Bernas lankytinos vietos. (Šveicarija) Ką pamatyti Berne?

Penktas pagal dydį Šveicarijos miestas jau beveik 170 metų yra šalies sostinė. Bernas turi mielą, į UNESCO sąrašą įtrauktą senamiestį, įterptą į ilgą Aare upės vingį. Pirmą XX amžiaus dešimtmetį Bernas taip pat buvo Alberto Einšteino gimtasis miestas. Istorijos muziejuje eksponuojama paroda apie jo laiką miesto patentų biure.

Bareno parkas

Berno emblemoje lokys buvo priimtas dar XII amžiuje. Bernas augino lokius nuo mažiausiai XVI a., o 1857 m. jie buvo perkelti į šį parką priešingame Aare upės krante. Buveinė buvo modernizuota 2009 m. Du aptvarai yra sujungti tuneliu ir netgi leidžia meškoms panirti į upę. Jei dvejojate dėl nelaisvėje laikomų gyvūnų, jūs nustebsite kaip šie gyvūnai atrodo sveiki.

,,Rosengarten“ rožių sodas

Miesto rožių sodas yra netoli „BärenPark“. Šeimos, draugai ir poros ateina čia susitikti ir iškylauti. Ši žemė buvo kapinės iki 1913 m., o pirmosios rožės buvo pasodintos 1917 m. Pavasaris ir vasaros pradžia yra patys gražiausi laikai, kai žydi 223 rožės. Rožių sode taip pat yra 23 rododendrų rūšys, žydinčios gegužę, taip pat grakštus tvenkinys su lelijomis, kurios žydi liepą.

Berno Dailės muziejus

Seniausias šalies meno muziejus duris atvėrė 1879 m. Ankstyviausi kūriniai yra iš viduramžių. Kolekcijoje yra 3000 paveikslų ir skulptūrų, taip pat beveik 50 000 nuotraukų, spaudinių, eskizų ir meno kūrinių. Yra daugybė simbolisto Ferdinando Hodlerio kūrinių.

Bundeshausas

Bundeshausas buvo statytas etapais visą XIX amžiaus antrąją pusę. Jei norite pamatyti vidų, turėsite užsisakyti iš anksto, nes ekskursijos greitai užpildomos. Gidas pasakos įdomius faktus apie Šveicarijos federalinę vyriausybę, jos įkūrimą ir Berną kaip sostinę. Interjeras yra dar įspūdingesnis nei dominuojantis neorenesansinis fasadas, dominuoja vitražas ir raižyta mediena. Priešais Bundesplatz yra fontanas su 26 purkštukais, kurių kiekvienas simbolizuoja vieną iš Šveicarijos kantonų.

Photo by Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash
Bundeshausas buvo statytas etapais visą XIX amžiaus antrąją pusę. Jei norite pamatyti vidų, turėsite užsisakyti iš anksto, nes ekskursijos greitai užpildomos.

Berno istorijos muziejus

Berno istorijos muziejus – eksponuoja istorines ir etnografines kolekcijas, siekiančias ir akmens amžių. Muziejus yra neorenesansiniame pastate, kuris turi šiuolaikišką priestatą laikinoms parodoms. Tarp įvairiausių nuolatinių ekspozicijų akcentų yra 1400–1500-aisiais iš Burgundijos paimti gobelenai. Integruotą Einšteino muziejų yra privaloma pamatyti, jame yra daug filmuotos medžiagos, fotografijos ir objektų, iliustruojančių jo laiką Berne, kai jis sugalvojo savo reliatyvumo teoriją.

Gurtenas

Berno kalno, ,,Gurten“, šlaituose yra funikulierius, kuris užkelia į 858 metrų kalną nuo 1899 m., o į viršūnę pakyla vos per penkias minutes. Vasara rengiami žygiai pėsčiomis, važiavimas miniatiūriniu geležinkeliu mažiesiems.

Photo by Gül ORL on Unsplash
Berno kalno, ,,Gurten“, šlaituose yra funikulierius, kuris užkelia į 858 metrų kalną nuo 1899 m., o į viršūnę pakyla vos per penkias minutes

Berno katedra

Aukščiausia Šveicarijos katedra pamažu buvo statoma tarp XV ir XVI a. Bokštas pakyla daugiau nei į 100 metrų aukštį ir, jei nebijote aukščio, galite lipti 400 laiptelių, kad pamatytumėte tolimas snieguotas Alpes. Bet prieš tai darant, paskutinis teismas pasveikins jus įžengus. Viduje tuo pačiu metu galite grožėtis XVI a. Išdrožtais chorų prekystaliais ir „Mirties šokio“ vitražais.

Photo by Jan Huber on Unsplash
Aukščiausia Šveicarijos katedra pamažu buvo statoma tarp XV ir XVI a. Bokštas pakyla daugiau nei į 100 metrų aukštį ir, jei nebijote aukščio, galite lipti 400 laiptelių, kad pamatytumėte tolimas snieguotas Alpes.

,,Zytgloge“ bokštas ir laikrodis

Šis senamiesčio bokštas statytas XII amžiaus pabaigoje kaip vakariniai Berno miesto vartai, tapo nepaprasto laikrodžio, kuris buvo įrengtas 1530 m., piktograma. Žemiau yra stulbinantis astronominis laikrodis. Šias mechanines figūras, astronominį laikrodį ir patį laikrodį valdo tas pats mechanizmas. Tai galite pamatyti užkulisiuose kasdienės ekskursijos po bokštą metu.

Photo by Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash
Šis senamiesčio bokštas statytas XII amžiaus pabaigoje kaip vakariniai Berno miesto vartai, tapo nepaprasto laikrodžio, kuris buvo įrengtas 1530 m., piktograma. Žemiau yra stulbinantis astronominis laikrodis.

Paulo Klee centras

Rytiniame Berno pakraštyje yra fenomenalus šiuolaikinis muziejus, skirtas vienam įtakingiausių XX amžiaus pradžios menininkų. Klee gimė visai šalia Berno ir lankė miesto gimnaziją. 1997 m. Muziejaus pastatas atrodydo kaip banguojanti banga, muziejus atidarytas 2005 m., Dabar čia yra apie 40% visos Klee kūrybos, pradedant vaikystės eskizais ir tęsiant jo ekspresionizmo, kubizmo ir siurrealizmo laikotarpius.

Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash
Rytiniame Berno pakraštyje yra fenomenalus šiuolaikinis muziejus, skirtas vienam įtakingiausių XX amžiaus pradžios menininkų. Klee gimė visai šalia Berno ir lankė miesto gimnaziją.

Senamiestis

Berno senamiestis įtrauktas į UNESCO sąrašą. 1405 m. gaisras sudegino didelę dalį miesto, vietoje senų medinių namų vėliau buvo statomi aukšti smiltainio pastatai. Viena iš ekskursijos pėsčiomis idėjų – pabandyti rasti visus 11 Renesanso fontanų.

Photo by Danilo Capece on Unsplash
Berno senamiestis įtrauktas į UNESCO sąrašą. 1405 m. gaisras sudegino didelę dalį miesto, vietoje senų medinių namų vėliau buvo statomi aukšti smiltainio pastatai.

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/pinigines/

Siūlome puikias pinigines, saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime