Sofija lankytinos vietos. Ką pamatyti Sofijoje. Ką aplankyti Sofijoje. Top 10

Sofija yra išskirtinis Bulgarijos miestas. Jis turi turtingą istoriją, bet išlieka jaunas savo širdyje. Tai ne šiaip miestas, o dar ir šalies Sostinė . Miesto centre yra nemažai  istorinių paminklų, primenančių lankytojams  ilgametę miesto istoriją.  Viešnagės metu turėtumėte apsilankyti vienoje iš daugybės miesto galerijų ar muziejų, o kitais atžvilgiais mieste yra daugybė gerai prižiūrimų parkų.  Aplankykite garsiąją Aleksandro Nevskio katedrą su gražiaisiais kupolais. Jei lankotės Bulgarijoje, jūs turite pamatyti Sofiją.

 

Ką pamatyti Sofijoje?

 

10)Sinagoga. 

Sofijoje yra didžiausia sinagoga Balkanų regione ir trečia pagal dydį Europoje.

Ji buvo statyta  Sofijos žydams, gyvenusiems Sofijoje 1909 m., o caras Ferdinandas I  dalyvavo jos atidaryme.

Į šį pastatą gali tilpti daugiau nei 1 000 žmonių. Sinagoga turi savito maurų stiliaus, įkvėpto senosios Sefardo šventyklos Vienoje, ir sunaikintos 1938 m.

Užsukite į parodą apie Bulgarijos žydų bendruomenių istoriją.

 

 

9)Ivano Vazovo Nacionalinis Teatras

1909 m. Šį teatrą pastatė Vienos architektai Helmer & Fellner. Ivano Vazovo nacionalinis teatras, yra statytas neoklasikinės architektūros stiliumi.

Pastatas turi gražų prieangį su puošniomis kolonomis, tai yra vienas iš Bulgarijos simbolių, vaizduojamas banknotuose ir ant pašto ženklų.

Vyriausiasis teatro direktorius yra Aleksandras Morfovas, atsakingas už  Dono Kišioto ir Šekspyro kūrinius, kurie atliekami čia ir Rusijoje.

 

8)Bojana cerkvė

Apatiniame Vitoša kalno šlaite yra UNESCO paveldo objektas. Ši viduramžių bažnyčios vieta yra aukštų medžių giraitėje, ramioje miesto dalyje.

„Boyana“ bažnyčia buvo pastatyta trimis etapais nuo 1000-ųjų iki 1800-ųjų, tačiau svarbiausi elementai buvo pastatyti 1200-aisiais Bulgarijos imperijos metais.

Tuo metu buvo nutapytos nuostabios interjero freskos, vaizduojančios apie 240 istorinių ir Biblijos figūrų realistišku stiliumi, dar 200 metų prieš garsiuosius renesanso menininkus.

Nežinomo menininko paveikslai apima  dviejų Bulgarijos valdovų, caro Konstantino Aseno ir caro Kolojano portretus šalia jų žmonų.

 

7)Šv. Georgijaus rotonda

Šv. Georgijaus rotonda, tai senovės Serdikos širdis ir seniausias pastatas šiuolaikinėje Sofijoje.

Įdomu tai, kad šis pastatas išliko nepakitęs  ilgą laiką, o aplink yra įdomių smulkių detalių, kurios nenukentėjo per tiek amžių.

Viduje pamatytumėte viduramžių freskas, kurios buvo sunaikintos Osmanų, kai bažnyčia buvo perdaryta į mečetę  1600-aisiais.

Freskos buvo atrastos ir atkurtos tik 1990-aisiais. Lauke galite pamatyti Romos gatves ir kitų Senovės Serdikos  akmenų liekanas.

 

 

6)Sofijos muziejai

Sofija gali pasiūlyti daug įdomių muziejų, vieni įdomiausių-Archeologijos, Nacionalinis istorijos,

Nacionalinis archeologijos institutas, saugo vienus iš svarbiausių archeologinių radinių, surastų aplink Sofiją ir Bulgariją. Pagrindiniai skyriai yra: priešistorė, pagrindinė salė (kuriuose yra klasikinių civilizacijų elementų), viduramžių sekcija ir iždas. Vieni įdomiausių čia- Valchitran ir Lukovit lobiai, du nuostabūs Trakijos aukso akmenys.

Nacionalinis istorijos muziejus taip pat yra Bulgarijos istorijos dalis. Nacionalinis istorijos muziejus yra buvusioje diktatoriaus Todoro Živkovo rezidencijoje. Tai plati stalinistinės architektūros aikštė, kurioje yra didžiulis atviras kiemas. Muziejuje gigantiška kolekcija; 65 000 daiktų, nuo 20-ojo amžiaus kosminių tyrimų įrangos iki turtų, priklausiusių Odriziečiams, kuriuos romėnai  užkariavo I amžiuje.

Nacionalinis gamtos istorijos muziejus (NMNHS) siekia daugiau kaip šimtą dvidešimt metų. Tai seniausias muziejus Bulgarijoje ir seniausias bei turtingiausias tarp gamtos istorijos muziejų Balkanų pusiasalyje.

Pagrindinis Nacionalinio gamtos istorijos muziejaus uždavinys yra  Bulgarijos ir kitų šalių faunos, floros, fosilijų, mineralų ir uolų tyrinėjimas.

 

5)Rilos vienuolynas

Nors vienuolynas yra per 100 km nuo Sofijos, tačiau būtent nuo Sofijos patogu vienuolyną aplankyti viešuoju transportu, iš čia vyksta autobusai ir mini autobusiukai, patogiausia vykti mini autobusiuku, kuris nuveš iki Rilos manau už iki 15 eurų į abi puses (kainas reikėtų pasitikslinti), Turėsite apie 2 valandas pavalgyti, apžiūrėti vienuolyną ir tuo pačiu autobusiuku grįšite atgal.

Daugiau informacijos čia: http://www.rilaexpress.com/timetable-sofia-rila-monastery/

Rilos kalnuose įsikūręs Rilos vienuolynas yra tiesiog svaiginantis. Iš pradžių jis buvo įkurtas 10-ajame amžiuje. Šimtai piligrimų ir turistų atvyksta aplankyti šią vietą kiekvienais metais, o bėgant šimtmečiams vienuolynas buvo labai dvasinės reikšmės vieta. Vienuolynas netgi turi kelias paslaptis. Sakoma, kad kartais čia gaudavę prieglobstį revoliucijos lyderiai  Vasilas Levskis ir Pejo Javorovas. Ši vieta atliko svarbų vaidmenį išsaugant bulgarų literatūrą, nes bibliotekoje yra apie 250 rankraščių nuo 11  iki 19 a. Vienuolyno  Architektūroje dominuoja juodos ir baltos arkos, mediniai laiptai ir didžiuliai geležiniai vartai. Daugiaspalvės plytelės spalvintos grindys, o neįkainojami paveikslai puošia sienas. Ką jau kalbėti apie aplinkinę panoramą, kurioje atsiveria milžiniški Rilos kalnai, o tyras ir švarus kalnų oras verčia jaustis itin gerai.

 

 

4)Sofijos centrinės mineralinės versmės

Sofijoje šios versmės vandenys lankytojus traukia nuo viduramžių.

Šioje vietoje Osmanai sukūrė savo hamamą, o po Bulgarijos atgimimo sunaikino naują miesto maudymosi kompleksą. Šiandieniniai centriniai terminiai baseinai  yra statyti 1913 m. Ir buvo naudojamos iki 80-ųjų vidurio.

Tai vienas iš labiausiai fotografuojamų Sofijos pastatų, pastatytas neobizantiniu stiliumi su dideliu kupolu už įspūdingo prieangio.

Sodai yra atviri visuomenei, o fontano centrą maitina karštas natūralus mineralinis vanduo. Galite laisvai išbandyti, jei esate pakankamai drąsus!

 

 

3)Vitoša kalnas

Važiuojant  už Sofijos pietvakarių priemiesčių yra Vitoša, monumentali gamtinio parko viršūnė, žadanti daug nuotykių..

Lengviausias būdas pasiekti „Vitoshą“ yra per kalnų slidinėjimo kurortą „Aleko“. Iš čia kelias pėsčiomis iki Vitošos  yra stebėtinai lengvas,ypač tada kai  oras yra geras pavasarį, vasarą ar rudenį. Žinoma, jums nereikės toli eiti, kad pamatyti  neįtikėtiną Sofijos panoramą.

Ne sezono metu visi keltuvai būna uždaryti. Todėl  vertėtų iš anksto pasitikrinti sezoninius tvarkaraščius čia:https://www.planinite.info/V_pomosht_na_turista/Liftove_ENGL/Lifts-Vitosha_ENGL.htm

 

 

2)Sofijos miesto gatvės ir žmonės

Pasakysiu atvirai, man pačiam vienas iš didžiausių lankytinų objektų Sofijoje yra pats miestas iš esmės. Jo gatvės, žmonės, viskas čia kiek kitaip nei kituose miestuose, jis turi savotišką dvasią. Vyrai gatvėse gurkšnojantys arbatą iš vienkartinių puodelių, mėlynai geltoni tramvajai, kavinės, restoranai, barai ir dar daug ką čia pamatysite, sėkmės beieškant paslaptingosios Sofijos subtilybių…

 

 

1)Šv. Aleksandro Nevskio katedra

Šio pastato įdomybės jus nustebins. Šv. Aleksandras Nevskis turi erdvę kur telpa 10 000 žmonių ir yra antra pagal dydį katedra Balkanų regione. Kaip ir didelė dalis  Sofijos didžiosios architektūros, miesto katedra yra 1880 m.

Ji buvo atstatyta  po to, kai buvo sunaikinta Osmanų ir atkurta Bulgarijos valstybė. Iš pradžių ji buvo skirta Rusijos kariams, kurie paaukojo gyvybes išlaisvinimo metu. Kai būsite viduje, pažvelkite į pagrindinio kupolo lubas, kur yra Viešpaties Dievo freska. Ši katedra  yra atvira lankytojams ir turi didelę piktogramų kolekciją.

 

 

Taip pat skaitykite:

 

Bulgarijos lankytinos vietos. Ką pamatyti Bulgarijoje? Top 10

 

 

 

Parašykite komentarą