Toledas lankytinos vietos (Ispanija) Lankomiausios vietos Tolede.

Įsikūręs ant kalno Centrinėje Ispanijoje , Toledas buvo Ispanijos sostinė iki 16 a. nes čia gyveno žydai, krikščionys ir musulmonai daugelį šimtmečių, todėl miestas kartais vadinamas ” Trijų kultūrų Miestas.” Šiandien, Toledas yra populiarus dėl savo turtų, istorinio meno ir architektūros paminklų, datuojamų dar nuo Romos imperijos laikų. Mažiausiai, ką galima nuveikti Tolede yra pasiklysti tarp viduramžių gatvių ir pasigrožėti senąja architektūra, kuri apima katedrą, sinagogą ir mečetę.

,,Puente de Alcántaratiltas

Šis tiltas stovi nuo romėnų laikų. Natūralu, kad nuo to laiko ,,Puente de Alcantara“ buvo restauruota daugybę kartų, jis patyrė nemažą karo žalą. Labiausiai tiltas kentėjo XI amžiuje, kai maurrai bandė užvaldyti Toledą. Po šimtmečio valdant Alfonsui X jis vėl buvo atstatytas. 1700-aisiais prie tilto įėjimo buvo pridėta barokinė triumfo arka.

,,Iglesia de Santo Tome“ bažnyčia

Bažnyčios viduje rasite akį traukiantį gotikos ir maurų dizaino derinį su dviem barokiniais altoriais ir krikšto fontanu, kuris datuojamas 1300 m. Santo Tomės bažnyčia buvo vietinė dailininko parapija, o Orgazo grafas bažnyčią perplanavo XIV a.

San Ildefonso bažnyčia

Ši bažnyčia yra vienas iš Toledo baroko šedevrų. Jėzuitai gavo leidimą apsigyventi imperatoriaus mieste 1558 m., šį sklypą jie įsigijo 1569 m. Statyba prasidėjo 1629 m., O bažnyčios statybos užtruko šimtmetį, jas sudarė daugiau nei 100 000 plytų. Kupolas yra vienas aukščiausių taškų mieste.

,,Mirador del Valle

Pasakiška panorama atsiveria nuo šios vietos, čia pamatysite miestą visoje savo šlovėje. Pamatykite Alcázar, Katedrą, sienas ir renesanso bei ,,Mudéjar“ architektūros kratinį, visa tai gaubia upės vingis. Naktinė panorama yra ypač vaizdinga, kai visi pagrindiniai paminklai atsispindi oranžine šviesa.

Photo by Clemente Corona on Unsplash
Pasakiška panorama atsiveria nuo šios vietos, čia pamatysite miestą visoje savo šlovėje.

El Greco muziejus

XVI amžiaus dailininkas El Greco yra vienas iš svarbiausių Toledo istorinių gyventojų ir padėjo jį įamžinti vaizduodamas miesto vaizdą. Šie Toledo paveikslai eksponuojami šiame muziejuje. Paveikslas pavadinimu „Toledo vaizdas“ yra tas, kuris pavergė pasaulį. Tai peizažas, kuriame ekspresyviai vaizduojamas naktinis dangus virš miesto ir aplink jį esančios žalios kalvos.

San Martin tiltas

San Martín tiltu įvažiavus į Toledą, jausitės šiek tiek panašus į riterį. Priešais rasite San Chuano vienuolyną ir galėsite pažvelgti į atspindinčius žaliuosius Tagus upės vandenis. Tiltas pirmą kartą buvo pastatytas 1200-aisiais, tačiau per laiką patyrė daug žalos, todėl jį reikėjo atstatyti 1300–1400 m. Didžiausi pokyčiai buvo padaryti Karolio II laikais XVII amžiuje.

,,Puerta de Bisagra“

„La Puerta Nueva de Bisagra“ yra puikus būdas patekti į Toledą. Pravažiuosite po triumfo arka, kurią supa du gynybiniai bokštai. Virš arkos yra didžiulis miesto herbo reljefas, o už įėjimo yra kiemas, kurį skiria sienos ir dar pora bokštų. Ant jų yra XVI amžiaus karaliaus Karolio V herbas.

Saulės vartai ,,Puerta del Sol“

Šie šiauriniai miesto vartai buvo pastatyti XIV amžiaus pabaigoje ir atstovauja „Mudéjar“ dizainą, kurį pamatysite visame mieste. Pietinėje vartų pusėje kadaise buvo nupieštas mėnulis, o šiaurinėje – saulė.

San Juan de los Reyes vienuolynas

Šis XV a. vienuolynas yra netoli San Martín tilto. Jį katalikų monarchai Izabelė I ir Ferdinandas II užsakė keliems tikslams: švęsti savo sūnaus princo Jono gimimą ir paminėti pergalę Toro mūšyje prieš Afonso V Portugalijos armiją. Apžiūrėkite granitinį pastato fasadą, kuriame matomos grandinės ir rankos, vaizduojančios krikščionių belaisvius, kuriuos išlaisvino katalikų monarchai 1490-aisiais.

Primados katedra (Catedral Primada)

Tai geriausias Ispanijos aukštosios gotikos architektūros pavyzdys. Kaip ir daugelis krikščioniškų pastatų Tolede ir visoje šalyje, Toledo katedra pastatyta ant mečetės (kuri pati buvo pastatyta ant VI a. Bažnyčios). Statybos buvo pradėtos 1226 m., O darbai tęsėsi 250 metų. Katedra yra vienas iš tų pastatų, kuriuose galite pasiklysti – XVI amžiaus kambarys, skirtas Kristaus kankiniams ir liudytojams, su daugybe gausių meno kūrinių.

Photo by javier alamo rodriguez on Unsplash
Tai geriausias Ispanijos aukštosios gotikos architektūros pavyzdys.

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/drabuziu-maisai/

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda