Sardinijos lankytinos vietos. Ką veikti Sardinijoje? Top 10

Pirmą kartą atvykstantys į Sardiniją turistai nustemba, kad sala, kuri taip gerai žinoma dėl puikių paplūdimių, gali būti tokia uolėta  ir kalnuota, čia tik keli kilometrai padengti bangų suneštu smėliuku.

Kitas dalykas, kuris gali jus nustebinti, yra stulbinantis istorinių vietų skaičius, ypač paslaptingų apvalių akmeninių statinių, žinomų kaip nuraghi . Čia taip pat galite vaikščioti originaliomis Romos gatvėmis ir aplankyti finikiečių statytų miestų griuvėsius. Išragaukite vietinius patiekalus, virtuvė gana skiriasi nuo likusios Italijos, netgi kita kalba čia kiek kitokia (nors dauguma kalba itališkai, bet daug žmonių kalba angliškai).

Ką aplankyti Sardinijoje?

10)Bosa

Viduramžių gatvelės, senasis akmeninis tiltas ir pasteliniai pastatai, esantys upės pakrantėje,  Malaspinos pilis daro šį miestą itin unikaliu. Čia iš karto galite aplankyti pilį, šiek tiek pasivaikščioti senosiomis gatvėmis, kur  maži namai harmoningai susilieja su didingais, kilniais namais; restauruotas „Casa Deriu“ dvaras yra atviras lankytojams, kur įrengtas muziejus su apstatytais kambariais ir meno galerija.  Pilies viduje yra 13-ojo amžiaus koplyčia, kurioje turėtumėte pamatyti neįprastas 14-ojo amžiaus freskas. Pakrantės kelias į šiaurę nuo Bosa link Algero yra tikrai įspūdingas.

 

bosa

 

9)Kastelsardo

Jaukus ir mažas žvejybos  miestas su pastelinėmis spalvomis puoštais namais vilioja atvykti lankytojus.  Pačiame kalno viršuje yra 12 a. pilis su  muziejumi, kuriame eksponuojama vietinių miestrų pintinių krepšelių gamyba. Vaikčiodami gatvėmis durų angose galite  pamatyti pamatyti moteris, pinančias sudėtingo dizaino krepšelius. . Duomas, esantis žemiau, mažytėje aikštėje , yra vienas iš garsiausių Sardinijos altorių, datuojamų nuo 15 amžiaus, puoštas puikiais medžio raižiniais. Jo varpinė naudojama ir kaip švyturys.

 

kastelsardo

 

8)Madalenos salynas

Keltai iš  mažo Palau uosto rengia reguliarias pusvalandžio trukmės keliones į La Madaleną, vienintelį Bonifacijaus sąsiaurio  miestą tarp Sardinijos ir Korsikos. Išskyrus paplūdimius, kurių  nutolusios vietos pasiekiamos tik valtimis. Čia rasite Džiuzepės Garibaldžio namus, jis gerbiamas Italijoje, delė jo vadovavimo kovose už italų vienybę ir nepriklausomybę. Mieste stovi ir jo nacionalinis paminklas, kur vyksta  lankytojai iš visos Italijos ir už jos ribų. Kitame salos gale yra keletas paplūdimių, kuriuos lengva rasti einant vienu pagrindiniu keliu.

 

madalenos salynas

 

7)Su Nuraksi

 Tūkstančiai akmeninių bokštų randama visoje Sardinijoje, dauguma jų stipriai arba visiškai sugadinti, tačiau Nuraksi nuragas yra geriausiai išsaugotas. Vieta yra arti  Kaljario miesto, populiariausias būdas ją aplankyti tai 30 minučių ekskursija su angliškai  kalbančiais gidais. UNESCO vietą minėjo kaip vieną iš geriausiai išlikusių bet kurioje Viduržemio jūros dalyje. Išoriniai bokštai buvo pastatyti 11-12 a. Pr. Kr. Galima vaikščioti  bokšto viduje, lipdami į viršų  pamatysite kupolą, pagamintą iš  akmenų, neneaudojant skiedinio. Išnagrinėję bokštus ir senovės kaimelio aplinką, būtinai užsukite į Casa Zapata muziejų, kuriame kartu su kitais patraukliais eksponatais galite pamatyti kitą nuragą iškastą po pastatu.

 

su nuraksi

 

6)Neptūno grota (Grotta di Nettuno )

Aplankykite šį gražų urvą, puoštą stalagmitais ir stalaktitais, kuriuos  atspindi požeminis ežeras.  Tunelis vedantis į urvą yra jūros lygyje, atvykti čia vandens keliu yra pats ekstremaliausias būdas, jau nekalbant apie lengviausią. Taip pat čia galima atvažiuoti  vairuojant maždaug 14 kilometrų nuo Algero, pakeliui stebint įdomius nuragus šalia kelio. Atvykę turėsite leistis 656 laipteliais žemyn Escala del Cabirol (ožkos laiptais) ir pateksite į olą.

 

neptuno grota

 

5)Kosta Smeralda

Nuo Olbijos uostamiesčio iki Capo de Testa viršūnės rasite vienus iš gražiausių pasaulio paplūdimių. Vanduo čia toks švarus, kad pasaulyje ši vieta žinoma kaip „Costa Smeralda“. Paplūdimius nuo seno mėgsta turtingi, vienintelė pramoga tiems, kurie nėra rezervavę vietos šiame kurorte yra MdM, stilingas modernus meno muziejus  ir terasa-kavinė su vaizdu į Porto Cervo.

 

kosta smeralda

 

4)Algeras

Neišsigąskite, jei kalba, kurią girdėsite aplink jus šiame judriame pajūrio mieste, skamba šiek tiek kitaip – beveik kaip ispanų kalba. Čia net galite rasti kai kurių ženklų ir etikečių parašytų ispanų kalba. 14- ame amžiuje popiežius Sardiniją atidavė Aragono karaliui, tikėdamasis atkirsti salą nuo Pizos ir Genujos kontrolės. Jis atidavė salą apie 400 šeimų nuo Aragono ir Katalonijos, kad  jie pasklistų saloje o į Algerą perkėlė vietinius gyventojus. Mišios San Francesko bažnyčioje vis dar skaitomos kataloniškai, todėl turėtumėte aplankyti ją, kad pamatytumėte  13-ojo amžiaus vienuolyną. Nepraleiskite progos pažvelgti į saulėlydį viduržemio jūroje.

 

 

algeras

 

3)Sasaris

Sasaris, antras pagal dydį Sardinijos miestas- kultūros centras. Jis gali pasigirti puikiais katalonų gotikos, baroko ir neoklasikinio stiliaus pastatais.  Museo Nazionale Sanna, vienas iš svarbiausių Sardinijos muziejų, eksponuoja archeologines kolekcijas, į kurias įeina „Nuragic“ bronzos figūros ir papuošalai, taip pat romėniški paminklai. Nepraleiskite Duomo, kurio fasadas puoštas 17-ojo amžiaus ornamentų stiliumi, kurį sukūrė akmens meistrai iš Milano.

 

sasaris

 

2)Nora

Noros archeologinė vietovė – tai seniausia Sardinijos salos gyvenvietė, kurios liekanos stūkso netoli Kalijario miesto, ties Pula. Nora buvo įkurta prieš 3000 metų finikiečių, tačiau čia išlikę ir romėnų istorinių statinių liekanų, pavyzdžiui, romėniškos pirtus, vilos, teatras.

 

nora

 

1)Kalijaris 

 

Šios salos pietinė pakrantė siūlo turistams įspūdį keliančią Sardinijos įvairovę.

Kaljaris yra vienas pagrindinių  Sardinijos salos miestų, kur yra svarbus uostas ir vartai į Afrikos šiaurinę pakrantę. 154 000 gyventojų turintis miestas, Kaljaris yra Sardinijos sostinė ir taip pat yra svarbiausias salos ekonominis regionas.

Kaip lankomas turistų miestas pasižymi daugybe fantastiškų istorinių pastatų, tokių kaip Duomo ir „Bastione San Remy“, čia yra ir  gražių parkų, puikių pakrantės ruožų.

 

kalijaris

 

Taip pat skaitykite:

Lankytinos vietos Sicilijoje (Italija) Top 10

Parašykite komentarą