Liublinas lankytinos vietos (Lenkija)

Liublinas yra turbūt vienas labiausiai nuvertintų Lenkijos miestų. Nors per Antrąjį pasaulinį karą kai kurios Liublino dalys buvo smarkiai apgadintos, jo centras išliko, todėl jis vienas vaizdingiausių visoje Lenkijoje. Mieste yra ir puikių muziejų, bažnyčių, pilių ir restoranų, kurie atspindi turtingą jo, kaip klestinčio miesto, praeitį.

10) Krokuvos vartai (Brama Krakowska)

Senamiesčio pietvakariniame kampe yra dviejų Liublino miesto vartų viršutinė dalis, kurią karalius Kazimieras Didysis iškėlė po totorių užpuolimo 1341 m. Bokštas ir vartai XVII amžiuje buvo perdaryti barokiniu stiliumi. Užsukite vidurdienį, norėdami išgirsti trimito skambutį iš balkono.

9)Gardino vartai

Praeikite pro šiuos šviesiai geltonus vartus, eidami nuo Rynek iki Liublino pilies. Vartai kažkada žymėjo įėjimą į Liublino žydų kvartalą, o per pastaruosius porą dešimtmečių buvo paversti Liublino lenkų ir žydų paveldo kultūros centru. Muziejus eksponuoja Liublino holokausto aukų fotografijas ir atgaivina tarpukario miestą naudodamas stereoskopo ekranus.

8) Arkikatedra

Liublino katedrą XVII amžiaus sandūroje pastatė jėzuitai ir tai buvo vienas pirmųjų Lenkijos baroko statinių. Dizainas imituoja Chiesa del Gesù Romoje ir buvo sugalvotas italų jėzuitų vienuolio ir architekto Giovanni Maria Bernardoni. Po 1719 m. Gaisro Lenkijos Augusto III teismo dailininkas Józefas Meyeris vidaus sienas padengė Biblijos scenų freskomis. Jėzuitų ordinas buvo likviduotas 1773 m., O kai 1805 m. Buvo įsteigta Liublino vyskupija, šis pastatas tapo jo būstine.

7)Karūnos tribunolas

Iškilmingas neoklasikinis pastatas turgaus aikštės centre yra senasis Liublino karūnos tribunolas, veikęs 1578–1794 m.. Karalius Stephenas Bathory įkūrė Karūnos tribunolą kaip aukščiausią Lenkijos karalystės apeliacinį teismą. Turistams Karūnos tribunolo požemiai yra pirmasis žingsnis į Liubliną.

6)Senamiestis

Liublino senamiestis yra mažas, bet mielas. Vasarą čia veikia ledų parduotuvės, barų ir restoranų terasos, gatvės muzikantai ir pramogautojai kas keli metrai. Gražiausi namai – Rynek (turgaus aikštėje): Nr. 8, Lubomelskių šeimai, turi ryškiai raudoną fasadą, o Nr. 12 Konopnicų šeimai priklausantis namas, yra gražiai ornamentuoti langų rėmai.

5)Trejybės bokštas

Lenkų kilmės italų architektas Antonio Corazzi šį bokštą pratęsė iki 60 metrų. Pačiame viršuje yra alavo skardos užbaigimas, kuris, kaip teigiama, gali įspėti artėjančius pavojus mieste. Jei jaučiatės žvalus, galite užkopti 207 laiptelius aukštesniais, vingiuotais laiptais, kad galėtumėte pamatyti Liublino miesto vaizdą. Laiptuose yra paveikslai ir skulptūros, kurie patrauks jūsų dėmesį lipant.

4)Liublino kaimo muziejus po atviru dangumi

Remiantis švedų „Skansen“ modeliu, šis muziejus po atviru dangumi Sławinek rajone, 15 minučių nuo miesto centro, yra gyvas istorinio kaimo gyvenimo Liublino provincijoje pavyzdys. Muziejus užima beveik 30 hektarų ir suteikia jausmą, lyg būtumėte kaime. Viduje yra senovinių įrankių, baldų, asmeninių daiktų ekspozicija, o ūkio naminiai gyvūnai, tokie kaip ožkos, vištos ir arkliai, laikomi aptvaruose.

3)Majdaneko valstybinis muziejus

1944 m. Sovietų armija išlaisvino šią mirties stovyklą Liublino pietryčiuose ir tapo muziejumi, o 1965 m. ji buvo padidinta ir tapo pirmuoju Lenkijos valstybiniu muziejumi. Ne mažiau jaudinantis ir įdomus „Majdanek“ yra viena iš geriausiai išlikusių nacių režimo stovyklų, nes besitraukianti vokiečių kariuomenė neturėjo laiko griauti objekto. Per kiek mažiau nei trejus metus pagrindinėje stovykloje buvo nužudyta beveik 80 000 žmonių, o prie jos prijungtų sub-stovyklų tinkle – iki 130 000 žmonių. Muziejuje yra judančių artefaktų iš kitų stovyklų, kartu su archyvinėmis fotografijomis ir liudininkų pasakojimais apie tai, kas čia įvyko.

2)Trejybės koplyčia

Pilies kieme yra koplyčia, o XV a. pradžioje karaliaus Władysławo Jagiełło paliepimu ji buvo pertvarkyta, jos interjeras buvo nudažytas Bizantijos stiliaus freskomis, užbaigtomis 1418 m. Šie paveikslai yra išskirtinės būklės ir vaizduoja Biblijos fragmentus.

1)Liublino pilis

Liublino pilį ant jos vardo kalvos įkūrė didysis kunigaikštis Kazimieras II. Tuo metu tai buvo medinė konstrukcija, kol XIII a. Pradžioje buvo pastatytos akmeninės sienos, tai buvo karaliaus Kazimiero III Didžiojo valdymo laikais XIV a. Tvirtos sienos yra keturių metrų storio žemiausiame lygyje. Renesansiniame pilies korpuse yra parodos, skirtos Liublino muziejui, kuriose aprašoma miesto istorija Lenkijos karalystėje ir Lenkijos bei Lietuvos sandrauga.

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/pinigines/

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime