Trumpas kelionių vadovas po Čekiją. Informacija keliaujantiems į Čekiją.

Trumpa informacija keliaujantiems į Čekiją.

 

 

Apie Čekiją:

Čekija tai valstybė esanti  Vidurio Europoje. Šalis kadaise vadinosi Bohemija.  Šiaurinė Čekija ribojasi su Lenkija, šiaurės vakarai bei vakarai turi sieną su Vokietija, o pietinė dalis su Austrija ir Slovakija.

Taip jau susiklostė, jog istoriškai Čekija sudaryta iš trijų istorinių žemių – Moravijos, Bohemijos ir Čekų Silezijos.

Prieš tai buvusi Čekoslovakija 1993 metų sausio 1 dieną  taikiu keliu buvo padalinta į Čekijos ir Slovakijos respublikas.  1999 metais Čekija tampa Nato nare, o į Europos Sąjungą įstoja tais pačiais metais kaip ir Lietuva – 2004 m.

Pagrindinės upės yra Elbė ir Vltava. Vltava teka per sostinę Prahą.

 

Plotas:

78 866 km²

Gyventojų skaičius:

10 555 130 (2017 m)

Sostinė:

Praha, čia gyvena 1 223 368 gyventojų (2008 m. duomenys)

Pagrindinės kalbos:

94,9 % gyventojų kalba čekiškai, 2 % – slovakiškai, 2,3 % – kitomis kalbomis.

Pagal 2005 m. apklausos duomenis, 28 % Čekijos gyventojų gali susikalbėti vokiškai, 24 % – angliškai ir 20 % – rusiškai. Taigi, mokantiems vokiškai ir angliškai Čekijoje susikalbėti turėtų būti nesunku.

Pagrindinės religijos:

Katalikų ( o tai reiškia, kad Čekai  religines šventes tokias, kaip Kalėdos ar Velykos, švenčia tuo pat metu kaip ir Lietuviai ) Netikinčių apie pusė.

Laiko juosta:

+1 UTC, Čekija priklauso Vidurio Europos laiko juostai (Valanda mažiau nei Lietuvoje), PVZ jei Lietuvoje yra 10:00, tai Čekijoje tuo pat metu bus 09:00.

Orai:

Čekijos klimatas yra vidutiniškai kontinentinis,  šaltos žiemos ir šiltos vasaros, per kurias naktys kartais būna vėsios.
Didžioji šalies dalis yra tarp 200 ir 500 metrų  virš jūros lygio ir turi gana vienodą klimatą. Krituliai yra gana dažni.

Geriausiai keliauti vėlyvą pavasarį, vasarą ir ankstyvą rudenį . Žiemą Čekijoje šalta,kaip ir Lietuvoje, bet daug turistų vyksta slidinėjimui į  kalnus. Vienas populiariausių slidinėjimo kurortų- Bohemijos Šiaurėje esantis Špindleruv Mlyn slidinėjimo kurortas.

Vidutinė oro temperatūra šalčiausią sausio mėnesį sostinėje Prahoje -3 °C, karščiausią liepos mėnesį +24 °C

Pinigai:

Čekijos pinigas yra Čekijos krona (CKZ) 1 Euras apytiksliai lygus 25 Čekijos kronoms, bet kursas nuolat šokinėja, tad geriau pasitikrint prieš išvažiuojant.

Eurus į Čekijos kronas nesunkiai išsikeisite beveik visuose didesniuose miestuose, tačiau žiūrėkite palankesnio kurso, taip šiek tiek išlošite.
Rekomenduoju Lietuvoje išsikeisti 10-30  Eurų į Čekijos Kronas, kad turėtumėte grynųjų tualetui, transportui ir kt., kol susirasite keityklą. Kortelės priimamos daugelyje prekybos centrų, kavinių, barų ir kt.

Ar jūsų viešnagės vietoje galima atsiskaityti kortele, rekomenduoju pasidomėti iš anksto.

Telefonai:

Telefono kodas- Skambinant iš fiksuoto ryšio telefonų 00420
Skambinant iš mobiliojo ryšio telefonų +420
Policija, greitoji pagalba, gaisrinė- 112 (bendrasis pagalbos numeris)

Kaip atvykti:

Patogiausiai, ir greičiausiai, bet ne visada pigiausiai Čekijos sostinę Prahą iš Lietuvos pasieksite lėktuvu, dažniausiai ne tiesiogiai  čia skrenda Air Baltic, Ucrainian airlines, Rynair, Wizzair ir kt. kompanijų lėktuvai. Dažnai skrendama ir su persėdimais per Rygą, Varšuvą ir kt. miestus. Kitas variantas būtų vykti autobusu iš Vilniaus ar Kauno autobusų stoties, kur į Prahą veža tokios kompanijos kaip Ecolines, Eurolines, Lux Ekspress. Kainos siekia apie 40 eur į vieną pusę, bet vertėtų pirkti bilietus iš anksto ir gauti didelę nuolaidą.

Į antrą pagal dydį miestą Brno daugiausiai su persėdimais  skraidina tokios kompanijos kaip Air Baltic, Ucrainian airlines Rynair, Wizzair, LOT ir kt; taip pat galima skristi į Prahą ir pasirinkti  traukinį ar autobusą į Brno (Kaina nuo 5 eur). Į Brno miestą dažniausiai užsuka iš Lietuvos į Prahą vykstantys autobusai.

Viešasis Transportas:

Prahoje kursuoja visų rūšių viešasis transportas-metro, troleibusai, autobusai, tramvajai. Pilna metro bilieto kaina 30 minučių apie 24 CZK (1 euras) , 90 minučių 32 CZK (1,25 euro) , 24 valandos apie 110 CZK (4,40 euro) 72 valandų bilietas- 310 CZK (12 eurų)

Bilietas gali būti naudojamas naudojantis bet kokio tipo viešuoju transportu tol, kol nesibaigia jo naudojimo laikas. Jei norite pažymėti  bilieto galiojimo pradžią, privalote įdėti bilietą į vieną iš komposterių, kurie yra prie įėjimo į kiekvieną metro stotį ir tramvajuose bei autobusuose.

Patogiausias ir greičiausias  būdas yra važiuoti metro.

Kur nusipirkti bilietus?

Trumpalaikiai bilietai:
Trumpalaikiai bilietai parduodami geltonųjų bilietų pardavimo automatuose (taip pat anglų kalba), daugelyje metro stočių esančiose bilietų kasose, parduotuvėse „Tabák / Trafika“,  ir turizmo informacijos centruose.

Ilgalaikiai bilietai:
Ilgalaikiai bilietai parduodami bilietų kasose daugelyje metro stočių.

Tarpmiestiniai:

Čekijoje vienas iš  pigiausių ir populiariausių būdų keliauti į kitus miestus yra traukiniai. Traukiniai patogūs, pakankamai komfortiški, puikiai tinka tiek tolimesnėms kelionėms tiek trumpoms atkarpoms tarp įdomių miestukų (Kelionė traukiniu tarp Brno ir Prahos 184 km gali kainuoti apie 8,50 euro) .  Deja, traukiniai ne visada važiuos tarp mažesnių gyvenviečių, tad galima rinktis autobusą, autobusai Čekijoje geri, komfortiški, tvarkingi.

Taksi, žinoma brangesnis variantas, bet jei gerai nusiderėsite, galima keliauti ir taip.
Galima išsinuomoti automobilį keliaujant po Čekiją, tačiau reikia nepamiršti  vietinių kelių eismo taisyklių, kurias rasite čia: https://blog.foreigners.cz/driving-in-the-czech-republic/ Vairuojant maksimalus leidžiamas alkoholio kiekis kraujyje – 0 promilės.

Dokumentai:

Lietuvos Respublikos pasas arba Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelė (ATK)

Lietuvos Respublikos piliečiams vykstant į šią valstybę vizos nereikia.

Lietuvos Respublikos piliečiai, šioje valstybėje gyvenantys ilgiau kaip 90 dienų, turi užregistruoti savo gyvenamąją vietą atitinkamoje valdžios institucijoje ir gauti registracijos liudijimą. Informacija apie reikalingus dokumentus ir procedūras –ES informaciniame tinklapyje.

Saugumas:

Čekija pakankamai saugi šalis keliauti, tačiau kaip ir bet kurioje kitoje šalyje patartina nevaikščioti neapšviestais užkampiais, neklaidžioti po nuošalius rajonus vieniems. URM (Užsienio Reikalų Ministerija) teigia, jog ši valstybė nėra šalių, į kurias vykstant patariama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše.

Lietuvos atstovybė Čekijoje:

LIETUVOS RESPUBLIKOS AMBASADA ČEKIJOS RESPUBLIKOJE

Adresas: Pod Klikovkou 1916/2, 15000 Praha 5, Smichov, CZECH REPUBLIC

Darbo laikas I-IV: 8.00-17.00 ; Darbo laikas V: 8.00-15.45

Telefonai: +42 02 572 101 22 , +42 02 572 101 23

amb.cz@urm.lt

Kainos:

Pagrindinis pietų meniu (įskaitant gėrimą) verslo rajone 171 CKZ (6,70 eur)
Kombinuotas maistas greito maisto restorane („Big Mac Meal“ arba panašus) 136 CKZ (5,32 eur)
500 gr  be kaulų vištienos krūtinėlės 86 CKZ (3,36 eur)
1 litras pilno riebumo pieno 21 CKZ (0,82 eur)
12 kiaušinių, didelis 55 CKZ (2,15eur)
1 kg  pomidorų 47 CKZ (1,84 eur)
500 gr vietinio sūrio 95 CKZ (3,72 eur)
1 kg obuolių 33 CKZ (1,29 eur)
1 kg  bulvių 18 CKZ (0,70 eur)
0,5 l  vietinės gamybos alaus prekybos centre 16 CKZ (0,63 eur)
1 butelis raudono stalo vyno, geros kokybės 142 CKZ (5,56 eur)
2 litrai Coca-Cola 32 CKZ (1,25 eur)
Mėnesinis viešojo transporto bilietas 542 CKZ (21,20 eur)
Dantų pastos tūtelė 53 CKZ  (2,07 eur)
Vakarienė dviem kaimynystėje esančiame pub’e 475 CKZ (18,58 eur)
2 bilietai į filmus 396 CKZ (15.49 eur)
2 bilietai į teatrą (geriausios turimos vietos) 982 CKZ (38.42 eur)
Vakarienė dviems itališkame restorane, įskaitant užkandžius, pagrindinį maistą, vyną ir desertą 859 CKZ (33.61 eur)
1 kokteilių gėrimas miesto centre 130 CKZ  (5.09 eur)
Cappuccino kavos puodelis  58 CKZ  (2.27 eur)
1 alaus bokalas kaimynystėje (500ml ) 36 CKZ (1.41 eur)
1 minutė. išankstinio apmokėjimo mobiliojo tarifo pokalbių (be nuolaidų ar planų) 3,52 CKZ  (0.14 eur)
1 mėnesio treniruoklių salė verslo rajone 898 CKZ  (35.13 eur)
1 pakekis „Marlboro“ cigarečių 103 CKZ (4.03 eur)

Kainos pateiktos apytikslės ir gali šiek tiek skirtis.

 

Maistas, gėrimai:

Čekai mėgsta mėsiškus produktus, valgo gana riebiai, mėgsta patiekalus su bulvėmis.

Jų virtuvėje labai mėgiamos sriubos, populiariausios yra: bulvių, raugintų kopūstų, krapų, česnakų, jautienos su kepenų virtinukais, tiršta vištienos. Sriubos valgomos su  sūriu ir skrebučiais.

Taip pat itin mėgstami rauginti kopūstai maišomi su mėsos gaminiais, gamina guliašą, kuris yra ne toks aštrus kaip vengriškas.

Iš saldžių patiekalų populiariausi čia lietiniai bei virtinukai su įvairių vaisių, uogienių, džemų įdaru.

Gėrimai:

Iš gėrimų čekai mėgsta arbatą, kavą, įvairius kompotus.

Iš alkoholinių gėrimų šalis  garsi alumi, dėl  tinkamo gamybai vandens jis čia itin populiarus. Manoma, kad alaus čekai išgeria bene daugiausiai pasaulyje.

Iš stipresnių gėrimų Čekai garsėja nacionaliniu gėrimu  Becherovka –gaminamu iš žolelių, šio gėrimo kilmė siejama su Karlovy Varai Miestu Čekijoje, ten yra jo muziejus. Ne mažiau tradicinis gėrimas- Borovička bei iš slyvų gaminamas brendis – Slivovica.

Lankytinos vietos:

Karlšteino pilis, Olomoucas, Telčas, Pilzenas, Karlovi Varai, Brno, Bohemijos Šveicarija, Česky Krumlovas, Kromerižas, Kutna Hora, Praha.

 

Norite daugiau sužinoti apie Čekiją? skaitykite šiuos du straipsnius:

 

Čekijos lankytinos vietos. Ką veikti, ką pamatyti? Top 11

Prahos lankytinos vietos. Ką pamatyti Prahoje. Top 13

 

 

Parašykite komentarą