Ką veikti ir ką pamatyti Taline? Talino lankytinos vietos. Top 10

Talinas buvo įkurtas viduramžių prekybos kryžkelėje ir šiandien jis, daugiau nei bet kada, yra svarbi Pabaltijo vertybė. Estijos sostinė apjungia šaunias pramogas su kultūriniu paveldu, todėl  miestas vilioja keliautojus iš visų šalių. Paragaukite tradicinių 18-ojo amžiaus Estijos saldainių, ar apsilankykite  šiuolaikinio meno centre. Reikėtų nepamiršti, kad tai vienas geriausiai išlikusių ir nepažeistų senamiesčių Europoje po pasaulinių karų.

Ką veikti Taline?

10)Telliskivi loomelinnak kūrybinis centras

Talino kūrybinis centras yra Telliskivi Loomelinnak (kūrybinis miestas), įsikūręs buvusiame pramoniniame komplekse, esančiame prie Baltijos geležinkelio stoties, prie miesto centro, Pelgulinnos ir Kalamajos rajonų. Tai didžiausias Estijos kūrybinis centras, kurį sudaro, studijos, kūrybinės dirbtuvės, menininkų biurai. Čia rasite unikalų parduotuvių, kuriose siūloma, interjero dizaino ir natūralių gaminių,  kavinių ir restoranų bei  paslaugų, pasirinkimas. Telliskivi salėse ir kiemuose per metus vyksta daugiau kaip 400 kultūrinių renginių; kiekvieną šeštadienį čia veikia blusų turgus.

 

 

9)“Kalev“ šokolado parduotuvė ir saldainių gaminimo meistrystė Rotermanno kvartale.

Ateik ir saldžiai save nustebink savo paties rankomis! Be plataus pasirinkimo saldumynų, čia galite rasti saldumynų dirbtuves, pirmajame Kalev šokolado parduotuvės aukšte. Čia, jaukioje ir malonioje aplinkoje, galite stebėti meistrų darbą, pats tapti meistru ir mokytis gaminti saldumynus. Saldainių dirbtuvėse parodoma įdomi senųjų pakuočių paroda; be to, kiekvienas turi galimybę dalyvauti marzipano dirbtuvėse (kainuoja nuo 15 iki 23 eurų vienam asmeniui, priklausomai nuo grupės dydžio) ir šokolado dirbtuvės (kaina nuo 27 iki 35 eurų vienam asmeniui, priklausomai nuo grupės dydžio), jei užsakytas iš anksto. Į kainą įskaičiuota viskas ko reikia: visi reikalingi įrankiai, instrukcijos, marcipanas ar šokoladas.

 

 

8)Kadriorgo parkas

Kadriorgo parkas yra išskirtinis Estijos dvarų parkas, apimantis apie 70 hektarų. Jo statyba prasidėjo 1718 m.  Rusijos karaliaus Petro I įsakymu. Čia galima pamatyti XVIII, XIX ir XX a. parkų dizaino elementus. Populiariausios pasivaikščiojimo vietos parke yra Gulbių tvenkinys aplink jį – gėlynas, o promenadą, veda iš į prezidento rūmus. Parke yra keletas muziejų, tarp jų KUMU (Estijos dailės muziejus), Kadriorgo meno muziejus ir Mikkeli muziejus, taip pat paminklai tokiems kultūros veikėjams kaip skulptorius Amandus Adamson ir menininkas Jaan Koort.

 

 

7)Bastėjos keliai Talino senamiestyje

Paslaptingi keliai Talino tvirtovėje buvo pastatyti kartu su bastionais 17-18 amžiuje, tam , kad lengviau būtų galima paslėpti karius, amuniciją ir kitus dalykus nuo priešų. Po to, kai 1857 m. tvirtovės buvo išbrauktos iš karinių objektų sąrašo, parke buvo įsteigti Ingrijos ir Švedijos bastionai. Tvirtovės keliuose veikiantis traukinys  nuveš į ateitį – į 2219 metus, O kitas – į 17 amžių. Tai galima pamatyti tik su gidu; grupės dydis gali būti ne daugiau kaip 20 žmonių. Tunelis, vedantis į kanalus, yra apstatytas kolonomis, kur vaizduojami įvairūs kalendoriai.

 

 

6)Kumu meno muziejus

2006 m. Atidarytas Estijos dailės muziejaus-Kumu, naujas ir didelis pastatas, kuris pritraukia visus, kuriuos domina estų menas bei kultūra. Didžiausiame Estijos muziejuje eksponuojami estų meno klasikos kūriniai, ir šiuolaikinių tendencijų kūrėjai. 2008 m. Kumu meno muziejus buvo pripažintas geriausiu Europos muziejumi ir Europos metų muziejaus apdovanojimų nugalėtoju. Apdovanojimą suteikė Europos muziejų forumas, kurio veiklą remia Europos Komisija.

 

 

5)Talino televizijos bokštas

Talino televizijos bokštas esantis Pirite yra aukščiausias pastatas Taline ir Estijoje, kurio ilgis siekia 314 metrų. TV bokštas yra puikus turizmo, kultūros ir laisvalaikio centras. Bokšte laukia: panoraminis vaizdas nuo 170 metrų aukštyje esančio restorano ir terasos 22 aukšte; interaktyvi multimedija pristatantys Estiją ir Taliną; žemės vaizdas per platformos stiklines grindis; futuristinė interjero aplinka; atrakcionai vaikams; mini TV studija, dovanų parduotuvė.

 

 

4)Estijos muziejus po atviru dangumi

Vos už 15 minučių nuo Talino miesto centro yra Estijos muziejus, demonstruojantis šalies kaimo architektūrą ir gyvenimo būdą. Čia apžvelgimas 14 muziejaus ūkių, iš XVIII, XIX ir XX a. gyvenusių skirtingų visuomenės sluoksnių šeimų. Kaip ir galima tikėtis, čia rasite  bažnyčią, taverną, mokyklą, malūnuw, ugniagesių stotį, parduotuvę ir žvejybos tvenkinius prie jūros. Galite pajodinėti arkliu ir pasimėgauti tradiciniais estų patiekalais taverne. Muziejus atidarytas ištisus metus. Talino kortelių turėtojai gali nemokamai naudotis muziejaus audio gidais.

 

 

3)Šv Olafo bažnyčia

Šv. Olafo bažnyčia Taline – didžiausias viduramžių miesto statinys, pavadintas  šventojo Norvegijos karaliaus Olav II Haraldssono vardu. Bažnyčia pirmą kartą paminėta 1267 m. Ji tapo viena iš pagrindinių Bažnyčių Žemutiniame mieste ir sudarė savo kolegiją, kuri iš pradžių daugiausiai priklausė Skandinavijos prekybininkams ir amatininkams bei keliems estams. Yra žinoma, kad žaibas į bažnyčią yra trenkęs dešimtis kartų, iš kurių trys smūgiai sukėlė didelius gaisrus – 1625 m., 1820 m. Ir 1931 m.

 

 

2)Estijos jūrų muziejus

Įdomiausias Europos jūrų muziejus yra prieplaukos uoste Taline! Istoriniuose hidroplanų angaruose yra apie 200 autentiškų daiktų: tikroji povandeninė laiva „Lembit“,  senovinis ledlaužis „Didysis Tollas“, „Short 184“ hidroplanas, Estijos seniausio laivo likučiai ir kt.  Uostą aplankyti verta su visa šeima: kelionė aplink pasaulį geltonajame povandeniniame laivelyje, didelis akvariumas, treniruokliai, kinas ir tt! Be to, yra kavinė „MARU“ ir jūrų tematikos muziejaus parduotuvė. Lauko zonoje yra veikiantis uostas, laivai ir jachtos, puikus vaizdas į jūrą ir miestą bei vaikų žaidimų aikštelė.

 

 

1)Kohtuotsa apžvalgos aikštelė

Kohtuotsa apžvalgos aikštelė yra Tompea kalno šiaurinėje pusėje. Nuo jos atsiveria puikus vaizdas į raudonus stogus, bei didingus viduramžiško senamiesčio  pastatus. Fone yra Suomijos įlanka, uostas ir Pirita rajonas. Nepamirštamos panoramos garantuojamos ištisus metus, nepriklausomai nuo orų.

 

 

Taip pat skaitykite:

Ką pamatyti Varšuvoje? Lankytinos vietos Varšuvoje. top 10

 

 

Parašykite komentarą