Stokholmo lankytinos vietos. Ką aplankyti Stokholme? Top 10

Kai kalba eina apie gražiausius miestus, Stokholmas tampa vienu iš lyderių. Švedijos sostinė, įkurta ant 14 salų, yra pilna viduramžiškų pastatų ir modernios šiuolaikinės architektūros. Trečdalis miesto yra ribojama vandens, o dar trečdalis – parkai ir miškai. Dėl to Stokholmas yra vienas iš  sveikiausių Europos miestų ir puiki vieta praleisti laiką. 

 

Ką aplankyti Stokholme?

 

10)ABBA muziejus

Kada muziejus nėra muziejus? Tada kai tai yra ABBA muziejus. ABBA muziejus yra Švedijos muzikos šlovės ekspozicija. ABBA yra švedų pop grupė, garsi visame pasaulyje kaip ir anksčiau susikūrusi britų „The Beatles“  Ši grupė sukūrė tokius puikius kūrinius kaip “Dancing Queen” ir “Knowing me, knowing you., taip pat dainas miuziklui „Mamma Mia!“. Parodoje yra eksponuojami jų kostiumai ir interaktyvūs eksponatai, kuriuose galite klausyti dainas arba dėvėti  kostiumus skaitmeniniu būdu. ABBA išnyko prieš 30 metų, tačiau jų palikimas gyvuoja.

 

 

9)Milles sodas (Millesgarden)

Menininkų pora, dailininkė Olga Milles ir jos vyras, skulptorius Carlas Milles, Stokholme sukūrė „Milles sodą“,  meno muziejų ir skulptūrų sodą bei vietą, kur šie menininkai buvo palaidoti. Kupinas puikių paveikslų ir nuostabių skulptūrų, net pats namas yra meno kūrinys su savo terasomis, laiptais, fontanais ir  sodais.  Visas šis grožis įsikūręs Lidingo saloje, vos už 20 minučių nuo Stokholmo centro.

 

 

8)Ostermalm Saluhall maisto turgus

Jei jūs keliautojas mėgstantis ragauti maistą, įrašykite  „Ostermalm Saluhall“ į savo kelionių sąrašą. 19 a. Pabaigos maisto turgus pilnas maisto – o jo tikrai tikrai daug: šviežia produkcija ir jūros gėrybės, kepiniai, sūriai ir kiti skanėstai.  Istorinis pastatas renovuotas  2018 m.

 

 

7)Kungliga Slottet rezidencija

„Kungliga Slottet“ yra oficiali Švedijos karališkosios šeimos rezidencija, kuri naudojama tik oficialioms ceremonijoms ir atvirai visuomenei. Daugiau nei 600 kambarių turintis septynių aukštų pastatas yra vienas didžiausių iš Europos didžiųjų rūmų.  Sukurti 18 a. Pradžioje, rūmuose yra karališkosios šeimos darbo erdvė, valstybinių funkcijų salės ir Švedijos karališkojo teismo rūmai. Rūmuose taip pat yra trys muziejai: iždo, senovinių daiktų ir Kronerio muziejus.

 

 

6)Skansen muziejus po atviru dangumi

Statytas 1891 m., Seniausias pasaulyje muziejus po atviru dangumi, Skansen, yra puiki vieta sužinoti daugiau apie Švediją. Jame yra Stokholmo zoologijos sodas, kurio teritorijoje yra gyvūnai būdingi Švedijai. Taip pat rasite tradicinę priešindustrialinę mažąją Švediją, kurioje 150 ūkių ir pastatų perkeltų iš kitų šalies vietų. Jūs pamatysite kostiumus vilkinčius  darbuotojus, demonstruojančius amatus ir kitus 19 amžiaus gyvenimo aspektus. Muziejus yra  Djurgarden saloje, čia vyksta daug  tradicinių švedų švenčių, festivalių, tokių kaip „Lucia“ ir „Lidsummer“. Iš čia pasimėgausite ir Stokholmo vaizdais.

 

 

5)Drottningholm rūmai

Švedijoje yra keletas rūmų, bet būtent Drottningholm rūmuose gyvena karališkoji šeima. Įsikūrę Lovono saloje, šie 16-ojo amžiaus pabaigos rūmai išvertus iš švedų kalbos reiškia „karalienės sala“. Originalūs rūmai sudegė 1661 m., tačiau buvo atstatyti. Keletą amžių jie buvo naudojami kaip vasaros rezidencija. Rūmuose yra bažnyčia, kurią kiekvieno mėnesio paskutinį sekmadienį naudoja vietiniai gyventojai, ir  17 a. Sodai. Čia sodai yra pagrindinė turistų atrakcija.

 

 

4)Stadshuset Rotušė

„Stadshuset“ Rotušėje yra  ne tik valdžios įstaigos. Tai viena iš pagrindinių turistų lankomų vietų Stokholme. Čia įkurtas aukščiausios kokybės restoranas „Stadshuskällaren“, kur vyksta Nobelio premijos banketai. Rotušė statyta XX a. pabaigoje. Rotušėje yra kelios salės, tarp kurių yra Mėlynoji salė, ir Auksinė salė su 18 milijonų mozaikinių plytelių, kurios vaizduoja Švedijos istoriją. Lankytojai į salę gali patekti su gidu.

 

 

3)Djurgardeno sala

Nesvarbu, ar jūs norėtumėte pasivaikščioti mišku ar apsilankyti muziejuose, Djurgardeno sala, esanti Stokholmo centre, yra vieta, kur verta nubykti. Saloje, į kurią galima nuvykti, keltu arba autobusu, kasmet traukia daugiau nei 10 milijonų žmonių, kurie atsipalaiduoja šioje populiariausioje Stokholmo turistų lankomoje vietoje. „Djurgardene“ yra Gronos Lundo pramogų parkas, jachtų prieplaukos, pievos, miškai, pėsčiųjų takai, seniausias pasaulyje muziejus atviru dangumi „Skansen“ ir istoriniai pastatai, įskaitant „Rosendal Palace“.

 

 

2)Vaza muziejus

Vaza buvo XVII a. Pradžios karo laivas, kuris, kaip ir „Titanikas“, nuskendo jo pirmoje kelionėje. Po 300 metų iš vandenynų gelmių laivas buvo ištrauktas, ir tapo vieninteliu beveik nepakitusiu nuo XVII a. visuomenei išsaugotu buriniu laivu. Šiandien jis Vazos muziejaus įžymybė, kuris yra labiausiai lankomas Skandinavijos muziejus. Pats muziejaus pastatas yra unikalus; 384 architektai kūrė pastato dizainą,  su vario stogu ir stilizuotais stiebais. Vazos muziejaus ekspozicijos suskirstytos į šešis lygius.

 

 

1)Gamla Stan 

Stokholmo senamiestis yra  Stadsholmen saloje. Oficialiai pavadinta „Staden mellan broama“, kuris reiškia „miestą tarp tiltų“, yra neformaliai žinomas kaip „Gamla Stan“. Viduramžių senamiestis yra grįstomis akmenimis gatvėmis ir Šiaurės Vokietijos architektūra. Jame yra didelė Stortorget aikštė, istorinė 1520 metų  žudynių vieta.  Istoriniai pastatai čia yra Karališkieji rūmai, Stokholmo katedra ir „Den glyden freden“, restoranas veikiantis nuo  nuo 1722 m. Nobelio muziejus taip pat yra Gamla Stane.

 


Taip pat skaitykite:

Ką veikti ir ką pamatyti Taline? Talino lankytinos vietos. Top 10

Parašykite komentarą