Granada (Ispanija) lankytinos vietos. Ką pamatyti Granadoje?

Įsikūrusi Siera Nevados kalnuose, pietinėje Ispanijoje Granados miestas yra Granados provincijos sostinė. Granada siūlo idealų tradicinių kultūrų derinį , spalvingą naktinį gyvenimą ir įspūdingas vietas, įskaitant vienus garsiausių pasaulyje Alhambra rūmus – maurų valdovų rūmus, kurie apjungia Andalūzijos istoriją. Viduramžių architektūros kompleksas Granada yra vienas iš didžiųjų architektūros paminklų Europoje, daug lankytojų atvyksta į Granadą būtent tam, kad pamatyti Alhambrą. Paskutinė maurų tvirtovė Europoje, Alhambra siūlo lankytojams puikią architektūrą, įspūdingus sodus ir kvapą gniaužiančius vaizdus į žemiau esantį miestą.

XVI amžiaus vienuolynas ,,de la Cartuja“

Šis ramus XVI a. Vienuolynas yra Granados pakraštyje, apie 25 minutes nuo centro „Monasterio de la Cartuja“, dar vadinamas „Monasterio de la Nuestra Señora de la Asunción“, priklausė Kartūzų ordinui, kuris buvo įkurtas Prancūzijoje XI a. Puošniai dekoruota vienuolyno bažnyčia yra vienas ekstravagantiškiausių religinių pastatų Ispanijoje. XVII a. Baroko šventovė kupina nuostabių paveikslų, marmurinių statulų, paauksuotų detalių ir įspūdingų altoriaus paveikslų.

„La Alcaicería“ (arabiškas turgus)

Šis tradicinis arabų turgus yra senojo maurų turgaus, kuris čia egzistavo prieš 1843 m. gaisrą vieta. Kadaise visas siaurų gatvelių ,,Alcaicería“ rajonas buvo šilko ir prieskonių turgus. Šiais laikais pardavėjai daugiausia rūpinasi turistais.

Photo by Avan S on Unsplash

„Bañuelo“: tradicinės arabų pirtys

Maurai iš savo gimtinės Šiaurės Afrikoje į Andalūziją atvežė arabų pirčių ritualą, o Granados XI a. bañuelo yra vienas iš seniausių ir geriausiai išsilaikiusių Ispanijoje. Vienas iš nedaugelio pirčių kompleksų, kurio nesunaikino katalikų monarchai, kurie pirtis laikė amoraliomis, yra viena seniausių Granadoje išlikusių maurų vietų. Šiandien lankytojai gali mėgautis panašia patirtimi kaip ir arabų pirtys „Hammam Al Ándalus“ šalia „Plaza Nueva“. Pirtis stovi maurų pirties vietoje ir pastatyta autentišku stiliumi, ši pirtis yra naujai pastatyta kopija ir siūlo lepinantis SPA paslaugomis.

Granados katedra

XVI a. pradžioje statyta ant Granados mečetės, katedra yra antra pagal dydį Ispanijos katedra. Ji buvo statyta besikeičiant madai, todėl pamatai yra gotikiniai, nors visa kita yra iš renesanso. Norėdami pasisemti šios katedros spindesio, stenkitės apžiūrėti koplyčias ir pakelkite akis į vitražus, skulptūras ir paveikslus šonuose.

Photo by Sergio Rota on Unsplash
XVI a. pradžioje statyta ant Granados mečetės, katedra yra antra pagal dydį Ispanijos katedra.

Sakromontės čigonų kvartalas

Spalvingas Granados čigonų kvartalas ant Sakromontės („švento kalno“) yra įspūdinga vieta, kurią reikia aplankyti. Čigonai Granadoje gyveno nuo 1532 m., O XVIII amžiuje įsikūrė Sakramontės šlaituose. Turistams bus malonu klajoti kalvos šlaituose ir atrasti meniškus čigonų namus; kai kuriuos puošia energinga rankų darbo keramika.

Photo by Hiki Liu on Unsplash
Turistams bus malonu klajoti kalvos šlaituose ir atrasti meniškus čigonų namus; kai kuriuos puošia energinga rankų darbo keramika.

Granados arabų kvartalas (Albayzín)

Granados arabų kvartalas yra UNESCO saugoma vieta. Po atkūrimo čia apsigyveno maurų gyventojai, kurie norėjo likti Granadoje, ir neįmanoma nepastebėti jų įtakos šios patrauklios miesto dalies architektūrai. Galiausiai musulmonai buvo išvyti, o jų mečetės tapo bažnyčiomis. Kvartalas išraizgytas siauromis alėjomis, kur aukšti miestų namai nudažyti baltai. Rankomis dažytos maurų plytelės, puošiančios čia esančias sienas, yra labai gražios.

Photo by Candy Phillips on Unsplash
Kvartalas išraizgytas siauromis alėjomis, kur aukšti miestų namai nudažyti baltai.

Alhambra

„Alhambra“ stovi ant kalvos viršūnės, kurios fone yra Siera Nevados kalnai. Šis į UNESCO sąrašą įtrauktas pasaulio paveldo objektas 250 metų buvo XIII – XV a., Nasridų dinastijos maurų valdovų rezidencija. Rūmų kompleksas buvo paskutinė maurų tvirtovė Ispanijoje. Tikras islamo architektūros muziejus „Alhambra“ yra apsuptas senovinių gynybinių sienų ir iš tolo atrodo neperžengiama tvirtovė. „Alhambra“ kompleksą sudaro keturios pastatų grupės kruopščiai sutvarkytose teritorijose. „Alcazaba“ yra originali XIII amžiaus maurų tvirtovė, seniausia Alhambros dalis. Nasrido rūmai atrodo paprasti iš išorės, bet ištaigingi iš vidaus.

Photo by Dimitry B on Unsplash
„Alhambra“ stovi ant kalvos viršūnės, kurios fone yra Siera Nevados kalnai. Šis į UNESCO sąrašą įtrauktas pasaulio paveldo objektas 250 metų buvo XIII – XV a., Nasridų dinastijos maurų valdovų rezidencija.

Siūlome puikias pinigines, dėklus. Saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/pinigines/

Siūlome puikias pinigines, dėklus. Saugiai viską susidėsite, galėsite pritaikyti tiek kelionėse, tiek kasdieniniame gyvenime