Balstogė lankytinos vietos.(Bialystok) Ką pamatyti Balstogėje?

Balstogė yra mažiau nei 60 kilometrų nuo sienos su Baltarusija. Šio buvusio tekstilės miesto centrą XVIII a. pradžioje suplanavo Jan Klemens Branicki. Tuo metu jis buvo vienas turtingiausių Lenkijos vyrų ir pasistatė miniatiūrinį Versalį su sodais. Kai kuriems lankytojams Balstogė yra patogi vieta lankant Balstogės nacionalinį parką, kuriame yra paskutiniai Europos pirmykščių miškų plotai, ir didžiausia pasaulyje Europos stumbrų populiacija.

Photo by Tomek Baginski on Unsplash

10)Karo muziejus

Balstogės karo muziejus žvilgsnį nukreipia į XX a. Įvykius, ypač į Antrąjį pasaulinį karą. Parodoje dominuoja gerai ištirtos dioramos, vaizduojančios pasipriešinimo veiklą, 1939 m. Rugsėjo mėn, Rytų frontas 1944–1945 m. Ir pagarsėjęs Bautzeno mūšis. . Pokario parodose galite pamatyti, kaip nuo 1950-ųjų pasikeitė ginklai, uniformos ir ekipuotė, ir sužinoti apie taikos palaikymo ir kovines misijas, kuriomis Lenkijos armija užsiėmė per pastaruosius 25 metus.

9),,Warszawska“ gatvė

Norėdami pasižvalgyti po nedideles pažintines vietas, galite pasivaikščioti šia gatve. Ulica Varšavska nustebina karališkos XIX a. Architektūros gausa, daugiausia skirta aukštiems valdžios pareigūnams ir gamyklų savininkams. Vienas iš tokių pastatų yra rausva spalva nudažyti Balstogės gubernatoriaus rūmai. Vėliau ji tapo mokykla, čia mokėsi L. L. Zamenhofas (esperanto kalbos išradėjas).

8)Podlaskie liaudies kultūros muziejus

Šiame lauko muziejuje yra 40 pastatų ir kitų kultūros artefaktų, surinktų iš visos Podlaskie provincijos. Muziejus buvo įkurtas 1982 m., jo paskirtis buvo saugoti tradicinius medinius statinius šiame Lenkijos regione. Yra du vėjo malūnai, kalvė, medkirčio trobelė, baltarusių kotedžas, ir urvas. Dauguma namų yra atviri ir turi tradicinius baldus bei keramikos dirbinius su to meto įrankiais.

7)Istorijos muziejus

Tai podlackie muziejaus filialas, ši vieta buvo įrengta prabangioje fabriko savininko viloje Ulica Varšavska 1990 m. Viena iš pagrindinių parodų eksponuoja visas turtingų buržuazinių namų puošmenas nuo pat XIX a . Čia yra muzikos salonas, darbo kambarys ir valgomasis, dekoruoti antikiniais baldais, stalo įrankiais, drabužiais, muzikos instrumentais ir kasdieniais daiktais. Muziejuje taip pat yra nemaža numizmatikos kolekcija, kurioje yra 30 000 monetų, medalių ir antspaudų, taip pat yra vienintelė iš Lenkijos muziejų kolekcija, skirta totoriams, įsikūrusiems prie Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos sienos.

6)Podlaskie muziejus

Ši įstaiga yra išsibarsčiusi aplink Balstogę, tačiau jos pagrindinė būstinė yra miesto turgaus aikštėje esančioje rotušėje. Rotušė iš tikrųjų nėra rotušė, nes ji niekada nebuvo vyriausybės pastatas, o vieta verslui. Kai 1745 m. buvo pastatytas dabartinio pastato pirmtakas, čia jau prekiavo dešimtys žydų pirklių. Viduje yra lenkų tapybos galerija.

5)Šv. Mikalojaus stačiatikių bažnyčia

Balstogės stačiatikių katedra, Šv. Mikalojaus bažnyčia, taip pat yra oficiali stačiatikių bažnyčia Lenkijos armijai. Apžvelkite spalvingai margintus sieninius paveikslus. Freskos taip pat yra puikios, ypač ant kupolo. Ikonos sukurtos 1844 m., tarp jos ikonų yra evangelistų ir apsireiškimo atvaizdai.

4)Lipovos gatve (Ulica Lipova)

Pagrindinė Balstogės arterija prasideda Kosciuško turgaus aikštėje ir tęsiasi į vakarus 800 metrų. Józefas Piłsudskis, Adolfas Hitleris ir Josefas Stalinas visi turėjo savo vardus prie ,,Ulica Lipowa“, kol 1990-aisiais ji vėl grįžo prie savo pirminio pavadinimo (Kalkių gatvė). Labiau nei bet kuri kita miesto gatvė Ulica Lipowa patyrė didžiausią vokiečių puolimo antrajame pasauliniame kare naštą. Tačiau namai ir vilos buvo restauruoti.

3)Mergelės Ėmimo į dangų katedros bazilika

Katedrą sudaro du tarpusavyje susiję pastatai: Mažesnė bažnyčia, buvusi parapijos bažnyčia, ji buvo pastatyta XVII a. pradžioje. Tai maža, palyginus nauja neogotikinė bažnyčia, kurios ilgis 90 metrų ir aukštis – 75 metrai. ji buvo pastatyta 1900–1905 metais. Prie senosios bažnyčios ieškokite puikaus pagrindinio altoriaus, sakyklos ir kapų, skirtų Gryfit-Branicki šeimai. Naująją bažnyčią reikia vertinti dėl dydžio ir aukštų skliautų.

2)Kosciuškos turgaus aikštė

Aplink rotušę suplanuota Balstogės turgaus aikštė yra pailgos trikampio formos. Originali rotušė buvo statyta pagal Jan Klemens Branicki planą. Dabar čia yra pagrindinis Podlackie muziejaus pastatas. Miestelio namų eilė vakarinėje pusėje gali būti gražiausias vaizdas aikštėje, nes fasadai puošnūs. Esant geram orui, galite pasimėgauti kavinės ar restorano stalu.

1)Branicki rūmai

Janas Klemensas Branickis, turtingas bajoras, kuris turėjo pretenzijų į Lenkijos karūną, buvo šio XVIII a. stebuklo žmogus. Jis ne tik pastatė rūmus ir sodus, bet ir pratęsė planus sukurti baroko miestą su bažnyčiomis ir rotuše. Rūmai atrodo panašiai, kaip buvo tada, kai jie buvo baigti statyti XVIII a. pradžioje, kaip ir Didžioji salė, Kinų kambarys ir nuostabus prieangis, į kuriuos visi gali laisvai įeiti. Sodai taip pat buvo saugomi nuo to laiko, todėl jie yra geriausias barokinio sodo dizaino pavyzdys Lenkijoje, kuriame yra geometrinės vejos, akmeninės vazos ir fontanai.

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/pinigines/

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime