Lankytinos vietos Odesoje. Top 10 dalykų kuriuos privalote padaryti Odesoje.

Juodosios jūros uostamiestis, Odesa žinomas dėl savo paplūdimių ir 19-ojo amžiaus architektūros. Šiandien ji spinduliuoja šiuolaikinę energiją, kuri papildo istorinę didybę. Kodėl verta vykti į Odesą? Jei norite ryte aplankyti  neįprastus muziejus , dieną  pailsėti prie jūros ir mėgautis pačiu vakarietiškiausiu vakarėliu Ukrainos Ibizoje.

Ką veikti Odesoje:

10)Aplankykite vietinius restoranus ir kavines.

Šiandieninė Odesa žinoma dėl savo gero maisto ir nepakartojamų kavinių. Restoranai yra jaukūs, kainos yra priimtinos, o interjero dizainas dažnai yra įdomus. Norėdami pajausti autentišką Odesos žydų praeitį, apsilankykite „Rozmarin“ – kosterio maisto restorane, kuris dažnai lankomas vietinių gyventojų dėl savo unikalumo. Pasižvalgykite restoranų Deribasovskaja gatvėje, jų ten tikrai daug. Jei norite pigiai ir skaniai pavalgyti, apsilankykite vieninteliame Odesoje esančiame Puzata Hata bufete, kuris įsikūręs netoli „mc donalds“.

 

Deribovskaja gatvė

 

9) Apsilankykite Odesos turguose

Spalvinguose, energinguose Odesos turguose rasite beveik visko: nuo skanių naminių  maisto produktų iki šviežių obuolių, žuvies ir pan. „Privoz“ yra garsiausias  miesto turgus. Tai puiki vieta sezoninėms daržovėms ir vaisiams rasti.  Geriausias būdas gauti gerų pasiūlymų – ten patekti iki 15 val.

7 kilometrų už Odesos ribų esantis turgus  yra didžiausias Europos lauko turgus. Čia prekiaujama vestuvių suknelėmis, odiniais gaminiais, baldais, papuošalais ir kt.  „Starokony“ turgus, esantis  Moldavankos miesto dalyje, įsikūręs šalia nuostabaus  zoologijos sodo. Išeikite iš turgaus, ir aplankykite  paukščius, kačiukus ir kitus gyvūnus.

 

odesos turgus

 

8) Apsilankykite  Lanžerono paplūdimyje

Odesa yra jūrinis miestas. Todėl ji turi daug paplūdimių, net pačiam mieste, ir visi jie vasarą pilni žmonių. Artimiausias miesto širdyje įsikūręs yra Lanžerono paplūdimys. Jis yra populiarus paplūdimys, nes lengvai pasiekiamas. Be to, čia galite išsinuomoti skėčius ir gultą. Atokvėpiui nuo saulės ir maudymosi jūroje galite pasinerti į vieną iš daugybės restoranų ir barų. Pagrindinė pramoga netoliese yra Nemo delfinariumas.

 

Lanžerono paplūdimys

 

7) Šėlkite Arkadijos vakarėlyje

Arkadija yra apie pusvalandis kelio nuo miesto centro įsikūręs istorinis rajonas, kuris dar kitaip vadinamas  „Ukrainos Ibiza“. Kaip ir Ibizos naktiniuose klubuose, Arkadijos rajone vykstančiuose Odesos vakarėliuose vyksta  visame pasaulyje žinomų žvaigždžių koncertai. Dienos metu Arkadija yra pilna šeimų, einančių į pajūrio pusę, tačiau naktį ji virsta vakarėlio tašku, o klubuose ir baruose naktį šoka žmonės, ypač vasarą.

 

arkadija party

 

6) Pasivaikčiokite Odesos uostu

Odesa turi didžiulį uostą, kuris yra didžiausias Ukrainoje ir vienas iš svarbiausių Juodojoje jūroje. Pasivaikščiokite palei uostą ir suprasite, koks jis svarbus miesto gyvybingumui. Stebėkite laivų, burlaivių ir praeivių judėjimą. Pačiame gale uosto atsiveria puikus vaizdas į jūrą, tai yra ypač įspūdinga saulėtekio ar saulėlydžio metu.

 

odesa port

 

5)Nusifotografuokite šalia namo su viena siena

Ką žmonės daro, kai jiems trūksta pinigų, norint pastatyti namą su keturiomis sienomis? Jie pastatyto namą su trimis sienomis! Namas, įsikūręs šalia Vorontsovo. Iš pirmo žvilgsnio pastatas gali atrodyti kaip ir bet kuris kitas  pastatas Odesoje. Tačiau, jei nustatysite teisingą kampą, pastatas atrodys, lyg turintis tik priekinę sieną ir nieko daugiau! Tai nuostabi optinė iliuzija, suteikusi namui kelis pavadinimus – „velnių namas“ ; „lygus namas“.

 

namas su viena siena

 

4)Užlipkite Potiomkino laiptais

Kino mėgėjai prisimins  S. Eizenšteino filmą „Šarvuotis Potiomkinas“. Laiptai Statyti 19 a., Kad miestas būtų tiesiogiai pasiekiamas nuo uosto. Šie didžiuliai laiptai dabar žinomi kaip Odesos simbolis. Laimei, laiptų ilgis yra tik optinė iliuzija: iš apačios, atrodo, kad jie yra begaliniai, tačiau tesiekia tik 192 laiptelius,  su dešimčia vienodų atkarpų.

 

potiomkino laiptai

 

3)Atraskite gamtos grožį Dniestro deltos nacionaliniame parke

Dniestro Limano šiaurinė dalis yra tarptautinės reikšmės rezervatas. Šioje vietovėje yra daug nykstančių rūšių, tiek augalų, tiek gyvūnų, įtrauktų į Raudonąją knygą tiek Ukrainoje tiek Moldovoje, taip pat įtraukti į Pasaulio išsaugojimo sąjungos (IUCN) saugomą Raudonąjį sąrašą dėl nykstančių rūšių. Paukščių bendruomenė, įsikūrusi pelkėtose vietovėse, ir  yra ypač vertinga bei  apima  labiausiai nykstančias rūšis. Stebėkite ir mėgaukitės Dniestro deltos nacionalinio parko laukiniais gyvūnais.

 

dniestro delta

 

2)Nusileiskite į Odesos katakombas

Po Odesa yra didžiulis tunelių tinklas, žinomas kaip Odesos katakombos. Jos yra didžioji miesto istorijos dalis, priskiriama Sovietų partizanams kariavusiems II pasaulinio karo metu, o vėliau naudotos  kontrabandininkų. Šiuo metu čia yra nedidelis Partizanų judėjimo, Partizanų šlovės  muziejus, taip pat galite tyrinėti tunelius organizuojamose ekskursijose. Čia lengva pasiklysti, todėl nebandykite apsilankyti šiuose tuneliuose savarankiškai arba su neregistruotu vadovu.

 

Odesos katakombos

 

1)Klausykite klasikinės muzikos Odesos operoje

Vietos gyventojai džiaugiasi gyvėjančia miesto kultūra ir mano, kad apsilankymas tokioje vietoje yra itin svarbus kultūros megėjams. Ukrainiečiai yra gerai  susipažinę su rusų muzikantais, tokiais kaip Čaikovskis ir Stravinskis, todėl Ukraina yra puiki vieta susipažinti su šedevrais už itin prieinamą kainą, pradedant nuo 50 UAH (2 Eur). Teatro viduje ir už jo ribų sinduliuoja puiki atmosfera. Odesos nacionalinio operos ir baleto teatro XIX a. statytą pastatą įtakojo prancūzų ir italų baroko stiliai.

 

odesos opera

Taip pat skaitykite:

Trumpas kelionių vadovas po Ukrainą. Informacija keliaujantiems į Ukrainą.

 

 

Parašykite komentarą