Torūnė lankytinos vietos. Torūnė ką pamatyti. Top 8

Dešiniajame Vyslos upės  krante, gynybinėmis sienomis ir vartais apsupta Torūnė yra iš plytų pastatytas miestas, kur gimė Nikolajus Kopernikas. Žmogus, kuris paskelbė heliocentrinę Saulės sistemos teoriją, gimė čia 1473 m.

Torūnę įkūrė kryžiuočiai, miestas buvo svarbus prekybos taškas. Torūnė teises vadintis miestu gavo  1233 m., o svarbi data Lietuvai yra Torūnės taika, jos metu 1411 m buvo pasirašyta taikos sutartis tarp Kryžiuočių ordino ir LDK bei Lenkijos Karalystės. Torūnė taip pat įtraukta į UNESCO.

 

Ką pamatyti Torūnėje?

 

8)Pasviręs Torūnės bokštas. 

Pietvakariniame Torūnės viduramžių gynybinės sienos kampe yra bokštas, kuris yra daugiau nei nedidelis.

XIII a. Pabaigoje statytas raudonų plytų pastatas. Dabar, čia įsikūrusi smuklė. Pasviręs bokštas pradėjo krypti iš karto, kai tik jis buvo pastatytas, nes buvo pastatytas ant nestabilaus priemolio.

 

7)Viduramžių gynybinės sienos

Torūnės sienos yra tokios pat senos, kaip ir miestas, datuojamas XIII a. Viduryje. Miestui augant vėlyvaisiais viduramžiais, jos taip pat buvo išplėstos ir sustiprintos.

Buvo išsaugota kai kurios dalys, dar yra išlikę devyni vartai ir bokštai. Po trumpo pasivaikščiojimo atvyksite į „Brama Mostowa“ (tilto vartai), kurie pirmą kartą iškelti 1432 m.

 Tuo pat laikotarpiu atsirado  įspūdingi „Brama Klasztorna“ (vienuolyno vartai), kuriuose yra flamandų gotikos architektūros.

 

 

 

6)Nikolajaus Koperniko paminklas

Jei jums reikia su kažkuo susitikti Torūnėje, nebijokite sakyti, kad susitiksite prie  Nikolajaus Koperniko statulos priešais Rotušę.

Penkių metrų pjedestalas, o pats Kopernikas apsirengęs akademiniu drabužiu.

Kairėje pusėje pastebėsite, kad jis turi astrolabę (senovinis astronominis prietaisas), o dėl akivaizdžių priežasčių jo dešinysis pirštas nukreiptas į dangų. Paminklas buvo iškeltas 1853 metais po daugiau nei 14 metų lėšų rinkimo ir pasiruošimo.

 

 

5)Namas po žvaigžde

Iš visų senamiesčio aikštėje esančių paminklų šis itališkas baroko namas jums gali būti įdomiausias. Pastatas yra senesnis nei XVII a. Fasadas, statytas 1200-aisiais. Vėliau jame gyveno Italijos  rašytojas Filipp Buonaccors, karaliaus Kazimiero IV Jogailaičio sūnaus mokytojas.

Pastato pavadinimas kilęs iš aukso žvaigždės ant fasado viršaus, kuri buvo pastatyta per pastato perprojektavimą. Interjeras su gausiai raižytais mediniais laiptais ir dažytos lubų sijos yra tokios pat kaip ir XVIII a.

 

4)„Piernika muziejus“ (Meduolių muziejus)

XIX a. Pradžioje senamiestyje buvo atlikta renesanso kepyklos rekonstrukcija. Čia galėsite  pamatyti ir dalyvauti tradiciniame meduolių gaminimo procese.

2014 m. Buvo atidaryta nauja paroda, kurioje parodoma, kaip XX a. Pradžioje  imbiero gaminių gamybai buvo naudojam originalūs vokiečių mechanizmai ir formų rinkiniai. Nepamirškite paragauti meduolių…

 

3)Vyslos ir Torūnės panorama

Norėdami pamatyti Torūnės siluetą visose jos didybėse, turėsite kirsti Vyslos upę.

Paeikite į kitą Vyslos upės pusė tiltu, kuris vadinasi „Most im Jozefa Pisudskiego“ nuo tilto atsiveria nuostabus vaizdas į Torūnės miestą ir į Vyslos upę.

Po saulėlydžio panorama yra labai romantiška, kai  siena ir paminklai yra apšviesti ir atsispindi.

 

 

2) Senamiesčio aikštė (Rynek Staromiejski)

Centrinė aikštė buvo kurta nuo 1252 iki 1259 m. Nuostabi miesto rotušė yra pagrindinis pastatas čia, tačiau neturėtumėte pamiršti istorinių prekybos namų ir bajorų pastatų.

Čia yra gražus  neorenesansinis pagrindinis pašto skyrius, statytas 1880-aisiais , papildo šią Rotušę. pasivaikščiokite po aikštę bei paskanaukite vietinių skanumynų parduodamų aplink.

 

 

1)Senoji rotušė

Vienas iš didžiausių pasaulietinės viduramžių architektūros kūrinių Europoje, Torūnės senoji rotušė.

Jos statybos vyko nuo XIII a. Vidurio, tačiau  darbas buvo atliktas 1390-aisiais, stebint kryžiuočių didžiajam meistrui Konradui von Wallenrode.

Tais laikais pirmame aukšte ir kieme buvo  prekybininkai, o vyriausybės sprendimai buvo priimami aukščiau.

Rotušė buvo perdaryta XVII a. Pradžioje. Miesto viduje yra muziejus, kur galėsite lipti iki bokšto viršaus, seniausios pastato dalies, kad galėtumėte pamatyti senamiestį.

 

 

Taip pat skaitykite:

 

Poznanės lankytinos vietos. Ką pamatyti Poznanėje. Top 9

 

Parašykite komentarą