Trumpas kelionių vadovas po Kubą. Informacija keliaujantiems į Kubą.

Apie Kubą:

Kuba, didžiausia Didžiųjų antilų salyno sala ir viena įtakingiausių Karibų jūros regiono valstybių.
Ji tapo svarbiausiu Ispanijos imperijos žaliavinio cukraus šaltiniu ir vėliau pelnė „ Antilų salų perlas “ vardą. Nors Ispanijai teko kovoti su keletu sunkių ir brangių kovų prieš nepriklausomybės judėjimus, ji išlaikė Kubos valdymą iki 1898 m., kai galiausiai Ispanijos ir Amerikos kare ją nugalėjo JAV ir Kubos pajėgos. Netrukus Kuba įgijo oficialią nepriklausomybę, nors ją ir toliau kontroliavo netoliese esančios JAV.

Plotas: 110 860 km² 

Sostinė: Havana

Pagrindinės kalbos: Valstybinė kalba Kuboje yra Ispanų kalba

Pagrindinės religijos: Religija – Kuboje gyventojai turi galimybę rinktis religiją. Plačiausiai paplitusi yra krikščionybė.

Laiko juostos: Kuboje yra 1 laiko juosta, ji priskiriama prie UTC – 5 laiko. Jeigu Lietuvoje bus 17 valanda vakaro, tai Kuboje tuo metu bus 10 val ryto.

Orai:

Visų pirma, nėra netinkamo laiko aplankyti Kubą. Tačiau reikia atsižvelgti į keletą veiksnių, iš kurių svarbiausias yra oras. Kuboje vyrauja karštas ir saulėtas atogrąžų klimatas, sausasis ir drėgnasis sezonai: sausasis sezonas tęsiasi nuo lapkričio iki balandžio; drėgnasis sezonas nuo gegužės iki rugsėjo. Tačiau net ir drėgnuoju metų laiku vis tiek galite tikėtis ramios temperatūros, o liūtys niekada netrunka taip ilgai. Jei norite kuo mažiau lietaus ir saulės, sausasis sezonas yra geriausias metų laikas aplankyti Kubą. Geriausi mėnesiai aplankyti Kubą kalbant apie kritulius ir temperatūrą- sausieji sezonai kovo ir balandžio mėnesiais. Šiuo metu sausa ir šilta, vidutinė temperatūra dieną būna 27–29 ° C, o naktį – apie 19–21 ° C.

Didžiausias turizmo sezonas Kuboje trunka maždaug nuo gruodžio vidurio iki kovo vidurio ir visas liepos bei rugpjūčio mėnesiai. Kainos yra didžiausios, o minios tankiausios vasarą, kai prasideda kubiečių atostogų sezonas. Miestai, ypač Havana ir Santjagas, visada šurmuliuoja ir siūlo gerą kainos ir kokybės santykį ištisus metus.

Pinigai: Kuboje iki 2021 m. Sausio 1 d. buvo dvi valiutos, abi vadinamos pesu. Viena iš jų yra „Kubos pesas“(CUP), kita – Kubos konvertuojamas pesas (CUC), Abi valiutos yra padalintos į 100 centavų. Tačiau nuo šiandien veikia tik viena valiuta – Kubos pesas (CUP), Keliaudamas naudositės kubos pesu.

Telefonai: Kaip skambinti į Kubą?

Skambinant iš fiksuoto ryšio telefonų 0053
Skambinant iš mobiliojo ryšio telefonų +53

Pavojaus atveju Kuboje skambinkite: Policija- 106; Greitoji pagalba-104; Gaisrinė- 105

Kaip atvykti į Kubą?

Iš Lietuvos geriausias būdas pasiekti Kubą yra lėktuvais, tiesioginiai skrydžiai nevykdomi, tad teks skristi su persėdimais kitose šalyse.

Viešasis transportas:

Traukiniai: Pagrindinė geležinkelio linija Kuboje eina nuo Havanos, esančios šiaurės vakarų salos pakrantėje, iki Santiago de Cuba pietryčių pakrantėje ir yra patikimiausias maršrutas šalyje, valdomas naudojant buvusius Prancūzijos geležinkelių riedmenis. Šis maršrutas yra naktinė kelionė, vykstanti kas antrą naktį ir sustojanti Santa Clara ir Camaguey. Yra daugybė geležinkelio atšakų į daugelį salos miestelių, tačiau jos dažniausiai būna ne tokios patikimos, o dažnai sugedus, vėlavimas gali trukti dieną ar daugiau.

Autobusų yra dvi pagrindinės įmonės, valdančiosios didžiąją dalį autobusų tinklo Kuboje. „Viazul“ turi modernių autobusų parką, yra tualetas ir oro kondicionierius. Firma, vykdanti daugybę maršrutų ir plačiai paplitusi tarp vietinių gyventojų Kuboje-tolimųjų maršrutų tinklas „Astro“, o jos kainos yra mažesnės nei „Viazul“. Trūkumas yra tas, kad Kinijoje gaminamų autobusų parkas nėra toks patikimas, kaip kursuoja „Viazul“, o kabinose nėra WC.

Kolektyvinis taksi ,,Collectivo“ yra įprastas keliavimo būdas Karibuose, Centrinėje Amerikoje ir kai kuriose Pietų Amerikos dalyse, o Kuboje tai taip pat labai patogus važiavimo būdas. Paprastai tai bus automobiliai, važiuosiantys tarp dviejų miestų, ir nuveš jus į tam tikrą vietą, pavyzdžiui, viešbutį ar nakvynės namus jūsų paskirties vietoje. Kainos paprastai yra prieinamos, tačiau būtinai derėkitės, nes atvykėliams kaina paprastai bus gerokai didesnė nei mokės vietiniai gyventojai, taip pat verta paminėti, kad prieš pradėdamas kelionę „collectivo“ lauks tol, kol visos vietos bus pilnos.

Kiti būdai. Kuboje yra keletas keltų, kurie aptarnauja du salynus aplink pagrindinės salos pakrantę. Maršrutai iš Cienfuegos ir Trinidad aptarnauja Kanarų ir Juventudo salas prie šiaurinės Kubos pakrantės. Taip pat yra keletas oro linijų bendrovių, kurios aptarnauja vietinius maršrutus, tačiau nesitikėkite, didelių patogumų tolimais ar tarptautiniais maršrutais.

Naudojami elektros rozečių kištukai:

Kuboje į elektros lizdus galima įkišti ir europinio (lietuviški) standarto ir amerikoniško standarto kištukus. tačiau senesniuose namuose gali būti tik amerikietiško tipo elektros lizdai

Kuboje į elektros lizdus galima įkišti ir europinio standarto ir amerikoniško standarto kištukus.
tačiau senesniuose namuose gali būti tik amerikietiško tipo elektros lizdai

Adapterių JAV elektros lizdams galite įsigyti mūsų internetinėje parduotuvėje paspaudę šią nuorodą: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/adapteriai-usb-laidai/amerikietiski-adapteriai/

Dokumentai: Kaip nurodo Lietuvos URM:

Trumpalaikiam buvimui Lietuvos Respublikos piliečiams vizos nereikia. Informacijos dėl įvažiavimo sąlygų rekomenduojame teirautis artimiausioje šalies atstovybėje ar kompetentingose institucijose. Lietuvos Respublikos piliečiai turistiniais tikslais į Kubą gali vykti tik su turistine kortele.

Detalesnę informaciją apie Kubos turistinės kortelės gavimo tvarką galima rasti Kubos ambasados Suomijoje interneto svetainėje. Taip pat yra reikalaujama turėti kelionės ir sveikatos draudimą, kurį pripažįsta Kubos institucijos.

Lietuvos atstovybė Kuboje:

Kiekvienas ES pilietis ES nepriklausančioje šalyje, kurioje jo šalis neturi atstovybės, turi teisę į bet kurios kitos ES šalies diplomatinių arba konsulinių įstaigų apsaugą pagal Europos Tarybos direktyvą 2015/637.

Vengrijos ambasada Kuboje (Atstovauja LR išduodant vizas)

Adresas: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado Havana, Cuba
Priėmimas: I ir IV: 10.00 – 12.00
Telefonas: +5378333365,+5378333346 mobilus +5352802110
Faksas: +53-7-833-3286
El.p. adresas: mission.hav@mfa.gov.hu
Svetainė: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CU/en/mainpage.htm

Saugumas:

Smulkūs nusikaltimai Kuboje
Dauguma Kuboje padarytų nusikaltimų yra susiję su vagystėmis ir paprastai yra nesmurtiniai. Du iš labiausiai paplitusių yra kišenvagystės ir piniginės grobstymas, kurie, kaip ir daugeliu atvejų, dažniausiai būna labiau perkrautose ar turistinėse vietose. Pavyzdžiui, populiarios Havanos senamiesčio ir Prado apylinkės yra nedidelių vagysčių vietos, taip pat El Centro, Vedado ir Malecon, taip pat Playa del Este ir Varadero bei Santiago de Cuba paplūdimiuose.

Naktinis gyvenimas Kuboje gali būti gana įdomus, tačiau klubai ir barai taip pat yra mėgstami smulkiųjų vagių, todėl saugokitės. Vagys oro uostuose dažnai vogia neprižiūrimą bagažą, todėl svarbu visą laiką laikyti bagažą su savimi ar jūsų akiratyje.

Nepaisant to, rekomenduojama vengti vertingus daiktus laikyti lagamine, bet visais atvejais laikyti juos su savimi rankiniame krepšyje.

Jums galime pasiūlyti mūsų parduotuvėje parduodamas kelionines pinigines saugesniam daiktų laikymui kelionėje: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/pinigines/

Apsilankę viešbutyje ar svečių namuose, būtinai užrakinkite visus vertingus daiktus seife (jei yra), nes buvo pranešimų apie daiktus, kurie buvo pavogti keliautojams toli nuo kambarių.

Kitas nusikaltimas, kurio Kuboje daugėja, yra su automobiliu susijusios vagystės. Paprastai nutinka taip, kad vienas nusikaltėlis praduria transporto priemonės padangą ir pasiūlo padėti nieko neįtariančiam nukentėjusiajam suremontuoti. Nors apgaulingas nusikaltėlis yra užsiėmęs „pagalba“ aukai, jo bendrininkas pavogs viską, ką gali rasti automobilyje.

Smurtiniai nusikaltimai Kuboje
Naujausios ataskaitos rodo, kad smurtinių nusikaltimų Kuboje pasitaiko gana retai, bet daugėja. Dažniausiai tai susiję su mažesniais, smulkiais nusikaltimais, tokiais kaip vagystės, kai auka priešinasi, o įvykis baigiasi užpuolimu ar dar blogiau. Nesistenkite būti didvyris – jei susidūrėte su gikluotu apiplėšimu, nesipriešinkite, atiduokite viską, ko ieško, ir kuo greičiau nusigaukite į saugią vietą.

Apgavystės ir sukčiai Kuboje
Kai kurie nusikaltėliai, didžiąją laiko dalį praleidžia gatvėse bandydami apgauti turistus. Paprastai jie kalba labai gerai angliškai ir atrodo draugiški bei svetingi.

Jie gali pasiūlyti padėti turistams apsimesdami kelionių vadovu arba siūlydami jiems įsigyti tokių prekių kaip cigarai. Tai, ką jie galų gale daro, yra jūsų apiplėšimas, todėl būkite atsargūs tiems, kurie atrodo pernelyg draugiški ir geri. Daugybė apgavikų bandys gatvėje parduoti prekes ir daiktus, kurie, atrodo, yra teisėti, bet iš tikrųjų yra nelegalūs. Kaip visada, visada gerai žinok savo aplinką ir naudokis sveiku protu.

Maistas, gėrimai: 

Ryžiai, pupelės
Kuboje ryžiai ir pupelės tinka beveik kiekvienam valgiui. Paprastai ruošiama kaip juodosios pupelės ir baltieji ryžiai sočiomis porcijomis.

Mojo Criollo
Kubos virtuvė taip pat atspindi ispanų ir afrikiečių įtaką. „Mojo criollo“ yra populiarus padažas, naudojamas viskam, nuo vištienos iki kiaulienos, paprastai gaminamas iš česnako, aliejaus ir rūgščių apelsinų sulčių.

Ropa Vieja
Vienas populiariausių kubietiškos virtuvės patiekalų yra ropa vieja. Šis troškintas susmulkintas jautienos patiekalas ruošiamas su pomidorais, svogūnais, pipirais, česnakais ir vynu. Atsižvelgiant į jo kilmę, patiekalą papildo balti ryžiai, juodosios pupelės ir saldieji gysločiai.

Pescado, Gambas ir Camarones
Kadangi ir Kuba yra apsupta jūros, natūralu, kad jūros gėrybės yra pagrindinis kubietiško maisto elementas. Nesvarbu, ar tai būtų mahi-mahi filė, marinuota Kubos criollo padaže, ar krevetės, paskendusios česnako ir vyno padaže.

Kubos sumuštiniai
Kubos sumuštinis yra šios virtuvės pagrindinė dalis. Pagamintas iš keptos kiaulienos, kumpio, šveicariško sūrio, marinuotų agurkų ir garstyčių, spaustų ant traškios kubietiškos duonos, tai yra daugelio mėgstamas sumuštinis.

Gėrimai:

Kubietiška kava
Jei dar neišbandėte kubietiškos kavos, nežinote, ko jums trūksta. Ši stipri, saldi kava vartojama su pienu (con leche) arba atskirai kaip bucci ar colada.

Romas
Pagamintas iš Kuboje gausiai augančių cukranendrių, romas yra tradicija, įsitvirtinusi Kubos kultūroje. Nuo mojito, paruošto su mėtos lapeliais ir cukrumi, iki romo su tropinių vaisių sulčių deriniu.

Siūlome Jums puikių kosmetinių-pritaikysite kelionėse, sportuojant ir buityje https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/kelionines-kosmetines/

Siūlome Jums puikių kosmetinių-pritaikysite kelionėse, sportuojant ir buityje