Gracas lankytinos vietos (Austrija) Ką veikti Grace?

Antras pagal dydį Austrijos miestas Gracas yra prie Muro upės ir ilgą laiką buvo populiari turistų lankoma vieta. Mieste pamatysite daugybę istorinių pastatų, ypač senamiestyje. Kitas didelis traukos objektas yra ,,Schlosberg“, didelė kalva, iškilusi virš vaizdingo miesto.

Nors kasinėjimai atskleidė, kad vietovė buvo apgyvendinta dar 800 m. po Kr., tačiau miestas pirmą kartą paminėtas 1128 m., po kurio laiko jis perėjo į Habsburgų rankas. Netrukus po to jis tapo svarbia prekybos vieta. Daugelis išlikusių pastatų buvo paveikti Italijos architektūros stilių.

Dėl istoriškai reikšmingų pastatų gausos Gracas šiandien yra svarbus kultūros centras, kuris 1999 m. buvo įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Gracas taip pat yra Holivudo žvaigždės Arnoldo Švarcnegerio gimtinė, čia yra nedidelis muziejus apie jo karjerą.

Savivaldybės parkas ir botanikos sodai

Graco miesto parkas, esantis rytiniame miesto gale, buvo įkurtas 1869 m. senųjų miesto įtvirtinimų vietoje. Šio didelio savivaldybės parko akcentas yra imperatoriaus Pranciškaus Juozapo fontanas, apsuptas daugybės figūrų ir paminklų, įskaitant daug garsių austrų rašytojų, mokslininkų ir politikų.

,,Schloss Eggenberg“ rūmai

Ant kalvos, vos trys kilometrai į vakarus nuo Graco miesto centro, stovi ,,Schloss Eggenberg“ rūmai. Šiuose nuostabiuose 1635 m. baroko rūmuose yra keturi dideli bokštai, puošta turtingo rokoko stiliaus detalėmis.
Interjero akcentai yra pokylių salės sienos ir lubos, baroko architektūros šedevras, gausiai ištapytas daugiau nei 600 puikių kūrinių, įskaitant zodiako ženklus ir planetų sistemą.

Taip pat verta paminėti Alte Galerie, nuostabių meno kūrinių kolekciją, įskaitant garsiąją Admont Madona {1320 m.), Lambrechto votų lenteles (1440 m.) ir daugybę baroko skulptūrų bei paveikslų. Galimos ekskursijos su gidu anglų kalba.

Graco mauzoliejus

Būtinai aplankykite mauzoliejų, statytą 1600-ųjų pradžioje esantį šalia katedros ir Šv. Kotrynos bažnyčios (Katharinenkirche), kuris skirtas imperatoriui Ferdinandui II, čia taip pat rasite koplyčią su išskirtiniais meno kūriniais ir skulptūromis.

Dėl savo aukščio ir įspūdingų vaizdų, vietinių gyventojų jis žinomas kaip „miesto karūna“. Laiptai, vedantys į mauzoliejų, sukuria tobulą vietą asmenukėms.

Graco katedra

Vienas iš populiariausių dalykų, kuriuos galima nemokamai nuveikti Grace, tai aplankyti Graco vėlyvosios gotikos Šv. Gilės katedrą (Grazer Dom). Ji buvo statyta 1438–1462 m. anksčiau buvusios Šv. Gilesui skirtos bažnyčios vietoje, kuri pirmą kartą paminėta 1174 m.

Ypač atkreiptinas dėmesys į pagrindines duris, kurias puošia jos statytojo imperatoriaus Frydricho III herbas.

Pietinėje išorinėje sienoje, nukreiptoje į nedidelę aikštę, yra vėlyvosios gotikos freskos liekanos. (1485 m.) Ji vadinama ,,Landplagenbild“ ir vaizduoja Gracą, kuriam gresia maras ir turkai.

Ne mažiau įspūdingas yra daugiausia barokinis interjeras, kurio plačią navą skiria siaura triumfo arka, kurią riboja du puikūs 1477 m. relikvijoriai.

Murinsel (Muro sala)

Kitas Graco orientyras, pastatytas siekiant atminti miestui, kuriam 2003 m. suteiktas Europos kultūros sostinės vaidmuo, yra žmogaus sukurta sala, žinoma kaip Murinsel arba Muro sala. Pagaminta tik iš plieno ir primenanti didelę apverstą kriauklę, tai iš tikrųjų yra 47 metrų ilgio plūduriuojanti sala Muro upės viduryje, prie jos krantų prijungta dviem pėsčiųjų tiltais.

Vidurinę dalį sudaro unikalus amfiteatras, naudojamas koncertams ir kitiems renginiams. Čia taip pat yra kavinė, taip pat vaikų žaidimų aikštelė su virvių labirintu ir čiuožykla.

Graco meno muziejus

Itin modernus Graco meno muziejus (Kunsthaus Graz) buvo pastatytas 2003 m., siekiant pažymėti, kad miestas tapo Europos kultūros miestu. Pagrindinis dėmesys skiriamas XX amžiaus vidurio šiuolaikinio meno kūriniams, o galerijoje nuolat keičiasi laikinosios ekspozicijos iš viso pasaulio.

Geriausi pastato vaizdai atsiveria naktį, kai pastatas šviečia kaip erdvėlaivis. Galimos ekskursijos anglų kalba ir audio gidai.

,,Landhaus“

Pėstiesiems palankaus Graco senamiesčio centre stovi didingas ,,Landhaus“ pastatas, kuriame įsikūrusi Štirijos provincijos valdžia. Pastatytas renesanso stiliumi 1565 m., jis plačiai laikomas vienu geriausių tokių pastatų Austrijoje.

Eidami pro nuostabų pagrindinį fasadą, kuriame vyrauja užapvalinti langai ir lodžija, atsidursite puikiame arkadiniame vidiniame kieme su trijų aukštų pavėsinėmis iš dviejų pusių. Taip pat yra gražus renesanso fontanas.

Jei įmanoma, pasistenkite, kad apsilankymas sutaptų su vienu iš čia vykstančių įprastų koncertų ar teatro pasirodymų lauke. Tarp interjero akcentų yra prabangi Riterių salė su išskirtinėmis 1746 m. tinkuotomis lubomis.

Kitas vyriausybės pastatas, kurį reikia aplankyti, yra ,,Graz Burg“. Šie seni rūmai garsėja savo 15-ojo amžiaus dvigubais spiraliniais laiptais, kurie susikerta kiekviename aukšte ir sukuria keistą optinę iliuziją.

,,Landeszeughausas“

Landeszeughausas, kaip ir daugelis kitų miesto lankytinų vietų, yra ,,Universalmuseum Joanneum“ muziejų kolekcijos dalis. Šioje svarbioje istorinėje vietoje nuo 1644 m. yra provincijos arsenalas.

Žinomas kaip didžiausias pasaulyje istorinis ginklų sandėlis, jo nuolatinėse kolekcijose yra 13 400 šaulių ginklų ir priedų, iš kurių 4 259 yra pistoletai. Artilerijos kolekcijoje yra tinklinių pabūklų, minosvaidžių, pabūklų, daugiau nei 2000 ašmeninių ginklų – kardų, plačiašakių, kardų.

Įspūdingiausia yra šarvų ekspozicija, parodanti, kaip kariai apsigidavo nuo savo laikų ginklų. Tai apima skydus, šarvuotas rankoves ir pilnų šarvų kostiumus. Tarp 3844 daiktų yra ir arklio šarvai, pagaminti apie 1510 m. Insbruke.

Prie įėjimo pasiimkite nemokamą lankytojo vadovą anglų kalba arba išsinuomokite nebrangų audiogidą, kuriame rasite eksponatų aprašymus ir pagrindą.

,,Schlossberg“ ir Laikrodžio bokštas

Virš Graco senamiesčio pakilsite į ,,Schlossberg“. Į šią 473 metrų aukščio kalvą galima pakilti funikulieriumi, užtrunka vos tris minutes. Arba maloniai nueisite per 20 minučių.

Svarbiausias objektas čia yra puikus 28 metrų aukščio Laikrodžio bokštas, geriausiai žinomas miesto simbolis. Bokštas statytas 1561 m., tai viskas, kas liko iš čia kadaise stovėjusių didžiulių įtvirtinimų, kurie buvo išmontuoti po Vienos sutarties 1809 m.

Čia taip pat yra keletas kitų lankytinų vietų. Tai yra 94 metrų gylio Turkijos šulinys (Türkenbrunnen) ir 35 metrų aukščio varpinė (Glockenturm 1588 m.) su aštuonių tonų varpu.

Iš kavinės atsiveria puikūs Graco vaizdai, yra teatras po atviru dangumi. Keliauji su vaikais? Jiems patiks miniatiūrinis geležinkelis.

Graco senamiestis

Į UNESCO sąrašą įtrauktas Graco senamiesčio centras alsuoja istorine architektūra, todėl jį malonu apžiūrėti pėsčiomis. Svarbiausi objektai yra ..Hauptplatz“, pagrindinė aikštė kairiajame Muro upės krante. Čia pamatysite puikią Erchercogo Johano (1782–1859 m.) statulą, kuris daug nuveikė, kad regione būtų pramonė ir pagerintas susisiekimas bei prekyba. Taip pat verta paminėti Rotušę (Rathaus), pastatytą 1893 m., ir XVII a. ,,Haus am Luegg“ su patraukliu arkadiniu ir tinku dekoruotu fasadu.

Į vakarus nuo pagrindinės aikštės yra gotikinė pranciškonų bažnyčia (Franziskanerkirche), kuri garsėja savo vakariniu bokštu (1643 m.) ir vėlyvosios gotikos nava su briaunuotomis skliautinėmis lubomis. Antano koplyčią, kurią nuo pagrindinio pastato skiria 1650 m. barokinės grotelės.

Kiti lankytini senamiesčio objektai yra ,,GrazMuseum“ (Stadtmuseum Graz), oficialus miesto istorijos muziejus; ,,Mohren Apotheke’s Theriak“ muziejus, skirtas senajai farmacijos praktikai; ir Roberto Stolzo muziejus, pagerbęs garsųjį austrų kompozitorių, gimusį čia 1880 m.

Galiausiai būtinai pasivaikščiokite ,,Herrengasse“ pėsčiųjų aikštėje su daugybe gražių senų dvarų, įskaitant nuostabų dažytą namą (Gemaltes Haus) su 1742 m. freskomis.

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/drabuziu-maisai/