Lilis (Lille) lankytinos vietos. (Prancūzija) Ką veikti Lilyje?

Lilis, tai didžiausias miestas Prancūzijos šiaurėje, turi šurmuliuojančią universiteto bendruomenę, puikias apsipirkimo vietas ir klestinčią naktinį gyvenimą. Norėdami pamatyti gražią flamandų ir prancūzų architektūrą, eikite prie ,,Grand´place“, ,,La Vielle Bourse“ ar pamatykite vingiuotas senamiesčio gatves.

Lilio sendaikčių turgus („Braderie de Lille“)

Lilyje yra vienas iš geriausių Europoje ,,blusų turgų“. Garsus ir gausiai lankomas metinis miesto renginys „Braderie de Lille“ vyksta rugsėjo pirmąjį savaitgalį nuo šeštadienio ryto iki sekmadienio vakaro. Pirmasis blusų turgus čia įvyko dar 1127 m. Daugiau nei 10 000 dalyvių savo prekes parduoda visame mieste esančiose lauko prekybos kioskuose. Parduodami daiktai yra knygos, seni įrašai, senovinis porcelianas, antikvariniai sidabro dirbiniai, drabužiai, papuošalai, amatininkų darbai ir meno kūriniai.

,,Maison Natale Charles de Gaulle“ (Šarlio de Golio muziejus)

Į šiaurę nuo senamiesčio, yra namas, kuriame 1890 m. Lapkričio 22 d. Gimė Šarlis de Golis. Namas priklausė jo seneliams iš motinos pusės. Namas šiandien yra muziejus, atkuriantis XIX amžiaus buržuazinius namus. Yra keletas artefaktų, kurie patrauks į akis, pavyzdžiui, generolo lopšys ir karininko kardas, kurį jis gavo ,,Sen Cyr“ karo akademijoje.

Lilio citadelė

1667 m. Užkariavęs Lilį, Liudvikas XIV užtruko ne taip ir ilgai, (kaip tais laikais) miesto įtvirtinimams pastatyti. Žvaigždės formos citadelė buvo pastatyta vos per trejus metus, ją suprojektavo ne kas kitas, o Vaubanas, garsus karo inžinierius, kuris paliko savo pėdsaką visoje Prancūzijoje. Statyboms sunaudota trys milijonai akmens luitų, 70 000 smiltainio luitų ir 60 milijonų plytų. Citadelė vis dar yra Prancūzijos karinė bazė ir šiandien, todėl įeiti negalima, tačiau grožėtis įvairiais vartais ir išorinėmis sienomis galima.

Didžioji aikštė ,,Grand Place“

Plati pagrindinė Lilio aikštė yra vieta, kur susiburia tiek vietiniai gyventojai tiek ir turistai, norėdami susitikti ar pamatyti lankytinas vietas. Iš visų pusių yra nuostabūs seni dvišlaičiai pastatai. Pažvelkite į ,,Théâtre du Nord“. Šį klasikinį flamandų stilių taip pat perėmė kiti, pavyzdžiui, greta esantis „Art Deco Voix du Nord“ pastatas, statytas 1936 m.

„Palais des Beaux-Arts“ rūmai

Lilyje verta aplankyti „Palais des Beaux-Arts“, kuris laikomas antru pagal svarbą muziejumi Prancūzijoje po Paryžiaus Luvro muziejaus. Ši prestižinė meno kolekcija, garsi savo dydžiu ir kokybe. Muziejuje eksponuojama išskirtinė senųjų meistrų, įskaitant Rubensą, Van Dycką, Goją, Delacroiks ir Davidą, paveikslų kolekcija. Taip pat yra nuostabių XIX-XX a. prancūzų tapybos pavyzdžių, taip pat impresionistų meno, senienų kolekcijos ir skulptūrų galerijos.

Senoji vertybinių popierių birža ,,La Vieille Bourse“

Senoji Lille vertybinių popierių birža yra laikoma geriausiu miesto pastatu. Jis datuojamas nuo 17 amžiaus vidurio ir susideda iš 24 flamandų renesanso namų. Po daugiau nei 350 metų „La Vieille Bourse“ vis dar yra kasdienio gyvenimo vieta; žmonės čia ateina žaisti šachmatais į kiemą, o po pasažais kasdien veikia gėlių ir knygų turgus.

Senamiestis

Šis istorinis rajonas džiugina savo restauruotais buržuaziniais namais akmenimis grįstomis gatvėmis. Matoma flamandų įtaka XVII ir XVIII a. Baroko architektūroje. Senasis Lilis taip pat yra dinamiškas rajonas, kuriame yra daugiau nei daug barų ir naktinių klubų.

Photo by Alexis Mette on Unsplash

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/drabuziu-maisai/

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda.