Prahos lankytinos vietos. Ką pamatyti Prahoje. Top 13

Klausiate Ką pamatyti Prahoje? Praha yra puikus miestas, kuris kiekvieną sezoną atrodo savotiškai įspūdingas.
Miestas žavi savo gerai išsaugoto senamiesčio grožiu, romantiškais bei siaurais keliais, nuostabia architektūrinių stilių įvairove, prieinamomis kainomis ir skaniais patiekalais, Prahos lankytinos vietos gali lengvai prisitaikyti pagal kiekvieno tipo keliautojo poreikius.
Nesvarbu, ar tyrinėjate didingą viduramžišką Karolio tiltą, vaikščiojate didžiausiu pilių kompleksu Europoje, ar mėgaujatės nuostabių bažnyčių grožiu, tai  yra tikrai puiki vieta. Toliau pateikiami Prahos lankytini objektai.

 

Ką pamatyti Prahoje?

 

13)Petrino kalva (Petrin Hill)

Kopdami į Petrino kalvą rasite vingiuotus takus, kurie puikiai tinka pasivaikščioti. Jie nuves jus ant kalno, nuo kurio galėsite pasigrožėti nuostabiu vaizdu į senamiestį, pamatysite mini Eifelio bokštą, astronomijos observatoriją, veidrodžių labirintą, seną alaus daryklą ir Strahovo vienuolyną, kuriame yra puošni biblioteka. Nepraleiskite savo vizito Prahoje nepavaikščioję Petrino kalva. Lipkite  299 pakopas į 60 metrų Petrino bokštą, panašų į Ėifelį Prancūzijoje, kad galėtumėte pamatyti apačioje esančias vingiuotas gatveles. Būtinai užsukite į veidrodžių labirintą, ten galėsite patys linksmai pasijuokti iš savęs…

 

 

12)Apsilankykite vienoje iš alaus daryklų muziejų (Prahos alus)

Čekija nuo seno visame pasaulyje garsėja  savo gaminamu alumi, dėl itin tinkamo alaus gamybai vandens. Prahoje gaminamas kelių rūšių Prahos alus. Alaus daryklose įrengti muziejai, kuriuose, įdomiai pasakojama apie alaus istoriją ir gamybos procesą. Kitas muziejus, yra Prahos alaus muziejus. Prahoje rengiami alaus turai, gidas įdomiai pasakoja ir vedžioja po alaus daryklas.

 

 

11)Siauriausia Prahos gatvė.

Jums nusibodo įprastos Prahos lankytinos vietos? Istoriniame Mala Stranos kvartale yra tokia siaura gatvė, kur net dviems žmonėms neįmanoma prasilenkti, nesvarbu, kaip jie besistengtų. „Vinarna Certovka“ gatvė  yra 50 centimetrų pločio praėjimas, kurio ilgis yra apie 10 metrų ir yra siauriausia Prahos gatvė. Gatvė įsiterpusi tarp kelių namų, esančių netoli Karolio tilto.

Pėsčiųjų patogumui, abiejuose gatvės galuose buvo įrengti du šviesoforai, kurie parodo, kada gatvė yra laisva ar užimta. Dauguma gatvės naudotojų yra turistai. Jie paspaudinėja šviesoforo mygtuką, padaro keletą nuotraukų, o kai  eina gatve, jie nelabai kreipia dėmesį kokia šviesoforo šviesa dega, todėl paprastai susiduria su žmogumi, kuris ateina iš priešingos pusės.

 

 

10)Ant kalvos esanti Višegrado tvirtovė

Atrodanti kaip iš pasakų, Vyšehrado tvirtovė stovi  virš Vltavos upės, nuo jos atsiveria vaizdas į Prahą. Ji egzistavo jau 10-ajame amžiuje. Tvirtovė buvo karaliaus Vratislovo II rezidencija, Višegradas taip pat buvo dalis  karališkojo maršruto, kurį turėjo įveikti tie, kurie turėjo būti karūnuoti. Nors dabar didžioji dalis tvirtovės yra griuvėsiai,tačiau tai puiki vieta pasivaikščioti  ir pamatyti puikų vaizdą į aplinkinį miestą.

 

 

9)Prahos Žydų kvartalas

Prahos lankytinos vietos nuves jus į Žydų kvartalą, kuris taip pat žinomas kaip Josefovas, esantis tarp senamiesčio ir Vltavos upės. Jo istorija prasidėjo XIII a., kai Prahoje gyvenantiems žydams buvo įsakyta palikti savo namus ir įsikurti šioje vienoje vietoje. Žydams buvo uždrausta gyventi bet kurioje kitoje miesto vietoje, prie jų prisijungė kiti ištremti žydai iš kitų Europos šalių. Daugelis rajono pastatų buvo sunaikinti XIX a. pabaigoje, kai buvo pakeistas miesto išdėstymas. Laimei, išliko daug reikšmingų istorinių pastatų, įskaitant šešias sinagogas, kurias verta aplankyti.

 

 

8)Šokantis namas (Dancing house)

XX a. Pabaigoje buvo suprojektuotas –  Šokantis namas („Dancing House“), kurį kūrė Čekijos architektas Valdo Milunic ir Kanados Frank Gehry. Šis įspūdingas pastatas panašus į  šokėją moterį, kuri nori sužavėti savo partnerį vyrą. „Šokantis namas“ yra netoli Vltavos upės šalia Resslova gatvės. Tai privatus biurų pastatas, išskyrus 7-ame aukšte esantį restoraną „Celeste“, kuris yra atviras visuomenei.

 

 

7)Prahos naktinis gyvenimas

Prahos naktinis gyvenimas turi viską. Prahoje yra daugybė pasaulinio garso džiazo ir klasikinės muzikos vietų, kurios gali suteikti gerą pramogų vakarą. Pasivaikščiokite palei upę ir pasieksite „JazzDock“, kuris pritraukia geriausius vietinius džiazo muzikantus. Rimtesniems „klubininkams“ patiks  „Cross Club“ , tai pramoninis naktinis klubas visomis šio žodžio prasmėmis. Įrengtas pramoninėje aplinkoje, interjeras yra pilnas pramoninių metalinių velenų ir alkūnių. Didžiausias Prahos ir Centrinės Europos klubas-„Karlovy Lazne“ jus nustebins tuo, kad turi 5 aukštus ir kiekviename aukšte esančioje šokių salėje groja skirtingų stilių muzika.

 

 

6)Prahos pilis

Pačioje miesto viršūnėje ant kalvos yra Prahos pilis.  Pilies pastatai apima šimtmečius ir susideda iš karališkųjų rūmų, katedros ir trijų bažnyčių, bazilikos, vienuolyno, gynybinių bokštų, karališkųjų arklidžių, ir nuostabių sodų. Prahos pilis 9-ajame amžiuje buvo medinė tvirtovė, iki XVI a. čia buvo karališkieji rūmai, o XIV a. pastatyta Šv. Vito katedra. Pilies kompleksas yra puikus gotikinės architektūros pavyzdys. Čia yra palaidoti karaliai ir imperatoriai.

 

 

5)Dievo Motinos prie Tyno bažnyčia (Kostel Panny Marie Před Týnem)

Dievo Motinos bažnyčia prie Tyno yra pačioje senamiesčio aikštėje. Ji yra viena žinomiausių Prahos lankytinų vietų, bažnyčios gotikiniai bokštai į dangų pakilę apie 80 metrų  ir  matomi iš visų miesto dalių. Kaip ir daugelis kitų Prahos bažnyčių,  originalus pastatas buvo 11-ojo amžiaus romėnų bažnyčia, pastatyta užsienio prekybininkams, atvykusiems į Tyno kiemą prekybai. Dabartinė bažnyčia buvo pastatyta 14-ajame amžiuje. Viduje Tyno bažnyčia turi daug gotikos, baroko ir renesanso meno kūrinių. Dievo Motinos bažnyčios architektais buvo Petras Parleris ir Arraso Matiasas, kurie projektavo daugybę Prahos gotikinių pastatų.

 

 

4)Senamiesčio tilto bokštas

Kaip vieni iš originalių vartų į Prahos senamiestį, šis bokštas buvo statytas 11-ajame amžiuje ir perstatytas XV a. XVII amžiuje bokštas buvo naudojamas šautuvams laikyti. Karališkasis maršrutas – Bohemijos karalių karūnavimo kelias, prasidėjo nuo šio bokšto, ėjo per senamiestį, Karolio tiltu ir iki Prahos pilies.

Bokšto viduje yra spiraliniai laiptai su 186 pakopomis, vedančiomis į galeriją, kur lankytojai gali mėgautis puikiu vaizdu į senamiestį.

 

 

3)Karolio tiltas

Tiltas eina per Vltavos upę ir yra 600 metų senumo. Senasis Karolio tiltas, laikomas Prahos simboliu. 1357 m. Karalius Čiarlzas IV pastatė tiltą, kuris pakeitė senąjį Judito tiltą, kurį sunaikino 1342 m. Potvynis. Trisdešimt barokini statulų puošia tiltą, čia groja muzikantai, vyksta prekyba. Tiltas beveik niekada nebūna tuščias nuo žmonių, nors auštant ar vakare, bus mažiau žmonių. Aukščiau esanti Prahos pilis  naktį šviečia  ir sukuria dramatišką vaizdą, kuris žavi visus lankytojus. Karolio tilto gale yra bokštas, nuo kurio atsiveria puikus vaizdas į tiltą.

 

 

2)Šv. Vito katedra (Chrám sv. Víta)

Ši nuostabi Prahos katedra buvo statyta prieš 600 metų ir yra viena iš puošniausių Europos katedrų. Šią milžinišką bažnyčią rasite šalia Prahos pilies sienų. Šv. Vito katedra ir šiandien yra Prahos arkivyskupo vieta. Viduje pamatysite barokinį sidabrinį Šv. Jono Nepomuko kapą, taip pat stulbinantį vitražą, XIV a., paskutiniojo teismo mozaiką, Šv. Vencelio ir Karolio IV kapus. Prieš palikdami pilį pasivaikščiokite po pagrindinį pilies sodą, nuo kurio atsiveria dideli miesto vaizdai. Aplankykite  fontaną.

 

 

1)Senamiesčio aikštė ir Astronominis laikrodis

Tai ką pamatyti Prahoje yra itin svarbu-Senoji Prahos rotušė, kurią rasite ten kur yra įsikūrusi Prahos senamiesčio aikštė.  Gotikiniame bokšte rasite laikrodį,  kur kas valandą nuo 9 val. ryto iki 11 val. vakaro Astronominiame laikrodyje pasirodo 12 apaštalų. Pasirodymas trunka tik vieną akimirką. Dar labiau įspūdinga tai, kad šis pastatas pirmą kartą buvo statytas 1338 m. Ir buvo senamiesčio administracijos buveinė. Apsilankykite ekskursijoje po bokštą ir požemines vietoves už nedidelį mokestį.

1410 m. Sukurtas Prahos astronominis laikrodis buvo remontuojamas ir prižiūrimas  daugiau kaip 600 metų, todėl jis yra trečiasis seniausias pasaulyje laikrodis. Apaštalų paveikslai, kurie rodomi dviejuose viršutiniuose languose kas valandą, buvo sukurti 1865 m.

Prahos astronominis  laikrodis,  rodo laiką, mėnesius, metų laikus, Saulės padėtį, zodiako ženklus ir krikščionių kalendoriaus šventes, taip pat saulėtekį ir saulėlydį, mėnulio fazes ir saulės padėtis zodiako vietoje.

 

 

Norite daugiau sužinoti apie Čekiją? skaitykite šiuos du straipsnius:

 

Čekijos lankytinos vietos. Ką veikti, ką pamatyti? Top 11

Trumpas kelionių vadovas po Čekiją. Informacija keliaujantiems į Čekiją.

 

 

 

 

 

 

 

Parašykite komentarą