Viena lankytinos vietos (Austrija) Ką veikti Vienoje?

Vienas gražiausių miestų Europoje, Viena kupina puikaus meno ir architektūros, čia veikia daugybė muziejų, rūmų ir elegantiškų parkų, liudijančių apie jos turtus ir grožį.

Šalies sostinė ir kultūros centras Viena kadaise buvo Habsburgų dinastijos buveinė; Imperatoriai ir imperatorienės buvo tikri meno, mokslo ir muzikos globėjai. Todėl čia galima apžiūrėti daugybę nuostabių meno kolekcijų.

Mieste tiesiog būtina apsilankyti Vienos valstybinėje operoje ir žiūrėti spektaklį, nes miestas yra žinomų kompozitorių, tokių kaip Bethovenas, Štrausas ir Šenbergas, sinonimas.

..Naturhistorisches Museum“ (Gamtos istorijos muziejus)

Vienos gamtos istorijos muziejus yra vienas iš svarbiausių tokio pobūdžio muziejų pasaulyje, kuriame yra daugiau nei 30 milijonų objektų.

39 parodų salės apima viską nuo brangakmenių ir dinozaurų iki priešistorinio meno ir gyvūnų iškamšų. Ne mažiau, kaip ir didžiulė kolekcija nuostabūs yra ir patys rūmai, kuriuose yra elegantiškų galerijų, laiptų ir vestibiulių. Gamtos istorijos muziejus, pastatytas XIX amžiaus pabaigoje, yra ,,Ringstrasse“ gatvėje ir yra identiškas ,,Kunsthistorisches“ muziejui, kuris yra tiesiai priešais jį.

Muziejų kvartalas

Dar viena Intriguojanti vieta, kurią verta aplankyti, gali pasigirti svaiginančiu meno, architektūros, kultūros ir laisvalaikio deriniu; žmogus čia gali praleisti daug laiko tyrinėdamas viską, ką jis gali pasiūlyti. Gražiuose pastatuose yra daugybė muziejų, menininkų studijų ir kultūrinių iniciatyvų, o parodos ir festivaliai pritraukia dar daugiau žmonių. Čia įsikūrę garsūs meno muziejai, tokie kaip Leopoldo muziejus ir ,,Kunsthalle Wien“, lankytojai čia gali pamatyti ir nuveikti daugybę dalykų.

,,Karlskirche “ bažnyčia

Ši nuostabi barokinė bažnyčia laikoma vienu įspūdingiausių miesto pastatų. Todėl būnant Vienoje būtina ją aplankyti.

Gražų jos kupolą supa dvi kolonos, o akinančiai baltą fasadą puošia Senojo ir Naujojo Testamento angelai. Vidus yra toks pat pasakiškas, puoštas nuostabia freska, dengiančia lubas. Imperatoriaus Karolio VI užsakymu bažnyčia buvo baigta statyti 1737 m. Ji yra didžiulėje ,,Karlsplatz“ aikštėje.

,,Prater“parkas

Prater yra didelis viešasis parkas, esantis ,,Leopoldstadt“. Dėl dominuojančios žaliosios erdvės parkas yra populiari vieta tarp vietinių gyventojų ir turistų. Nors daugelis žmonių čia lankosi norėdami atsipalaiduoti ir pabūti tarp žalumos, parke yra pramogų parkas, muziejus ir net diskoteka. Klaidžiodami po parką būtinai pasivažinėkite didžiuliu apžvalgos ratu, kuris iškilęs virš Praterio – atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai.

..Kunsthistorisches“ istorijos muziejus

1891 m. imperatoriaus Franzo Josefo I atidarytas nuostabus Meno istorijos muziejus yra ,,Ringstrasse“ gatvėje, nuostabiame rūmų pastate, kuris dominuoja apylinkėse. Muziejus buvo įkurtas tam, kad kauptų didelę Habsburgo meno kolekciją, o prabangus interjeras dera su visais nuostabiais eksponuojamais šedevrais. Muziejuje pilna garsių menininkų darbų, tokių kaip Rembranto ar Rubenso.

Albertina

Vienos ..Innere Stadt“ viešbutyje esanti Albertina yra nuostabi meno kūrinių kolekcija, apimanti piešinius, paveikslus ir skulptūras.

Kadaise buvusi senųjų miesto įtvirtinimų dalis, Albertina stovėjo nuo XVII amžiaus ir buvo renovuota į rūmus, kol tapo meno muziejumi. Eksponuojami da Vinčio, Bruegelio Vyresniojo ir Tulūzos-Lotreko šedevrai.

Be nuostabios nuolatinės kolekcijos, laikinosios parodos užtikrina, kad tai taptų vieta, į kurią verta sugrįžti tiek vietiniams, tiek turistams.

Vienos opera

Joks apsilankymas Vienoje nepraeina be operos. Vienos miestas yra didingo meno sinonimas, o Vienos valstybinė opera yra puiki vieta žiūrėti spektaklį.

Atidaryta 1869 m. ,,Ringstrasse“ gatvėje, didžioji operos teatro dalis buvo sugriauta bombos per Antrąjį pasaulinį karą, o 1955 m. ji buvo atstatyta kaip elegantiškas ir aukštas renesansinis pastatas, kurį šiandien matome. Interjeras yra su prabangiais marmuriniais laiptais, vestibiuliais.

Kasdien vykstant daugybei operų, baletų ir klasikinės muzikos koncertų, Vienos valstybinėje operoje kiekvienas turi kuo pasimėgauti.

Vienos rotušė

Gotikinio stiliaus pastate, pastatytame XX amžiaus devintajame dešimtmetyje, yra ,,Rathausmann“, kuris stovi ant bokšto ir yra Vienos simbolis. Šiuo metu rotušėje vyksta didelė renovacija, kurią tikimasi baigti 2023 m.

Ispaniška jojimo mokykla

Ispanijos jojimo mokykla yra tradicinė Lipicos žirgų jojimo mokykla, kuri siūlo viešus pasirodymus ,,Hofburgo“ žiemos jojimo mokykloje. Jojimo mokykla šiuos pasirodymus vadina klasikiniu jodinėjimu, tačiau dauguma žiūrovų tai vadintų magija. Mokykloje taip žirgai buvo treniruojami daugiau nei keturis šimtmečius. 68 eržilai – jų protėviai kilę iš Ispanijos – nuo maždaug 1735 m. treniravosi ir pasirodydavo Žiemos jojimo mokykloje. Tiek žirgai, tiek raiteliai yra specialiai treniruojami ilgus metus.

..Graben“ gatvė

Tai yra viena garsiausių gatvių Vienos centre. Žodis ,,Graben“ vokiškai reiškia „tranšėją“. Tais laikais Vieną supo miesto siena, o šalia jos buvo griovys. Vėliau griovys buvo užpiltas ir tapo viena pirmųjų gyvenamųjų gatvių Vienoje. Amatininkai iš pradžių gyveno mediniuose Grabeno nameliuose, tačiau pamažu ji virto turgaviete, o vėliau ir miesto elito rezidencijomis. Šiandien tai yra aukšto lygio parduotuvių promenada, kurioje yra daug vietinių patiekalų.

,,St Stephen’s“ (Šv. Stepono Katedra)

Švento Stepono katedra, dar žinoma kaip ,,Stephansdom“, XII amžiuje buvo kukli parapinė bažnyčia. Šiandien tai yra katalikų arkivyskupo bažnyčia Vienoje. Bažnyčia buvo sugriauta per Antrąjį pasaulinį karą, bet per septynerius metus atstatyta, o pamaldos vis dar vyksta kasdien. Katedra, vienas iš svarbiausių miesto orientyrų, apima Vienos panoramą. Jos įspūdingą stogą dengia 230 000 glazūruotų čerpių. Katedroje yra daugiau nei 18 altorių, visi pastatyti skirtingu laiku, taip pat yra vertingų meno kūrinių.

,,Burggarten“ sodas

„Burggarten“ yra kažkada buvęs karališkasis sodas, kuris astovauja Angliją Vienoje, nes yra sukurtas pagal angliškus sodus. Burgartenas buvo Habsburgų valdovų teismo sodas. Vienas Austrijos valdovas, kaizeris Franzas II, dirbo sode, kuris dabar yra vieta, kur žmonės maloniomis dienomis gali mėgautis pietumis lauke. Viename sodo kampe yra paminklas didžiajam austrų kompozitoriui Mocartui, o šiaurinėje dalyje yra Palmenhauzas – nuostabus stiklinis palmių namas. Kairėje Palmenhauzo dalyje yra ,,Schmettlerlinghaus“, kuriame lankytojai gali pamatyti atogrąžų drugelius ir net šikšnosparnius.

,,Ringstrasse“ gatvė

,,Ringstrasse“ yra šiek tiek daugiau nei 5 km ilgio kelias, aplink Vienos vidinį miestą. XIX amžiaus viduryje imperatoriaus Franzo Juozapo užsakymu pastatyti daugelis svarbiausių Vienos pastatų rikiuojasi abiejose gatvės pusėse: rūmai, muziejai ir didingi namai. Pastatai, esantys palei kelią, yra Valstybinė opera, Gamtos istorijos muziejus, Rotušė ir Vienos vertybinių popierių birža. Pastatai reprezentuoja įvairius architektūros stilius ir visi laikomi architektūros šedevrais. ,,Ringstrasse“ pradėta statyti 1857 m., gatvė atidaryta 1865 m.

Belvederio rūmų kompleksas

Belvederis yra neatsiejama Vienos istorinė dalis, kurią sudaro keli rūmai ir oranžerija, datuojama XVII amžiaus pabaigoje. Jį sudaro baroko rūmai, Žemutinis ir Aukštutinis Belvederis; rūmų arklidės ir oranžerija – viskas įrengta baroko stiliaus parke. Savojos princas Eugenijus pastatė kompleksą šiems vasaros namams. Prancūzų revoliucijos metu rūmai buvo prancūzų karališkųjų asmenų, pabėgusių iš savo šalies, namai. Rūmai yra stulbinantys žiūrint naktį, kai jie visi apšviesti, ir nuo jų atsiveria puikūs Vienos vaizdai.

,,Hundertvaserhauzas

„Hundertwasserhaus“ yra spalvingas daugiabutis netoli Vienos centro, ,,Landstraße“ rajone. Jis pavadintas austrų menininko (Friedensreicho Hundertvasero) vardu, kuris XX amžiuje sukūrė šią koncepciją, o pastatą projektavo žinoma architektė Kravina. Kiekvienas iš 52 butų yra skirtingos spalvos; kai kurie tiesiog išlindę iš paties pastato, kai keli medžiai dengia stogus. Inovatyvaus daugiabučio statybos baigtos 1985 m.; šiandien jis yra neatsiejama Vienos kultūros paveldo dalis.

Hofburgo imperatoriškieji rūmai

Hofburgo imperatoriškieji rūmai buvo neatsiejama Austrijos vyriausybės gyvenimo dalis nuo pat jų pastatymo XIII amžiuje. Per šimtmečius čia gyveno vieni galingiausių Europos karališkųjų asmenų, įskaitant Habsburgus ir Šventosios Romos bei Austrijos-Vengrijos imperijų valdovus. Šiandien tai yra muziejus, kuriame gyvena Austrijos prezidentas. Rūmai turi daugybę salių, kurias per šimtmečius statė įvairūs karališkieji asmenys, tačiau šiandien visuomenei atviros tik trys dalys: Imperatoriškieji apartamentai; Sisi muziejus, skirtas imperatoriaus Pranciškaus Juozapo žmonai Elžbietai, ir Sidabrinė kolekcija – imperatoriškųjų namų apyvokos daiktų kolekcija.

Šenbruno rūmai

Šenburno rūmai, savo didybe prilygstantys Versaliui, yra viena iš pagrindinių Vienos turistų lankomų vietų. Rūmai buvo pastatyti 1696–1712 m. imperatoriaus Leopoldo I prašymu ir Marija Teresė pavertė juos imperatoriškaisiais vasaros rūmais. Rūmų parkas siūlo daugybę pramogų, tokių kaip seniausias pasaulyje zoologijos sodas, labirintas, marmurinė pavėsinė, esanti ant 60 metrų aukščio kalvos.

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/drabuziu-maisai/