Serbija-lankytinos vietos. Ką pamatyti Serbijoje? Top 10

Šiandieninė Serbija yra  romėnų, osmanų, hapsburgų ir kitų  kultūrų mišinys, kurie praeityje kovojo už savo žemes. Dabar tai puiki vieta linksmybėms, nuo audringų vakarėlių iki alaus festivalių, kurie dažnai vyksta vaizdingiausiose šalies vietovėse. Tai vieta,  kur rytų kultūra susitinka su vakarų kultūra, kur viduramžių miestai, su tvirtovėmis ir senovės vienuolynais, išryškina šalies žavesį. Reikėtų paminėti, kad Serbija turi ir keletą puikių vietų slidinėjimui. 

 

Ką aplankyti Serbijoje?

 

10)Nišas

Gyvas, kupinas universitetų miestas Nišas yra trečias pagal dydį Serbijos miestas, dažnai keliautojų pasirenkamas kaip sustojimo vieta tarp Belgrado ir Sofijos ar Skopjės miestų. Tai vienas seniausių miestų Europoje ir Balkanuose, datuojamas 279 m. Pr. Kr. Čia gimė Konstantinas Didysis, Konstantinopolio įkūrėjas; jo memorialą galima rasti miesto centre. Taip pat miesto centre yra likusios 18-ojo amžiaus tvirtovės, kurias pastatė turkai. Unikalus yra Skulvelio bokštas, pastatytas iš serbų kaukolių, kurias nuplėšė osmanai. Pietrytinėje miesto dalyje yra „Niška Banja“, spa, populiarus dėl karšto vandens šaltinių, kurie padeda gydyti reumatinius sutrikimus.

 

 

9)Velnio miestas (Grad Djavolja)

Erozija yra kalta dėl šių, vienų iš didžiausių Serbijos formacijų ant uolų. Velnio miesto vardas kilęs dėl keistų uolų formų. Vietos legenda sako, kad šios uolos kadaise buvo vestuvių dalyviai, kuriuos velnias apipylė labai rūgščiu vandeniu, kitaip dar vadinamu „Djavolja voda“ , arba „velnio vanduo“, kuris taip pat prisidėjo prie šio geologinio reiškinio. Velnio miestas įsikūręs pietinėje Serbijos dalyje yra sudarytas iš daugiau nei 200 unikalių bokšto formos uolų formacijų, jos išsidėstę per du slėnius, esančius Radano kalno šlaituose, Pietų Serbijoje. Stulpai su laiku kinta- vieni išdūlėja ir palieka erdvę, kad formuotūsi naujos formacijos.

 

 

8)Kopaoniko Nacionalinis Parkas

Kopaonikas yra aukščiausias Serbijos kalnas, tapęs nacionaliniu parku 1981 m. Vaizdingas, parkas yra pagrindinis Serbijos  slidinėjimo kurortas, kuriame yra 25 liftai, galintis aptarnauti 32 000 slidininkų per valandą; sniego sezonas yra nuo lapkričio iki gegužės. Vasarą tai puiki vieta pasivaikščiojimams floros ir faunos apsuptyje. Kalnas taip pat žinomas dėl savo mineralinių turtų,  praeityje čia buvo kasamas auksas, sidabras, geležis ir cinkas. Parke gausu unikalių uolų,  daugelis jų turi pavadinimus, čia randama karštosios versmės, geizeriai ir kriokliai.

 

 

7)Prizrenas (Kosovas) 

Prizrenas galėtų būti tituluojamas kaip Viduramžių Serbijos sostinė , tačiau šiandien jis yra Kosovo dalis su savo valdžia, nors Serbija mano, kad tai neteisėtai atskirta provincija ir serbai yra mažuma. Didžiausia atrakcija čia yra viduramžių Prizreno tvirtovė, kuri datuojama nuo osmanų laikų. Prizrenas yra puikus  miestas pasivaikščiojimams, nes dauguma objektų yra arti vienas kito. Miesto centre galima rasti keletą bažnyčių, o labiausiai žinoma yra Liovio Dievo Motinos bažnyčia, nes tai puikus viduramžių serbų architektūros pavyzdys.

 

6)Derdapo Nacionalinis Parkas

Derdapo nacionalinis parkas turi keturis tarpeklius, kurie per slenius tęsiasi 115 km. Viename tarpeklyje- Gospodin vit, yra viena iš giliausių upių pasaulyje. Šie tarpekliai jungiasi prie Derdapo tarpeklio, kitaip dar vadinamo Geležies vartais, nes tai pietinis įėjimas į Karpatų kalnus. Parkas yra įsikūręs ties Dunojaus upe, netoli šalia upės statytos Golubac tvirtovės. Parke gyvena daugybė floros ir faunos, tai yra viena iš labiausiai lankomų Serbijos vietovių.

 

5)Studenica vienuolynas

Studenica vienuolynas, įsikūręs centrinėje Serbijoje, turi daugybę grožio! Pradedant nuo sultingos, žalios žolės ir dviejų balto marmuro bažnyčių. Šis 12 a. Vienuolynas yra geriausiai žinomas dėl savo iškilių 13 ir 14 a. Bizantijos freskų, paveikslų ir kitų papuošalų, kuriuos galima rasti  vienuolyne. Vienuolynas tituluojamas  kaip turtingiausias vienuolynas Serbijoje ir visų Serbijos ortodoksų vienuolynų motina. Stefanas Nemanja, kuris įkūrė vienuolyną, yra palaidotas šiose žemėse.

 

 

4)Zlatiboras

Zlatiboras yra populiari turizmo vieta vakarų Serbijos kalnuose. Jis pilnas šaunių pramogų, nuo slidinėjimo žiemą iki žygių pėsčiomis vasarą. Slidinėjimo kurorte yra Tornik, aukščiausias kalnas Zlatibore; keltuvai per valandą gali aptarnauti 5400 slidininkų. Regionas yra labai vaizdingas, su didelėmis pievomis ir nuostabiais istoriniais kaimais. Senovinės medinės bažnyčios ir  muziejus po atviru dangumi kupinas įvairiausių namų, yra pagrindinės lankytinos vietos. Po dienos, praleistos regiono tyrinėjimu, mėgaukitės slivovitz, slyvų brendžiu.

 

 

3)Novi Sadas

Novi Sadas yra gražus miestas  šalia Dunojaus upės krantų, kuriame yra vienas iš geriausių šios upės  paplūdimių. Naujas miestas atitinka Europos standartus (jis buvo įkurtas 17 a. Pabaigoje), tai antras pagal dydį Serbijos miestas. Vyraujanti sportiška atmosfera,  žmonės čia atsipalaiduoja daugelyje parkų. Miestas galbūt geriausiai žinomas dėl liepos mėnesį vykstančio kasmetinio „Exit Music“ festivalio Petrovaradine, senamiesčio tvirtovėje, kuri niekada nebuvo užkariauta. Žavingi pastatai – senoji rotušė, esanti pagrindinėje aikštėje; Dvorac Dundjerski, gerai išsaugota senoji pilis ir didžiojo kunigaikščio Šv. Jurgio bažnyčia, Serbijos ortodoksų bažnyčia.

 

 

2)Subotica

Subotica,  penktasis pagal dydį šalies miestas, tai yra viena iš geriausių vietų aplankyti Serbijoje bent jau dėl kelių priežasčių: jis turi didžiausią katalikų populiaciją ir  šiuolaikiškiausius pastatus šalyje. Ypač svarbi yra rotušė ir sinagoga, pastatyta 1900-ųjų pradžioje. Tačiau šis miestas, buvo pradėtas statyti viduramžiais, dėl to gerai žinomas ir dėl senesnių pastatų, įskaitant 1795 m. Pastatytą Šv. Teresės Avilos katedrą. Šalia kavinių aplink pagrindinę aikštę, kurioje yra miesto rotušė ir mėlynas fontanas, tai gera vieta atsipalaiduoti, galbūt susižavėsite pirkiniais iš Buvljako- vieno iš didžiausių blusų turgų Europoje.

 

 

1)Belgradas

Belgradas, Serbijos sostinė ir didžiausias miestas, ne visada buvo toks gražus miestas, koks jis yra šiandien. Belgradas, esantis Dunojaus ir Sava upių santakoje, turi pragaištingą praeitį: jis išgyveno per 115 karų ir degė 44 kartus. Šiandien miestas yra  taikus, rengia daugybę renginių, pradedant nuo knygų mugių iki muzikos, filmų ir alaus festivalių. Belgrado tvirtovė yra garsiausia miesto istorinė vieta su muziejais ir bažnyčiomis. Tai taip pat yra puiki vieta apžiūrėti upes ir patį miestą. Populiariausi muziejai yra Nacionalinis muziejus, kuriame yra daugiau kaip 400 000 eksponatų, bei  Nikola Tesla muziejus su tūkstančiais išradimų asmeninių daiktų ir dokumentų.

 

 

Taip pat skaitykite:

Belgrado lankytinos vietos. Ką pamatyti Belgrade? (Serbija) Top 10

 

Parašykite komentarą