Amsterdamo lankytinos vietos. Ką pamatyti Amsterdame? Top 10

Amsterdamas yra viena iš populiariausių turistinių vietų Europoje, miestas yra kompaktiškas, žavingas ir kosmopolitiškas, kviečiantis tyrinėti. Nyderlandų sostinė, dar žinoma kaip „Šiaurės Venecija“, siūlo daugiau nei 100 kanalų, todėl galėsite patirti nuotykius pėsčiomis, dviračiais ir laivu. Amsterdamas turi gerai išlikusią ir patrauklią XVII a. architektūrą, kuriai kontrasto suteikia ir modernūs pastatai. Mieste rasite puikių meno muziejų, vienas iš populiariausių-dailininko Vincento Van Gogo, kur eksponuojami svarbiausi jo paveikslai.Čia pamatysite ir  spalvingų gėlių turgus, be to turistus čia vilioja ir garsusis raudonųjų žibintų kvartalas. Tikrai Įdomu kažką įdomaus ir unikalaus atrasti Amsterdame kiekvieną kartą čia atvykus.

 

Ką pamatyti Amsterdame?

 

10)Karališkieji rūmai  (Koninklijk Paleis Amsterdam)

„Koninklijk Paleis“ yra vieni iš trijų karališkųjų rūmų Nyderlanduose,esantys vakarinėje Dam aikštės pusėje miesto centre. 17-ame amžiuje statyti rūmai iš pradžių buvo miesto rotušė, bet Napoleono karų metu jie buvo paversti rūmais tuomet, kai Napoleono brolis Luizas buvo karūnuotas Olandijos karaliumi Luizu I. Rūmai vis dar naudojami kaip Olandijos karališkieji rūmai, čia vyksta karališkieji renginiai, tačiau jau daugelį metų jie yra atviri visuomenei.

 

9)Raudonųjų žibintų kvartalas. (De Wallen)

„De Wallen“ yra garsusis Amsterdamo raudonųjų žibintų kvartalas, miesto paskirtas kaip legalizuotos prostitucijos rajonas. Kvartalas apima kelis kanalus ir gatves į pietus nuo centrinės stoties. Daugiau nei šimtą vieno kambario butų nuomoja sekso paslaugų teikėjai, kurie patraukia žiūrovus iš už raudonų žiburių apšviestų langų. Stiprios policijos pajėgos saugo šį rajoną. Nors fotografuoti čia draudžiama, tačiau lankytojai yra kviečiami. Kaip seniausioje Amsterdamo dalyje, čia taip pat yra keletas istorinių pastatų, įskaitant seniausią miesto gotikinę bažnyčią „Oude Kerk“.

 

 

8)Nacionalinis jūrų muziejus (Scheepvaartmuseum)

Amsterdamo, kaip turtingos jūrinę istorinę praeitį turinčios valstybės artefaktai yra eksponuojami „Scheepvaart“ muziejuje arba Nacionaliniame jūrų muziejuje. Anksčiau čia buvo 1656 m. statytas laivyno sandėlis. Muziejuje  yra 18 eksponatų ir artefaktų kambarių. 1600-aisiais jūrinė prekyba padarė Amsterdamą turtingiausiu miestu, o šis daugiaaukštis muziejus parodo, kaip Olandijoje dominavo jūra. Eksponatai, kurie apima nuo istorinių jūrų mūšių vaizdavimo iki meistriškai pieštų žemėlapių ir XVII a. muziejaus raižinių kolekciją. Už muziejaus yra Amsterdamo, 18-ojo amžiaus laivo, plaukiojusio tarp Nyderlandų ir Rytų Indijos, kopija.

 

 

7)Vondelpark parkas

1865 m. Atidarytas  parkas, įsikūręs „Oud-Zuid“ arba Amsterdamo senamiesčio rajone, į vakarus nuo miesto muziejaus aikštės. Parkas užsitarnavo dabartinį vardą po to, kai 1867 m. parke buvo pastatyta Joost van den Vondel statula. Skulptoriaus Louiso Royerio sukurta statula XVII a. davė pavadinimą ir parkui – „Vondelpark“. Parkas yra populiarus tarp vietinių gyventojų ir turistų. Tai vieta, kur žmonės gali atsipalaiduoti, žaisti ant žolės, važinėti takais ir pasimėgauti  sumuštiniais ar olandišku alumi.

 

6)Bloemenmarkt plaukiojantis gėlių turgus

Įsikūręs tarp „Muntplein“ ir „Koningsplein“ pietiniame „Singel“ kanalo krante, „Bloemenmarkt“ yra vienintelis pasaulyje plaukiojantis gėlių turgus. Septynias dienas per savaitę gėlių pardavėjai krauna prekystalius ir plaukiojančias baržas  gėlėmis ir svogūnėliais, kuriais garsėja Nyderlandai. Įkurtame 1862 m., „Bloemenmarkt“ yra daugiau nei dešimtys įvairių gėlių ir sodų parduotuvių bei suvenyrų kioskų. Nors vietinės parduotuvės taip pat yra čia, tačiau turgus pirmiausia skirtas turistams. Lankytojai gali įsigyti tulpių, narcizų, ir kitų gėlių svogūnėlių kaip naudingą  kelionės po Amsterdamą suvenyrą.

 

 

5)Anos Frank Namas (Anne Frank Huis)

Labiausiai lankomas namas Amsterdame  yra Anos Frank Namas „Anne Frank Huis“ , kuris stovi palei „Prinsengracht“ kanalą. Per Antrąjį pasaulinį karą Ana Frank, ir jos šeima buvo persekiojama nacių, ji buvo išvežta į koncentracijos stovyklą ir žuvo likus vos mėnesiui iki jos išvadavimo. Nepaisant visų kančių ji rašė dienoraštį apie savo išgyvenimus. Vėliau išgyvenęs Anos tėtis išleido jos rašytus garsiuosius Anos Frank dienoračius.  1960 m. Pastatas atidarytas kaip muziejus. Lankytojai gali pamatyti kambarius, kuriuose gyveno Ana, ir eksponatus, kuriuos sukaupė per trumpą savo gyvenimą.

 

Source: https://lt.wikipedia.org/wiki/Ana_Frank

 

4)„Begijnhof“ rajonas

„Begijnhof“ rajonas  užima centrinę dalį Amsterdamo apskritųjų kanalų sistemoje. 14-ajame amžiuje teritorija buvo uždara, čia buvo įsikūrę katalikų Beguinų seserys. Begijnhofas nebuvo vienuolynas tradicine prasme, nes moterys galėjo nesilaikyti tvarkos, jei nuspręsdavo tuoktis. Begijnhofe taip pat yra apie 1392 m. statyta Anglijos reformatų bažnyčia, bei  senovinis medinis namas, įkurtas 1465 m., Įsikūręs Begijnhofo teritorijoje.

 

3)Vincento Van Gogo muziejus

Van Gogo muziejus įsikūręs muziejaus aikštės šiaurės vakarinėje pusėje Čia yra vieno garsiausių pasaulio dailininkų paveikslų ir užrašų kolekcija. Keturių aukštų pastate, kurį 1970-aisiais suprojektavo Gerrit Rietveld, esantis muziejus yra viena labiausiai lankomų turistinių vietų Amsterdame. Muziejuje pamatysite du šimtus čio garsaus olandų postimpresionisto paveikslų. Muziejuje  pateikiama informacija apie dailininko neramų gyvenimą ir pastangas atkurti jo paveikslus.

 

 

2)Rijksmuseum muziejus

„Rijksmuseum“ yra šiaurės rytinėje muziejaus aikštės dalyje, be abejo, jis yra svarbiausias tautos meno ir istorijos muziejus. Iš viso surinkta daugiau nei vienas milijonas 13-ojo amžiaus artefaktų. Dešimtmečius kolekcija buvo  visoje šalyje iki 1876 m., Kai architektas Pierre Cuypers laimėjo dizaino konkursą ir prasidėjo „Rijksmuseum“ statyba. 1885 m. atidarytas muziejus šiuo metu turi apie 8000 objektų, iš kurių žymiausi yra Rembrandto, Frans Hals ir Johannes Vemeer paveikslai. Rembrandto šedevras „Naktinis laikrodis“ iš tiesų vertas dėmesio.

 

 

1)Amsterdamo kanalai

Garsūs kanalai buvo pastatyti XVII a., siekiant kontroliuoti Amstelio upės srautą ir pridėti miestui  sausosios žemės. Amsterdamo turtingi prekybininkai netrukus atrado, kad kanalai taip pat puikiai tinka demonstruoti jų namus. Plaukiant vienu iš 100 miesto kanalų, lankytojai gali mėgautis tradicinės olandų architektūros vaizdu. Kanalai, kuriuose yra daugiau nei tūkstantis tiltų, apie 2 000 gyvenamųjų laivų. Kelionių organizatoriai siūlo įvairius kruizus, pradedant nuo valandinių ekskursijų iki žvakių šviesos kruizų.

 

 

Taip pat skaitykite:

 

Lankytinos vietos Briuselyje. Briuselis Belgija įdomios vietos. Top 11

 

 

Parašykite komentarą