Kordoba lankytinos vietos. (Ispanija) Ką aplankyti ir pamatyti Kordoboje?

Kordoba yra Kordobos provincijoje, Andalūzijos regione, Pietų Ispanijos sostinė. Istorinė Kordoba yra kupina mažyčių viduramžių gatvių, aikščių ir garsioji„ Mezquita“. Iš pradžių pastatyta kaip mečetė, ,,Mezquita“ dabar yra šlovinga katedra išlaikiusi didžiąją dalį savo originalios architektūros. Islamo stiliaus raudonos ir baltos spalvos dryžuotos arkos tarnauja kaip šlovės paminklas ir Kordobos viduramžių atminimas. Kitos lankytinos vietos: krikščionių monarchų tvirtovė, gėlių gatvė ir senųjų žydų kvartalas su savo žavinga terasa, ir suvenyrų parduotuvėmis.

Kordobos archeologijos muziejus

Šis muziejus atstovauja išsamiausią Ispanijos artefaktų kolekciją pasaulyje, joje iš viso yra daugiau kaip 30 000 eksponatų. Eksponuojami priešistoriniai dirbiniai; senovės Iberijos daiktai, tokie kaip skulptūros ir reljefai, maurų menas ir romėnų senovė; ir archeologiniai radiniai iš Medinos Azaharos. Čia turistai suras originalų miesto romėnų amfiteatrą, taip pat viduramžių laikų namus ir dirbtuves.

Kiemo šventė (Festival de Patios)

„Los Patios“ festivalis vyksta įpusėjus gegužei, kai pavasaris būna pats gražiausias. Festivalio metu vyksta konkursas, kuriame dalyviai atveria savo kiemus lankytojams apsižvalgyti tuo metu, kai žydinčios gėlės paverčia terasas gražiais namų sodais. Gegužės 13 dieną durys atsidaro ir visi kviečiami pamatyti Kordobos terasų stebuklus.

Photo by Luís Cardoso on Unsplash .
„Los Patios“ festivalis vyksta įpusėjus gegužei, kai pavasaris būna pats gražiausias.

Juderia de Cordoba (žydų kvartalas)

Žydai Kordoboje gyveno nuo romėnų laikų ir suklestėjo, kai maurai VIII amžiuje užkariavo miestą. Jie tapo turtingi ir tarnavo svarbiose maurų teismo pareigose. Čia gimė garsus žydų filosofas Maimonidas, 1126 m. jo statula stovi Tiberiadus aikštėje. Žydų kvartalas siauromis gatvėmis yra gera vieta įsigyti papuošalų ir sidabro dirbinių.

,,Alcazar de los Reyes Cristianos“

Šiuose rūmuose gyveno maurų valdovai, kol 1236 metais miestą užkariavo katalikų karalius Fernando III. Aikštė, pavadinta „Plaza Campo Santo de los Mártires“, esanti priešais pagrindinį pastatą, yra vieta, kur buvo vykdyta mirties bausmė krikščionims. Kai kurios senovės pilies gynybinės sienos ir bokštai siekia maurų erą, tačiau dauguma, įskaitant inkvizicijos bokštą, buvo pastatyti vėliau, kai krikščionių monarchai pagerino tvirtovės citadelę.

,,Puente Romano“ (Romos tiltas) ir ,,Calahorra“ bokštas

„Puente Romano“ yra 16 arkų tiltas, einantis per ,,Río Guadalquivir“ upę. Tiltas buvo pastatytas po Cezario pergalės prieš Pompėjų. Vėliau ant romėnų tilto pamatų buvo pastatytas maurų tiltas. Viename tilto gale yra XII amžiaus vartų bokštas. Kadaise bokštas veikė kaip miesto viduramžių įtvirtinimų dalis. Dabar Calahorra bokšte įsikūręs ,,Al-Andalūzo“ muziejus. Šis muziejus tiria religinius ir kultūrinius elementus, kurie suformavo Andalūzijos tapatybę.

Photo by Saad Chaudhry on Unsplash
Tiltas buvo pastatytas po Cezario pergalės prieš Pompėjų. Vėliau ant romėnų tilto pamatų buvo pastatytas maurų tiltas.

Vianos rūmai (Palacio de Viana)

Rūmai, datuojami nuo XV a. ir yra atviri visuomenei kaip muziejus. Lankytojai turi galimybę pasigrožėti išskirtiniu paveikslų, antikvarinių baldų ir gobelenų asortimentu. „Palacio de Viana“ akcentas yra lauko erdvė su 12 Andalūzijos stiliaus terasų puoštų dekoratyviniais fontanais ir vešliu kraštovaizdžiu. Kiekvienas vidinis kiemas atskleidžia unikalų stilių, pradedant XVI a. registratūros kiemeliu, kuriame yra galerijos, iki vidinio kiemo, kuriame gausu kvapnių apelsinmedžių.

Istoriniai ,,Medina Azahara“ rūmai

„Medina Azahara“ tai nuostabios X amžiaus rūmų liekanos,statytos kalifui apie 8 kilometrai už Kordobos. Kompleksą sudarė trys terasos su pilimi, pastatyta dviem viršutiniais lygiais. Terasos buvo apjuostos siena, o už jos buvo pastatyta mečetė. Rūmai buvo statyti iš prabangių spalvingų medžiagų, įskaitant brangakmenius. Prabangūs rūmai buvo sugriauti po 70 metų. Jie buvo iš naujo atrasti XIX amžiaus pradžioje ir yra restauruojami dar šiandien.

Kordobos mečetė (Mezquita de Córdoba)

„La Mezquita“ yra Didžioji mečetė, sukurta Kordobos kalifatui, svarbiai maurų karalystei Andalūzijoje. VIII amžiuje pastatyta „Mezquita“, įtrauktas į UNESCO sąrašą ir yra islamo architektūros šedevras ir laikomas vienu ryškiausių maurų Ispanijos paminklų. 1523 metais katalikų monarchai mečetę pavertė katedra. Katedros šventovė pastatyta pačiame mečetės centre, išlaikant pagrindinę islamo architektūros struktūrą. Mečetės ir katedros pertvarkymas suteikia neįprasto dizaino pojūtį, tačiau tai primena Kordobos daugiakultūrį paveldą.

Photo by Eliott Van Buggenhout on Unsplash
VIII amžiuje pastatyta „Mezquita“, įtrauktas į UNESCO sąrašą ir yra islamo architektūros šedevras ir laikomas vienu ryškiausių maurų Ispanijos paminklų.

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/drabuziu-maisai/

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda