Apie Japoniją:
Japonija, Šalis salose, esanti prie rytinės Azijos pakrantės. Ją sudaro salų virtinė šiaurės rytų – pietvakarių lanku, kuri driekiasi 2400 km per vakarinę Ramiojo vandenyno šiaurę. Beveik visą sausumos plotą užima keturios pagrindinės šalies salos; iš šiaurės į pietus yra Hokaido, Honšiu , Šikoku ir Kiūšiu. Honšiu yra didžiausia iš visų keturių, antra – Hokaido, , trečia ir ketvirta-Kiūšiu ir Šikoku. Be to, yra daugybė mažesnių salų, kurių pagrindinės grupės yra Riūkiu (Nansei) salos (įskaitant Okinava salą) į pietvakarius nuo Kiūšiu bei Izu, Bonin (Ogasavara) ir Vulkano (Kazan) salos. į pietryčius nuo Honšiu centro. Sostinė Tokijas, esantis rytų ir Honšiu, yra vienas iš labiausiai apgyvendintų pasaulio miestų.
Plotas: 377 873 km²
Gyventojų skaičius: 126 045 211
Sostinė: Tokijas
Pagrindinės kalbos: japonų kalba yra valstybinė ji turi daug tarmių. Taip pat kalbama ainų kalba, riūkių kalba
Pagrindinės religijos: Pagrindinės religijos Japonijoje yra budizmas ir šintoizmas, dauguma japonų išpažįsta šias abi religijas.
Laiko juostos: Japonija priskiriama prie UTC+9 laiko. Jeigu Lietuvoje bus 11 val ryto, tai Japonijoje bus 18 valanda vakaro.
Orai:
Bendros orų gairės norintiems lankyti Japoniją:
- Žiemos yra šaltos, o sniegas yra dažnas.
- Vasaros visoje šalyje yra karštos ir drėgnos.
- Sausio mėnuo yra šalčiausias, o rugpjūtis – karščiausias.
- Vasarą yra taifūnų sezonas, nors šios atogrąžų audros paprastai labiau paveikia Japonijos pietus nei kitas vietovės.
Šalies orai įvairiose salose skiriasi, ypač žiemos mėnesiais. Pavyzdžiui, nors žiemą temperatūra Hokaido saloje nukrinta žemiau nulio, pietinėje Okinavos saloje jos temperatūra siekia 20 ° C.
Jeigu slidinėjimas nėra jūsų kelionės tikslas, tai nuo kovo iki gegužės ir nuo rugsėjo iki lapkričio yra geriausi mėnesiai apsilankyti Japonijoje. Kalbant apie orą, tai kraštutinumų šalis, todėl lankantis šiais mėnesiais išvengsite aukštos vasaros temperatūros ir drėgmės ar šaltų žiemų.
Pinigai: Japonijos pinigas yra Jena, ji žymima JPY. Lotyniškas simbolis yra:¥ , o japoniškai pažymima simboliu: 円 6 tipų monetos ir 4 tipų banknotai. Kursą reiktų pasitikrinti prieš vykstant.
Telefonai: Kaip skambinti į Japoniją? Skambinant iš fiksuoto ryšio telefonų : 0081 xxxxxxxx ; Skambinant iš mobiliojo ryšio telefonų +81 xxxxxxxx
Ištikus pavojui skambinkite: 110-policija; 119 ugniagesiai ir greitoji pagalba; Pakrantėje prie jūros veikia numeris 118 (skambinti nutikus nelaimei jūroje ar prie jos.)
Kaip atvykti į Japoniją?
Iš Lietuvos geriausias būdas pasiekti Japoniją yra lėktuvais, tiesioginiai skrydžiai nevykdomi, tad teks skristi su persėdimais kitose šalyse. Dar galima vykti sausuma per Rusiją ar kitas šalis ir persikelti laivais.
Viešasis transportas:
Japonijos transporto tinklas yra švarus, patikimas, punktualus ir dažnai labai patogus! Nesvarbu, ar keliaujate vienas, su šeima ar draugais, naudotis viešuoju transportu Japonijoje yra daug paprasčiau nei atrodo.
Traukiniai:
Japonijoje yra daugybė traukinių, ne tik tam, kad nuvažiuoti iš vieno regiono į kitą, bet ir norint važiuoti miestuose. Trys traukinių kategorijos, kurias turėsite naudoti kelionėje į Japoniją:
„Shinkansen“, garsusis kulkos formos traukinys suteikia komfortą ir greitį už labai patrauklią kainą, jei turite „Japan Rail Pass“. „Shinkansen“ vyksta tokiais maršrutais kaip Kiotas-Tokijas, Tokijas-Hirosima ir Tokijas-Kanazava.
JR traukiniai: buvusi nacionalinė geležinkelio įmonė dabar yra padalinta į regioninius subjektus, kurių kiekvienas valdo savo tinklus. Jei keliaujate viename regione, „JR Regional Pass“ dažnai yra ekonomiškiausias būdas keliauti.
Privačios linijos: Japonijoje jų yra labai daug ir dažnai teikiamos lygiavertės ar geresnės kokybės paslaugos nei JR linijose, dažnai už mažesnį tarifą. Tarp prestižiškiausių yra, pavyzdžiui, Hankyu traukinių linija, sujungianti Kiotą ir Osaką vos per 45 minutes.
Metro:
Visi didieji Japonijos miestai turi savo miesto metro linijas. Punktualus, saugus ir niekada nesustojantis japonų metro yra vienas geriausių susisiekimo būdų dideliuose miestuose, tokiuose kaip Tokijas.
Ilgiau viešėdami Tokijuje, apsvarstykite galimybę įsigyti iš anksto apmokėtą kelionės kortelę, pvz., „Pasmo“, kuri sutaupys daug laiko važiuojant metro. Taip pat yra bilietas 1, 2 ar 3 dienoms: Tokijo metro dienos bilietas, skirtas laisvai keliauti per Tokijo metro tinklą.
Autobusai:
Miesto autobusai retai naudojami dideliuose miestuose, pavyzdžiui, Tokijuje ar Osakoje, dėl puikaus geležinkelio ir metro tinklo.
Vietoj to, važiuojant naktiniu autobusu į skirtingas Japonijos vietas, kelionės kainuoja pigiau, tuo pačiu sutaupant nakties viešbutyje kainą. Puikiai tinka keliautojams, taupantiems biudžetą!
Naudojami elektros rozečių kištukai:
Nepamirškite prieš vykdami į Japoniją įsigyti adapterį Japonijos elektros lizdui, kad galėtumėte pasikrauti telefoną ar kompiuterį. Japonijoje naudojami A ir B tipo kištukai (lietuviški kištukai netinkami)
Adapterių Japonijos elektros lizdams galite įsigyti mūsų internetinėje parduotuvėje paspaudę šią nuorodą: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/amerikietiski-adapteriai/
Dokumentai: Kaip nurodo Lietuvos URM: Lietuvos respublikos piliečiams vizos reikia, Informacijos dėl vizų ir įvažiavimo sąlygų rekomenduojame teirautis artimiausioje šalies atstovybėje ar kompetentingose institucijose. Taip pat Lietuvos respublikos piliečiams reikalingas Lietuvos Respublikos pasas. Daugiau informacijos: https://keliauk.urm.lt/lt/location/japonija
Lietuvos Respublikos ambasada Japonijoje:
Adresas:3-7-18 Moto-Azabu, Minato-ku, Tokyo 106-0046, JAPAN Darbo laikas I-IV:10.00-17.00 Darbo laikas V:10.00-17.00 Pietų pertrauka13.00-14.00 Per valstybines Lietuvos Respublikos šventes atstovybė nedirba tel +81 3 3408 5091 amb.jp@urm.lt konsuliniai klausimai consul.jp@urm.lt +81 3 3408 5092 http://jp.mfa.lt
Saugumas:
Japonija dažnai vertinama kaip viena saugiausių pasaulio šalių. Pranešimų apie tokius nusikaltimus kaip vagystės yra labai nedaug, o keliautojus dažnai pribloškia tai, kad vietiniai gyventojai palieka daiktus be priežiūros kavinėse ir baruose (nors tai tikrai nerekomenduojama!). Keliautojai turėtų nepamiršti kelių saugos veiksnių prieš išvykdami.
Aplinkos ir oro sauga
Dėl geografinės padėties „Ugnies žiede“ Japonija dažnai patiria stichines nelaimes, kurias sukelia regiono tektoninių plokščių judėjimas. Šios stichinės nelaimės apima žemės drebėjimus, cunamius, didžiulius potvynius ir taifūnus. Kadangi Japonijos infrastruktūra yra sukurta siekiant atlaikyti daugelį šių įvykių, jie retai sukelia didelę žalą.
Taifūnai yra labiausiai tikėtini gamtos reiškiniai, su kuriais susiduria keliautojai. Taifūnų sezonas oficialiai tęsiasi nuo rugpjūčio iki spalio, tačiau gali prasidėti jau gegužę. Šiais mėnesiais vyrauja stiprios liūtys (ypač rugsėjį) ir stiprus vėjas, yra potvynių.
Japonijoje žemės drebėjimai yra labai dažni, nors didžioji dauguma yra labai nedideli pagal „shindo“ skalę (vertinimo sistema, kurią Japonija naudoja žemės drebėjimo stiprumui matuoti) ir daro mažai žalos. Įvykus rimtam žemės drebėjimui, vykdykite vietos valdžios nurodymus. Uždenkite kaklą, galvą bei pečius, kad nesužalotų nuolaužos. Nors daugelis žmonių mano, kad tarpdurys yra saugiausia vieta pasislėpti per žemės drebėjimą, tai netaikoma šiuolaikiniams pastatams. Tačiau po tvirtu stalu, jei jis yra, gera vieta prisidengti.
- Atidžiai apsvarstykite, ar sezonas, kuriuo norite keliauti, atitinka jūsų fizines galimybes ar pageidavimus
- Reguliariai tikrinkite orų naujienas
- Susižinokite apie evakuacijos taškus savo būste
- Įsigykite vietinę SIM kortelę arba turėkite būdą, kaip visada susisiekti
- Atsisiųskite „Yurekuru Call“ įspėjimo apie žemės drebėjimą programą
- Įsigykite kelionių draudimą
Maistas, gėrimai:
Suši
Sušiai, be abejonės, yra vienas garsiausių maisto produktų, kilusių iš Japonijos. Senovėje gimęs patiekalas suši atsirado dėl žuvies saugojimo fermentuotuose ryžiuose. Šiandien jis gaminamas iš ryžių ir šviežios žuvies, pateikiamų įvairiais būdais ir formomis.
Tempura
„Tempura“ yra keptos žuvies, jūros gėrybių ar daržovių patiekalas. Ypatingas dėmesys skiriamas ingredientų pjaustymo būdui, taip pat tešlos ir aliejaus (labai karšto) temperatūrai, kad būtų galima kepti, kad kiekvienas gabalėlis būtų traškiai apkeptas. Kanto regione aplink Tokiją tempura valgoma su padažu, o Kansai regione aplink Kiotą ir Osaką – paskaninta druska.
Jakitori
„Yakitori“ – tai ant iešmo keptas vištienos gabaliukų patiekalas. Gaminant naudojama kiekviena vištienos dalis, įskaitant širdį, kepenis , kad būtų išvengta švaistymo – svarbaus japoniško maisto kultūros elemento. Skirtingai nuo kitų tradicinių japoniškų maisto produktų, jakitoriai buvo vartojami tik maždaug nuo XVII a. Vidurio, nes mėsos valgymas Japonijoje kelis šimtmečius buvo tabu.
Tsukemono marinatai
„Tsukemono“ yra tradiciniai marinuoti agurkai, kurie Japonijoje buvo valgomi nuo priešistorinių laikų. Pagamintas iš įvairių ingredientų, įskaitant daržoves, tokias kaip daikono ridikėliai, baklažanai ir vaisiai, pavyzdžiui slyva.
Kaiseki
Kaiseki gimė iš tradicinės arbatos ceremonijos, kai kartu su karčiąja žaliąja arbata buvo siūlomi maži kąsneliai maisto, ir laikui bėgant šie maisto kasneliai virto kelių patiekalų virtuvės patiekalu.
Udonas
Udonas yra makaronai, pagaminti iš kvietinių miltų. Tai yra vienas populiariausių maisto produktų Japonijoje dėl savo skonio, nebrangios kainos ir universalumo – udoną galima valgyti karštą arba šaltą ir pritaikyti bet kokiam priedui. Yra trys garsios regioninės udono makaronų rūšys: sanuki udonas iš Kagavos prefektūros pietvakarių Japonijoje, kišimenas iš Nagojos vidurio Japonijoje ir inaniwa udonas iš Akitos šiaurės Japonijoje.
Soba
„Soba“ yra dar viena makaronų patiekalų rūšis, kuri Japonijoje buvo valgoma šimtmečius. Pagaminta iš grikių miltų, soba yra plonos formos, ir yra labai sveika. Kaip ir udono makaronus, sobą galima patiekti karštame sultinyje arba atvėsinti su panardintu padažu, todėl bet kuriuo metų laiku tai bus skanu ir sveika.
Sukiyaki
„Sukiyaki“ yra jautienos, daržovių ir tofu patiekalas iviename puode, virtas su saldžiu sojos padažo sultiniu negiliame ketaus puode. Tai labai išpopuliarėjo po to, kai Meiji laikotarpiu buvo panaikintas šimtmečius trukęs draudimas valgyti mėsą, ir tai yra puikus būdas mėgautis nepaprastai turtinga ir švelnia Japonijos wagyu jautiena.
Sašimi
Šimtmečius prieš japonams valgant sušius, jie pirmiausia mėgavosi žalia žuvimi be ryžių. Nors pavadinimas „sashimi“ reiškia bet kokį plonai supjaustytą žalią maistą, įskaitant žalią jautieną (gyuu-saši), vištieną (tori-zashi) ir net arklį (basashi), žuvys ir jūros gėrybės yra populiariausia.
Miso sriuba
Miso sriuba gali atrodyti apgaulingai paprasta, tačiau tai yra būtinas japonų maistas, patiekiamas prie bet kurio tradicinio valgio. Sriuba gaminama iš dashi sultinio – žuvies arba rudadumblių – kartu su miso pupelėmis.
Gėrimai:
Aojiru pažodžiui reiškia „žalias gėrimas“ arba „žalios sultys“ ir yra gaminamas daugiausia iš lapinių kopūstų žalumynų, kartu su miežių žole ir žaliosios arbatos lapais. Gėrimas išpopuliarėjo dr. Niro Endo, kuris jį sukūrė 1943 m.,Nors gėrimas yra kartaus skonio, jis turi daug vitaminų ir mineralų, todėl yra puikus maisto papildas, kuris taip pat padidina ilgaamžiškumą.
Sakuros arbata. Įkvėpta tradicinio japoniško vyšnių žiedo motyvo, „Sakura“ arbata yra puikus gėlių ir saldžių natų mišinys. Tai ne tik atpalaiduoja ir atjaunina, bet ir naudinga odai. Arbata ruošiama su marinuotais vyšnių žiedais slyvų acte. Tyrimai rodo, kad vyšnių žiedų ekstraktas arbatose padeda stiprinti imuninę sistemą, taip padidindamas ilgaamžiškumą ir gerą sveikatą.
„Hoppy“ yra nealkoholinis alaus skonio gėrimas, kurį sukūrė „Kokuha Beverage Company“. Prieš antrąjį pasaulinį karą Hoppy paprastam žmogui nebuvo prieinamas. Tyrimai rodo, kad apynys gali padėti atsigauti nuo plaučių uždegimo ir bronchito.
Matcha latte Jūsų rytai tiesiog pagerės su „Matcha Latte“ – nealkoholiniu gėrimu, pagamintu iš „matcha“ žaliosios arbatos miltelių, sumaišytų su pienu. Nors jis yra kartaus skonio, pienas jį neutralizuoja ir juo galima mėgautis šiltu ar šaltu. Tai puikus antioksidantų šaltinis, o moksliniai tyrimai rodo, kad žalioji arbata gali turėti širdžiai naudingų ir vėžio prevencinių savybių.
Ryokucha arbata yra bendras japoniškos garintos žaliosios arbatos terminas. „Ryoku“ japonų kalba reiškia žalią spalvą. O „cha“ reiškia arbatą. Yra daug žalios arbatos rūšių, kurių kartumo lygis skiriasi. Pasižyminti dideliais kiekiais antioksidantų ir nauda sveikatai, kuri suteikia ramybės jausmą ir padeda atsipalaiduoti.
Alkoholiniai gėrimai:
Sakė (ryžių vynas)
Sakė gaminamas naudojant pagrindinius ingredientus ryžius, vandenį ir koji pelėsius. Alkoholio kiekis paprastai yra apie 10-20 proc. Jis geriamas karštas arba šaltas ir paprastai filtruojamas, nors yra ir nefiltruoto.
Šochu
„Shochu“ yra distiliuotas spiritas, kurio alkoholio kiekis yra 20–40 proc. Paprastai jis gaminamas iš ryžių, saldžiųjų bulvių, kviečių ir (arba) cukranendrių. Paprastai jis patiekiamas sumaišytas su vandeniu ir ledu, vaisių sultimis ir gazuotu vandeniu arba oolong arbata. Šochu yra populiarus visoje šalyje, bet ypač Kiūšu mieste.
Highball
„highball“yra gazuotas gėrimas, pagamintas iš viskio ir sodos vandens. Iš pradžių populiarintas 1950-aisiais, gėrimas atgijo, nes jis buvo sėkmingai reklamuojamas kaip alternatyva alui. „Highball“ alkoholio kiekis yra 5–10 procentų, jis yra plačiai prieinamas restoranuose ir kitur.
Čuhajus
„Chuhai“ yra vaisių skonio alkoholiniai gėrimai, kurių alkoholio kiekis yra nuo trijų iki aštuonių procentų. Dažniausiai naudojami citrinos, , persikų, greipfrutų skoniai.
Slyvų vynas (umeshu)
Umeshu gaminamas iš japoniškų slyvų (ume), cukraus ir šochu arba nihonshu. Jis saldus, vaisinis, į sultis panašus skonis ir aromatas gali patikti tiems, kurie paprastai nėgeria alkoholinių gėrimų. Paprastai gaminamas namuose, jis taip pat lengvai randamas visur, kur parduodamas alkoholis.