Ką veikti Krokuvoje? Krokuvos lankytinos vietos. Top 10

Krokuva daugeliu atžvilgių yra labiausiai lenkiška iš visų Lenkijos miestų. Krokuvos vizitinė kortelė-puikus senamiestis, kur rasite didžiausią viduramžių Europos aikštę ir net pasakišką pilį su vaizdu į upę. Architektūriniu požiūriu, tai miestas kuriame galima atrasti daugelio Europos miestų architektūros elementų.  Kai susikūrė UNESCO organizacija, vienas pirmųjų įtrauktų miestų buvo būtent Krokuva.

 

Krokuvos lankytinos vietos:

 

10)Šv. Marijos bazilika

 

Raudonų plytų fasadas bei unikalūs architektūros elementai  Šv. Marijos baziliką padarė tikru Krokuvos miesto simboliu. Varpinė įrengta tiesiai virš turgaus aikštės kur varpai pirmą kartą iškelti 14 a., ir šiomis dienomis kas valandą skamba „Hejnal Mariacki“ melodija.

 

šventos marijos bazilika

 

9)Turgaus halė (Sukienice)

 

Turgaus halė (Sukienice), vadinta seniausiu pasaulyje prekybos centru, šimtmečius stovėjo Krokuvos turgaus aikštės viduryje. Čia galima pasivaikščioti tarp triukšmingų suvenyrų kioskų ir įdomių liaudies puošmenų prekystalių arba likti lauke tam, kad galėtumėte stebėti gražią renesanso architektūrą.

 

turgaus halė

 

8)Florianska gatvė

 

Einanti tiesiai per šiaurinės senamiesčio dalies širdį, įsikūrusi šurmuliuojanti gatvė, kuri vadinama Florianska , čia rasite beveik visko – nuo amatų, alaus barų iki suvenyrinių prekių. Tai viena pagrindinių Krokuvos vietų, kuria lankytojai ypatingai džiaugiasi sezono metu.

 

florianska

 

7)Kosciuškos piliakalnis

 

Supiltas kaip  pagonių piliakalnių pavyzdys 1823 m. Išaugo Kosciuškos kalnas, kuris pagerbė tautos didvyrį Tadeušą  Kosciušką. Nuo viršaus lankytojai mėgaujasi spalvingais miesto panoramos vaizdais, o giedrą dieną galima pamatyti netgi pietinius Tatrų kalnus.

 

kosciuškos piliakalnis

 

6)Barbakanas

 

Barbakanas yra vienintelė gynybinės sienos  dalis likusi nuo visų viduramžių įtvirtinimų, kadaise apsupusių visą miestą. Šie raudonos spalvos įtvirtinimai  padėjo atsikratyti mongolų antplūdžio 13 amžiuje. Šiandien čia  retkarčiais vyksta teatro ir kiti meno pasirodymai.

 

barbakanas

 

5)Žaliasis parkas

 

Žalias parkas apjuosia visą Krokuvos istorinio senamiesčio plotą. Parką puošia takai ir praeities skulptūros bei fontanai, čia pilna lauko kavinių įsikūrusių tiesiai ant šaligatvio, o vietiniai žmonės vedžioja savo šunis . Vasarą čia tiesiog verda gyvenimas, o  šaltesniais mėnesiais parkas tampa žiemos stebuklų karalyste.

 

žaliasi parkas

 

4)Aušvico koncentracijos stovykla

 

Niekur kitur nerasite tokios tamsios ir emocingos, istoriją menančios koncentracijos stovyklos kaip Aušvice. Tai yra viena iš svarbiausių Krokuvos lankytinų vietų, nors pati stovykla įsikūrusi apie 40 km nuo miesto centro. Stovykla-muziejus siūlo informatyvų ir jautrų supratimą apie holokausto siaubus ir nacių vykdytą žydų naikinimą.

 

aušvico koncentracijos stovykla

 

3)Žydų kvartalas

 

Istorinis žydų kvartalas Krokuvoje, esantis kelios minutės pėsčiomis nuo senamiesčio, kadaise buvo atskiras miestas. Šiandien jis visiškai įsiliejo į Krokuvos miestą, bet vis dar išlaiko unikalią kultūrą ir dvasią savo griuvėsiais, daugybe sinagogų ir gausybe bohhemiško alaus taškų.

 

žydų kvartalas

 

2)Velyčkos druskos kasyklos

 

Jau šimtus metų Velyčkos tuneliais kalnakasiai skatino Krokuvą klestėti, traukdami tonas vertingos kalnų druskos iš gelmių žemiau miesto. Šiandien jų dovana miestui tęsiasi, šiandien kasykla išgražinta meniškais elementais,  čia rasite net kvapą gniaužiančią Šv. Kingos koplyčią, o  požeminė katedra, pagaminta vien tik iš druskos!

 

velyčka

 

1)Vavelio pilis

 

Vavelio pilį rasite Krokuvos senamiestyje, kairiajame Vyslos upės krante. Kartu su miesto senamiesčiu Vavelio kalva ir ant jos stūksantis pilies kompleksas yra įtrauktas į UNESCO pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Legenda pasakoja, kad kadaise Vavelio olose gyveno slibinas, kurį nužudė riteris Krakas ir apie jo dukrą Vandą, kuri vietoje vedybų su vokiečių riteriu pasirinko Vyslos upės vandenis. Būtent šioje vietoje ir buvo įkurtas Krokuvos miestas, pavadintas riterio vardu. Lenkai iki šiol nepamiršta ir nugalėtojo drakono – suvenyrų, kuriuose pavaizduota ši mitinė būtybė.

 

vavelio pilis

 

Taip pat skaitykite:

Lankytinos vietos Varšuvoje

Parašykite komentarą