Lankytinos vietos Turkijoje? Ką pamatyti Turkijoje? Top 10

Turkija, tai valstybė įsikūrusi  pietvakarių Azijoje, įdomu tai, kad nedidelė jos dalis  (Trakija) yra Europoje, o likusi dalis (Anatolija) Azijoje. Turi sienas su Gruzija, Armėnija, Iranu, Azerbaidžanu, Iraku, Sirija, Graikija bei Bulgarija.  Iki 1922 m. šalis  vadinta  Osmanų imperija. Nuo Europos ji atskirta dviems sąsiauriais. Šiandieninė Turkija tai šalis kur susipina islamo ir vakarų kultūros. Gyventojų daugumą sudaro turkai musulmonai, nors šalyje nėra patvirtinta oficialios religijos. Klimato ir gamtovaizdžio įvairovė patraukli turistams. 

 

10) Ankara

Turkijos sostinė Ankara yra sparčiai besiplečiantis modernus miestas, kuriame yra vyriausybės pastatai, komercinės įmonės, universitetai ir užsienio ambasados. Įsikūrusi šalies centre, Anatolijos regione, Ankara yra svarbus transporto mazgas, jungiantis keliautojus su kitais svarbiausiais turistiniais objektais. Miestas yra gyvas menu ir kultūra daug muziejų, įskaitant Anatolijos civilizacijų muziejų.

 

ankara

9)Mardinas

Miestas Įsikūręs kalvos viršūnėje, nuo kurios atsiveria Mesopotamijos lygumos Pietryčių Turkijoje, Mardinas yra Mardino provincijos sostinė. Viena iš seniausių šio regiono gyvenviečių, Mardinas yra geriausiai žinomas dėl savo kultūrinės įvairovės ir senamiesčio iš smiltainio pastatų. Mardino senamiestis lengvai pereinamas pėsčiomis.Lankytojus  gatvių labirintai  veda  palei terasinius namus ir populiarias  vietas, pavyzdžiui, Deyrüz-Zafaran vienuolyną, vieną iš seniausių vienuolynų pasaulyje, ir Sultono Isa Medresesi, viduramžių paminklą, kuris kadaise buvo astronomijos observatorija.

 

mardinas

8)Konija

Vienas iš seniausių pasaulio miestų, geriausiai žinomas dėl savo puikios Seljuko architektūros, Konija yra didelis Turkijos miestas  Centrinės Anatolijos regione. XII ir XIII a. Konija buvo  sostinė, valdoma Seljuko dinastijos. Šiandien pastatais iš šio laikotarpio  vis dar galima grožėtis, pavyzdžiui, Alaeddino mečete ar Seljuko rūmų griuvėsiais. Rumi mauzoliejus yra būtinas  aplankyti Konijoje. Rumi pasekėjai įsteigė Mevlevi ordiną, geriau žinomą kaip „Šokantieji Dervišai“ taip jie pavadinti dėl jų religinių apeigų, kuriose jie sukasi aplink ant  kairės kojos, dėvi baltą, plėvesuojantį chalatą.

 

konya

7) Antalija

Antalija, įsikūrusi Viduržemio jūros pakrantėje palei gražią turkų rivjerą, yra didelis, energingas miestas, su daugybe kurortų, viešbučių, barų ir restoranų kur lankosi turistai. Įspūdingi peizažai suformuoja miestą su nuostabiaisiais paplūdimiais ir  žaliais kalnais, užpildytais  senoviniais griuvėsiais. Nuo plaukimo iki laipiojimo  kalnais, pramogas ir šeimos pramogas Antalija turi ką pasiūlyti visiems. Einant pėsčiomis aplink Kaleici, senąjį kvartalą, atsiveria senovinė praeitis su vaizdu į senovės miesto sienas, romėnų vartus, įžymias gatveles ir istorines struktūras, įskaitant laikrodžio bokštą.

 

antalya

6)Marmaris

Vienas iš populiariausių Turkijos pajūrio kurortų, Marmaris  pušimis nusėtais  kalnais, smėlėtaisiaisn  baltaisiais paplūdimiais,  ir istorine architektūra apsuptas miestas.  Nuostabus kruizinis uostas, esantis palei pietvakarinę Turkiją, yra turistų rojus siūlantis  išskirtines  ekskursijas, vandens sporto šventes, nuotykius, fantastišką maitinimą ir jaukų naktinį  gyvenimą. Lankytojai žvejoja palei vaizdingas įlankas ir kaimyninius kaimus. Jei to nepakanka, yra keletas vienos dienos išvykų iš Marmario į nepaprastąsias vietas, tokias kaip Dalyanas, Efesas, Pamukalė ir Kleopatros sala.

 

marmaris

 

5) Sidė

Šiandien Sidė yra vaizdingas klasikinių griuvėsių miestas su šiuolaikiniais kurortais su vaizdu į  balto smėlio paplūdimius. Sidė esanti  mažame pusiasalyje, siūlo fantastiškas ekskursijas, maitinimą ir naktinį gyvenimą. Pagrindinė miesto atrakcija yra  senovės Helenistiniai  ir Romos griuvėsiai, kuriuose rasite  milžinišką amfiteatrą ir įvairių šventyklų liekanas. Tarp siaurų  gatvelių  ir žavingų sodų  įsikūręs  Sidės miestas siūlo daugybę restoranų, bei  aukščiausios klasės maitinimą iš  įvairių rūšių virtuvių.

 

side

4)Bodrumas

Įsikūręs prie Egėjo jūros pietinėje Turkijos regiono dalyje, Bodrumas yra Halikarnaso mauzoliejujaus vieta, kuris priklauso  vienam iš septynių senovės pasaulio stebuklų. Šiandien jo intriguojantys  griuvėsiai, stulbinantys paplūdimiai  ir įdomūs kurortai pritraukia žmones iš viso pasaulio. Apsilankymas Bodrume nebus baigtas nepamačius Šv. Petro pilies, taip pat žinomos kaip Bodrumo pilis. „Knights Hospitaller“, pastatyta 1402 m., Dabar veikia kaip muziejus. Rytinėje Bodrumo pusėje turistus žavi gražus  paplūdimys, iš kurio atsiveria nuostabus mėlynas vanduo. Netoli paplūdimio yra daugybė kavinių, barų ir naktinių klubų. Vakarinėje miesto dalyje yra prieplauka, prekybos centrai ir restoranai.

 

194204-1

3)Efesas

Efesas yra senovinis miestas , esantis Egėjo jūros pakrantėje. I a. Pr. Kr. Efesas buvo vienas iš didžiausių miestų visoje Romos imperijoje, pasižymėjęs vienu iš septynių senovinio pasaulio stebuklų – Artemidės šventykla. Efeso griuvėsiai yra saugomi  didelėje archeologinėje vietovėje, todėl tai yra vienas iš populiariausių turizmo objektų Turkijoje. Jo lankytinas vietas sudaro masyvus teatras, Adriano šventykla ir didinga Celsus biblioteka- dviejų aukštų pastatas.

 

efes6

2)Kapadokija

Esanti Centrinėje Anatolijoje Kapadokijoja yra geriausiai žinoma dėl savo pasakiško kraštovaizdžio, Kapadokijoje gausu neįtikėtinos formos kalvų, urvų, sudėtingų tunelių sistemų, sudarančių ištisus požeminius miestus. Natūralūs procesai, tokie kaip senovės ugnikalnio išsiveržimai ir erozija, per  amžius sukūrė šias keistas formacijas. Prieš tūkstančius metų žmonija prisidėjo  suformuodama namus,  bažnyčias ir požeminius miestus iš minkštos uolienos. Hetitai pirmieji statė čia požeminius  kompleksus, siekdami saugumo nuo persų ir graikų užpuolimo. Daug  vėliau krikščionys ieškojo prieglobsčio Kapadokijos tuneliuose ir urvuose. Šiandien kai kuriuose urvuose įsikūrę viešbučiai ir lankosi turistai.

 

Capadocia-3

1)Satmbulas

Stambulas, laikoma Osmanų ir Bizantijos imperijų sostinė, šiandien yra didžiausias Turkijos miestas ir vienas didžiausių pasaulyje. Stambulas tęsiasi per siaurą sąsiaurį, jungiantį  Aziją ir Europą, todėl jis yra vienintelis pasaulio miestas, apimantis du žemynus. Įspūdinga architektūra, istorinės vietos, valgiai, prekyba, naktinės pramogos ir egzotiška atmosfera visa tai siūlo šis miestas. Senamiestis pilnas  įspūdingų istorinių vietų, tarp kurių yra Hagia Sophia, Mėlynoji mečetė ir Topkapi rūmai.

 

tarihi-istanbul

 

Taip pat skaitykite:

Sidė-lankytinos vietos? Ką pamatyti Sidėje? (Turkija) Top 7

 

Parašykite komentarą