą (priority boarding) galės su savimi į lėktuvo saloną pasiimti du vienetus rankinio bagažo (1 vnt. iki 10 kg 55 x 40 x 20 cm ir 1 vnt. svoris neribojamas, dydis – 35 x 20 x 20 cm);
  • keliautojai neįsigiję pirmenybinio įlaipinimo (priority boarding) su savimi į lėktuvo saloną galės pasiimti tik mažą rankinę/krepšį, kurio dydis yra 35 x 20 x 20 cm, o kitas didesnis rankinis bagažas iki 10 kg dydis 55 x 40 x 20 cm bus nemokamai paimamas į registruoto bagažo skyrių prie įlaipinimo vartų.

 

7774763580_185e6c0ee7

Vertėtų pasimatuoti rankinio bagažo išmatavimus ir svorį prieš kelionę, aš visada pasveriu savo kuprinę ant sesės svarstyklių, stengiuosi, kad rankinio bagažo svoris neviršytų 9 kilogramų, palieku tą vieną kilogramą atsargai.

Kartais, kai noriu sutaupyti vietos apsirengiu sunkesnius, daugiau vietos užimančius rūbus ant savęs, kad galėčiau prasivežti daugiau, o bagažas būtų tinkamo dydžio ir svorio. Kartą net teko užsimesti dvejas kelnes, nes norėjau sutaupyti vietos kuprinėje lauktuvėms. Žodžiu, fantazijai ribų nėra.

Parašykite komentarą