Drezdeno lankytinos vietos. Drezdenas, ką pamatyti?

10) Dresdeno transporto muziejus

Viename seniausių Drezdeno pastatų įsikūręs transporto muziejus arba vokiečių kalba-,,Verkehrsmuseum“.Eksponuojamos istorinės transporto priemonės, įskaitant orlaivius, garo mašinas, automobilius, motociklus ir vandens transporto priemones. Navigacijos ekspozicija tyrinėja 1000 metų senumo jūrų istoriją, jos technologijas ir žmones, gyvenusius ir dirbusius upėse ir jūrose. Kiti eksponatai išsamiai apibūdina kelių transporto eigą nuo motorinių transporto priemonių išradimo iki šių dienų, o trečioji – geležinkelių plėtrą. Geležinkelio ekspoziciją apima 26 lokomotyvai, taip pat eksponuojama apie 115 automobilių. Netoliese yra Taikos fontanas, taip pat Bundesvero karo istorijos muziejus, Vokietijos ginkluotųjų pajėgų muziejus.

9)Didysis sodas

Didysis sodas buvo pradėtas įrenginėti 1676 m. prancūzų barokiniu stiliumi. Jis tapo atviras visuomenei nuo 1814 m. Tai yra vienas ankstyviausių baroko statinių Vokietijoje. Parke taip pat yra Drezdeno zoologijos sodas ir Drezdeno botanikos sodas, kur yra daugiau nei 10 000 augalų rūšių. Miniatiūrinis geležinkelis – šešių kilometrų ilgio Parkeisenbahn, kuriame daugiausia laiką leidžia vaikai, yra puikus būdas patekti iš vienos pramogos į kitą ir į dažnai parke rengiamus koncertus bei pasirodymus. Automobilių entuziastus sudomins „Volkswagen“ gamyklą – surinkimo gamyklą, siūlanti apžiūrėti gamybos ir surinkimo procesus.

8)Pilnitzo rūmai ir sodai

1720 metais šalia Elbės prasidėjo rūmų statyba. Vėliau Pillnitzas tapo karališkosios šeimos vasaros rezidencija, o 1820 m. Buvo pastatyti naujieji neoklasikiniai rūmai. Per visą šį laiką sodai augo ir plėtėsi visoje teritorijoje, kiekvienas naujas statinys atspindėjo savo epochos stilių. Be sodų grožio, žavesys slypi dar ir tame, kaip harmoningai susilieja baroko, neoklasikinio ir angliško kraštovaizdžio stiliai. Pamatysite gyvatvorių sodus; miškingus peizažus; angliški stiliai atsispindi lelijų tvenkinyje.

Photo by Dana Ward on Unsplash

7) Albertinumas (Albertinum)

Statytas tarp 1884 ir 1887 m., Tai tikras Renesanso atgimimas, esantis Brühlio terasoje, jis eksponuoja pasaulinio lygio meno kolekciją. Muziejus geriausiai žinomas dėl įspūdingos „New Masters“ galerijos, kurioje gausu romantizmo ir realizmo laikotarpių kūrinių kolekcijos, taip pat XIX a. prancūzų, lenkų, rumunų, vengrų ir belgų paveikslų bei vokiečių impresionistų ir ekspresionistų kolekcijos. Atstovaujami menininkai ir stiliai svyruoja nuo Degaso ir Goja iki Makso Liebermanno. Yra skulptūrų kolekcijos, įskaitant Egipto ir Vakarų Azijos pavyzdžius, taip pat graikų, romėnų ir etruskų kūriniai.

6)Bruhlio terasa

Nei viena kelionė į Dresdeną neapsieina be pasivaikščiojimo palei Bruhlio terasą arba vokiškai ,,Brühlsche Terrasse“, kitaip vadinamą „Europos balkonu“.Ši senųjų miesto pylimų vietoje esanti vietovė 1738 m. buvo įrengta kaip privatus sodas ir atidaryta visuomenei 1814 m. Laiptų skulptūros atspindi rytą, vidurdienį, vakarą ir naktį, o delfinų fontanas yra vienintelė dalis, likusi nuo pirminio sodo. Seniausias Drezdene Moritzo paminklas buvo pastatytas 1553 m.

5)Georgentoras

Georgentoras arba ,,Georgenbau“ buvo miesto kelias prie Elbės tilto. Čia pamatysite kunigaikščio Jurgio statulą. Tačiau svarbiausia vieta čia yra garsusis „Fürstenzug“ – „Princų procesija“ – 102 metrų ilgio kunigaikščių ir karalių portretas su pirmaujančiomis vokiečių meno ir mokslo asmenybėmis. Užsakyta 1870 m., Ji susideda iš 25 000 „Meissen“ porceliano plytelių.

4)Theaterplatz ir Semper opera

Dresdeno „Theaterplatz“,yra viena garsiausių Vokietijos aikščių, vakarinėje pusėje dominuoja didingasis „Semperoper“ – miesto operos teatras, statytas Italijos renesanso stiliumi. Norėdami pamatyti gausiai dekoruotą interjerą, sudalyvaukite spektaklyje, arba leiskitės į nuotaikingą kelionę, kuriai vadovaus vienas iš darbuotojų.

3)Zvingeris

Tai nuostabūs XVIII amžiaus pradžios rūmai miesto centre šalia Elbės, tai vienas geriausių baroko architektūros pavyzdžių Vokietijoje. Verta pasivaikščioti lauke, kad įvertintume architektūrą. Be įspūdingos architektūros, Zvingeris saugo daugiau Drezdeno valstybinių meno kolekcijų. Tai apima Drezdeno porceliano kolekciją, mokslinius instrumentus, Karaliaus matematinių ir fizinių instrumentų kabinetą ir senųjų meistrų paveikslų galeriją. Pastarajame yra XV – XVIII a. Paveikslai, tarp kurių – Rafaelio, italų renesanso ir baroko šedevrai. Olandų ir flamandų paveikslų kolekcijoje yra Rembrandto, Rubenso, Van Dyko ir Vermerio darbai.

Photo by Sebastian Spindler on Unsplash

2) Dresdeno karališkieji rūmai ir muziejai

Jei Drezdene lankotės trumpą laiką, tai vertėtų aplankyti šiuos rūmus ir muziejų. Tai vienas iš turtingiausių ir tikriausiai seniausių viešųjų muziejų Europoje, Drezdeno valstybinė meno kolekcija, esanti Drezdeno karališkuosiuose rūmuose yra viena moderniausių ir perspektyviausių kolekcijų demonstravimo ir interpretavimo prasme. Čia parodomas neįkainojamas menas, ištaigingi rūmų drabužiai, įmantrūs rankdarbiai. Originalus „Žaliasis skliautas“, sunaikintas Antrojo pasaulinio karo metais, bet buvo rekonstruotas, kad kolekcijos dalys būtų laikomos jų pirminėje aplinkoje. Šioje nepaprastoje kolekcijoje yra XIV – XVIII amžių aukso, sidabro, papuošalų ir dramblio kaulo šedevrai, kurie karo pradžioje buvo saugiai perkelti kitur .

1) Dresdeno Dievo motinos bažnyčia (Frauenkirche)

Įspūdinga Dresdeno Dievo motinos bažnyčia yra viena įspūdingiausių rekonstruotų projektų, kada nors vykusių Vokietijoje, jei ne pasaulyje. 1743 m. Baigtas įspūdingas baroko originalas buvo laikomas viena gražiausių bažnyčių Europoje. Po jo sunaikinimo per sąjungininkų bombardavimą 1945 m. , vėliau senojo pastato griuvėsiai buvo rekonstruoti. 1990 m. Susijungus Vokietijai, planai atstatyti sparčiai vystėsi, o kai ji vėl buvo atidaryta 2005 m.

Photo by Lukas D. on Unsplash