Helsinkio lankytinos vietos. Ką pamatyti Helsinkyje?

Lyginant su kitais Europos miestais Helsinkis palyginus yra jaunuolis. Miestas įkurtas XVI amžiaus viduryje Suomijos įlankos pakrantėje. Šiandien Suomijos sostinė yra modernus miestas, kuriame gyvena 1,4 milijono žmonių. Kadangi Suomija kadaise buvo Rusijos dalis,čia rasite gausą Rusijos architektūros. Taip pat rasite novatorišką, modernią architektūrą. Tai salų miestas, apimantis 315 salų ir pusiasalį.

10)Kiasmos muziejus

Kiasmos muziejus tikrai puki vieta apžiūrėti geriausią Suomijos šiuolaikinį meną. Ekspozicija prasideda nuo paties pastato, prieštaringai vertinamos neįprastos formos konstrukcijos. „Kiasma“ muziejus, esantis netoli Parlamento Helsinkio centre, yra Suomijos nacionalinės galerijos dalis. Stačiakampiuose kambariuose su išlenkta siena rasite daugiau nei 4000 menininkų kūrinius, kurie skatins tylą, kad būtų galima labiau mėgautis menu. Besikeičiančios parodos neleidžia lankytojams grįžti.

9)Kaupatori

Jei norite paragauti tradicinio suomiško maisto ar įsigyti vietinių dirbinių, „Kaupatori“ yra būtent ta vieta. Garsiausias Helsinkio turgus yra Pietiniame uoste, prie įėjimo į Esplanadi parką. Turguje po atviru dangumi atsiveria nuostabūs Helsinkio uosto ir Baltijos jūros vaizdai. Tai yra gera stotelė žmonėms, plaukiantiems keltu į Suomenlinna. Turgus yra skirta turistams, todėl kainos gali būti aukštos.

8)Linanmaki pramogų parkas

Kai pavargsite nuo muziejų, nueikite į Linanmaki pramogų parką. Linanmaki siūlo 44 atrakcionus, kai kurie iš jų netiks žmogui su silpna širdim, pavyzdžiui, laisvo kritimo bokštas ir keli kalneliai. Taip pat yra karuselė ir vaikučių pramogos. Veikia apie 13 restoranų.

7)Seurasari muziejus po atviru dangumi

Seurasari muziejus po atviru dangumi yra puikus būdas sužinoti apie suomių gyvenimo būdą praeityje. Vienoje iš Helsinkio salų stovi 87 pastatai. Jie iš visos šalies buvo perkelti čia. Kai kurie ūkiai ir dvarai yra net keturių šimtmečių senumo, nors dauguma jų yra XVIII – XX a. Muziejus veikia nuo 1909 m., tačiau žiemos mėnesiais uždaromas. Tai didžiausias lauko muziejus Suomijoje, kurio kostiumais pasipuošę gidai demonstruoja kasdienio gyvenimo veiklą.

Photo by Joakim Honkasalo on Unsplash
Seurasari muziejus po atviru dangumi yra puikus būdas sužinoti apie suomių gyvenimo būdą praeityje.

6)Kampi koplyčia

Kai ieškote vienatvės akimirkos judriame Helsinkyje, ją rasite Kampi koplyčioje, dar vadinamoje Tylos koplyčia. Koplyčia yra vieta, kur galima nusiraminti, kai gyvenimas tampa per daug įtemptas. Ji įsikūrusi Narinkatori aikštėje, novatoriško dizaino mediniame pastate, kuris labiau panašus į aukštą ovalų dubenį, nei į koplyčią. Ji yra netoli kelių prekybos centrų, tai gali būti derinama su apsipirkimu.

5)Esplanadi parkas

Esplanadi parkas yra puiki vieta atsipalaiduoti nuo judraus Helsinkio. Tai šauni vieta susitikti su draugais ar dalyvauti mados šou ir džiazo koncertuose. Dėl šių ir kitų priežasčių parkas, esantis Helsinkio centre tarp dviejų judrių gatvių, yra labai populiarus tarp vietinių gyventojų. Tai vieta, kur vietiniai gyventojai ir lankytojai gali mėgautis didele žaliąja erdve, atsipalaiduoti senoje kavinėje ar tiesiog pasilinksminti, gatvės atlikėjais ir kameriniais orkestrais. Tai žinomiausias Helsinkio parkas.

Photo by Arttu Päivinen on Unsplash

4)Tempeliaukio Kirko

Jei norite aplankyti unikalias bažnyčias, užsukite į Tempeliaukio Kirko. Tai šauni liuteronų bažnyčia, kuri 20 amžiuje buvo pastatyta iš tvirtų uolienų. Statybos pradėtos 1930-aisiais, per II pasaulinį karą buvo sustabdytos ir vėl prasidėjo 1968 m. Rezultatas – iš uolienų pastatytas interjeras, pro varinį kupolą patenkanti saulės šviesa; Ryte yra tinkamiausias laikas čia apsilankyti, nes saulės šviesa apšviečia interjerą.

Photo by Sean Robertson on Unsplash
Ryte yra tinkamiausias laikas čia apsilankyti, nes saulės šviesa apšviečia interjerą.

3)Suomenlina

Suomelina, žinoma kaip Suomijos pilis, įsikūrusi šešiose uolėtose salose prie Helsinkio, keltu pasiekiama iš Helsinkio. Senąją jūrų tvirtovę pastatė švedai XVIII a. Viduryje kaip apsaugą nuo Rusijos įsibrovėlių. Ji labai efektyvi, nes rusai 1808 m. Užkariavo pilį. Vienu metu Suomenlinna tarnavo kaip jūrų bazė ir čia buvo gaminami karo laivai. Tai viena populiariausių turistinių vietų Helsinkyje ir puiki vieta iškylai vasarą, nors ji veikia visus metus.

Photo by Tapio Haaja on Unsplash
Senąją jūrų tvirtovę pastatė švedai XVIII a. Viduryje kaip apsaugą nuo Rusijos įsibrovėlių

2)Uspenskio katedra

Mergelės Marijos mirtį pagerbianti Uspenskio katedra yra įspūdingas pastatas Katajanokos pusiasalyje, iš kurio atsiveria vaizdas į Helsinkį. Ši Rytų stačiatikių katedra, pagaminta iš raudonų plytų su paauksuotais kupoliukais ir 13 žalių kupolų, atstovaujančių Kristui ir 12 apaštalų. Tai didžiausia stačiatikių bažnyčia Vakarų Europoje. Pastatyta ji 1860-aisiais, bažnyčia alsuoja ikonomis ir nuostabiais šviestuvais, sakoma, kad vienas jų daro stebuklus. Tai gerai atspindi Rusijos įtaką Suomijai, kuri kadaise buvo Rusijos dalis.

Photo by Nikola Johnny Mirkovic on Unsplash
Mergelės Marijos mirtį pagerbianti Uspenskio katedra yra įspūdingas pastatas Katajanokos pusiasalyje, iš kurio atsiveria vaizdas į Helsinkį.

1)Helsinkio katedra

Helsinkio katedra yra įspūdinga vieta. Bažnyčią suprojektavo tas pats architektas, kuris suprojektavo Senato aikštę. Iš pradžių Rusijos caro vardu ji buvo vadinama Šv. Mikalojaus bažnyčia, tačiau pavadinimas buvo pakeistas, kai Suomija 1917 m. Tapo nepriklausoma nuo Rusijos. Ši neoklasikinė liuteronų bažnyčia, primenanti senovės graikų pastatus, yra Senato aikštėje. 1830 m. Pastatytoje bažnyčioje ant stogo yra baltos kolonos ir 12 apaštalų statulos.

Photo by Tapio Haaja on Unsplash
Iš pradžių Rusijos caro vardu ji buvo vadinama Šv. Mikalojaus bažnyčia, tačiau pavadinimas buvo pakeistas, kai Suomija 1917 m. Tapo nepriklausoma nuo Rusijos.

Siūlome Jums puikių kosmetinių-pritaikysite kelionėse, sportuojant ir buityje https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/kelionines-kosmetines/

Siūlome Jums puikių kosmetinių-pritaikysite kelionėse, sportuojant ir buityje