Freiburgas lankytinos vietos. Ką veikti Freiburge?

Freiburgas yra viduramžių miestas Juodojo miško pakraštyje. Miestas yra vienas iš,,žaliausių“ miestų Vokietijoje. Dabar Freiburgas yra ir „Žaliųjų“ partijos būstinė, ir vienas tvariausių miestų planetoje.

Rotušė (Rathäuser)

Freiburgo naujoji rotušė ir senoji rotušė yra toje pačioje vaizdingoje Rathausplatz aikštėje. Senoji rotušė yra šiaurinėje pusėje ir yra renesanso stiliaus, datuojama 1550-ųjų pabaigoje. Senojoje rotušėje dabar įsikūręs Freiburgo turizmo biuras, todėl galite užeiti į vidų. Naujoji rotušė yra šalia, tai nėra visiškai naujas pastatas, tai du renesansiniai namai, kuriuos sujungia pasažas.

Banginių namas (Haus zum Walfisch)

Šiuos ankstyvojo renesanso stiliaus namus užsakė Jakobas Villingeris von Schönenbergas, kuris buvo Šventosios Romos imperatoriaus didysis iždininkas. Namas siekia 1510-uosius ir per praėjusius šimtą metų apgyvendino keletą svarbių asmenybių – Olandijos humanistą Erasmasą, imperatorių Ferdinandą I. ir kitus.

,,Martinstorvartai

Apatinė vartų bokšto dalis yra originali, o viršutiniai aukštai datuojami XX a. ir buvo uždengti vėlyvosios gotikos stiliaus stogu. Miesto pusėje kraupus priminimas apie teisingumą tomis dienomis – lentoje įamžintos trys moterys, sudegintos kaip raganos mieste 1599 m.

Photo by Kanan Khasmammadov on Unsplash
Apatinė vartų bokšto dalis yra originali, o viršutiniai aukštai datuojami XX a. ir buvo uždengti vėlyvosios gotikos stiliaus stogu.

Šlosbergas

Esantis patogioje strateginėje padėtyje Šlosbergas buvo įtvirtintas dar 1000-aisiais, ir nors šios struktūros dabar yra griuvėsiai, buvo stengiamasi jas atgaivinti. Vienas iš pagrindinių traukos taškų yra „Schlossbergbahn“ – funikulierius, atidarytas 2008 m., kuris per tris minutes pakelia nuo kalvos papėdės į viršų. Apsižvalgykite viršuje.

Photo by Dave small on Unsplash
Apsižvalgykite viršuje.

Švabentoras

Bokštas yra trijų aukštų ir pastatytas iš raudono smiltainio. Yra legenda apie apie prekybininką, kuris bandė nusipirkti Freiburgą maišais, jo manymu, auksu, bet žmona jį pakeitė smėliu ir akmenukais. Virš arkos yra romėniškas raižinys „Berniukas su erškėčiu“.

Augustinerio muziejus

,,Augustinerplatz“ aikštėje esantis buvęs Augustinų vienuolynas buvo paverstas stilinga meno galerija. Viršutinėje galerijoje yra vokiečių renesanso meistrų darbai. Apačioje abatijos bažnyčios kanceliarija skirta baroko skulptūroms, statulėlėms, paveikslams ir altoriams, o iškilmingos iškaltos figūros išdėstytos eilėmis išilgai stulpų.

Freiburgo Bachle vandens grioveliai

Šie senamiesčio grioveliai yra maži miesto vandens keliai. Juos maitina Dreisamo upė ir jie vadinami ,,Bächle“. Pirmą kartą jie buvo statyti 1200-aisiais ir viduramžių laikais jie turėjo keletą paskirčių, pavyzdžiui, padėjo gesinti gaisrus, aprūpindavo vietinius amatininkus vandeniu. Kanalų sistema yra apie 15,5 kilometro, iš kurių 6,4 yra po žeme. Legenda byloja, kad jei netyčia įžengsite į vieną iš šių kanalų – įvyks vestuvės su kuo nors iš Freiburgo.

Miunsterio aikštė (Münsterplatz)

Apylinkėse yra akmenimis grįstas pėsčiųjų skveras, kurį supa istoriniai paminklai ir turgavietė, prekiaujanti kiekvieną savaitės dieną, išskyrus sekmadienius. 1944 m. aikštė buvo beveik visiškai sunaikinta, tačiau vienas iš nepažeistų pastatų buvo ,,Wentzingerhaus“ pietiniame aikštės pakraštyje. Šį vėlyvojo baroko dvarą 1761 m. pastatė dailininkas, skulptorius ir architektas Johanas Christianas Ventzingeris, o dabar jame yra nedidelis muziejus apie miestą.

Photo by Ilona Frey on Unsplash
Apylinkėse yra akmenimis grįstas pėsčiųjų skveras, kurį supa istoriniai paminklai ir turgavietė, prekiaujanti kiekvieną savaitės dieną, išskyrus sekmadienius.

Istorinis pirklių pastatas (Merchants’ Hall)

Pietinėje Miunsterio aikštės pusėje yra puikus Renesanso laikų pastatas, statytas kaip turgaus sandėlis. Jo neįmanoma nepastebėti dėl tamsiai raudono fasado. Pastatas datuojamas 1530-ųjų pradžioje.

Freiburgo katedra -,,Freiburg Minster

1869 m. Šveicarijos istorikas Jacobas Burckhardtas 116 metrų bokštą apibūdino kaip gražiausią pasaulyje ir sunku nesutikti. Trejus metus po jo užbaigimo 1330 m. Bokštas taip pat buvo aukščiausias pasaulyje. Stulbinantis yra ir fasado meniškumas. Viduje pamatykite Hanso Baldungo Grien’o renesansinį altorių paveikslą ir pakilkite į bokštą, kad pasiektumėte 70 metrų apžvalgos aikštelę.

Photo by Kanan Khasmammadov on Unsplash
1869 m. Šveicarijos istorikas Jacobas Burckhardtas 116 metrų bokštą apibūdino kaip gražiausią pasaulyje ir sunku nesutikti.

Siūlome Jums puikias pinigines, rinkitės iš pačių įvairiausių, nuo rankinių iki piniginių:

https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/pinigines/

Siūlome Jums puikias pinigines, rinkitės iš pačių įvairiausių, nuo rankinių iki piniginių.