Liubliana lankytinos vietos (Slovėnija) Ką veikti Liublianoje?

Jei niekada nebuvote Liublianoje, geriau turėkite gerą pasiteisinimą. Slovėnijos centre yra švarus, į ateitį žvelgiantis miestas, kurio architektūra turi itališką potekstę.

Liubliana yra jauna, labai stilinga ir žalia: 2016 m. ji buvo Europos žalioji sostinė. Miesto centre dabar beveik nevažiuoja automobiliai, o viešasis transportas išmeta mažai teršalų, atsirado naujas dviračių tinklas.

Tivoli parkas

Liublianos centrinis parkas yra populiari vieta bendrauti ir atsipalaiduoti. ,,Jakopič“ promenados lauko galerijoje nuolat eksponuojamos įdomios didelio formato nuotraukos. Tivoli parką kerta pasivaikščiojimo ir poilsio takai, besitęsiantys į Rožniko kalno šlaitus ir leidžiantys iš miesto centro pabėgti į gamtą.

Rotušė

Rotušė, Liublianos savivaldybės būstinė, yra išskirtiniai baroko rūmai su Venecijos meno įtaka. Priešais Rotušę yra garsusis (Francesco Robba) fontanas, sukurtas romėnų baroko fontanų stiliumi. Kiekvieną šeštadienį galima su gidu leistis į ekskursiją po beveik 500 metų čia veikiančios savivaldybės administracijos patalpas.

Slovėnijos nacionalinė galerija

Nuolatinę Nacionalinės galerijos kolekciją sudaro beveik 600 Slovėnijos ir Europos vaizduojamojo meno kūrinių. Be kitų, yra ir Slovėnijos impresionistų, populiaraus slovėnų tapytojo Ivanos Kobilcos ir garsaus modernizmo tapytojo Zorano Mušičiaus kūrinių.

Katedra

Liublianos miesto katedra, kurioje yra Liublianos vyskupijos būstinė, yra svarbiausia Liublianos barokinė bažnyčia. Vietą, kurioje ji stovi, iš pradžių užėmė romaninė XIII a. bazilika, o katedra buvo pastatyta 1701 m., kai pirmąją baziliką sudegino turkai. Ji gali pasigirti išskirtine sienų tapyba ir kitu meniniu paveldu.

Liublianos miesto muziejus

Nuolatinė Liublianos miesto muziejaus ekspozicija parodo Liublianos miesto raidą nuo priešistorinio laikotarpio iki šių dienų. Muziejaus kolekciją sudaro dešimtys tūkstančių vienetų, muziejus ypač didžiuojasi dviem radiniais – seniausiu pasaulyje mediniu ratu ir medine strėle, kuriai apie 40 000 metų.

,,Prešernov“ aikštė ir Pranciškonų bažnyčia

Prešernovo aikštė yra senamiesčio širdis. Tai baroko, secesijos ir Jože Plečniko architektūros mišinys. Jo atvaizdą žymi rožinis Pranciškonų bažnyčios fasadas, kuris yra bene labiausiai atpažįstamas Liublianos simbolis, čia stovi paminklas poetei France Prešeren ir Plečniko trigubas tiltas.

Centrinis turgus

Žymaus architekto Jože Plečniko suprojektuotas Centrinis turgus – tai vieta, kur vietiniai apsipirkinėja, bet tuo pat metu susitinka ir bendrauja. Jis apima lauko turgų ir dengtus turgaus pastatus. Kiekvieną penktadienį nuo kovo vidurio iki spalio pabaigos turguje vyksta „Open Kitchen“ maisto turgus.

,,Zmajski most“ (Drakono tiltas)

Drakonas – Liublianos simbolis, kuris išdidžiai karaliauja miesto herbe nuo vėlyvųjų viduramžių. Meistriškai sukurtos drakono skulptūros prie Drakono tilto (statyto 1901 m.) yra ir baugios, ir didingos tuo pačiu metu. Jei nenusifotografavote nei su vienu iš jų, laikoma, kad Liublianoje tikrai nesilankėte.

,,Plečnik’s Ljubljana“ trigubas tiltas

Liublianos įvaizdį labiausiai garsina pasaulinio garso architekto Jože Plečniko, kuris tvarkė ir centrinės miesto dalies urbanistinį planavimą, darbai. Garsusis Trigubas tiltas yra vienas garsiausių Plečniko darbų. Šio puikaus architekto palikimą galite rasti Plečniko namuose, kur saugomos jo gyvenamosios patalpos ir asmeniniai architekto daiktai.

Liublianos pilis

Liublianos pilis, stovėjusi ant kalvos virš miesto apie 900 metų, yra pagrindinė Liublianos įžymybė. Ją galite pasiekti funikulieriumi arba pakilti pėsčiomis. Nuo pilies bokšto ir pylimų atsiveria gražiausi miesto vaizdai. Pilyje veikia dvi nuolatinės muziejaus parodos, du restoranai, kavinė ir naktinis klubas.

Siūlome puikius drabužių maišus, keliaukite praktiškiau ir patogiau. Panaudosite tiek kasdieninėje buityje, tiek keliaudami, tad dviguba nauda: https://www.magiskasgidas.lt/kategorija/drabuziu-maisai/